Jaksity György, ügyvezető igazgató

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egy innováció nyomában
Advertisements

A magyar gazdaság versenyképessége Vojnits Tamás április 2.
GKI Zrt., Bér- és bérteher-reform Akar László vezérigazgató március 10.
Béres Egészség Hungarikum Program Átfogó egészségmegőrző és betegségmegelőző nemzeti program Programindító sajtótájékoztató március 29.
Hitelek – pénzt kölcsönbe?. Ha több pénzre van szükséged, mint amennyi rendelkezésedre áll, dönthetsz úgy, hogy vársz, amíg összegyűlik a pénzed, vagy.
A felzárkózás keretei Bauer Tamás. Konvergencia? Felzárkózás? •A konvergenciaprogram felzárkózási program •Leszakadás vagy felzárkózás? A helyes pályára.
Lehetséges-e ma átfogó közoktatási reform a finanszírozás reformja nélkül? Hermann Zoltán MTA Közgazdaságtudományi Intézet Oktatási.
A család beszélget A Kovács család összeül január elején megbeszélni családjuk pénzügyi helyzetét.
Javaslatok a zöld államháztartási reformra Lukács András Levegő Munkacsoport „A környezetvédelmi szempontból káros támogatások és megszüntetésük.
Az egészségügy finanszírozásának problémái Adalékok a járulékreform kéréseihez Dr. Kincses Gyula ESKI.
Az egészségügy és az egészség „ügye” „Képes vagy-e EGÉSZ-séget ÉP-íteni?
IX. Adójogi Konferencia, Tapolca, ápr Mihályi Péter A magyar járulékrendszer problémái.
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
A szénhidrogén bányászat magyar gazdaságban betöltött szerepe
A szakképzetlen, szociálisan hátrányos helyzetű, munkanélküli emberek (fiatalok) munkaerő-piaci és társadalmi (re)integrációjának elősegítése integrált.
FOLYTATÁS, VAGY ÚJRAKEZDÉS? FOLYTATÁS, VAGY ÚJRAKEZDÉS? VARGA MIHÁLY Miniszterelnökséget vezető államtitkár.
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
Dr. Tóth Olga PTE Illyés Gyula Főiskolai Kar, Szociális munka szak Társadalmi problémák szociológiája Levelező.
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
Mit ér a forint az egészségügyben ?
Mennyire gátolja a vevőkockázat magyarországi mértéke a gazdasági növekedést? 300 Mrd Ft a tét évente Előadó: Felfalusi Péter ügyvezető.
Hol is állunk? Hamecz István A Közgazdasági és monetáris politikai szakterület vezetője február 2.
1 Kétségek között Göd, November 6-7. dr. Kiss József magánszemély.
EGÉSZSÉGÜGY-EGÉSZSÉGIPAR TÉNYEK ÉS TERVEK DR. RÁCZ JENŐ BUDAPEST, 2OO3.O5.29.
A minimálbér költségvetési hatásai HALPERN LÁSZLÓ, KOREN MIKLÓS, KŐRÖSI GÁBOR és VINCZE JÁNOS MTA Közgazdaságtudományi Intézet.
A magyar tudomány az Országgyűlés előtt Vizi E. Szilveszter a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.
Demográfia és nyugdíjrendszer, Simonovits András MTA KRTK KTI, BME MI, CEU, DE.
Tanítók: egy szakmacsoport az adatok tükrében Nagy Mária, Országos Közoktatási Intézet Tanítóság: szakma, mesterség, hivatás Előadóülés. MTA, június.
A SZEGÉNYSÉG ÉS KIREKESZTÉS VÁLTOZÁSA, 2001–2006 Ferge Zsuzsa beszámolója MTA MEH 2006–2007-ben végzett stratégiai kutatások eredményeit bemutató ülésszak.
A magyar költségvetés kiadási szerkezete nemzetközi összehasonlításban
Fiskális Politika Államháztartás - központi költségvetés - társadalombiztosítási alapok - egészségbiztosítási alap - nyugdíjbiztosítási alap - elkülönített.
Mi a liberalizmus? "manchesteri" változat Alaptípus ("classic") "adóztató és költekező" (tax and spend) Liberalizmust inkább termékcsalád, semmint konkrét.
Növekedési dilemmák Simor András Műhelybeszélgetés az Európai Társadalmi Jelentés apropóján 2008 június 10.
Egészségi állapot, egészségügyi rendszerek Dr. Jávor András.
Munkaerőpiac - újraosztás Források: MNB, Index, Konvergencia Programok.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Az egykulcsos adó bevezetésének várható hatásai
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Biztonságot az alkalmi munkából élőknek! Az alkalmi munka után fizetett közterhek csökkentése.
Államtalanítás vagy álomtalanítás Az állam gazdasági szerepének újragondolása Magyarországon Jaksity György.
Államtalanítás vagy álomtalanítás Az állam szerepének és az adórendszer újragondolása Magyarországon Jaksity György.
Eladósodási pálya helyett új munkaerőpiaci megoldások Varga Mihály február február 17.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon
Válságkezelés eredményei, lehetőségek a válság után december 3. Dr. Oszkó Péter pénzügyminiszter.
Republikon november 24. P alócz Éva A magyar gazdaságpolitika mozgástere a válság után Republikon november 24. P alócz Éva KOPINT-TÁRKI Zrt.
Szép esténk lesz…? Varga Mihály október 14. Fidesz- Magyar Polgári Szövetség Országgyűlés Képviselőcsoport Gazdasági Kabinet FIDESZ GAZDASÁGI KABINET.
RSM DTM Hungary Adótanácsadó és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. A személyi jövedelemadó évi változásai Lucz Zoltánné főosztályvezető Pénzügyminisztérium.
EGÉSZSÉGMAGATARTÁS Egészségmagatartásnak nevezünk minden olyan tevékenységet, amelyet egy önmagát egészségesnek tartó személy vagy preventív céllal végez,
AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTOT BEFOLYÁ-SOLÓ TÁRSADALMI TÉNYEZŐK
Válság felé sodródik a magyar gazdaság A gazdaság állapota 4 Tovább csökkent a gazdasági növekedés, a legfrissebb adatok szerint 2,4 %-ra esett vissza.
A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség Új munkabarát és vállalkozásfejlesztő adópolitikai elképzelései Új munkabarát és vállalkozásfejlesztő adópolitikai.
Osztalékadó. Osztalékadó A Medgyessy-Gyurcsány-kormány adóreformja I. 550 milliárd Ft elvonás évente (55 ezer Ft/fő) 22 adóemelés Áfa radikális.
? Államadósság Jól állunk-e vagy sem? Nagy a jólét, vagy éppen ellenkezőleg, romlik az élet minősége? Dübörög-e a gazdaság, vagy éppen ellenkezőleg, válság.
A magyar gazdaság növekedési kilátásai, prognózisok Hamecz István.
Elvándorlás: Keleti kudarc vagy nyugati vonzerő? Dr. Pogátsa Zoltán Nyugat-Magyarországi Egyetem.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon.
Placebó vagy védőoltás? Tartós megoldást jelentenek-e a reformlépések, vagy csak hiszünk bennük? november 14. Skultéty László GKI-EKI Egészségügykutató.
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
A hazai fiskális politika általános kérdései és kihívásai 42. Közgazdász-vándorgyűlés Eger, augusztus
Az adóreform lehetséges irányai Palócz Éva Kopint-Tárki Zrt.
KI FIZET A VÉGÉN ? Dr. Csiba Gábor elnök Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Budapest, november 10.
Megszorítások, reformok, versenyképesség – Magyarország 2006.
DR BITTNER PÉTER NEKÜNK ÖSZTÖNZÉS NEKIK OSZTALÉK SZÉKESFEHÉRVÁR,
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
Globális változások-környezeti hatások és válaszok
Hol áll és merre mehet még a gazdaság? Hamecz István „Mindannyian tudjuk, hogy mit kell tennünk, csak azt nem tudjuk, hogy hogyan nyerjük meg a választásokat.
Az oktatás, az egészségügyi, valamint a szociális ellátás, mint versenyképességi tényezők Április 6. Dr. Molnár László Vezérigazgató GKI Gazdaságkutató.
„Kincs, ami nincs” - a hazai szegények egészségi állapota - Havasi Éva és Horváth Gergely.
SZEGÉNYSÉG ÉS A SZEGÉNYEKET ÉRINTŐ NÉHÁNY VÁLTOZTATÁS
Heves megye gazdasági helyzetképe, I. negyedév
Fordulatok után / fordulatok előtt
Előadás másolata:

Jaksity György, ügyvezető igazgató A magyar beteg Jaksity György, ügyvezető igazgató

Diagnózis Baleseti sebészet (fiskális konszolidáció) OK, beteg túlélte A páciens hosszútávú, nehezen kezelhető fiziológiai és mentális szindrómákkal küzd továbbra is A beteg nincs tudatában állapotának és nem is magában keresi a bajt A beteg szembesülése a helyzettel: Düh, tagadás, egyezkedés, depresszió, elfogadás (?)

Terápiás teendők Főleg bevétel oldali válságkezelés után mennyire csökkennek az áht kiadások? Nyugdíjbomba megoldása? Újabb reform? Egészségügyi reform? Mit is akarunk megváltoztatni? Adóreform? Szinte mindennek a kulcsa lehet? Mitől fog nőni a foglalkoztatás? Oktatás? Globális versenyképesség, fejlődési lehetőségek kiaknázása? Társadalmi szemléletváltás? Ok vagy okozat?

Van min takarékoskodni... Állami újraelosztás mértéke a GDP %-ban Source: OECD

... és lenne honnan pótolni „ „Árnyékgazdaság”: GDP 20-30%-a Jövedelmük után semmiféle adót nem fizetők 4-500 ezer fő, minimálbéresek 1,8 millió Az alsó négy jövedelmi decilisbe tartozók gyakorlatilag nem fizetnek szja-t, a felső decilis adókulcsa 30% Összesen 2000-2500 milliárd forint kerüli el a legális szférát, melynek adó-és járuléktartalma minimum 1200 milliárd (!) forint 720 ezer közalkalmazott Nagyjából 1,5 millió munkavállaló járul hozzá nettó módon a költségvetéshez Ördögi kör: magas adó és járulékkulcsok <=> alacsony (legális) foglalkoztatás „A trükk az, hogy úgy gondolj az adóra, hogy az nem a te pénzed.”

Alacsony foglalkoztatás Source: CSO

A nyugdíjbomba nem tegnap óta ketyeg A jelenlegi és jövőbeli nyugdíjasok nem szültek elég gyereket nem takarítottak meg eleget döntéshozóként nem támogatták a reformokat állampolgárként nem kívántak rövidtávú áldozatokat hozni a nyugdíjas éveik érdekében Demográfiánál nagyobb baj az adó- és járulékcsalás illetve az alacsony foglalkoztatottság Viszont a nyugdíjasok lassan többségben lesznek és ők diktálják a feltételeket a legnagyobb szavazócsoportként A fejlődés és növekedés forrásainak jelentős része a nyugdíjdeficitet finanszírozza a következő évtizedekben

A Nyugdíjbiztosítási Alap 1. pillérének egyenlege GDP %-ban Forrás: PM

Helyettesítési ráta a kötelező tb rendszerekben (férfiak, átlagkereset) Source: OCED

Beteg testben, épp hogy élek A magyar egészségügy legfőbb problémája nem a rendszer, hanem az ügyfél Nem fizet (elég) járulékot viszont mindenre ingyenes jogot formál Egészségtelenül táplálkozik Sokat dohányzik és iszik Nem mozog, nem törekszik testi-lelki egyensúlyra Boldogtalanok a lelki szegények, mert ... minden negyedik magyar küzd ilyen problémával és 15-20 évvel rövidebb ideig él, mert ... ... az egészségügynek nincs jó válasza a problémára ... ... ugyanis a gyógyszergyártóknak jó a lobbija, a pszichoterapeutáké viszont rossz, pedig fordítva jobb lenne

Eleget költünk az egészségügyre ... Egészségügyi kiadás a GDP %-ban Source: OECD

és elég sokat költünk gyógyszerre ... és elég sokat költünk gyógyszerre ... Gyógyszerkiadás az egészségügyi kiadás %-ban Source: OECD, Concorde 1. Prescribed medicines only. 2. 2004 3. 2004-05. 4. Concorde estimate for 2007

... csak ez nem látszik a várható élettartamunkon Source: OECD; 1: 2004

... mivel sokat dohányzunk ... Dohányzók aránya a teljes népességen belül Source: OECD

... túlsúlyosak vagyunk ... A felnőtt populáció %-a 30 feletti BMI-vel Source: OECD

... és iszunk... Alkoholfogyasztás (liter/fő, 15 évesnél idősebbek körében) Forrás: OECD

... mert nem szeretünk élni. Százezer lakosra jutó öngyilkosságok száma Source: OECD 1. 2002. 2. 2003. 3. 2001.

Az oktatásnak nem az „ügyfél” a problémája Túl sok tanár, tanít túl keveset, túl sok pénzért (CEMI 2002 tanulmány) Kevés és rossz színvonalon képzett szakközépiskolás, hiányszakmák problémája A gimnáziumi képzésben részt vevő diákok viszonylag jó eredményeket érnek el Túl sok felsőfokú végzettségű diák a piaci igényektől eltérő szerkezetben és képzéssel

Kulturális barbarizálódás Nem olvasunk A társadalom 60%-a nem olvas egy év alatt egy könyvet sem A 18-29 évesek egyharmada nem járt még könyvtárban Amit olvasunk, nem értjük: funkcionális analfabéták aránya 20-40% Amit nem értünk azzal szemben ellenségesek vagyunk (pl. globalizáció, másság, újdonság) Ez alacsony toleranciát és EQ-t, a változás, megújulás iránti ellenkezést eredményez Nem szeretjük saját magunkat és ezért nem szeretünk másokat sem

A rendszerek reformja már megkésett, nem elég. Konkluzió A rendszerek reformja már megkésett, nem elég. Mélyreható és gyors társadalmi szemléletváltás nélkül egyik területen sem érünk el jelentős előrelépést!