Új utak a helyi hagyomány és a lokalitás átadásában F ű zfa Balázs Sárospatak, 2011. november 10.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A SZERETET - HIMNUSZA IDÉZET PÁL APOSTOLNAK A KORINTUSIAKHOZ ÍRT 1.LEVELÉBŐL.
Advertisements

Alsónémedi A falu bemutatása
Kondicionális Eddig: Boole-konnektívumok ( , ,  ) Ezek igazságkonnektívumok (truth-functional connectives) A megfelelő köznyelvi konnektívumok: nem.
FEJEZETEK A MATEMATIKÁBÓL
Oszthatóság Az a osztója b-nek, ha van olyan egész szám, amivel a-t szorozva b-t kapok. (Az a osztója b-nek, ha egész számszor megvan benne.) Ha a|b, akkor.
Canta Nat king Cole: Fascinación Photographs from the internet December 2008 Editor : Ady Biber ©
2006. február 17. Valószínűségszámítás és statisztika II. Telefonos feladat Egy kalapban van két korong, az egyiknek mindkét oldala piros, a másiknak.
Összefoglalás Alföldy Jenő Irodalom 8. tankönyvéhez © Tomasovszky Edit
Készítették: Balázs, Misu, Zita, Zsuzsi
Húsvét az élet ünnepe.
Halottak napjára….
Gy ő zelem Pecznyik Pál verse Gy ő zelem, ha már nem világ szerint járok,
Feltűnt nekem, milyen zavarba ejtő tud lenni ez a kérdés: „Mit jelent: szeretni?”.
József Attila: Téli éjszaka
(Klikkelj nyugodtan tetszés szerint)
Műveletek logaritmussal
Tájékoztató az R programról pszichológusoknak. A programról Az R egy nyílt forrású statisztikai és grafikai környezet, egyben programozási nyelv, amelynek.
Nemes Nagy Ágnes Készítette: 9.A.
Nemes Nagy Ágnes Élete
Kétértékűség és kontextusfüggőség Kijelentéseink igazak vagy hamisak (mindig az egyik és csak az egyik) Kijelentés: kijelentő mondat (tartalma), amivel.
Magyar sajtótörténet Irodalmi, művészeti, kulturális és politikai lapok Magyarországon a kezdetektől napjainkig.
A NYUGAT
Algebrai törtek.
„VIRÁGOK KÖZT VELED LENNI, TUDOM SZÉP VOLNA KEDVESEM” (BRÓDY JÁNOS)
Oszthatóság Az a osztója b-nek, ha van olyan egész szám, amivel a-t szorozva b-t kapok. (Az a osztója b-nek, ha egész számszor megvan benne.) Ha a|b, akkor.
Egy csepp emberség Hallgasd a zenét, nézd a képeket!
SZEMBENÉZÉS ÉS SZEMBESÍTÉS Politika, etika és irodalom Lengyel József műveiben XXX. OTDK Társadalomtudományi Szekció Zsigmond Király Főiskola április.
VALENTIN NAPRA „Aki keresi a szerelmet, sose fogja megtalálni, mert az akkor veti ránk magát, amikor a legkevésbé várnánk.” / George Sand/
Wass Albert A BUJDOSÓ IMÁJA.
A képszerűség szerepe a retorikában
A finnek ősi eposza 2/B.
Képversek 30/A.
Függvények.
A folyadékok sűrűsége Hustota kvapalín.
"Én vagyok az Úr, a te Istened."
Amiről szégyenlősen nem beszélünk korrupció és árverseny Korrupció, kiváltó okok, következmények és azok hatása a kereskedő és az importőr piacára. A felhozott.
Hálaadás Dsida Jenő.
Folyamodjatok az Úrhoz,
Gyülekezet Koinónia - Közösség.
De jó is újrakezdeni Füle Lajos verse.
Az élet igéje Az élet igéje december december.
Alapsokaság (populáció)
Alapfogalmak.
I276 Antal János Benjamin 12. osztály Nyíregyháza, Széchenyi I. Közg. Szki. Huffman kódolás.
Atomi mondatok FOL-ban Atomi mondat általában: amiben egy vagy több dolgot megnevezünk, és ezekről állítunk valamit. Pl: „Jóska átadta a pikk dámát Pistának”
XVII. Hajnal Imre Matematika Tesztverseny
Az idézés.
Pozitív gondolatok.
Hiszek egy Istenben, mindenható Atyában, mennynek és földnek Teremtőjében.
Péter ma…. Péter ma nem lép ki a hajóból, megfontolt lett, gy ő zött az értelem:
Az Élet Igéje február.
„ Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok, és meg vagytok terhelve, és én megnyugvást adok nektek.” – mondja Jézus Máté 11: 28.
V 1.0 ÓE-NIK-AII, Programozás I. Karaktersorozatok Feladatok.
Az Élet Igéje augusztus.
Kalapos Éva D.A.C..
Jn 14,26 A Vigasztaló pedig, a Szentlélek, akit az Atya küld az én nevemben, megtanít majd titeket mindenre, és eszetekbe juttat mindent, amit mondtam.
és a Venn-Euler diagrammok
Az Élet Igéje szeptember.
Táblázatkezelés KÉPLETEK.
Kegyelem által Élet Világosságban.  Jn20,30-31 Sok más jelt is tett Jézus a tanítványai szeme láttára, amelyek nincsenek megírva ebben a könyvben. Ezek.
Miért van egyes férfiaknak kutyájuk nő helyett? 1. Minék később ér a férfi haza, a kutya annál inkább örül.
Nyelvet öltünk! Nyelv-történet Nyelv-újítás Nyelv-járás
Adalékok egy véges összegzési feladathoz
Szijj Ferenc: Agyag és kátrány Fényleírás Szijj Ferenc (1958- ) költő, műfordító, író.
ASCII kódtáblázat. Kódtáblázat Már a múlt század végén rájöttek arra, hogy a számolást megkönnyítő eszközök alkalmasak szövegek feldolgozására.(emlékezetek.
A Nyugat (Folyóirat) A Nyugat a 20. századi magyar irodalom meghatározó folyóirata volt január 1. és augusztus 1. között jelent meg Budapesten.
A magyar reneszánsz költője Készítette: Mócsánné Nagy Ágnes
Erasmus + pályázat Józsa Elek 10/D.
Vojtina ars poetica Arany János.
Tanórán kívül lehet kicsit több
Előadás másolata:

Új utak a helyi hagyomány és a lokalitás átadásában F ű zfa Balázs Sárospatak, november 10.

Mottó: „A m ű vészet nem az, hogy tudunk-e rendezni egy ünnepet, hanem, hogy találunk-e olyanokat, akik örülnek neki.” (Nietzsche)

 AZ IRODALOM ESZKÖZE, PÉLDÁJA LEHET LOKÁLIS/HAGYOMÁNYOS ÉS EGYETEMES ÉRTÉKEK HARMONIZÁLHATÓSÁGÁNAK  MERT EGYIK LEGFONTOSABB ESZKÖZE A METONÍMIA (SZINEKDOCHÉ):  RÉSZ ÉS EGÉSZ („lokális és egyetemes”) FELCSERÉLÉSÉN ALAPULÓ SZÓKÉP (pl. „Örül egész Patak.”)

1. ember 2. n ő /férfi 3. magyar 4. dunántúli 5. Vas/Zemplén megyei A LOKALITÁS kimondásának igénye az önmeghatározás 3—4. szintjén megjelenik

Ottlik Berzsenyi Weöres Gazdag Erzsi (költ ő ) Pável Ágoston (polihisztor) Comenius Balassi Bálint Rákóczi György Stumpf István Kiss Árpás (kémikus) Finkey József (bányamérnök) Pet ő fi Stumpf István

„Feltételezik, hogy az óceánok vizében lebeg ő szemétnek a 90 százaléka m ű anyag. Az ENSZ egy 2006-os becslése szerint az óceánok minden négyzetmérföldjén 46 ezer darab m ű anyag tárgy lebeg.” K Ö RN YE ZE TT UD AT OS SÁ G

Nagy László KI VISZI ÁT A SZERELMET Létem ha végleg lemer ű lt ki imád tücsök-heged ű t? Lángot ki lehel deres ágra? Ki feszül föl a szivárványra? Lágy hantu mez ő vé a szikla- csíp ő ket ki öleli sírva? Ki becéz falban megeredt hajakat, ver ő ereket? S dúlt hiteknek kicsoda állít káromkodásból katedrálist? Létem ha végleg lemer ű lt, ki rettenti a kesely ű t! S ki viszi át fogában tartva a Szerelmet a túlsó partra! egyetemes lokális (kölcsönös meghatározottság)

Két szatyros férfi, akik megváltoztatták a világot…

A SZÖVEGNEK NINCS KONKRÉT JELENTÉSE, HANEM „MATEMATIKAI KÉPLET”-KÉNT MŰKÖDIK!

LOKALITÁS/HAGYOMÁNYSZER Ű SÉG ÉS EGYETEMESSÉG (Nem minden lokális egyetemes, de minden egyetemes lokális…)

Dsida Jen ő : A SÖTÉTSÉG VERSE EGYETEMES INDIVIDUÁLIS, LOKÁLIS

EGYETEMES INDIVIDUÁLIS, HAGYOMÁNYOS

Nyolcvan év Ritka szép; Hetven év Jó, ha ép; Hatvannégy esztendő: Untig elegendő. (1881. márc. 2.)

Závodi Adrienn: Arany János: Évnapra A vers a számokra épül. Matematikailag pontosan levezethetők a benne rejlő számok közötti összefüggések. A kulcsszám a 64. Ez többszörösen alátámasztható. Természetesen nem véletlen, hogy a vers éppen 64 betűből áll. Az sem véletlen, hogy a költő pontosan a 64. születésnapján írta meg a verset, hiszen ha az évnek (1881) a számjegyeit összeszorozzuk (1x8x8x1=64), megkapjuk a kulcsszámjegyet, a 64-et. Tehát nem írhatta meg sem előbb, sem később. Miért kezdődik pont a nyolcvanas számmal a vers? Ez sem véletlen, hiszen ha a 64 gyökét megszorozzuk a 64 számjegyeinek az összegével (  64x(6+4)=8x10=80), megkapjuk a vers kezdő számjegyét; a 80-at.

A következő szám a 70. Ez egyszerűen megkapható, ha a 80-ból kivonjuk a kulcsszám számjegyeinek az összegét, azaz a 10-et. Sőt, ha megfigyeljük, hogy ez a 3. sorban szerepel, amely 8 betűből áll, akkor máris visszajutunk a 64-hez, mivel: ha 70-ből kivonjuk a 3x8, azaz a sorok és betűk szorzata számjegyeinek az összegét (3x8=24, 2+4=6), akkor megkapjuk a 64-et, hiszen 70–64=6. Ezért írta Arany a 70 és a 64 közötti, azaz a negyedik sort pont 6 betűsre. És ezt még azzal is fokozhatjuk, hogy az esztendő szó betűinek számát, azaz a 8-at négyzetre emelve szintén a 64-hez jutunk. Tehát az is megtervezett, hogy éppen a 64-es szám után került az esztendő szó. Azt hiszem, ez már elegendő bizonyíték arra, hogy a vers a számmisztikára épül. Természetesen Arany nem hiába várta ennek az évnek az eljövetelét, hiszen nagyszerűen bebizonyította matematikai, logikai tehetségét. Láthattuk, milyen fontos, hogy a vers a legjobb időpontban legyen megírva és tudatosan felépítve.

„ Mindenki, aki magyarnak született, s így akarva, nem akarva vállalja szenvedésünket, kárpótlást kap azáltal, hogy Arany Jánost eredetiben olvashatja. ” (Kosztolányi Dezső idézi Péterfy Jenőt)

Köszönöm a figyelmet! Stand By Me. Playing For Change. Song Around the World Us-TVg40ExM Us-TVg40ExM OTTHONUNK A NYELV