Gáz-folyadék fázisszétválasztás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A LEVEGŐ.
Advertisements

MIKROÖNTÖZÉS Lényege: a berendezés kis nyomáson (
OXIDOK TESZT.
ELEKTRONIKAI TECHNOLÓGIA 2.
Porleválasztó berendezések
Települési vízgazdálkodás I. 7.előadás
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011.
10. Kísérletek acetilénnel 1. Az acetilén előállítása
Az ammónia 8. osztály.
SO2.
SZILÁRD/FOLYADÉK FÁZISSZÉTVÁLASZTÁSI TECHNOLÓGIÁK
Ivóvíztisztítás Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszék Laky Dóra.
Érckörforgások az óceáni kéreg és a tenger között.
A MÉSZKŐ.
SZÉN-MONOXID.
Az anyag tulajdonságai és változásai
Helyettesítési reakció
A KÉMIAI REAKCIÓ.
A VEGYI KÉPLET.
Atomok kapcsolódása Kémiai kötések.
Laboratóriumi kísérletek
Szennyvízkezelés 1. előadás b,
SÓOLDATOK KÉMHATÁSA PUFFEROLDATOK
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei
KÉSZÍTETTE: SZELI MÁRK
A szappanok káros hatásai
A szappanok káros hatásai
Szappanok káros hatása
Az ivóvíz élvezeti értékét és a mosáshoz használt víz hatékonyságát részben az ivóvíz keménysége, vagyis CaO (kalcium-oxid) aránya határozza neg. A vízkeménységi.
ADSZORPCIÓ.
ARZÉN. 50 μg/L  10 μg/L A határérték meghatározása: Maximálisan megengedhető arzén bevitel: 2 μg arzén/kg/nap Átlagos 70 kg-os testtömeget feltételezve.
Vízlágyítás.
Ivóvíztisztítás Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszék Laky Dóra.
Technológiai alapfolyamatok
Vízlágyítás.
Koaguláció. Kolloid részecske és elektrosztatikus mezője Nyírási sík (shear plane): ezen belül a víz a részecskével együtt mozog Zéta-potenciál: a nyírási.
Koaguláció.
Gáz-folyadék fázisszétválasztás
Reakciótípusok.
25. Nátrium-karbonát, kálium-bromid és kalcium-karbonát azonosítása
Szükséges Eszközök: • 3 kémcső • kémcsőtartó állvány Anyagok: • CaCO3
A kénsav és sói 8. osztály.
A kalcium és a magnézium
Az oxigén 8. osztály.
Kalcium vegyületek a természetben
A nitrogén és oxidjai 8. osztály.
Munkafüzet feladatainak megoldása 29.old.- 31.old.
A terepi gyakorlat munkanaplószerű összefoglalása Gál Brigitta, III. éves környezetkutató hallgató Környezetföldtani gyakorlat 2004.
Mi a neve az üvegben levő folyadéknak?
MŰSZAKI KÉMIA 2. REAKCIÓKINETIKA ELŐADÁSOK GÉPÉSZMÉRNÖK HALLGATÓKNAK
SZILÁRD/FOLYADÉK FÁZISSZÉTVÁLASZTÁSI TECHNOLÓGIÁK
A Föld vízkészlete.
A légzési gázok szállítása
Vízlágyítás. Ca HCO 3 - Ca 2+ + H 2 O + CO 2 + CO 3 2- CaCO 3 képződés Túl sok CO 2 a vízben --> agresszív CO 2 Túl kevés CO 2 a vízben --> CaCO.
Levegőszennyeződés.  A levegőben természetes állapotban is sokféle gáz található:  négyötödnyi nitrogén  egyötödnyi oxigén.
VAS- ÉS MANGÁNTALANÍTÁS
Környezetünk gázkeverékeinek tulajdonságai és szétválasztása.
MIBŐL ÉPÍTSÜK FEL HÁZAINKAT?
A tengervíz összetétele
Részösszefoglalás Gyakorlás.
A kémiai egyenlet.
Készítette: Kothencz Edit
ÉGÉS.
Kell ez nekem....? A szén és vegyületei.
Fizikai kémia I. az 1/13. GL és VL osztály részére
Mi a neve az üvegben levő folyadéknak?
A légzési gázok szállítása
Összeállította: J. Balázs Katalin
Előadás másolata:

Gáz-folyadék fázisszétválasztás

Gázok eltávolítása fizikai úton A gázok vízben történő oldódását a Henry-törvény írja le: cv = pg * H Ahol cv a vízben oldott gáz koncentrációja, pg a gáz parciális nyomása, H a Henry-tényező. A parciális nyomás az a nyomásérték, amit az adott gáz akkor fejtene ki, ha a légtérben más gázok nem lennének jelen. (Ez az egyenlet csak fizikai oldódás esetén teljesül, amennyiben az adott gáz reakcióba lép a vízzel, akkor a Henry-törvény már nem tudja leírni a folyamatokat.)

Gázok eltávolítása fizikai úton Amennyiben tehát a vízben nagy mennyiségű oldott gáz van jelen, kilevegőztetéssel jelentős része eltávolítható a vízből A cél az, hogy minél nagyobb folyadék-levegő határfelületet biztosítsunk, és a levegőből kioldódott gázokat elvezessük Ilyen levegőztető eljárások a kaszkádos, szórórózsás és ütközőtányéros levegőztetők, valamint gázmentesítő berendezések Az ilyen, ún. nyitott rendszereknél két folyamat játszódik le párhuzamosan: egyrészt a vízben oldott gázok eltávoznak a vízből, másrészt jelentős mennyiségű oxigén oldódik a vízbe (ezáltal pl. a vas levegő általi oxidációja is megvalósul) A fizikai módszerek alkalmasak a metán gáz eltávolítására, továbbá az agresszív CO2 eltávolítására részben (a maradó agresszív CO2-t kémiai úton kell eltávolítani)

Gázmentesítő

Gáz eltávolítása levegőztetéssel

Gáz eltávolítása levegőztetéssel

Kaszkádos levegőztetés

Agresszív szén-dioxid eltávolítása kémiai úton

A kémiai módszerekkel végzett szén-dioxidmentesítés alapját a CO2-nak kálcium- és magnéziumkarbonáttal és - oxidokkal való reakciói képezik. A kémiai reakciók egyrészt lejátszódhatnak valamilyen anyag (pl. mésztej) kezelendő vízhez történő adagolásával, vagy valamilyen CaCO3 vagy MgO tartalmú anyagon történő átszűréssel Ha a CO2 tartalmú vizet 1-5 cm-es márvány darabokkal töltött tornyon csörgedeztetik át, akkor a következő reakció játszódik le: CaCO3 + CO2 + H2O  Ca(HCO3)2 Ha a CO2-tartalmú vizet oltott mésszel kezeljük, akkor az alábbi reakciók szolgálják a CO2 eltávolítását ill. átalakítását: Ca(OH)2 + CO2  CaCO3 + H2O Ca(OH)2 + 2 CO2  Ca(HCO3)2

MgO + CaCO3 + 3 CO2 + 2 H2O  Ca(HCO3)2 + Mg(HCO3)2 Szokták még használni ugyanerre a célra a félig égetett dolomitot vagy magno-masszát, ami kálcium-karbonát és magnézium-oxid keveréke. A lejátszódó reakció ilyenkor a következő: MgO + CaCO3 + 3 CO2 + 2 H2O  Ca(HCO3)2 + Mg(HCO3)2 Magyarországon pl. FERMAGO néven ismert MgO tartalmú anyagot (zsugorodásig égetett magnezit kvarchomokkal keverve) szoktak a szűrőhomokhoz keverni. A szűrőre kerülő víz széndioxid tartalmának a függvényében kell meghatározni a kvarchomok : fermago keverési arányt. A víz agresszív szén-dioxid tartalma a szűrőtölteten áthaladva reagál a magnézium-oxiddal, lényegében feloldja azt, miközben a víz agresszív szén-dioxid tartalma csökken