Vegyi anyagok élelmiszereinkben – globális kockázat?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Környezetvédelmi ipar és hulladékgazdálkodás Magyarországon
Advertisements

Az állam szerepe az öko- marketingben Tátrai Miklós helyettes államtitkár március 17.
Modern technológiák az energiagazdálkodásban - Okos hálózatok, okos mérés Haddad Richárd Energetikai Szakkollégium Budapest március 24.
ENVIROMENTAL MANAGEMENT KÖRNYEZETKEZELÉS (KÖRNYEZETIMENEDZSMENT)  Felelős vállalati magatartás  Ökoaudit  Önszabályozás =környezeti szempontú önkéntes.
"vállalkozások klímatudatossága" Melyek vagy melyek lennének a legjobb, leghatékonyabb állami eszközök a vállalkozások klímatudatosságának erősítésére?
Nemzeti cselekvési terv
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
Szakterületek: • Állategészségügy és állatvédelem • Állategészségügyi diagnosztika • Állatgyógyászati termékek • Állattenyésztés • Borászat és Alkoholos.
NÖVÉNY- ÉS TALAJVÉDELMI AKTUALITÁSOK Jordán László elnökhelyettes január 31.
Szekszárd klímastratégiája Légszennyezettség
Helyes táplálkozás.
A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.
1872 : 1. nemzeti park megalakítása Yellowstone
„Vegyszerezett világ” Pál János, Levegő Munkacsoport
Tisztítás, fertőtlenítés
A „TRUEFOOD” projektről  Az Integrált projekt teljes címe: Hagyományos európai élelmiszerek fejlesztése innovatív módszerekkel  Tematikus prioritás:
Elválasztástechnikai Kutató és Oktató Laboratórium
Elválasztástechnika2011Eke Zsuzsanna Elválasztástechnikai Kutató és Oktató Laboratórium Elválasztástechnika kv1n1lv1.
Egészséges táplálkozás Mindent tudunk róla A csapból is ez folyik Unalmas téma Nem lehet semmit enni Mi jut eszünkbe róla ?
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Természeti erőforrások védelme
A nyersanyagban rejlő veszélyek
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
KÖRNYEZETVÉDELEM A HULLADÉK.
Bioélelmiszerek Készítette: Sorbán Sarolta
AZ ÁTALAKULÓ ÉLELMISZER-GAZDASÁG FŐBB TERÜLETI, TÁRSADALMI, KÖRNYEZETI ÖSSZEFÜGGÉSEI Prof. Dr. Villányi László Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi.
A Stratégiai Környezeti Vizsgálat (SKV) szerepe a gazdasági tervezésben Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens.
A Georgikon Kar kutatási lehetőségei Keszthely, március 30.
Élelmiszeranalitika előadás
A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
2006 LAKOSZ Jáky Géza & Lanczki Miklós VOC előírások és költség hatékony technológiák a jármű javító fényezésben Május 19. Jáky Géza elnök Lakk Kereskedők.
Jordán László növény-, talaj- és erdővédelmi elnökhelyettes
„Vegyszerezett világ” Növényvédő szerek Pál János, Levegő Munkacsoport.
Az élelmiszerkutatás fő irányai: Jövőkép 2020-ig
A HATÓSÁG SZEREPE AZ ÉLELMISZERLÁNC-BIZTONSÁG MEGTEREMTÉSÉBEN Biztonságos élelmiszerlánc - GeoExpo Dr. Búza László Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal.
Elválasztástechnika2011Eke Zsuzsanna Elválasztástechnikai Kutató és Oktató Laboratórium Elválasztástechnika kv1n1lv1.
Alternatív finanszírozási lehetőség a határ menti térségek megsegítésére Békéscsaba, május 20.
Az EU új Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogramja és a magyar álláspont kialakítása A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kapcsolódó feladatai Előadó: Schváb.
Szerves talajszennyező anyagok fázisok közötti megoszlása és biológiai hozzáférhetősége Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Mezőgazdasági Kémiai.
Fitoremediáció.
EU szabályozás Általános környezetvédelmi jogtár Forrás:
Kőolaj eredetű szennyezések eltávolítása talajból
EU szabályozás Vegyi anyagok és termékek. EU szabályozás Vegyi anyagok és termékek A vegyi anyagokra és termékekre vonatkozó EU irányelvek, állásfoglalások.
OECD GUIDELINE FOR THE TESTING OF CHEMICALS Soil Microorganisms: Carbon Transformation Test OECD ÚTMUTATÓ VEGYI ANYAGOK TESZTELÉSÉRE Talaj Mikroorganizmusok:
Növény monitoring Ambrus Á., Györfi L., Vásárhelyi A. Az élelmiszerekben elforduló növényvéd-szermaradékok élelmiszerbiztonsági megítélése 5/2002. (II.
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
Tim Tregenza Hálózat-Manager Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség Legyen Európa biztonságosabb, egészségesebb és produktívabb munkahely!
AZ ÉLELMISZER MINŐSÉGÉT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK A TERMÉKELŐÁLLÍTÁS SORÁN
A mezőgazdaság és az élelmiszeripar kapcsolata a fenntartható fejlődés érdekében Kaposvár 2009 április 28. Sándor István Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
Kormányszóvivői tájékoztató A fogyasztók biztonságáért Középtávú fogyasztóvédelmi politika Csizmár Gábor államtitkár Szociális és Munkaügyi Minisztérium.
A Duna partján történt események röviden! Pillman Nikolett Schäffer Ivett.
A „Pálinkamester képzés” hallgatóinak laborlátogatása a WESSLING-ben Budapest A pálinka sikerének támogatása speciális laboratóriumi vizsgálatokkal.
Az élelmiszer-biztonság helyzete Magyarországon és az Európai Unióban
1169/2011/EU jelölési rendelet
Az egészségesség, mint fejlesztési irány lehetőségei - Hogyan fejlesztenek a hazai élelmiszeripari KKV-k? Dr. Polereczki Zsolt Kaposvári Egyetem – GTK,
A MEZŐGAZDASÁG FÖLDRAJZA
Élelmiszerbiztonság és egészségünk: tömeges melaminmérgezés
Környezetvédelem.
Fekete – fehér. Igen – nem
Környezettechnika Bevezető Musa Ildikó BME VKKT. Természeti erőforrások használata.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Környezetvédelem: olyan tevékenységek és intézkedések összessége, amelynek célja a környezet veszélyeztetésének, károsításának, szennyezésének megelőzése,
ÉLELMISZEREK KÉMIAI BIZTONSÁGÁNAK ÉRTÉKELÉSE dr. Oravecz Márton elnök „Egészségbiztonság a Nemzet biztonsága” rendezvény december 6.
Dr. Helik Ferenc Kiemelt Ügyek Igazgatósága. Szakterületek: Állategészségügy és állatvédelem Állategészségügyi diagnosztika Állatgyógyászati termékek.
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
ASPERGILLUS FLAVUS ÉS FUSARIUM SPP. ELŐFORDULÁSA HAZAI KERESKEDELMI FORGALOMBAN KAPHATÓ FŰSZERPAPRIKA MINTÁKBAN Készítette: Lehotkai Péter
Bioenergia, megújuló nyersanyagok, zöldkémia
Nemzeti Élelmiszer Nyomon Követési Platform
Előadás másolata:

Vegyi anyagok élelmiszereinkben – globális kockázat? Szeitzné Szabó Mária, Zentai Andrea Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal

Áttekintés Élelmiszerlánc és globalizáció Információk a RASFF rendszerből Kémiai élelmiszerbiztonsági események Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Program, Kémiai élelmiszerbiztonság alprogram Következtetések

Food chain TÁPLÁLÉKLÁNC ÁSVÁNYI ANYAG-NÖVÉNY-ÁLLAT-EMBER ÉLELMISZERLÁNC (FROM FARM TO FORK, FROM STABLE TO TABLE) TAKARMÁNY, MŰTRÁGYA, ÁLLATGYÓGYSZER MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS FELDOLGOZÁS KERESKEDELEM FOGYASZTÁS

Food web TÁPLÁLÉKHÁLÓ, ÉLELMISZERHÁLÓ Minden szálával a környezetbe kapaszkodik (szennyezett talaj, levegő, víz) Minden szennyeződés több irányba szétterjed, és kölcsönösen hat egymásra A szennyeződések a végső fogyasztó szervezetében „futnak össze” Minél több a hiba (szennyeződés) a hálóban, annál valószínűbb az egészségi hatás egyéni és társadalmi szinten egyaránt Szép (?) új világ

Jelentős változások Világkereskedelem Tömegtermelés Élelmiszerek utaztatása Turizmus Környezet (öntözővíz, élővizek, ivóvíz, talaj) elszennyeződése Klímaváltozás Csalások, szándékos szennyezés Globalizáció – a szennyeződés élelmiszereinkkel bárhova gyorsan eljut 5 5

Kémiai veszélyek Az elsődleges termelés során alkalmazott szerek maradékai Hormonok és állatgyógyászati szerek maradékai Növényvédő szer maradékok Környezeti eredetű szennyezőanyagok Toxikus nehézfémek és elemek Szerves szennyezőanyagok (dioxinok és PCB-k, PAH-ok) Radionukleotidok Mezőgazdasági eredetű szennyezőanyagok mikotoxinok, toxikus növények Szándékosan élelmiszerekhez adott vegyi anyagok maradékai adalékanyagok, aromák, technikai segédanyagok Technológia során keletkező átalakulási termékek MPC3, akril-amid, PAH, furánok Szándékos, vagy véletlen szennyezés, csalás bármilyen vegyi anyag

RASFF rendszer működése

RASFF bejelentések éves alakulása

Kémiai veszélyekre vonatkozó RASFF bejelentések aránya (2009)

Kémiai veszélyekre vonatkozó RASFF bejelentések megoszlása (2009)

Kémiai veszélyek megoszlása a bejelentés típusai szerint

Mikotoxinokra vonatkozó bejelentések megoszlása (2009)

Nehézfémekre vonatkozó RASFF bejelentések száma Jelentésből kivágott ábra 13

Gabonákban és sütőipari termékekben Trendek Jelentős növekedés Jelentős csökkenés Nitrofurán metabolit SEM Halászati termékekben Nem bevallott szulfit Nem engedélyezett élelmiszer - adalékanyagok Édességben Nem engedélyezett színezék Alumínium Gabonákban és sütőipari termékekben Aflatoxinok Kadmium Peszticid maradékok Kakaóban, kávéban és teában Nehézfémek Étrend-kiegészítőkben Melamin / Édességekben Ochratoxin A / Peszticid maradékok Gyógynövényekben, fűszerekben Gyümölcsökben-zöldségekben / Diófélékben, termékeikben és magjukban Azinfosz - metil Gyümölcsökben-zöldségekben Amitráz / Metomil Gyümölcsökben- zöldségekben Primer aromás aminok kioldódása Élelmiszerrel érintkező anyagokból Kadmium / Ftalátok / Összkioldódás

Vélt és valós ‘élelmiszerválságok’ Dioxin – PCB 3 MCPD szójaszószban Ólmozott festék paprikában Aflatoxin paprikában Akril-amid Szemikarbazid Aszpartám Benzol üdítőitalokban Adalékanyagok és hiperaktivitás Kumarin fahéjban ITX csomagolóanyagokból Melamin Stb…

300 000 gyermek beteg, 50 000 kórházban, Melamin – állati takarmányban 2006-tól Több ezer kutya, macska, sőt tigrisek is! 300 000 gyermek beteg, 50 000 kórházban, 6 meghal 2008 300 000 gyermek beteg, 50 000 kórházban, 6 meghalt

Mass recall of China milk produce Chinese kids ill from milk powder A tejben is melamin nyomára bukkantak Kínában Mass recall of China milk produce A melamin-botrány nem ért véget: más országok is érintettek Tesco stop selling Chinese sweets China-Milch: Trifft der Skandal Europa? Chinese to tighten dairy testing Melamin: már négy csecsemő halt meg Kínában Nestlé-Milch: Hongkonger Behörden finden Melamin-Spuren 53 000 Kinder durch verseuchte Milch krank Nem került melaminnal szennyezett tejpor hazai boltokba

Élelmiszerekhez, takarmányokhoz történő szándékos hozzáadás oka A melamin nitrogéntartalma magas. Az élelmiszer összetevőkben a fehérjetartalmat a nitrogénszintekkel tesztelik ezért melamin hozzáadásával az élelmiszer- vagy takarmány-alapanyag fehérjében gazdagabbnak látszik. (Kjeldahl módszer, 1883, Johan Kjeldahl), A magasabb fehérjetartalom értékesebb. Elfedi a tej felvizezését is.

Dioxinok mindenütt jelen vannak (környezetben, élelmiszerekben, emberi szervezetben) szándékosan nem állítják elő vegyi folyamatok nem kívánt melléktermékeként keletkeznek, de a természetben is fellelhetők élelmiszerekben PCB-kel együtt fordulnak elő a napi bevitelhez legjelentősebben hozzájáruló élelmiszerek: tej és tejtermékek, tojás, hal, zsíros húsok

Dioxinok és dioxinszerű PCB-k RASFF riasztások 2004-ben 5 eset volt, mind takarmány 2006-ban 18 eset, 8 takarmány 2007-ben 31 eset, 12 takarmány 2008-ban 17 eset, 9 takarmány 2009-ben 10 eset, 3 takarmány

Dioxinos „események” 1999 Belgium, – csirke – marha –tej –ok: takarmány. Következmény: kormány és EU válság 2004 tehéntej ok: takarmány (burgonya, agyag) 2005-2006 Belgium, sertéshús ok: takarmány, újrafeldolgozás, szelep 2006 chilei dioxinos sertéshúsok világszerte 2007 dioxinos guargumi 2008 dioxinos ír sertéshús 2011 német dioxinos sertéshús, tojás Nyomonkövethetőség nagyon nehéz, hetekig tarthat

Dioxinos takarmány 2005 december 15 „mérgező sertések tartanak Magyarország felé” (?) 5 takarmány-előállító üzem (4 belga 1holland) 445 belga, 275 holland farm lezárása, export kiesés Belga „takarmányzsír” hulladék csontból, savas extrakcióval (zselatingyártás mellékterméke) (Mindkét) szűrő meghibásodása, dioxinnal szennyezett sósav termékbe kerülése

Dioxinnal szennyezett mozarella sajt, 2008 március Olaszország, Campania tartomány (Nápolytól északra) 130 mozarella sajtgyártó, 83 tejbeszállító Illegális hulladékégetés szennyezte a környezetet (hulladékelszállítás akadályozása, maffia?)

Élelmiszerbiztonság: tények, tendenciák, teendők MTA-MÉBiH tanulmány az Új Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Program megvalósításához Megjelent: 2011, kézirat lezárva 2010 április Szerkesztette: Szeitzné Szabó Mária Lektorálta: Farkas József Készült: az MTA-KÖTEB tagok, a MÉBIH szakbizottságok és külső szakértők közreműködésével.

Fő stratégiai célok: A környezetből eredő kedvezőtlen hatások csökkentése Az élelmiszerláncból eredő szennyeződés csökkentése Az élelmiszerlánc áttekinthetővé tétele, egyszerűsítése Felelős, felkészült, tisztességes vállalkozások Hatékony, egységes, gyorsan reagáló hatósági ellenőrzés Összehangolt küzdelem a hamisítások, csalások ellen Az élelmiszerbiztonsági ismeretek és igényesség elterjesztése A tudományos kutatás támogatása, eredményeinek hasznosítása

A NEMZETI ÉLELMISZERBIZTONSÁGI PROGRAM PRIORITÁSAI, ALPROGRAMJAI Az élelmiszerbiztonság komplex összefüggéseinek figyelembe vétele Mikrobiológiai élelmiszerbiztonság fokozása Kémiai élelmiszerbiztonság fokozása Kormányzati/hatósági felelősségvállalás és feladatok áttekintése Az élelmiszer-vállalkozó felelősségének érvényre juttatása Az élelmiszerlánc védelme Érzékeny fogyasztói csoportok kiemelt védelme A hagyományostól eltérő élelmiszerek biztonságosságának elősegítése Az oktatás, nevelés, kommunikáció javítása Élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos kutatás, fejlesztés segítése

A NEMZETI ÉLELMISZERBIZTONSÁGI PROGRAM PRIORITÁSAI, ALPROGRAMJAI Kémiai élelmiszerbiztonság fokozása Élelmiszereink közvetítésével a szervezet kémiai, toxikológiai terhelésének csökkentése, annak egészségre ártalmatlan szint alatt tartása. Ennek következtében a vegyi anyagok, toxinok által kiváltott rövid- és hosszú távú káros egészségügyi hatások csökkentése, a lakosság egészségügyi állapotának javulása. Háttér – Részletes helyzetértékelés – Változások 2004-hez viszonyítva – Következtetések – Javaslatok, teendők – Legsürgősebben megvalósítandó feladatok

Üzenet A társadalomnak minden ésszerű és megvalósítható intézkedést meg kell tenni a környezetben levő, élelmiszerbiztonságot befolyásoló szennyeződések és környezeti hatások feltárása, csökkentése, az új szennyeződések megelőzése, és a felmerülő új veszélyek előre jelzése érdekében. Ugyancsak elő kell segíteni a környezetkímélő technológiák alkalmazását és a fenntartható élelmiszertermelést. Mindezt csak társadalmi összefogással, összehangoltan, a környezetre gyakorolt és a környezetből eredő hatások, valamint egyéb befolyásoló tényezők figyelembe vételével lehet elérni.

QuEChERS (quick, easy, cheap, effective, rugged and safe) Gyors, könnyű, olcsó, hatékony, robosztus, biztonságos) Új multiresude analízis módszer a növény védőszer maradékok vizsgálatára Eredetileg kis zsírtartalmú mintákra dolgozták ki a módszert.

A hagyományos mintaelőkészítés hátránya

QuuECher előnyei Gyors (10-20 perc) Egyszerű (rázni kell és csak centrifugálni) Kicsi az oldószer igény A használt vegyszerek nem nagyon környezetszennyezőek Univerzális QuuECher előnyei

A hagyományos és a QuEChERS összehasonlítása

Kereskedelmi termék

Homogenizálás Feloldás Extrakció Mérés Módszer lényege

QuEChERS vázlata

Megközelítőleg 10-15 g analizálandó minta kivétele a nagyobb tömegű mintából. A kivett mintában sejtfalak szétaprítása, (mély hűtve, száraz jég között könnyebb) Homogenizálás

Feloldás Oldószer 10-15 ml acetonitril Vízelvonó (MgSO4) és kisózó (NaCl) szer puffer (citromsav, ecetsav) hozzáadása Intenzív rázás (1-2 perc) Centrifugálás A zsíros mintáknál a zsír kifagtyasztással eltávolítható Feloldás

Homogenizált minta feloldása

Mátrix elemek eltávolítása szilárd fázisú extrakcióval Szilárd fázissal összekeverik a mintát (C18, aktív szén, puffer, védő adalék, szárító szer) Itt a extraháló szer nem oszlopban van hanem porban (d-SPE). Rázás néhány percig, centrifugálás. Mátrix elemek eltávolítása szilárd fázisú extrakcióval

Összerázás Szilárdfázis az oldószerrel hozzáadása

Kisérőstandard hozzáadása Centriufugálás

Minta Aliquote kivétele centrifugálás után, MgSO4 száritás

Centrifugálás Kész minta Végül a kivett minta analízise

Mérés Szűrés a szilárd szennyezőktől A felülúszóból mintabeadagolás GC/MS HPLC/MS készülékbe. A méréshez szükséges az MS, mert sok mátrixkomponens marad a mintában (szelektívitás), és nem mindig magas a visszanyerés (érzékenység). Mérés

12 peszticid visszanyerése rizsből HPLC/MS-MS készülékkel 10 ng/g

QuEChERS recovery teszt Waters Inc.

TIC Chromatogram of 258 pesticides spiked at 20 ppb in QuChERS extract of mixed color peppers

247 vegyület 3 perc alatt LC-MS/MS Quechers analízissel Analysis of pesticides, herbicides, mycotoxins and other exogenous chemicals in foodstuffs 247 vegyület 3 perc alatt LC-MS/MS Quechers analízissel primary and secondary amine bonded silica (PSA)

Olaj minták módosított QuEChERS extrakciója

QuEChERS borjúmáj antibiotikum tartalmára ng/g koncentráció tartomány

Körmérés eredménye

Egyes mintáknál nem csak PSA-van az SPE-ben

automata