Boranalitika.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A vízben oldott oxigén meghatározása
Advertisements

A LEVEGŐ.
Moduláris oktatás a 8. évfolyam kémia tantárgyból
Galvánelemek és akkumulátorok
A víz oxigéntartalmának meghatározása
Doktori téma vezetője: Prof. Dr. Romvári Róbert, DSc
AZ ANYAGOK CSOPORTOSÍTÁSA
Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
Az anyag és tulajdonságai
SO2.
HIDROGÉN-KLORID.
Hogyan működik az elektronikus nyelv
Felszíni és felszín alatti víz monitoring
Felszíni vizek minősége
12 Elektromos korrózióvédelem
Bioaktív komponensek kimutatása növényi mintákból
SZÉN-MONOXID.
Az anyag tulajdonságai és változásai
A fölgáz és a kőolaj.
A KÉMIAI REAKCIÓ.
Redoxi-reakciók, elektrokémia Vizes elektrolitok
Mangáncsoport elemei.
Vegyészeti-élelmiszeripari Középiskola CSÓKA
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Élelmiszerek gyártása
Az elemek lehetséges oxidációs számai
Tömegspektrometria az elem- és radioanalitikában
A szappanok káros hatásai
A szappanok káros hatásai
Alapanyagok Segédanyagok
Az alkoholos erjedés legfontosabb lépései
A többlet lehet pozitív és negatív is!!!
A KDT-KTVF TEVÉKENYSÉGE A GÁTSZAKADÁS UTÁN :
ALKALMAZÁSOK ÉS LEHETŐSÉGEK Dr. Fekete András egyetemi tanár BCE Élelmiszertudomány Kar Fizika-Automatika Tanszék.
Sör, bor, pálinka Szöllősi Dániel PhD hallgató.
EUTROFIZÁCIÓ MODELLEZÉSE: DINAMIKUS MODELLEK
Felszíni vizek minősége
Környezeti monitoring Feladat: Vízminőségi adatsor elemzése, terhelés (anyagáram) számítása Beadás: szorgalmi időszak vége (dec. 11.), KD: dec. 21.
A kén Sulphur (S).
Analitika gyakorlat 12. évfolyam
Felszíni víz monitoring
ATP (Adenozin-trifoszfát) meghatározása talajban - kénsavas, foszfátos extrakciós eljárással Tóth Anna Szilvia.
A keverékek szétválasztása alkotórészeikre
ÖSSZEGOGLALÁS KEVERÉKEK OLDATOK ELEGYEK.
Földgáz és Kőolaj Szücs Tamás 10.c.
HIDROGÉN Hydrogenium = „vízképző”.
BISEL Biotikus Index a Középiskolai Oktatásban.
Felszíni vizek minősége
A „Pálinkamester képzés” hallgatóinak laborlátogatása a WESSLING-ben Budapest A pálinka sikerének támogatása speciális laboratóriumi vizsgálatokkal.
A K V A R I S Z T I K A Főbb témakörök - a víz - a hal
+ - Alkoholok Név Olvadáspont (oC) Forráspont (oC) Sűrűség (g/cm3)
Vas-kobalt-nikkel A periódusos rendszer VIII/B csoportja
Ivóvizünk forrása a Tisza
Szőlészeti és borászati szabályozás. Szabályozás feladatai ► Áruk szabad mozgását és a versenysemlegességet biztosítani (borászati eljárások, jelölés,
TÁMOP /1-2F Drogismereti laboratóriumi gyakorlatok – II/14. évfolyam Illóolajok minőségét jellemző fizikai és kémiai mutatószámok és.
PÁLINKAFŐZÉS – kémiatanári szemüvegen át. XXI. Század kihívása, mert: 1.Nagy etil-alkohol tartalmú ital, aminek „nem rendeltetésszerű” fogyasztása igen.
Ki tud többet kémiából ?. I.AII.AIII.AIV.AV.AVI.AVII.AVIII.A.
Oldatok, oldódás.
Vizes oldatok alkotórészeinek szétválasztási módszerei.
Kén oxidjai és a kénsav. Kén-dioxid SO 2 Fizikai tulajdonságai: Színtelen, szúros szagú, levegőnél nehezebb, gáz. Kémiai tulajdonságai: Vízben oldódik.
Részösszefoglalás Gyakorlás.
Cukrok oxigén BIOKÉMIA VÍZ zsírok Fehérjék szteroidok DNS.
Általános kémia előadás Gyógyszertári asszisztens képzés
Az anyagok tulajdonságai és változásai
keverékek szétválasztása
Az oldatok.
Kémia - matematika osztatlan tanári szak
Keverékek szétválasztása
Azeotróp elegyek elválasztása
Előadás másolata:

Boranalitika

A bor A bor sok összetevős és folyamatosan változó rendszer. Minden minősítés, és minden analízis (elemzés) egy jelenlegi állapotra jellemző. Az oldatok királya.

A bor kettős énje Gazdasági termék: Kielégíti a vásárló fogyasztási igényét. Művészeti alkotás Teljességre törekvés jellemzi az alkotóját. Kell hozzá: Tudás Adottság (pl.:termőföld) Szerencse (pl.:évjárat)

A bor összetétele 85% víz 12% etanol 3% egyéb: -glicerin - savak -cukrok

Szőlőből bor lesz 1. Szüret 2. Szállítás 3. Feldolgozás 4. Tárolás

Vizsgálati módszerek I Fizikai mérések Érzékszervi Kémiai analízisek minősítés

Érzékszervi minősítés Vizsgálandó tulajdonságok: Tisztaság Illat intenzitás Illat minőség Íz-zamat intenzitás Íz-zamat minősége Harmónia Összbenyomás

Minőségi kategóriák Kiváló Jó Közepes (vagy megfelelő) Elfogadható

Vizsgálati módszerek II. Általános vizsgálatok Nem általános vizsgálatok Alkoholtartalom Aromaösszetétel változás Titrálható sav Oldott oxigén Érzékszervi minősítés Fémtartalom Szabad és összes kénsav Aniontartalom Illósav Üledék Redukáló cukor összes polifenol Antocianin Színíntenzitás pH, rH

Alkoholtartalom meghatározás Több lehetőség: Maligand készülékkel Alapja a forráspont meghatározás. Sűrűség alapján történő elemzés A bor lepárlására kerül sor, majd desztillációra végül a sűrűség mérésre. Refraktometriás mérés Felületi feszültség meghatározás

Extrakt tartalom meghatározás A cukron, alkoholon és vízen kívül benne lévő anyagok meghatározása. Ez a cukor mentes extrakt (= vonadék anyag) tartalom. Kétszeresen mért sűrűség különbség alapján történik a meghatározás. Hamutartalom meghatározás ÉRTÉKE: ~ 2,5 g/l Felhasználják a hamisítások kizárására. Ezen esetben a tartalom kevesebb, mint 2 g/l értékű.

Illósav tartalom meghatározás Elválasztási művelet alkalmazására kerül sor. Desztillálás, és párlat elemtés. Ebben az esetben az ecetsav meghatározása történik. Értéke: ~ 0,3 – 0,7 g/l

Aromaösszetétel vizsgálata Nem általános vizsgálati módszer. Általában fajtakísérletnél használják Gázkromatográfiás készülékkel végzik.

Összes fémtartalom Értéke: ~ 10 mg/l Módszere: Spektrofotometriás módszer ( Fe ) Atom adszorpciós módszer ( Pb, Cu, Zn, Hg)

Köszönöm a figyelmet!