Az integráció hatása a nemzetközi szakterületre

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Korrupció az igazságszolgáltatásban és a bűnmegelőzésben Állami szereplők és a korrupció „Kormányzati válaszok” Sántha György, dr. IRM Miniszteri Kabinet.
Advertisements

1 XVIII. Országos Postás Konferencia A január 1-jén hatályba lépő postatörvény a nemzetközi összehasonlításban Dr. Sümegi Péter Hatósági Kapcsolatok.
Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
A külföldi forgalmi rendszámú gépjárművek ellenőrzése Budapest, november 23.
A időszak végrehajtási intézményrendszere
EMCS RENDSZER JOGSZABÁLYI HÁTTERE
Elektronikus vám – E-Customs
A „Közép-Európa Év ” V4 és KEK elnökség
Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai
A felnőttképzés népszerűsítése az FMM és az NFI stratégiájában Március 6. Kossuth Klub.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hosszú távú stratégiája, kapcsolata a releváns operatív programokkal.
A határon átnyúló együttműködési programok a as időszakban Hende Csaba Körmend, november 7.
A civil lakosság kapcsolódási, önkéntes szerepvállalásának lehetőségei
„A szakképzés koordinációjának lehetőségei a Dél-Dunántúli Régióban” Egy konferencia „beharangozója”
Európai Üzemi Tanács Konferencia Magyar szerepvállalás a Schneider Electric Európai Üzemi Tanácsában, különös tekintettel a magyarországi munkavállalók.
Lorem ipsum Széchenyi Programirodák bemutatása ELTE Innovációs Nap február 23.
A nemzeti vámjogszabályok
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása TÁMOP /1/B.
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása TÁMOP /1/B Prof. Dr. Font Márta Pécs, január 28.
TÁMOP /1/B A kompetencia-alapú pedagógusképzés regionális szervezeti, tartalmi és módszertani fejlesztése Tájékoztatás az 1. pécsi konzultáció.
Az Európai Unió intézményrendszere Unger Anna december 1.
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
A Nemzeti Közszolgálati Egyetem közigazgatás-tudományi karának minőségcéljai a 2012/2013. oktatási évre dr. Almásy Gyula szakcsoportvezető Közigazgatásszervezési.
Államtitkári Kabinetfőnök Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Az ÚMVP intézményrendszere
MINŐSÉGFEJLESZTÉS A FELSŐOKTATÁSBAN TÁMOP kiemelt program VESZPRÉM 2007 november 28.
ELKÉPZELÉSEK A NEMZETI ADÓ- ÉS VÁMHIVATAL LÉTREHOZÁSÁRÓL Budapest, ősze Dr. Varga Árpád elnökhelyettes, APEH.
A rendőrségi szervezetváltozások szerepe, a nyomozás hatékonysága A rendőrségi szervezetváltozások szerepe, a nyomozás hatékonysága dr. Dinók Henriett.
A 2014-ben esedékes Peer Review (szakértői vizsgálat) A Hivatalos Statisztikai Szolgálat tagjainak érintettsége Országos Statisztikai Tanács 
Gyermekszegénység és a gyermekek jól-léte az Európai Unióban
Gyermekszegénység Magyarországon
Szövetség. A NATO fontosabb szervei és működésének jellemzői Készítette: Faludi Miklós.
A Magyar Távmunka Szövetség céljai, törekvései Dr. Horváth Elek elnök III. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
Távmunka a területfejlesztésben
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Electricity network in Europe Berlin, március 21.
EURÓPAI ÜZEMI TANÁCSOK KONFERENCIÁJA 2009 Budapest, november 17. ÜZEMI TANÁCSOK TÁRSASÁGI SZINTŰ EGYÜTTMŰKÖDÉSI FÓRUMA.
Az RWE Európai Üzemi Tanács fejlődése, jelene, kihívások Kunzer Ferenc elnökhelyettes RWE Európai Üzemi Tanács Siófok, május TÁMOP A-13/
1 Megváltozott szerepben a megyei önkormányzatok! Tájékoztatás a megyei önkormányzatok feladatairól és azok szociálpolitikát érintő kapcsolódási pontjairól.
Az intermodális logisztikai szolgáltatások fejlesztési programja Szűcs Lajos főosztályvezető Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Közlekedési Stratégiai.
Hazai innovációs feladatok, a NIH szerepe és tevékenysége
2007. évi célkitűzéseink. I as uniós pénzügyi-tervezési időszakra való felkészülés átfogó regionális területfejlesztési program elékszítése,
Nemzetközi kapcsolatok APOR VILMOS KATOLIKUS FŐISKOLA Petőcz Jánosné dr. INNKT tanszékvezető.
Nemzetközi kapcsolatok APOR VILMOS KATOLIKUS FŐISKOLA Petőcz Jánosné dr. INNKI intézetvezető.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
A szociális biztonság koordinációja az Európai Unióban
A végrehajtás operatív kérdései Előadó: Ferenczi Beáta, projektmenedzser Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, Nemzetközi Együttműködési Programok Irányító Hatósága.
Tájékoztató évi CXCVIII. törvény a területfejlesztéssel és a területrendezéssel összefüggő egyes törvények módosításáról „Regionális fejlesztési.
Intézményesített határon átnyúló együttműködési lehetőségek az INNOAXIS régióban - CESCI - Intézményi háttér - Térszerkezeti háttér.
A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium EKOP projektjeinek jelene és jövője dr. Rupp Zoltán főosztályvezető E-közigazgatásért felelős helyettes államtitkárság.
Az Európai Unió bővülése Vincze János, 12. osztály Fazekas Mihály Gimnázium Debrecen >
A Roma-Net Helyi Támogató Csoport lehetőségei a szociális városrehabilitáció tervezésében és végrehajtásában Mini-konferencia ,
Európai uniós tagállami tapasztalatok az AEO monitoring területén
Sipos Károly alezredes
Az innováció, mint a versenyképes gazdasági növekedés alapja
INNO-REÁL Szövetség Civil Ágazati-szakmai Stratégiai Terv május 21.
A Kistérségi Koordinációs Hálózat szerepe a roma integráció elősegítésében Székely Andrea főosztályvezető NFÜ Központi Fejlesztési Programiroda.
1 Kézfogás a Magyar Vidék fejlődéséért : Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH)
1 TÁMOP A-13/ A TÁMOP A-13/1 „Társadalmi partnerek kapacitásfejlesztése a Konvergencia Régióban” Pénzügyi tájékoztató
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szerepe és feladatai a vállalkozások külpiacra jutásának segítésében, különös tekintettel a vegyeskamarai hálózatra.
„Interdiszciplináris kutatói teamek létrehozása és felkészítése a nemzetközi programokban való részvételre környezetbiztonsági kutatási területeken” GEO-TEAM.
Felmérés a versenyképességről a Textil/Ruházati-, és Bőriparban az új Tagállamokban valamint Bulgáriában és Romániában. TERMELÉS KISKERESKEDELMI ELADÁSOK.
Pénzportál Szabadegyetem Pénzügyminisztérium június 9. Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium.
Változások a vámjogszabályok gyakorlati alkalmazása terén Dr. Nagy János vezérőrnagy országos parancsnok Vám-és Pénzügyőrség.
Központi koordináció feladatai a as programozási időszakban.
Tágabb, mint a kereskedelmi szerződések köre
Közösség-ifjúság-esélyteremtés Jászberény, szeptember 14.
„Önkormányzati kapacitásépítés norvég‐magyar együttműködéssel” projekt
A széchenyi Programiroda szerepe a régióban
KSH Ágazati statisztikai főosztály
Előadás másolata:

Az integráció hatása a nemzetközi szakterületre Bakai Kristóf Péter pénzügyőr alezredes főosztályvezető Nemzetközi Főosztály, Központi Hivatal Nemzeti Adó- és Vámhivatal

APEH – VP integráció APEH – VP integráció → 2011. január 1. Döntés 2010. /2010. évi CXXII. törvény/ 2 szervezet integrációjának előkészítése a központi szervezeti egységek szintjén /I. fázis/ Munkacsoportok létrehozása Elsőként integrált szervezeti egységek → nemzetközi szakterület

Nemzetközi szakterület létrehozása I. Alapelv: stratégiai és felső szintű kapcsolattartás, illetve a kapcsolattartás koordinációjának és kiszolgálásának elválasztása az egyes ügyektől és az adminisztratív segítségnyújtástól; európai uniós pályázatok egy helyen kezelése.

Nemzetközi szakterület létrehozása II. Külső Kapcsolatokért Felelős Elnökhelyettes alárendeltségében létrehozásra került a Nemzetközi Főosztály, amely mindhárom szakmai ágat (adó, vám- és pénzügyőri, bűnügyi) kiszolgálja. Az egyes ügyek, adminisztratív segítségnyújtás a szakmai szervezeti egységeknél maradtak. Ellenőrzési Főosztály - Központi Kapcsolattartó Iroda (CLO) Bűnügyi Főigazgatóság Bűnügyi Koordinációs Főosztály - Bűnügyi Nemzetközi Osztály Kockázatelemzési és Kockázatkezelési Főosztály - Jövedéki Kapcsolattartó Iroda (ELO).

Nemzetközi szakterület létrehozása III. Speciális helyzet – nemzetközi szakterület integrációja személyi állomány tekintetében fordítottan tükrözte az integrációt Integráció: adóterület 16.000 fő (72 %) / vámterület 6.000 fő (28 %) Nemzetközi területen – APEH Nemzetközi Főosztálya 17 fő (30%) / VPOP Európai és Nemzetközi Ügyek Főosztálya 40 fő (70%) Oka: EU – vámunió – vám témájú jogalkotásban, a vámrendelkezések egységes végrehajtásában jelentősebb nemzetközi koordinációra, szerepvállalásra van szükség.

Nemzetközi szakterület létrehozása IV. Jogelőd szervezetek nemzetközi kapcsolattartásának tartalma, formája és eredményei eltérőek voltak. APEH: Jelentős szerep az Európai Adóigazgatások Szervezetének (IOTA) munkájában. Kétoldalú kapcsolatok erősítése nem csak a szomszédos, hanem távolabbi országokkal. Kapcsolattartás, együttműködés, tapasztalatcsere. Pályázati tevékenység van ugyan, de nem olyan kiterjedt.

Nemzetközi szakterület létrehozása V. VPOP: Vám Világszervezetbe (WCO) és az Európai Unióba való beágyazódás. Európai Unió döntéshozatalában való hatékony képviselet. Szomszédos országokkal való szoros kapcsolat. Kétoldalú vám-együttműködési megállapodások megkötése. Európai Uniós pályázatokban való aktív részvétel a kezdetektől mind kedvezményezetti, mind donori oldalon.

Nemzetközi szakterület létrehozása VI. Feladatok lebontása: Nem a NAV szakterületeiként, hanem a kapcsolattartás irányaiként kerültek meghatározásra NAV szempontjából ideális ország csoportosítások létrehozása, referatúrák megszervezése. Az egyes referatúrákban vegyesen „adós és „vámos” kollégák. Nyelvismeret figyelembevétele. Nemzetközi Kapcsolatok Osztály létrehozása.

Nemzetközi szakterület létrehozása VII. Referatúrák: Észak-Európa (SE, FI, EE, LT, LV, CH, NO) és Ázsia Nyugat-Európai és Benelux országok (UK, IE, BE, NL, LU, DK, FR), valamint Amerika Keleti partnereink és a Nyugat-Balkán (RU, UA, SR, HR, BH, AL, FY, MD, MK), továbbá Afrika Visegrádi államok és a német nyelvterület államai (CZ, SK, PL, AT, DE) Dél-Európa (GR, CY, MT, IT, RO, PT, ES, BG) Külön referatúra foglalkozik a nemzetközi szervezetekkel (IOTA, VVSZ, OECD).

Nemzetközi szakterület létrehozása VIII. Európai Unióval való kapcsolattartásra, tagállami érdekérvényesítés elősegítésére és a NAV szintű EU koordináció végrehajtására létrehozásra került az Európai Együttműködési Osztály. EU intézményeivel való kapcsolattartás – Európai Unió Tanácsának munkacsoportjaiban (Vámunió Tanácsi Munkacsoport CUWG, Vám-együttműködési Tanácsi Munkacsoport CCWP) képviselendő álláspontok szervezeten belüli koordinációja, Nemzetgazdasági Minisztériummal való szoros kapcsolat. Európai Unió Bizottsága Főigazgatóságaival és szervezeteivel való kapcsolattartás.

Nemzetközi szakterület létrehozása IX. Európai Unió által létrehozott CUSTOMS 2013 és a FISCALIS 2013 programok – vám és adó szakterületi tapasztalatcserére és a közös adó és vámügyi programok koordinációja. Nemzeti koordinátorok és a tapasztalatcsere utak megszervezéséért felelős munkalátogatás koordinátorok is külön referatúrát képeznek.

Nemzetközi szakterület létrehozása X. Eltérő gyakorlat a külföldi kiküldetések és a belföldi programok megszervezésében is. APEH – minden kiutazáshoz külön igényelte és szállította a valutát a Magyar Államkincstárból VPOP – önálló valutapénztárt működtetett, amit az igényeknek megfelelően hetente, havonta töltött fel készpénzzel. Az új szervezet létrejöttekor – nagy számú utazás (megközelítőleg 800 út és 1000 utas évente) – önálló osztály szükséges, Protokoll és Kiküldetés szervezési Osztály létrehozása, önálló Valutapénztárral.

Nemzetközi szakterület létrehozása XI. Uniós támogatások: VPOP – Európai Uniós pályázatokban való aktív részvétel a kezdetektől mind kedvezményezetti, mind donori oldalon. APEH – az adószakmai terület kevésbé harmonizált, így uniós pályázati lehetőség is kevesebb volt. EU Támogatások Osztály – a teljes NAV-ra az uniós pályázatok koordinálása, menedzselése. Teljes állomány a korábbi vám területről – viszont adószakmai terület részére is aktív pályázat figyelés.

Nemzetközi Főosztály felépítése Nemzetközi Kapcsolatok Osztálya Észak-Európa és Ázsia Nyugat-Európa és Amerika Keleti partnereink és a Nyugat-Balkán Multilaterális kapcsolatok Európai Együttműködési Osztály EU Intézményei CUSTOMS és FISCALIS 2013 program koordináció Visegrádi államok és a német nyelvterület államai Dél-Európa Európai Támogatások Osztálya Donori projektek csoportja Kedvezményezetti projektek csoportja Protokoll és kiküldetés szervezési Osztály Valutapénztár kiküldetés szervezési csoport VVSz ROK Titkárság és főosztályi közvetlen feladatok

Nemzetközi szakterület kihívásai az integráció kapcsán Jogelőd szervezetek nemzetközi kapcsolattartásának eltérő tartalma, formája és eredményei. Nemzetközi kapcsolattartás elválasztása az egyedi ügyektől. Mindhárom szakmai ág kiszolgálása. Fordított helyzet a személyi állomány tekintetében. Referatúrák létrehozása. Önálló protokoll osztály valutapénztárral. Aktív pályázati tevékenység a megváltozott környezetben.

Bakai Kristóf Péter pénzügyőr alezredes Köszönöm a figyelmet! Bakai Kristóf Péter pénzügyőr alezredes főosztályvezető