Ezerarcú Balaton Tények és tervek „A Balaton nemzeti természeti kincsünk. A tó és környéke tartós ökológiai egyensúlyára törekedve, az emberek javára,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Velencei-tó vízgazdálkodásának aktuális kérdései Kumánovics György Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság április.
Advertisements

Magyar Universitas Program Magyar Bálint oktatási miniszter február 20. Infrastruktúra-fejlesztési programok a felsőoktatásban
Székesfehérvár és térsége (Pátka, Pákozd, Seregélyes) szennyvízcsatornázása Székely László A szennyvízcsatornázási Társulás PIU szervezet vezetője /2006.
Aktuális pályázati lehetőségek
Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
Környezetvédelmi ipar és hulladékgazdálkodás Magyarországon
Sajó-Bódva regionális hulladékgazdálkodási program
Aquila Medical Center Alsóörs. Aquila Medical Center Alsóörs.
Dél-Alföldi régió Ivóvízminőség-javító Program Mórahalom, július 02.
Turisztikai helyzetkép a balatoni turisztikai régióban Siófok, október 2. Székely György Hivatalvezető.
Záhony térsége gazdaságfejlesztési „zászlós program” Kálnoki Kis Sándor miniszterelnöki megbízott.
„ A régió, ahol íze van az életnek” A Dél-dunántúli Operatív Program pályázatai Kovács Zoltán Tervezési csoportvezető Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési.
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
műszaki osztályvezető
II. Országos Környezet- és Természetvédelmi Filmfesztivál és Konferencia 2. szekció Környezetvédelmi tudatformálás szerepe az oktatási nevelési intézményekben.
Kormányszóvivői tájékoztató 1 Ezerarcú Balaton Tények és tervek.
PannonRIS – Folyami Információs Szolgáltatások Magyarországon
ELSZÁRMAZOTTAK TALÁLKOZÓJA VIII. MADZAGFALVI NAPOK SZEPTEMBER 9.
A BALATON ÉS TÉRSÉGE KÖRNYEZETI ÁLLAPOTA
Fenntartható termelési és fogyasztási szokások ösztönzése akcióterv Szántó Szilvia Környezetfejlesztési Főosztály Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért A települések fejlődéséért Az önkormányzatok évi új céltámogatása.
Kutatás-fejlesztésért Felelős Tárca Nélküli Miniszter Hivatala Miniszterelnöki Hivatal Dr. Kolber István, államtitkár Az első Nemzeti Fejlesztési Terv.
BAKS KÖZSÉG SZENNYVÍZCSATORNÁZÁSA ÉS SZENNYVÍZTISZTÍTÁSA
Innovatív elképzelések Győr közösségi közlekedésének fejlesztésére
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
„A legjobb és legolcsóbb hulladék az, amelyet meg sem termelünk!”
Az Európai Unió ökológiai hálózata
Balatoni Önkormányzati Fórum Dr. Varga Miklós vízügyi helyettes államtitkár október 2. Siófok Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia január 26.
K ÖZIGAZGATÁSI ÉS IGAZSÁGÜGYI MINISZTÉRIUM T ÁRSADALMI F ELZÁRKÓZÁSÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG romagov.kormany.hu A Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia.
dr. Kovács Ferenc Közlekedési Helyettes Államtitkár
KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM előadó: dr. Bujáki Gábor igazgazó Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.
2008. november 20. Az európai uniós integráció és a magyar gazdaság; avagy esélyek és kockázatok a magyar gépjármű szektor beruházási lehetőségeiben Dr.
Lendületben az ország! Nemzeti Területfejlesztési Hivatal Közelebb az emberekhez november 2.
KÖLTSÉGVETÉS 2006 FEJLESZTŐ ÁLLAM JÖVŐKÉPES ORSZÁG Európai Ügyekért Felelős Tárca Nélküli Miniszter Hivatala november 3.
Kormányszóvivői tájékoztató február 24. Európa Terv a versenyképes gazdaságért.
Az Állami Számvevőszék szerepe a környezetre káros támogatások ellenőrzésében Dr. Báger Gusztáv egyetemi tanár, főigazgató Állami Számvevőszék Fejlesztési.
A kihelyezett kormányülésen meghozott döntések értékelése augusztus 20. Kormányzati lépések Székesfehérvár fejlődéséért.
Integrált közösségi szolgáltató terek
es RAT tervezés koncepciója Gila Gyöngyi Tervezési igazgató-helyettes.
A Dél-alföldi Régió évi Területfejlesztési Operatív Programja Regionális Akcióterv Kecskeméti Klára tervezési projektmenedzser június.
Környezetvédelmi és közlekedési infrastruktúra prioritás Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
A es NYDOP akcióterv előkészítése. Várható ütemezés  Végleges módszertan: március  Főbb változások, újítási szándékok jelzése, egyeztetése:
számú főút Jászberény elkerülő szakasz II. ütem
1. Az RFH Zrt. bemutatása 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó társaság Cél a vállalkozások erősítésén keresztül.
Koordináció az egyes környezetvédelmi projekteknél Kis András Térségfejlesztési és Külügyi Iroda irodavezető-helyettes Szolnok szeptember 26.
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
A Balaton Régió környezeti állapotának értékelése
Pályázati lehetőségek és tapasztalatok a Gazdaságfejlesztési operatív programban Gáspár Bence Orosháza, július 31.
Mátrai Balázs vidékfejlesztési szakértő Magyarországi LEADER Központ
Duna menti Városok Együttműködési Fóruma Duna térségi programalkotó tanácskozás A Duna Menti Városok együttműködésének aktuális feladatai, javasolt cselekvési.
A 21. század energiapolitikai kérdései és hazai válaszai: a „Magyarország energiapolitikája ” című stratégia és a lezajlott társadalmi-szakmai.
A Magyar Hidrológiai Társaság Soproni Területi Szervezetének munkája (2005)
Önkormányzati fejlesztések Sárospatakon Közoktatási infrastruktúra fejlesztése (II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola főépületének bővítése,
Közlekedjünk kerékpárral a Balaton körül
Modern, tiszta Magyarországot építünk A környezetügy elmúlt két éve Dr. Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter.
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
főosztályvezető-helyettes „A Balaton-régió közlekedési helyzete” fórum
ÉMOP – Üzleti infrastruktúra fejlesztése. Keretösszeg: „1” részcél: Ipari Parkok millió Ft „2” részcél: Ipari területek millió Ft „3” részcél:
A BALATON RÉSZVÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA Az Országos Vízügyi Főigazgatóság ÉS A közép dunántúli vízügyi igazgatóság SZAKMAI FÓRUMA.
Duna Stratégia – Duna menti Kamarák Szövetsége Budapest Kiss Ervin DCCA és BKIK főtitkár.
Helyi Fejlesztési Stratégia intézkedéseinek bemutatása
Társadalmi vitára kész a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia
TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ
2017. július 5..
A Klebelsberg Központ legfontosabb feladatai és fejlesztései
A Klebelsberg Központ legfontosabb feladatai és fejlesztései
A Klebelsberg Központ legfontosabb feladatai és fejlesztései
A Klebelsberg Központ legfontosabb feladatai és fejlesztései
Az önkormányzati működtetés átvételének tapasztalatai
Előadás másolata:

Ezerarcú Balaton Tények és tervek „A Balaton nemzeti természeti kincsünk. A tó és környéke tartós ökológiai egyensúlyára törekedve, az emberek javára, de a természet törvényeit tiszteletben tartva segítjük a térség sokoldalú fejlődését.” – (Kormányhatározat)

A Kormány gondoskodik nemzeti kincsünk jövőjéről júliusában a Kormány elfogadta a Balatonra és térségére vonatkozó cselekvési programot. A Balaton nemzeti természeti kincsünk, melyet óvni és fejleszteni kell. A program célja a Balaton környezeti, természeti, kulturális és turisztikai vonzerejének növelése, a turisztikai szezon meghosszabbítása és a part menti településen lakók színvonalasabb életfeltételeinek biztosítása.

Rendszeres, folyamatos és átfogó intézkedések a Balaton értékeinek védelmére Tavaly augusztusban megkezdte munkáját a programot koordináló tárcaközi bizottság a környezetvédelmi és vízügyi miniszter vezetésével. A kormány idén áprilisban és augusztusban is áttekintette a program megvalósítását, egyúttal új teendőket határozott meg. A végrehajtás a terveknek megfelelően halad.

A Balaton vízszintje és minősége : kevés csapadék esett a tó vízgyűjtőjén – jelentős vízszint-csökkenés ben a csapadékos időjárás hatására a vízállás centiméterrel magasabb az egy évvel ezelőttinél. A Balaton vízminősége a tavalyi évhez hasonlóan kiváló.

Intézkedések a tó ökológiai állapotának, vízminőségének megőrzésére Elkészült a Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer folytatásnak a terve. Folytatjuk a szennyvízelvezetési és szennyvíztisztítási programot – 2005 végéig várhatóan megépülnek az állami szennyvíz főgyűjtők –A 43-ból 40 tó-parti település már a csatorna-hálózatba van kötve. Ábrahámhegyen és Balatonrendesen épül a hálózat; és több település ellátatlan részén folyik beruházás (Kőröshegy, B.boglár, B.fenyves, Fonyód) –Halad a szennyvíztisztítók fejlesztése: Balatonfüred (2004-ben 670 millió Ft). Befejeződött a keszthelyi tisztító korszerűsítése (320 millió Ft), elkészült a balatonfőkajári szennyvíztisztító (1.390 millió Ft) Egységes nemzeti parki kezelés jött létre a tó körül 2004-ben Gyapjas pille felszaporodása 50 ezer hektáron, 54 millió Ft állami védekezési költség

Települési környezet fejlesztése 2008-ig elkészülnek a komplex hulladék-gazdálkodási rendszerek (3 ISPA projekt: Észak-Balaton, Nyugat- Balaton és Zala-völgy, Dél-Balaton és Sió-völgy – 110 millió euró költséggel,1 millió embernek Előkészítés alatt áll a kéttényezős vízdíj 2005-ös bevezetése Elkészültek a vizpart-rehabilitációs tanulmánytervek. A 43 érintett településből 39-el már lezárultak az egyeztetések Újabb engedély nélküli betöltéseket, bejárókat számolunk fel

A tó és térsége turisztikai és kulturális vonzerejének növelése Átalakuló turizmus: egyre nagyobb igény a nem csak a nyári szezonhoz köthető szolgáltatások iránt  Programok készülnek a gyógyvíz- és a borturizmus fejlesztésére Elkészült a Balaton-kártya koncepciója. Kiemelt kulturális fejlesztések: Festetics Kastély, Baláca-puszta, Fenékpuszta Temészetvédelmi bemutatóhelyek: elkészült a kápolnapusztai Bivalyrezervátum, készül Csopakon és Zalakomáron

Mit teszünk a fürdőzőkért? Folyamatos volt a fürdőhelyek (75 %-os állami támogatással) és kikötők (25 %-os állami támogatással) kotrása a szezonban. Szeptember 30-án zárult az újabb, 281 millió forintos pályázat. Nyolc zagyteret jelöltünk ki a kikotort iszap elhelyezésére. Meghirdettük a Kékhullám Zászló pályázatot, az elismerést 19 minőségi strandnak adtunk át.

Mit teszünk a horgászokért ? A Balatoni Halászati Rt. tulajdonosi jogait januártól a KvVM gyakorolja. A céget a tó természetes halfaunájának védelmét és a horgászat feltételeinek fejlesztését szolgáló társasággá alakítjuk át. Az új üzleti stratégia céljai: »Horgászturizmus fejlesztése »Őshonos halfauna helyreállítása  haltelepítések, ívóhelyek létesítése »Eredményesebb busa-lehalászat »A Balatoni Halászati Rt. átalakításához kapcsolódóan, kidolgoztuk az önkormányzatok tulajdonszerzését elősegítő pénzügyi modellt A vízpart-rehablitásációs tervezés során kijelöltük a horgászcsónakok jövőbeni rendezett kikötőhelyeit. Intézkedések az orvhalászat visszaszorítására Balatoni Halak Napja

Közlekedési infrastruktúra fejlesztése Halad az M7-es autópálya építése, megkezdődött az M8-as autóút előkészítése –2005. június Balatonszárszó – Ordacsehi szakasz –2006. április Ordacsehi – Balatonkeresztúr –2006. november Zamárdi - Balatonszárszó Minden déli parton lévő vasúti fénysorompót csapórúddal szereltek fel. Állomáskorszerűsítés: Siófok, Balatonlelle, Fonyód, Balatonszentgyörgy, Révfülöp.

A fejlesztések forrása A fejlesztési források összesen mintegy 5 milliárd forintot tesznek ki 2004-ben A Balaton Fejlesztési Tanács: (a tavalyi 500 millió helyett) idén 1 milliárd Ft támogatást kap Ehhez járul az autópálya-építés költsége: 44 milliárd forint 2004-ben