Lakás-előtakarékosság

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hogy akarsz gyorsan pénzhez jutni? Avagy a jótündér elhagyta a varázspálcáját, úgyhogy ez maradt...
Advertisements

A LEADER+ Pályáztatási feltételek. Kik pályázhatnak?  A pályázónak meg kell felelni a helyi szintű pályázati felhívásban rögzített jogosultsági kritériumoknak.
OTP Pénzügyi Pont FÓRUM A TÁRSASHÁZAKÉRT március 26.
Hitelek – pénzt kölcsönbe?. Ha több pénzre van szükséged, mint amennyi rendelkezésedre áll, dönthetsz úgy, hogy vársz, amíg összegyűlik a pénzed, vagy.
Az MFB Zrt. finanszírozási programjai
Kedvezményes források hitelképeseknek Sebők Orsolya főszerkesztő.
Az MFB Zrt. finanszírozási programjai.. Témakörök •MFB Zrt. bemutatása •Finanszírozási programjaink –MFB Önkormányzati Infrastruktúrafejlesztési Program.
Balatonalmádi március 08.. Új Széchenyi Hitel Program Pályázati dokumentációt figyelni.
Kamatszámítás.
Hazai és uniós kedvezményes finanszírozási lehetőségek
Önkormányzatok finanszírozása
2007. április 24. BG Finance Zrt. Meizl József.
Erdélyiné Forgó Erzsébet UFS Group Holding Zrt. Credit üzletágvezető
A társasház-felújítások finanszírozásának aktuális kérdései
Balassagyarmat, június 24. KKC-2007-V Támogatott hitel kezdő- és mikrovállalkozásoknak Mravcsik László,(MiFiN Zrt.) Vállalkozás- és Vidékfejlesztési.
Lakás-takarékpénztárak Magyarországon
Gazdasági Informatika II. 2006/2007. tanév 2. félév.
Hitelbírálat a Kereskedelmi és Hitelbank Rt.-nél
PÁTOSZ nap Február 23.. Székesfehérvári Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány 20 éve a vállalkozásokért Célunk: a Közép-dunántúli régióban.
Mikrohitel  Igénybevehetik: Kezdő és már működő mikrovállalkozások, melyeknél a bejegyzés vagy a vállalkozói igazolvány kiváltása már megtörtént  Hitel.
Állami lakástámogatások 12/2001 (I. 31. ) Kormányrendelet, 4/2005 (I
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató A gyermekes családok otthonteremtéséért október 18.
Erőrrásbevonás számvitele
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei II. negyedév* Pénzügyi stabilitás Magyar Nemzeti Bank augusztus 29. * A prezentáció az MNB.
Mivel a bankszámla kamata általában igen alacsony, érdemes körülnézned a különböző megtakarítási/befektetési lehetőségek között. MIELŐTT VÁLASZTASZ A.
A jelzáloghitel Fogalma: - hosszú lejáratú (10-20, de akár 50 év)
Különleges pénzügyi intézmények
LAKÁSTAKARÉKPÉNZTÁRAK
A lakáscélú hitelezés és a lakás-takarékpénztárak
BG Finance Zrt. Moskovits Pál április 24..
MNB Növekedési Hitelprogram 2.0 Sebők Orsolya Főszerkesztő
ADÓ Farkas Gábor Szenior Menedzser február 28. Adózás 2006.
1 A közvetlen támogatások igénybevételének főbb feltételei Lakástulajdon Méltányolható lakásigény Egyéb feltételek Az önkormányzat jegyzője igazolja a.
Mivel a bankszámla kamata általában igen alacsony, érdemes körülnézned a különböző megtakarítási/befektetési lehetőségek között. MIELŐTT VÁLASZTASZ A.
Lendületben az ország! Nemzeti Területfejlesztési Hivatal Igazságos lakástámogatás november 2.
Fundamenta-Lakáskassza Zrt. Lakásvásár
Mi otthonunk felújítási és új otthonépítési alprogram Új Széchenyi Terv és a K&H Zöld hitel.
A Zempléni Regionális Vállalkozói Központ
Az államilag támogatott lakáshitel-rendszer ( )
2008 válság. USA USA jegybank (FED) alacsonyan tartja az alapkamatot. Ez több hitel és jelzáloghitelhez vezet. A bankok nem teszik a pénzt a FED-be, inkább.
EBKM számítási módszerei Készítette: Pál János Raj Gergő.
A lakossági ügyfelek részére kínált hiteltípusok.
Elérhető, támogatott hitelkonstrukciók a kkv –k számára.
MGV Zrt. – „Több mint egy bank”
Lakóközösségi beruházások finanszírozása
Veszprém november 10.. A vállalkozásfejlesztés Célunk: elsősorban a megyében működő vállalkozások tevékenységének szellemi és pénzügyi segítése.
Mikrohitel lehetőségek mikro és kisvállalkozások részére.
Vállalkozói mikrohitelek
Devizahitel  A devizahitel olyan hitel, ahol mind a hitel folyósítása, mind pedig a törlesztése az adott devizában történik.
A társasházak energiahatékonysági felújítását segítő projektmenedzsment képzés szeptember 23. ► Soproni társasház komplex energiahatékonysági beru-
A pénz időértéke Gazdasági és munkaszervezési ismeretek 2., 1. ea. Major Klára ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék.
Kiből lehet milliomos? Körséta a befektetések világában Széchenyi István Egyetem Szalay György szakértő április 16.
Az OTP Lakástakarék számla olyan megtakarítási forma, amellyel a társasház vagy lakásszövetkezet a lakásszövetkezet tulajdonában, vagy a társasházi lakástulajdonosok.
Fenntarthatóság a felújításokban Patzauer Gábor vállalatfejlesztési menedzser.
Rail Cargo Hungaria Lakáscélú hiteltörlesztés 2015.
Agrárágazati aktualitások. AZ OTP BANK SZEREPE AZ AGÁR- FINANSZÍROZÁSBAN 2.
KAVOSZ Zrt – az MKIK és VOSZ létrehozta a KAVOSZ Zrt-t Feladatai:  Szakmai irányítás  Több mint 200 regisztráló iroda koordinálása  Ügyfelek.
OTP Pénzügyi Pont KFT február. 1-től létrejött egy új partneri hálózat, mely kizárólag az OTP Bank termékeit közvetíti az ország egész területén.
1 Magyar Fejlesztési Bank Zrt. Postapartner Program.
Teljeskörű Pénzügyi Szolgáltatások a Pannon Takarék Banknál
Kapacitásbővítő, jelenlegi pályázati lehetőségek
KÖFOP Pályázatokhoz kapcsolódó finanszírozási lehetőségek a Széchenyi Kártya Program keretében.
Mazsu Gergely ügyvezető igazgató
ZALA MEGYEI VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉSI ALAPÍTVÁNY
„Ne tegyünk minden tojást egy kosárba!”
Közlemény az NHP fix konstrukció igénybevételéről
Előadás másolata:

Lakáshelyzet, lakásfinanszírozás és lakástakarékpénztárak Magyarországon

Lakás-előtakarékosság Angolszász gyakorlat (1775) Elsősorban Idegen forrásokra (hosszú lejárató hitelekre) támaszkodik Német gyakorlat (1885) Jelentős saját erő (kevesebb idegen tőke) Zárt rendszerű működés: a közös alapban takarékoskodók számára sokkal hamarabb lehetővé válik (az élőtakarékosság segítségével) a kiszemelt ingatlan megszerzése, mintha egyedül takarékosodtak volna Ltp.-ak szakosított pénzintézetként működnek Franciaország Nyílt rendszerű (kívülállók is felvehetik) Bankok is nyújthatják Nincs „sorban állás”

A francia és a német rendszer hitelkonstrukciójának eltérései Ismérv Francia Német Nyitó hitelösszeg Alacsony minimum Nincs minimum Minimális éves megtakarítás Van Nincs, de ösztönzik a rendszeres megtakarítást Állami ösztönzés Adómentes kamat, és kamattámogatás Csak lakáscélú felhasználás esetén: ua. Minimális megtakarítási idő 4 év 2 év Hitelnyújtás ideje A megtakarítási idő után azonnal. Bizonytalan hosszúságú várakozási idő után Szerződésből származott jogok átadása Rokonok között lehetséges Nagyon korlátozott Hitel felhasználhatósága Vásárlás, építés, energiatakarékos beruházás Vásárlás, építés, felújítás, korszerűsítés

A lakáselőtakarékosság fázisai Megtakarítás (4-8 év) A magyar ügyfelek többsége 6.000 és 8.000 Ft közötti összeget képes lakáscélra havonta megtakarítani 3%-os kamatjóváírás, év végén tőkésítés (egy takarékszámlán) 4 év alatt kb. 17%-os hozamot lehet elérni Kiutalás (3 hónap) A megtakarítási szakasz után (min. 4 év) az összegyűjtött betéteket, kamatait és az állami támogatást, valamint azok kamatait kifizetik az ügyfélnek, majd hitelképesség-vizsgálat után hitelt nyújtanak Hiteltörlesztés Fix kamatláb (6% - az állam biztosítja a kamatszintet), napi kamatozás Jelzálogjogot jegyeznek be az ingatlanra Néha kezes is van és kockázati életbiztosítás is lehet még a hitel fedezete Áthidaló kölcsön: aki 4 évig nem tud várni (piaci kamatozású, hitelvizsgálat előzi meg) Előhitel: a szerződés megkötése után azonnal felvehető (piaci kamatozású, szigorú adósvizsgálat, jelentős fedezet és több kezes szükséges hozzá)

Lakástakarékpénztárak előnyei előre kalkulálható, állandó terhet jelentő hitelforrás állami támogatás (befizetések 30%-a, max. 72.000) - ellensúlyozza a fix és alacsony (3%) betéti kamatot a kölcsön kamata stabil és alacsony, a tőkepiac ingadozásaitól független (6%) a hitel összege a betétösszeghez igazodik ( egyenlő vagy magasabb) a hitel visszafizetése az alacsony kamat miatt gyors (magas a tőkerész a törlesztő részletben) a futamidő rövidebb mint más lakáshiteleknél a konstrukció megnöveli a saját tőkét, amely mellé így könnyebben bevonhat az ügyfél más hitelforrást is igénybevételi lehetősége széles körű, de célhoz kötött (8 év takarékoskodás után bármire fel lehet használni) lakótelek vásárlás, új lakás építése, vásárlása, felújítás, korszerűsítés, csere, bővítés, helyreállítás, közműfejlesztés, fenti célokra felvett bankhitel kiváltása, társasházak, lakásszövetkezetek a lakástakarék-pénztár ügyfele bárki lehet, és többféle konstrukcióból választhat

Ltp.-ak Magyarországon 1997 (törvény hatályba lépése): OTP Lakáskassza (EA-Generali, magyar-osztrák) Fundamenta (Takarékbank, magyar-német) 2002: Lakáskassza+Fundamenta 2005 április, Figyelő Mutatók Fundamenta-Lakáskassza OTP Összesen Betétszerződések (ezer db.) 442 499 951 Szerződéses összeg 479 471 950 Már kifizetett betét 74 67 141 Már folyósított hitel 8 7 15 Beváltott szeződések értéke 476 426 902

Főbb lakástámogatási módozatok Szocpol (lakásépítési kedvezmény) Vissza nem térítendő Új lakás építéséhez vagy vásárlásához 3 vagy több gyermek esetén lakásbővítésre is felvehető a fele (fél-szocpol) Csak az jogosult akinek még nincs lakása Mértéke (1→4 gyermek): 0,8 M; 2 M; 3,2 M; 4 M forint ÁFA visszatérítés Építési költségek illetve a vételár esetén ÁFA 60%-a, de maximum 400.000 Ft Kamattámogatás Az állam a hitelek forrásául szolgáló jelzáloglevelek kamatához támogatást nyújt a hitelintézeteknek, így közvetve pedig a hitelfelvevő részére (60% és 40%, új illetve használt lakások esetén) A használt lakások esetében a támogatott hitelek felső határa a jelenlegi 15 millió forintról 5 millió forintra csökken, új lakásoknál 15 millió forint marad.

Lakáshelyzet Magyarországon 1980-tól az állam folyamatosan kivonul a lakáspiacról (támogatások megvonása) Új lakások számának és állapotának jelentős visszaesése A rendszerváltás után tovább romlik a helyzet (magas infláció) A tanácsi és önkormányzati lakások 2/3-a magánkézbe került (96-ra 90% privát) Lakossági vagyon: 48 000 Mrd (2005) 30 000 Mrd lakóingatlan 18 000 Mrd pénzügyi megtakarítás

A következő ábrák és táblázatok forrása: KSH, Lakásviszonyok 1999-2003, Bp. 2004

Vége a 8. résznek