Kiskunhalas környékének talajai

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A TAKARMÁNYOZÁSTAN ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a ménesgazda szak I
Advertisements

TÁMOP /1-2F Analitika gyakorlat 12. évfolyam Vegyipari termékek hatóanyag- tartalmának meghatározása Fogarasi József 2009.
A savanyú talajok javítása
Készítette: Bakos Ilona, Derceni Középiskola, 2013
Szabad aminosavak termelésének kimutatása a talajmikroorganizmusok tenyészetében.
Babay-Bognár Krisztina
Our Neighbourhood Research on the local environment Report 2009 Szent József Katolikus Általános Iskola Kiskunhalas, Hungary.
Our Neighbourhood Research on the local environment Report 2009 Szent József Katolikus Általános Iskola Kiskunhalas, Hungary.
A talajok alapvető jellemzői I.
Fás szárú energiaültetvények gyomirtási lehetőségei
SÓOLDATOK KÉMHATÁSA PUFFEROLDATOK
Agrár-környezetvédelmi Modul Talajvédelem-talajremediáció KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Talajvédelem-talajremediáció KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Készítette: Nagy Zsanett
4. EA: A talajpusztulás formái, hatásuk és kiterjedésük
EGY VEGYI ÜZEM FELSZÁMOLÁSA UTÁNI TELJES KÖRŰ TALAJ-, TALAJVÍZTISZTÍTÁS ÉS TÁJREHABILITÁCIÓ Nagy Ágnes MG IV. lev. Témavezetők: Meleg Zoltán dr. habil.
Cellulóz Cserés Zoltán 9.c.
Talajok ásványainak vizsgálata Talajtan laborgyakorlat
Kell –e érzékenyíteni a munkáltatókat? Csapó Gábor OSGOOD Szolgáltató Az OFA FoglalkoztaTárs – Társ a foglalkoztatásban című TÁMOP – /
Készítette: Serly Dániel
Az esszenciális mikroelemek jelentősége
Az angolperje cink- és kadmiumfelvételének vizsgálata kistenyészedényes kísérletben Szabó Szilárd – Hangyel László – Ágoston Csaba Debreceni Egyetem Tájvédelmi.
Sósavoldat meghatározása. Szükséges Eszközök: fecskendő védőszemüveg gumikesztyű Anyagok: fenolftaleines NaOH- oldat (0,1 mol/dm 3 ) ismeretlen koncentrációjú.
5. Fenol és ecetsav megkülönböztetése NaHCO 3 -tal.
Citromsav, Nátrium-acetát és szőlőcukor azonosítása
35. Sósav és NaOH-oldat azonosítása pH-jának becslése alapján
16. Nátrium reakciója vízzel
TALAJ KÉMIAI TULAJDONSÁGAI
Savak és bázisok.
Pályaorientáció Bikal, február 11. Bácskay András Országos Egyházi TISZK Nonprofit Kft. © Szöllősi és Társai Bt.
Talajsterilezés Herman Edit. Sterilitás definíciója Külső behatás következtében kialakuló olyan állapot, amiben a vizsgált terület teljesen mikroba-mentes.
Lipáz enzimaktivtás mérése
Mintavétel talajból, talajminták tárolása
OECD GUIDELINE FOR THE TESTING OF CHEMICALS Soil Microorganisms: Carbon Transformation Test OECD ÚTMUTATÓ VEGYI ANYAGOK TESZTELÉSÉRE Talaj Mikroorganizmusok:
A talaj A földkéreg legfelső, laza, termékeny, a növények termőhelyéül szolgáló rétege.
HU-1 Intenzív búzatermesztés (Öthalom) HU-2 Erdő (Kiszombor) HU-3 Intenzív búzatermesztés (Kiszombor) HU-4 Legelő (Kiszombor) HU-5 Bio-búza (Kiszombor)
Térképészeti alapfogalmak, a térképek csoportosítása
Térképészeti alapfogalmak, a térképek csoportosítása
A gyökérrontó tapló károsítása a Délalföldi Erdőgazdaság Zrt. Ásotthalmi Erdészete területén.
A... TANTÁRGY OKTATÁSA KÍSÉRLETI/PROJEKT FORMÁBAN Projekt/kísérlet konkrét címe Név | Tanár neve | Iskola.
Nyomelem eloszlási típusok természethez közeli állapotú ártéri területek talajaiban és üledékeiben ( A Háros –sziget mintaterület alapján) Győry Sándor.
Együtt a környezetért ! Csepreg határában felderített illegális szemétlerakók hatása a környezetre.
HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉGI VIZSGÁLATOK A WJLF-EN A es tanév eredményei.
Szent József Katolikus Általános Iskola
Projekt 9.B. Remondis  A hétf ő i napon meglátogattuk a helyi szeméttelepet, ahol megnézhettük, hogyan szelektálják és tárolják a hulladékokat.
„Szolnok a vizek városa” Összefoglaló a héten tanultakról.
A Weende-i takarmányanalitikai rendszer
ELEKTROSZTATIKA 2. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Tagozat, 10. évfolyam, kémia, 16/1
Vizes oldatok kémhatása
A termésmodell paraméterei és értékadásuk „Környezetgazdasági modellek” tárgy, 2009 Copyright © Dale Carnegie & Associates, Inc.
Ivóvizünk forrása a Tisza
A Ceglédi Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola
Alessandro Volta Oláh Szófia 10.b.
Térképészeti alapfogalmak, a térképek csoportosítása
Oldatok kémhatása és koncentrációjuk
A hortobágyi Csípő-halom morfológiai és talajtani elemzése Kovács Nikoletta ELTE TTK, geográfus.
Ki tud többet kémiából ?. I.AII.AIII.AIV.AV.AVI.AVII.AVIII.A.
Vizes oldatok kémhatása. A vizes oldatok fontos jellemzőjük a kémhatás (tapasztalati úton régtől fogva ismert tulajdonság) A kémhatás lehet: Savas, lúgos,
Savak és lúgok. Hogyan ismerhetők fel? Indikátorral (A kémhatást színváltozással jelző anyagok)  Univerzál indikátor  Lakmusz  Fenolftalein  Vöröskáposzta.
A csoda-tó 6.a DTH
Lakatos János Prof. Dr. Biró Borbála, egyetemi tanár,
Múzeumok párbeszéde HUSK 1101/1.3.1/0244
Osztály neve, száma Oktató Csapattagok
Az oldatok kémhatása.
Összeállította: J. Balázs Katalin
Mintavétel talajból, talajminták tárolása
Címdia mindig azonos betűméretben, és stílusban!
Előadás másolata:

Kiskunhalas környékének talajai Talajtani vizsgálatok a Szent József Katolikus Általános Iskola diákjaival

Vizsgálódásunk célkitűzései, módszerei Kiskunhalas környékének talajait vizsgáltuk meg a projekt keretében. Az alábbi kérdésekre keresve a választ : Hogyan veszünk mintát a talajokból? Milyen típusú talajok vannak városunk közelében? Melyek a legfontosabb jellemzői e talajoknak? Hol található meg ez a terület Kiskunhalas közelében? Hogyan keressük meg ezt a területet különböző térképeken, földgömbön? Melyek az előforduló növények rajta?

A talajmintavétel Egy októberi délelőttön az osztállyal biciklire pattantunk és elindultunk városunk határába megvizsgálni talajainkat és mintát venni. Utunk során a következőket tanultuk meg: Talajmintát legelők esetében 2-20cm-es rétegből veszünk. Szántóföld esetében pedig 0-30cm-ese mélységből. 5ha-onként 30 ponton vegyünk azonos tömegű mintát, keverjük össze, majd egy egységnyit (1-1,5kg) tegyünk nejlonzsákba és címkézzük fel. Mi ilyen sok mintát nem vettünk, de ezzel a kevéssel is megküzdöttünk.

Kiskunhalas környékének talajai Városunk környékének leggyakoribb talajtípusai a következők voltak: Homoktalajok Humuszos homoktalajok Szikes talajok Mezőségi talajok Mi ezek közül a szikes talajokat vizsgáltuk meg tüzetesebben is. Homoktalaj metszete Szikes talaj metszete

A talajok legfontosabb jellemzőinek vizsgálata A természettudományi termünkben kísérleteink során megvizsgáltuk: A talaj kémhatását (pH). A talaj víztartalmát. A talaj szervesanyag-tartalmát. A talaj mésztartalmát. Arany-féle kötöttségét. Végre kedvünkre kísérletezhettünk a kémiai eszközökkel!

Kísérleteink eredményei Mésztartalom vizsgálata A talaj víztartalmát egyszerű hevítéssel mutattuk ki. Ugyanígy mutattuk ki a humusztartalmat. A talaj pH vizsgálata Talajoldatot készítettünk és univerzális indikátor papírral mértük az értékét. A mi talajunk esetében ez 8,8 volt. Vagyis a talajuk lúgos kémhatású. Arany –féle kötöttség vizsgálata Arany‐féle kötöttség vizsgálatánál 100g légszáraz talajhoz vizet kell csepegtetni az adott állapot eléréséhez. A mi talajunk 58 ml vizet vett fel. Ennek segítségével a víz és levegőgazdálkodásra kaptunk utalást. Mésztartalom vizsgálata Sósavval CO2 keletkezése közben reagál. A pezsgés (CO2 keletkezés intenzitása) alapján következtetünk a minta mésztartalmára. A pezsgés mértéke A mésztartalom (% ban) - A mi talajunk esetében erőteljes rövid pezsgést tapasztaltunk. = 5‐10% (erősen meszes)

Hol találhatók meg ezek a talajok? Azt, hogy merre is menjünk először megterveztük az órán és Kiskunhalas térképén gondolatban végigjártuk az utat. Egyúttal megkerestük azt is, melyik kontinensen, a földgömb mely pontján találhatjuk meg ezt a tájat. Mivel ráértünk azt is kikerestük, hogy a projektben résztvevő partnereink városai hol találhatók.

A szikeseken előforduló növények Sajnos a területünk kissé bolygatott volt. Ezért elsősorban gyakori gyomokat találtunk. Íme közülük néhány: bókoló bogács (Carduus nutans) közönséges cickafark (Achillemillefolium) vadmurok (Daucus carota) mezei katáng (Cichorium intybus)

Mi mindent tanultunk? Főbb talajtípusok Szikes, homok, mezőségi Leggyakoribb növények Vadmurok, katáng, bókoló bogáncs Hogyan jutottunk ki a területre? biciklivel A talajmintánk kémhatása 8,8