A tájékoztató eszközök egyik nagy típusát alkotják a szakirodalmat vagy annak egy részét számbavevő eszközök: a bibliográfiák és a bibliográfiai adatbázisok.bibliográfiák.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Számítógépes katalógusok
Advertisements

Keresés a számítógépes katalógusokban
A MATARKA használata a Nyíregyházi Főiskolán Pillanatképek egy tájékoztató könyvtáros életéből. Nyíregyházi Főiskola Központi KönyvtárHatvani István.
Könyvtárismeret Könyvtárak.
Készítette: Gizella Katalin és Kovács Márta Szeged, május 13.
Pár szó a digitalizálásról
INFORMATIKA KÖNYVTÁRHASZNÁLATI TÉMAKÖR I.
Könyvtárismeret Dokumentumok típusai.
Készítette: Blahut Zsuzsanna és Junászka Klaudia
A Biblia Isten szava.
Dömsödy Andrea ELTE PPK szeptember 18.
Bibliográfiák A bibliográfia fogalma és szerepe a tájékoztatásban
Egy-egy ország leggazdagabb könyvtári gyűjteményei a nemzeti könyvtárak.nemzeti könyvtárak A világon kb. 160 nemzeti könyvtár van. Az adott ország publikációinak.
Könyvtári digitális tartalmak az oktatási multimédiák számára
ZENEI ADATBÁZISOK. The Music Index Online A Music Index a zenei időszaki kiadványok legátfogóbb bibliográfiai és részben teljes szöveges adatbázisa több.
Általános könyvtárismeret
INFORMATIKA KÖNYVTÁRHASZNÁLATI TÉMAKÖR II.
Hasznos internetes információforrások. Enciklopédiák, lexikonok Seres Judit SZTE Klebelsberg Könyvtár Tájékoztató Csoport
Az Országos Széchényi Könyvtár szolgáltatásai
A tudományos munka néhány szerzői jogi vonatkozása
Tájékoztató- levelező képzés LGM_AK002 LGM_AK004.
Könyvtárhasználat.
Műszaki tudományok az interneten
Dok.leírás, formai feltárás Zsák Judit
Raktári jelzet a könyvtárakban
Információtárolás és visszakeresés a repertóriumokban és a cikkadatbázisokban Gellér Ferencné dr
A könyvtárak és a könyvek osztályozása
SZOLGÁLTATÁSOK A különféle könyvtár típusok
Az iskolai könyvtár szolgáltatás típusai
Az Országos Széchényi Könyvtár elektronikus szolgáltatásai.
A Magyar Elektronikus Könyvtárról Kaposvár, november 5. Moldován István MEK könyvtáros
Az elektronikus könyvtárak az olvasók szolgálatában avagy, mit nyújt az OSZK a hálózaton Moldován István OSZK MEK Osztály A könyvtáros.
Ezúton is szeretnénk felhívni a figyelmeteket a legújabb, a pedagógiai munkátok során is felhasználható Internetes oldalakra és szolgáltatásokra! Ezúton.
Tájékozódás a könyvtárban
Online adatbázisok a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárában május 28. Téchy Tünde.
és segíteni az embereket, akik hozzá akarnak férni ezekhez.
A világ dokumentumtermésének az összegyűjtéséhez (20.század 2. fele)
Nevelési Tudásdepó Csík Tibor projektmenedzser. Az országos lelőhely-nyilvántartás számára rekordok Magyar közoktatás tankönyvei Gyermek- és ifjúsági.
A Biblia.
KÖNYVTÁRISMERET.
Bibliográfiai tevékenység a neveléstudomány és az oktatásügy területén
MTMT munkafolyamatok 2.0 Hagyományok és kihívások III. ELTE Egyetemi Könyvtár március 5. Áts József.
Az Egyetemi Könyvtár metszetgyűjteményének feltárása és elérhetővé tétele az integrált könyvtári rendszerben Mező CsabaBudapest, március 5.
Szakirodalomkeresési lehetőségek Sporttudomány és határterületei.
Könyvtárak.
Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektorhelyettes A doktori és publikációs adatbázis kialakításának elvei és megvalósítása Nyugat-magyarországi.
A MEK2.0 magyar digitális könyvtári alkalmazása - eleMEK Moldován István OSZK MEK osztály ”Networkshop” Pécs, április
Bemutatkozik a Magyar Elektronikus Könyvtár osztály november 26.
A digitális kötelespéldányok kezelése DIGITALIZÁLÁS LÉPÉSRŐL-LÉPÉSRE Budapest, november Horváth Ádám OSZK.
Digitalizált információk rendszerezése. A publikus hozzáférés biztosítása az Internet segítségével. Dokumentumkezelés, információ digitalizálás OMA konferencia.
Könyv-és könyvtárhasználat 8. osztály. Könyvtári katalógusok Könyvtári katalógus Könyvtári katalógus 1. leíró betűrendes katalógus - szerző szerinti leíró.
Magyar Orvosi Bibliográfia (MOB) és Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT) Áncsán Gizella Központi Irodalomkutatás.
Dr. Hegyi Ádám adjunktus SZTE BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszék Könyvtár- és informatikai alapismeretek.
Bibliográfiai adatfeldolgozás Bibliográfiai adatfeldolgozás Bevezető előadás Távoktatásos tagozat.
A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest Gyűjteményének megújult Budapest-képarchívuma Előadók: Dávid Adrienne (FSZEK BGY) és Fülöp Endre (Monguz Kft.)
Könyvtár: Nagyobb mennyiségű könyvnek rendszerezett (közhasználatra szánt) gyűjteménye. Szerepe: beszerezni, őrizni, hozzáférhetővé tenni a tudást és az.
Az ítélkező munka szolgálatában a Bírósági Könyvtári Rendszer bemutatása.
Dokumentumok  Minden jog fenntartva. A dokumentum A dokumentum: az ismereteket tartalmazó információhordozó. Ez lehet tárgy, könyv, folyóirat,
Dokumentumtípusok. Dokumentum Fizikai egység - lejegyzett, rögzített információ tudás ismeret gondolat történet esemény.
Adatbázisok használata a tájékoztatási gyakorlatban Dr. Nagy Enikő Csomád,
Könyvtártípusok és funkcióik. Könyvtár dokumentumtár információtár.
Könyvtártípusok és funkcióik NEMZETI KÖNYVTÁR szakkönyvtár közkönyvtár felsőoktatási könyvtár egyházi könyvtár Iskolai könyvtár.
Keresési módszerek könyvtári katalógusokban. A könyvtári katalógus funkciója A könyvtár állományában meglévő dokumentumok feltárása Az egyes példány adatainak.
Országos Széchényi Könyvtár
Magyar Orvosi Bibliográfia (MOB)
Hogyan tájékozódjunk a magyar orvosi szakirodalomban?
folytatott bibliográfia elemzéséről
Dokumentumtípusok.
Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT)
Magyar Orvosi Bibliográfia (MOB) és Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT) Áncsán Gizella Központi Könyvtár, 2014.
Előadás másolata:

A tájékoztató eszközök egyik nagy típusát alkotják a szakirodalmat vagy annak egy részét számbavevő eszközök: a bibliográfiák és a bibliográfiai adatbázisok.bibliográfiák Görög eredetű szó (bibliosz= könyv, grapheion=leírás, magyar fordítása: könyvészet. Háromféle értelemben használatos: produktum, tudomány és módszer: - a bibliográfia produktum, az irodalom, a publikációk számbavételének és a szakirodalmi tájékoztatásnak eszköze, ez a bemutató csak ezzel foglalkozik; - bibliográfia az ismereteknek körülhatárolható köre, tudomány, régebben „segédtudomány“, az összes tudomány segéd- tudományaként emlegették; - bibliográfiai módszer, amely azáltal juttat új ismeretekhez, hogy elemezhetővé teszi a szakirodalmat.

Számbavétel: törekvés arra, hogy a világon bárhol, bármilyen hordozón rögzített információ, ill. az információt tartalmazó dokumentum ne vesszen el. Azonosítás: a dokumentumokról szóló, egységes, géppel is olvasható leírások nemzetközi bibliográfia szabványok alapján készülnek, biztosítva a minden kétséget kizáró azonosítást. Rendszerezés-informálás: az egyedi tételeket összeköti a rendszerezés, az a cél, amely a bibliográfia egészét mutatja, ugyanakkor az egyes tételek egyedi információi is visszakereshetők. Reprezentatív funkció: kutatóintézetek, felsőoktatási intézmények, alkotó közösségek, szellemi műhelyek, alkotó tudósok, művészek törekvése, hogy bemutassák magukat, szellemi teljesítményüket, alkotásaikat.

Tartalom szerint: általános, tematikus; Dokumentumfajták szerint: vegyes (több dokumentum típus), egyetlen típus; Formai jegyek szerint: könyv, szabadlapos (katalógus), cédula, mikrofilm; Földrajzi határok szerint: egyetemes, regionális, nemzeti, helyi; Nyelv szerint: egyetemes, nemzeti, két- vagy több nyelvű; Kronológia szerint: retrospektív (visszatekintő), kurrens (egyidejű, folyamatos), perspektivikus (előretekintő); Feltárt anyag köre szerint: teljességre törekvő vagy válogató (pl. színvonal, politikai szándék, hozzáférhetőség); Szolgáltatások orientációja szerint: dokumentum-, tudomány- vagy felhasználó orientált; Leírás módja szerint: elsődleges (a leírás kézbevétel alapján történik), szekunder (a leírás más források alapján készül).

A 16. század elején kb. 40 ezerre becsülik a művek számát. Az első általános egyetemes bibliográfia Konrad Gessner természettudós, humanista nevéhez fűződik. Ő a bibliográfia „atyja.” Gessner művet és 3000 szerzőt regisztrált Bibliotheca Universalis-ában ( ).

Tiltott könyvek listája, Róma, Olvasásukat a katolikus egyház tiltotta.

Régi Magyar Könyvek szerk. Szabó Károly

Magyar Könyvészet, szerk. Petrik Géza

Nemzeti bibliográfia: egy ország területén, illetve a nemzet nyelvén megjelent valamennyi dokumentum adatait, a nemzethez tartozó személyek műveinek külföldön megjelent fordításait és a nemzetre vonatkozó idegen nyelvű műveket tartalmazza. Pl. Magyar Nemzeti Bibliográfia (MNB)

Könyvek Bibliográfiája Zeneművek Bibliográfiája

Bibliográfiai tételek szakrendje

Matematika szakcsoport tételei Földrajz szakcsoport tételei

Névmutató Tárgymutató

Irodalmi kritikák, tanulmányok bibliográfiája – Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár kereshető adatbázisa

Arany Jánosról szóló tanulmányok keresése Arany Jánosról szóló tanulmányok listája

Iskolai értesítők bibliográfiája

A hanglemezeket és CD-ket leíró listát (bibliográfiát) diszkográfiának nevezzük

A filmeket leíró listát (bibliográfiát) filmográfiának nevezzük

A magyar bibliográfia atyja, id. Szinnyei József legfontosabb műve a Magyar írók élete és munkái

Arany János szócikk a Magyar írók élete és munkáiból Arany János munkái

Sajtócikk-bibliográfia: egy témakörről, különböző sajtótermékekben megjelent cikkeket gyűjti össze. (pl. Pressdok adatbázis)

Pressdok adatbázis: részlet a „Sziget fesztivállal” kapcsolatos cikkek listájáról

Irodalomjegyzék: egy mű írása során ténylegesen áttekintett és felhasznált irodalom. Bibliográfia: irodalomjegyzék, amelyben a szerző felsorolja a mű szempontjából releváns irodalmat. Minden ismeretterjesztő, szak- és tudományos munkának elengedhetetlen része!

1.Mit jelent a bibliográfia szó? 2.Milyen funkciói vannak a bibliográfiának? 3. Mi az azonosító funkció lényege? Mondj példát más tudomány azonosító eljárására! (Ld. a dia jegyzet oldalát!) 4.Sorolj fel néhány bibliográfiatípust! 5.Nevezz meg történelmi, irodalmi eseményeket az első bibliográfia keletkezésének korából! 6.Mit gondolsz, hogyan dolgoztak a régi korok bibliográfusai? 7.Mit tartalmaz a Magyar Nemzeti Bibliográfia? 8.A kurrens nemzeti bibliográfia melyik dokumentumtípusának tárgymutatójában szerepel a „topográfiai térkép” kifejezés? 9.Mire jó a biobibliográfia? 10.Mit nevezünk diszkográfiának? 11.Mi a neve annak a sajtócikk-bibliográfiának, amelynek segítségével kikeresheted, hogy miről írtak a napilapok a születésedkor?! 12.Mi a különbség az irodalomjegyzék és a bibliográfia között?