1 Felzárkózás vagy leszakadás ? Szerkezeti reformok igénye Magyarországon Bokros Lajos a közgazdaságtan és a közpolitika professzora vezérigazgató Közép-Európai.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
1 A demokratikus közpolitika becsületének helyreállítása Magyarországon Bokros Lajos Szabadság és Reform Intézet január 15.
Advertisements

ÜDVÖZLÖM ÖNÖKET A TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGÉNEK NEVÉBEN!
A felzárkózás keretei Bauer Tamás. Konvergencia? Felzárkózás? •A konvergenciaprogram felzárkózási program •Leszakadás vagy felzárkózás? A helyes pályára.
A magyar egészségbiztosítási rendszer
Az egészségügy finanszírozásának problémái Adalékok a járulékreform kéréseihez Dr. Kincses Gyula ESKI.
IX. Adójogi Konferencia, Tapolca, ápr Mihályi Péter A magyar járulékrendszer problémái.
1 Kormányszóvivői tájékoztató Az új felsőoktatási törvény március 9. Magyar Universitas Program A magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének.
Martin József Péter A Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója.
Gazdasági várakozások, a kis- és közepes vállalkozások helyzete Makó Ágnes – Tóth István János MKIK GVI Korrekt Partner Védjegy második ünnepélyes díjátadása.
1 A közpolitika forradalma Magyarországon Bokros Lajos professzor és vezérigazgató Közép- Európai Egyetem Budapest, 2006.
1 VERSENY és SZOLIDARITÁS a gyógyításban Bokros Lajos közgazdaságtan és közpolitika professzora vezérigazgató Közép-Európai Egyetem Budapest.
A korszerü állam igérete és követelményei Magyarországon Verseny és szolidaritás BOKROS LAJOS professzor és vezető alelnök Közép-Európai Egyetem Budapest.
Adózási alapismeretek 5.2 konzultáció Helyi adók
Oktatási reform – 2007 Dr. Hiller István
Az államháztartás Vázlat - nem elégséges tananyag!
A gazdaságpolitika elméleti alapjai és gyakorlata
SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR MAKROGAZDASÁGI FORDULATOK - egy diagnózis Bokros Lajostól - Szeged, május Belyó Pál „GAZDASÁGPOLITIKA.
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
Egészségpolitika.
Költségvetési (fiskális) politika
Gazdaság a politikum fogságában. Államgazdaság Reálszféra „Strukturális válság” „Kiegyensúlyozott növekedés”
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Pénzügytan II. – február 23. Dr. Farkas Szilveszter
A pénzügyi megtakarítások makrogazdasági hatásai H amecz István „ Miért fontos a lakossági pénzügyi megtakarítás?” konferencia BÉT Nov. 25.
1 Magyarország 2020 perspektívájában Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt november 29.
A magyar költségvetés kiadási szerkezete nemzetközi összehasonlításban
A fiskális és monetáris politika követelményei a fenntartható növekedésben Járai Zsigmond közgazdász véleménye.
TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR projekt 1 A NÖVEKEDÉS ÉS A VERSENYKÉPESSÉG REÁLGAZDASÁGI TÉNYEZŐI Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
A költségvetési intézmények feltételrendszereinek változása recessziós gazdasági környezetben, egy felsőoktatási intézmény szemszögéből Mag Zoltán Debreceni.
Fiskális Politika Államháztartás - központi költségvetés - társadalombiztosítási alapok - egészségbiztosítási alap - nyugdíjbiztosítási alap - elkülönített.
A spanyol gazdaság jelenlegi problémái Éltető Andrea - MTA VKI április 15.
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
Mi a liberalizmus? "manchesteri" változat Alaptípus ("classic") "adóztató és költekező" (tax and spend) Liberalizmust inkább termékcsalád, semmint konkrét.
Összehasonlító gazdaságtan
Nyugdíjkérdések közgazdász szemmel
Az egykulcsos adó bevezetésének várható hatásai
Kis- és középvállalkozások adózási, gazdálkodási környezetének 2006-os, illetőleg középtávú változásai Dr. Katona Tamás politikai államtitkár Pénzügyminisztérium.
A közoktatás alapkérdései Radó Péter Oktatáspolitikai Elemzések Központja (2008.)
Államtalanítás vagy álomtalanítás Az állam szerepének és az adórendszer újragondolása Magyarországon Jaksity György.
Mire való ma az állam? K öltségvetés, foglalkoztatás, gazdaságfejlesztés Bod Péter Ákos Budapesti Corvinus Egyetem.
1 Adóterhelés és a hazai gazdaság nemzetközi versenyképessége Halász Anita tudományos munkatárs ICEG Európai Központ Az EU-csatlakozás és a hazai gazdaság.
Államháztartási reform Egerekről és emberekről Draskovics Tibor
Gábor Kálmán A fer hatása a felsőoktatásra Felsőoktatás Nyilvánossága Konferencia 2006 Felsőoktatási Kutatóintézet Institute for Higher.
Társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségek Régiók, megyék, kistérségek.
A felzárkózás keretei Bauer Tamás. Konvergencia? Felzárkózás? A konvergenciaprogram felzárkózási program Leszakadás vagy felzárkózás? A helyes pályára.
A jelenlegi válság és a reálszféra Chikán Attila egyetemi tanár, igazgató Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézet Versenyképesség Kutató.
Foglalkoztatáspolitika és makrogazdasági stabilitás Herczeg Attila Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium szeptember 8.
Gazdasági Tanácsok a felsőoktatási intézményekben január 13.
A költségvetés készítésének és elfogadásának folyamata
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 2.
A határ menti együttműködések lehetőségei és korlátai Rechnitzer János, egyetemi tanár MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézete, Széchenyi Egyetem.
A hazai fiskális politika általános kérdései és kihívásai 42. Közgazdász-vándorgyűlés Eger, augusztus
Reform vagy megszorítás?. Hozzáférés Minőség Hatékonyság.
Megszorítások, reformok, versenyképesség – Magyarország 2006.
A gazdaságpolitika elméleti alapjai és gyakorlata.
Államháztartási alapismeretek
Készítette: Tóth Zsuzsa Borsodi Szabolcs
„I. Alternatív finanszírozási stratégiák” Sopron, október 3.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
Új egyensúly Sikerek és kihívások. 2 Felzárkózik a gazdaság.
Új egyensúly Tervezettnél jobban csökken az államháztartás hiánya.
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
Az államháztartás.
Kormányzati szektor a vegyes gazdaságokban
A foglalkoztatáspolitika jövője az Európai Unióban
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Fordulatok után / fordulatok előtt
Nyugdíjreformok Magyarországon: kihívások és válaszok
Költségvetés.
Előadás másolata:

1 Felzárkózás vagy leszakadás ? Szerkezeti reformok igénye Magyarországon Bokros Lajos a közgazdaságtan és a közpolitika professzora vezérigazgató Közép-Európai Egyetem

2 Makrogazdasági gondok Magyarországon Hatalmas ikerdeficit gátolja a növekedést ! Nagy költségvetési újraelosztás csökkenti a megtakaritásokat és a termelőberuházásokat Költségvetési túlköltekezés és hitelfelvétel kiszoritja a vállalati szektor tőkebevonását Növekvő szerkezeti munkanélküliség együtt nagymértékü állami túlfoglalkoztatottsággal Erősen növekedésellenes gazdaságpolitika: szigorú monetáris és laza fiskális politika

3 Költségvetési feszültségek Túlzott bérnövekedés a kormányzati szektorban 2OO1 és 2OO4 között Folyó kiadások kiszoritják a költségvetés felhalmozási kiadásait - ebből lesz a PPP Adórendszer hatékonyságát lerontja a rengeteg kivétel és kedvezmény Egészség- és Nyugdijbiztositási Alapok hiánya évről évre gyorsan növekszik Az intézmények gazdálkodását az ad hoc elvonások kiszámithatatlanná teszik

4 Gazdasági és társadalmi gondok A túlzott bérnövekedés nem megemészthető az alacsony hozzáadott értékü ágazatokban A KKV-szektorban alacsony a beruházás, az újitások és a kutatás-fejlesztés fedezete Megkettőződő hazai gazdasági szerkezet Romló minőségü oktatás és gyógyitás Növekvő szerkezeti munkanélküliség Társadalom kettészakadása, nyomorszigetek

5 Miért van múlhatatlanul szükség szerkezeti reformokra ? Gyors növekedés csak kisebb hiány és jövedelemújraelosztás mellett lehet tartós Kettő együtt viszont kizárólag a kiadások lényeges csökkenésével érhető el Kiadások csökkentése csakis szerkezetük érdemi változása esetén képzelhető el Kiadások szerkezete pedig kizárólag intézményi reformok nyomán változhat

6 Miért van múlhatatlanul szükség szerkezeti reformokra ? Hazánkban a közjavak és közszolgáltatások minősége és a hozzáférés egyenlő esélye folyamatosan romlik - ez gátja nemcsak a gazdasági növekedésnek, hanem rombolja a társadalmi szolidaritást (igazságosságot) is Romló közjavak aláássák a közteherviselést, adóelkerülésre és adócsalásra ösztönöznek, táptalaját képezik a jelentős korrupciónak ördögi kör: kulturális, civilizációs romlás !

7 Szerkezeti reformok költségvetési kerete Átfogó, minden elemében összecsiszolt reformok kritikus tömegére van szükség Költségvetési kiadások csökkentése mellett a közvetlen lakossági tehervállalás nőni fog Rangsorban első a gyógyitás és az oktatás Adóreform lényege: adóalap növekedése, adókedvezmények teljes megszüntetése Szociálpolitika elválasztása az adózástól Célzott támogatások rászorultság szerint

8 Gyógyitás reformja Hárompilléres finanszirozás: TB mellett kötelező és önkéntes magánbiztositás Állampolgárok vásárolnak magánbiztositást Magánbiztositók versenyeznek a polgárok, gyógyitó intézmények a biztositók pénzéért Minden gyógyitó szolgáltatást megosztva finansziroz az állam és a magánbiztositók Szabad vállalkozás a szolgáltatásban Szabad munkavállalás a szolgáltatóknál

9 Oktatás reformja Minimális tanulólétszám és iskolaméret a közoktatásban - kevesebb iskola és tanár Közoktatás kistérségi (járási) feladat Új felsőoktatási törvény: tanszabadság mellett szigorú tulajdonosi irányitás Tandij a müködés költségeinek fedezetére Diákok X%-a szociális alapon tandijmentes Szigorú oktatói és kutatói követelmények Közalkalmazotti jogállás megszünése

10 Nyugdijreform befejezése Járadék és járulék közötti szoros kapcsolat megteremtése az első pillérben is Felosztó-kirovó rendszer felváltása névleges járulékmeghatározottságú rendszerrel Egyéni számlás állami nyugdij automatikus kiegyenlitő mechanizmust tartalmaz Nincs többé nyugdijemelés politikai alapon Nyugdijasok is vásárolnak biztositást az egészségügyi magánbiztositók piacán

11 Közigazgatási és önkormányzati reform Kevesebb országgyülési képviselő jóval szigorúbb összeférhetetlenségi szabályokkal Kormányzati közigazgatás áramvonalasitása (jóval kevesebb és kisebb minisztérium, MEH és dekoncentrált szervezet) Kistérség (járás) legyen a legalsó szintü, hivatallal is rendelkező önkormányzat SZJA + ingatlanadó teljesen helyi bevétel Iparüzési adó helyett 2O%-os TÁNYA

12 Egyéb szükséges reformok a következő kormányzati ciklusban WTO-forduló sikeres befejezése és az új, szolidárisabb világrend érdekében a CAP gyökeres reformja a Európai Unióban Hazai agrártámogatások igazodó átszabása Vidékfejlesztés és fizikai infrastruktúra az EU-források maximális bevonásával Legszigorúbb közbeszerzési szabályok kötelező gazdaságossági vizsgálatokkal Pártok és választások finanszirozási rendje