Kormányszóvivői tájékoztató Épül a jövő iskolája Tanévkezdés 2004.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Felvételi tájékoztató
Advertisements

GANZ ÁBRAHÁM KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA
Bókay János Humán Szakközépiskola tanév
ÉRETTSÉGI UTÁN TANÉV.
Egész életen át tartó tanulás „Egész életen át tartó tanulás” ■ Az „Egész életen át tartó tanulás” COMENIUS 2011 pályázat nyertese iskolánk COMENIUS 2011.
Katona József MKSZIG 1 Katona József Szakközépiskola és Felnőttoktatási Gimnázium.
Széchenyi István Gimnázium Nyitott nap negyedikeseknek november 27.
Bláthy Ottó Villamosipari Szakközépiskola
A közoktatás fejlesztésének időszerű kérdései Budapest november 22. Közoktatás-fejlesztési főosztály Friss Péter főosztályvezető..
A Magyar Köztársaság kormánya. Folytatódnak a kormány oktatási esélyegyenlőségi programjai Arató Gergely államtitkár prezentációja Budapest, augusztus.
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
Beiskolázási tájékoztató december
Tájékoztató a 2014/15-ös tanévi tankönyvrendelésről Budapest, április 7. Emberi Erőforrások Minisztériuma.
A 2004/2005-ös tanév rendje Oktatási Minisztérium március 17.
Bonyhádi Oktatási Nevelési Intézmény
A felvételi eljárás intézmény specifikus részei november 29. Előadó: Papp Gabriella, Felvételi Irodavezető ELTE IK Nyílt Nap.
A Magyar Köztársaság kormánya. A középfokú felvételi változásai Arató Gergely államtitkár prezentációja december 9.
A mai nap programja ig Köszöntő Polgármester Úr 5 perce Gyorsított tanév előkészítő információáradat ig integrációt segítő.
Pályaorientáció ÁMK Báta Hunyadi János Általános Iskola
Nyílt napok 2008/2009. szakközépiskolai képzés felvételi eljárás általában felvételi eljárás iskolánkban.
Világ – Nyelv, az idegennyelv-tudás fejlesztésének kormányprogramja. FPN Budapest, 2004.
Óvoda-iskola átmenet a Józsefvárosban
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
2007. ÉVI FELVÉTELI ELJÁRÁS. JELENTKEZÉS / 1. A jelentkezés – az e célra szolgáló – jelentkezési lap benyújtásával történik. A felvételi jelentkezési.
A közoktatás feladatai a 2004/2005. tanévben
. Előzetes j elentkezés a kétszintű érettségire 2004/2005. tanév január 04.
A magyar közoktatás- politika irányvonalának változásai 1998-tól 2006-ig Készítette: Kemenczky Zsuzsanna.
Kormányszóvivői tájékoztató Ösztönző díjak a felsőoktatásban Növekvő támogatások és hallgatói juttatások szeptembertől Arató Gergely, az Oktatási és Kulturális.
A sajátos nevelési igényű tanulókkal kapcsolatos változások Dömötör Monika, gyógypedagógiai tanár szeptember 8.
ÚJ TUDÁS – MŰVELTSÉG MINDENKINEK A digitális írástudás elterjesztése Az idegennyelv-tanulás ösztönzése Az integrált természetismeret-oktatás bevezetése.
Tájékoztató a 2011/2012-es tanév legfontosabb feladatairól
Szül ő i értekezlet Október 12.. Az értekezlet tartalma Oktatás, nevelés (Szöll ő si Zsuzsanna – igazgatóhelyettes) Szakmai képzés sajátosságai.
Első esély - esélyegyenlőség a mai iskolarendszerben
Az iskolai dokumentumok elérhetősége
Felnőttoktatási tájékoztatója
Bonyhádi Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola
2015. február KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA
Tankönyvellátás
Minőségfejlesztés Szülői elégedettség mérés március Készítették: Kemény Viktória, Pástiné Rozinay Ágnes, Tölgyesi Henrietta.
Hogyan válasszunk iskolát, tudnivalók iskolaválasztás előtt! 8. évfolyamra járó tanulók szüleinek tartandó értekezletre 8. évfolyamra járó tanulók szüleinek.
Tájékoztató 10. osztályosoknak
Köszöntjük a Kálváriaparti Általános Iskolában! Mottónk: „Volt kicsi gyermek mind az, ki ma bölcs meg erős”
A tanév rendje 2014/2015-ös tanév
Az iskolai dokumentumok elérhetősége
FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ
A tanév rendje 2015/2016-os tanév.
Felvételi tájékoztató
Bánki Hírmondó Szeptember. SZEPTEMBERBEN TÖRTÉNT…
1 A Világ – Nyelv Program és a nyelvi előkészítő évfolyam július 07.
Tájékoztató fórum Szakiskolai fejlesztési program C komponens iskolái számára KOMPONENS C Miskolc május 5. Nagy Zoltán komponensvezető
Válság és a szegénységben élők kilátásai MSZEH június 24.
FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ a 2017/2018-as tanévre szeptember 14. Balázs Lászlóné igazgatóhelyettes.
1 Országos szakképzési tanévnyitó igazgatói értekezlet 2010/2011. tanév A tanév rendje és aktuális feladatai Mihálka Nóra vizsgadokumentációs irodavezető.
Köszöntjük a pályaválasztási szülői értekezlet résztvevőit! Nyíregyháza, szeptember 29.
Kormányszóvivői Iroda Cselekedni most és mindenkiért Adatok és tények a Medgyessy-kormány egy évéről május 24.
Felvételi a középfokú iskolákba
Érettségi tájékoztató 2016/2017
PÁLYAVÁLASZTÁSI TÁJÉKOZTATÓ 2014/2O15. tanév
TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL
Megbecsülés az idős embereknek
TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL
2009–2010. évi iskolai naptár Ezt a sablont kinyomtatva falinaptárként használhatja, vagy bármely hónap diáját saját bemutatójába másolhatja. Ha meg szeretné.
Pályaválasztási szülői értekezlet
Bonyhádi Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola
IRÁNY A PÁLYA! november 14. „Az emberi nemnek az a hivatása, hogy munkáljon, alkosson, teremtsen.” Széchenyi István.
Tájékoztató az emelt szintű érettségi felkészítésről 10. évfolyam
a középfokú iskolai felvételi eljárás rendje
Intézményi szülői munkaközösségi ülés
FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ
Pályaválasztási szülői értekezlet
Előadás másolata:

Kormányszóvivői tájékoztató Épül a jövő iskolája Tanévkezdés 2004.

Kormányszóvivői tájékoztató 2 Biztos alapok Új elemek a 2004/2005-ös tanévben Új Nemzeti Alaptanterv A kiszámíthatóság és a fokozatosság jegyében az új Nemzeti alaptanterv bevezetése az első évfolyamon kezdődik, és felmenő rendszerben folytatódik, vagyis 12 éven át tartó, folyamatos fejlesztési feladatot jelent. A lexikális ismeretek és a készségfejlesztő oktatás új egyensúlyát teremti meg a Nat. Az oktatás tartalmi reformjának legfontosabb célja, hogy a gyerekek biztos alapokat szerezzenek az egész életen át tartó tanuláshoz: megtanuljanak rendesen írni, olvasni, számolni.

Kormányszóvivői tájékoztató 3 Szöveges értékelés Nemcsak több időt kell fordítani az alapkészségek megszerzésére, hanem az értékelési technikáknak is összhangban kell lenniük a 6-7 éves gyerekek nagyon különböző fejlődési ritmusával. Az árnyalt értékelésre, a gyermek és a szülő pontos tájékoztatására a hagyományos osztályzásnál sokkal alkalmasabb a szöveges értékelés, mert a gyermek személyisége felől közelíti meg a tanulást és a tudást. Biztos alapok Új elemek a 2004/2005-ös tanévben

Kormányszóvivői tájékoztató 4 Biztos alapok Új elemek a 2004/2005-ös tanévben Évfolyamismétlés csak a szülő beleegyezésével Meghosszabbítjuk az alapozó szakaszt az általános iskolában. Több idő lesz a szükséges alapkészségek elsajátítására. Ez a gyerekeknek is megkönnyíti, hogy saját ritmusuknak megfelelően fejlődjenek. Az iskolai fejlesztés eredményeit csak a negyedik évfolyam végén mérhetjük reálisan. A buktatás nehezítése azt a célt szolgálja, hogy a gyermekek különböző ütemben fejlődő képességeit az első néhány évben egyaránt fejleszteni lehessen. (Személyre szabott felzárkóztató oktatás, korrepetálás.)

Kormányszóvivői tájékoztató 5 Biztos alapok Új elemek a 2004/2005-ös tanévben Az idegen nyelvi előkészítő évfolyam Világ - Nyelv Program Szeptembertől diák részvételével, 407 középiskola indít nyelvi előkészítő évfolyamot, ahol az órakeret 40 százalékában idegen nyelvet tanulnak a diákok. A nyelvi előkészítő évfolyamra járó tanulók után az intézmények emelt szintű támogatást kapnak ( forint/tanuló/év). A magyarok tudnak a legkevésbé idegen nyelveket az Európai Unióban. Ezért helyezzük előtérbe a nyelvtanulást.

Kormányszóvivői tájékoztató 6 Megszűnik a felvételi Új elemek a 2004/2005-ös tanévben A kétszintű érettségi megszünteti a középiskolákra nehezedő nyomást, amelyet a felsőoktatás diktálta követelményrendszer okozott. A régóta meghirdetett változás visszaadja az érettségi vizsga rangját, és megkíméli a diákokat a korábbi kettős vizsga terheitől. A pedagógusok felkészítését szolgálja az a középiskolai tanáronkénti Ft, amit továbbképzésekre biztosít a költségvetés.

Kormányszóvivői tájékoztató 7 Ebben az évben ismét a minden gyermekhez eljutó családi pótlék összegének kétszeresével segíti a Kormány a tanévkezdést. Család (Ft/gyerek)Egyedülálló (Ft/gyerek) Egy gyermekes család Két gyermekes család Három v. több gyermekes család Tartósan beteg vagy sajátos nevelési helyzetű Segítség a szülőknek Dupla családi pótlék

Kormányszóvivői tájékoztató 8 50 százalékkal nő gyermekenként az iskolakezdéshez adómentesen nyújtható munkáltatói támogatás ban Ft 2004-ben Ft Segítség a szülőknek Növekvő munkáltatói támogatási lehetőség

Kormányszóvivői tájékoztató 9 Segítség a szülőknek Ingyen tankönyv - rászorultsági alapon Több mint a duplájára emelkedett az ingyenes tankönyvellátás állami támogatása. Míg 2002-ben 3.5 milliárd forinttal támogatta az állam a tankönyvvásárlást (és nem volt kötelezően ingyenes ellátás) addig ben mintegy rászoruló tanuló közel 8,0 milliárd forintösszegű állami támogatással ingyenesen jut tankönyveihez.

Kormányszóvivői tájékoztató 10 Segítség a szülőknek Ingyen tankönyv - rászorultsági alapon Ki igényelhet ingyen tankönyvet? A tartósan beteg vagy sajátos nevelési igényű, a három vagy többgyermekes családban élő, továbbá az egyedülálló szülő által nevelt tanulók, és a rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülő 1-8. osztályos diákok. Hogyan lehet igényelni az ingyen tankönyvet? Az iskolában elegendő bemutatni a családi pótlék összegét tartalmazó bérjegyzéket, számlakivonatot vagy postai utalványt. Az ingyenesség biztosítása többféleképpen történhet: A tankönyvvásárláshoz nyújtott támogatással, iskolai könyvtárból történő kölcsönzéssel; a tankönyvek napköziben, tanulószobában történő elhelyezésével;

Kormányszóvivői tájékoztató szeptembere óta mintegy 100 ezer rászoruló óvodás ingyenes étkeztetésben részesül. Az étkeztetési támogatás a rászorulók körében családonként – forint/hó megtakarítást jelent. A jogosultak köre: tartósan beteg vagy sajátos nevelési helyzetű, három vagy több gyermekes családban élő, rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülő gyermek. Segítség a szülőknek Ingyenes étkeztetés - rászorultsági alapon

Kormányszóvivői tájékoztató 12 A 2004/2005-ös tanév rendje A szorgalmi idő első tanítási napja: szeptember 1. (szerda) Utolsó tanítási napja: június 15. (szerda) Az iskola utolsó, befejező évfolyamán az utolsó tanítási nap: Középiskolákban és a szakiskolákban: május 6. Kisebbségi nyelven oktató és a két tanítási nyelvű középiskolákban: május 5. Szakiskolákban, szakközépiskolákban másfél éves képzésben tanulóknak: január 18. A szorgalmi idő első féléve január 21-ig tart. Őszi szünet időpontja: november 2-5. A szünet előtti utolsó tanítási nap október 29. (péntek), a szünet utáni első tanítási nap november 8. (hétfő) Téli szünet időpontja: december A szünet előtti utolsó tanítási nap december 18. (szombat), a szünet utáni első tanítási nap január 3. (hétfő) Tavaszi szünet időpontja: március A szünet előtti utolsó tanítási nap március 23. (szerda), a szünet utáni első tanítási nap március 30. (szerda)