A tanatológia oktatása a Semmelweis Egyetemen

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A depresszió előfordulása a családorvosi gyakorlatban
Advertisements

Az előadás témái Az ellenőrzés-értékelés-minősítés értelmezése, kapcsolata A portfólió fogalma, fajtái Érvek és ellenérvek a portfólió alkalmazásáról.
Parlagfű vagy társadalom – melyik fog győzni ? Nékám Kristóf dr Magyar Allergia Szövetség 2012 Nemzeti-Nemzetközi Parlagfű Nap.
Vélemények a tehetségről
Egyetemi kutatók – jövőbeli vállalkozók? Dr. Makra Zsolt IBS Nemzetközi Üzleti Főiskola.
10 ÉVES AZ OTTHONI SZAKÁPOLÁS
Az onkológiai betegek pszicho-szociális szükségleteinek felmérése
A szociálpedagógus segítségnyújtásának formái a Kollégiumban
Internetes attitűdváltozások a felsőoktatási hallgatók körében 2002–2007 Dr. Vig Zoltán augusztus 26.
Szegedi Magatartástudományi Napok, jún. 5-6.
A felnőttképzési tevékenység, és annak az alakulása egy Kulturális és Szabadidő Központban Konzulens tanár:Készítette: Simándi SzilviaPalla Melinda TanársegédIII.andragógia.
„CSOPORT VEZET CSOPORTOT”
“Hány pontot kapunk érte?” Milotta Lászlóné – asszisztens (Vasútegészségügyi NKK Kft – Pécs) Zsoldiné Turi Edit – fiziotherápiás asszisztens (Egyesített.
ONKOLÓGIAI ÉBERSÉG Prof. Dr. Kásler Miklós Országos Onkológiai Intézet
Technical University of Budapest
ÚJ DIMENZIÓK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Dr. Sediviné Balassa Ildikó: A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS SZERKEZETI, TARTALMI ÉS MÓDSZERTANI FEJLESZTÉSE A LEONARDO KÍSÉRLETI.
Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító.
30 éves jubileumi rendezvény képekben Gunaras, Resort Spa Hotel október 4-6.
Szociális munka az onkológiában
Orvosi antropológia program
Vezetői tájékoztató a SZIE-DPR és SZIE-IMIR projektekről
Legjobb gyakorlatok az életvégi gondozásban
Szeretettel köszöntjük a TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai szakmai fórum résztvevőit! szakmai fórum résztvevőit!
Legjobb gyakorlatok a pszichoszociális onkológiában: A NASW stratégiái a szociális munkások képzésére Karyn Walsh, MSW, LCSW National Association of Social.
Környezettudatos fogyasztói magatartás – a zöld marketing perspektívái
Természettudományok és műszaki tudományok területén végzett diplomások száma a éve korcsoportban 1000 főre számolva 2010-re az EU-ban 15 %-os növekedést.
1 Előadó: Tóth Anikó (Szabad bölcsészet szak, II. évfolyam) Kommunikáció az egyetemen Kommunikáció az egyetemen A Kommunikáció az egyetemen c. kurzus Kommunikáció.
Társadalom – politika – média Komplex digitális tananyag- és taneszköz- fejlesztés a társadalomtudományi képzés számára (TÁMOP /1/A )
Egyházi iskolába járó serdülők iskolai attitűdje és döntéseik vizsgálata Kovács-Krassói Anikó PTE BTK „Oktatás és Társadalom” Doktori Iskola szeptember.
Radnainé Gyöngyös Zsuzsanna egyetemi docens tanszékvezető
1 Kétségek között Göd, November 6-7. dr. Kiss József magánszemély.
Idős betegek dialízis kezelésének orvosi, pszicho-szociális és
Neveléstudományi doktori iskola A tapasztalatok hatása a pedagógusok szakmai életútjára (Nádasi Mária – Hunyady Györgyné) Speciálkollégium november.
1 Felsőoktatási jelentkezés A szeptemberben induló felsőoktatási képzések jelentkezői Forrás: Educatio Kht. – OFIK, Felvi.hu
szakmérnök hallgatók számára
Mit kell tennünk: - Célok, tények, tervek Rós László
2008. december 10. Látássérült személyek elemi és foglalkozási rehabilitációja programzáró konferencia december 10.
SERDÜLŐKORÚAK DOHÁNYZÁSI SZOKÁSAI, ISMERETEI
A bio- és funkcionális élelmiszerek fogyasztói megítélése
Egyedül nem megy…! Érzékenyítő kampány a pszichiátriai betegek érdekében Nyírbátor, június 28. Lippainé Szabó Katalin,vezető ápoló Batonainé Ferkó.
Modellértékű programok a szenvedélybetegek ellátása területén.
2007. május 22. Debrecen Digitalizálás és elektronikus hozzáférés 1 DEA: a Debreceni Egyetem elektronikus Archívuma Karácsony Gyöngyi DE Egyetemi és Nemzeti.
Az allergiás megbetegedésekhez társuló pszichés zavarok kezelése
Magatartástudományi Intézet
Szabó-Bartha Anett Szabó-Bartha Anett A KRÓNIKUS BETEGSÉGGEL VALÓ MEGKÜZDÉS VIZSGÁLATA A BETEGSÉG-REPREZENTÁCIÓ JELENSÉGÉN KERESZTÜL Debreceni Egyetem.
A tanatológia oktatásának kihívásai
Farkas Katalin – Vilmányi Márton június 15.
Látássérült Nők Munkaerőpiaci Reintegrációja a Fehér Bot Alapítványnál A „Sorstárssegítők a Szociális Szférában” című programról.
Parlagfű vagy társadalom – melyik fog győzni ? Nékám Kristóf dr Magyar Allergia Szövetség 2012 Nemzeti-Nemzetközi Parlagfű Nap.
Korai tehetségnevelés
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
Egészségi állapot és öngyilkosság kapcsolata serdülőkorúaknál 2001/2, OKTK pályázat dr. Hajnal Ágnes, Susánszky Éva.
Kémia szakmódszertani kutatások a Debreceni Egyetemen Tóth Zoltán.
Adalékok a magyar tizenévesek vallásosságáról a rendszerváltás után Csákó Mihály CSc egyetemi docens WJLF Pedagógiai Tanszék.
Bárczi Gusztáv Módszertani Központ 2005/2006.tanév I. félév Csíkvárné Takács Anikó Módszertani Központ vezetője.
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
Kortárssegítő képzés Lőrincz Norbert, Kovács Anita Kortárssegítő képző
A tanári munka és foglalkoztatás indikátorai nemzetközi tükörben Imre Anna Oktatáskutatási és Fejlesztési Intézet november.
Dr. Veres Pál PhD szakmai tanácsadó Felsőoktatási helyzetjelentés az OKKR szempontjából Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet OKKR Műhelykonferencia 2010.
AdRisk Community action on Adolescent and Injury Risk – Közösségi összefogás a fiatalok baleseti kockázatának csökkentésére Európai szintű szituáció-elemzés,
Pályakövetéses vizsgálat DPR konferencia, Veszprém márc. 11. A Pannon Egyetemen végzettek szakmai életútja – a kezdetek Formádi Katalin
Kiégett radiográfusok: Merre van a kiút?
Magyarország Problématérképe Kutatási terv M.A.F. - SzIA Budapest, December 10.
Pedagógiai szakszolgálatok és pedagógiai szakmai szolgáltatók a tehetséggondozásban Kállai Gabriella.
Legjobb gyakorlatok az életvégi gondozásban
Csecsemő- és kisgyermeknevelő alapképzési szak BA
Nemzetközi kapcsolatok Fabry International Network 5th Fabry Expert Meeting Athén május
IRODALOMKUTATÁSI MÓDSZEREK Varga Attila Testnevelési Egyetem Sporttudományi Doktori Iskola PhD II. évfolyam Témavezető: Dr.Kokovay Ágnes
Előadás másolata:

A tanatológia oktatása a Semmelweis Egyetemen Dr. Hegedűs Katalin, Dr. Pilling János hegkati@net.sote.hu, pilljan@net.sote.hu

A képzés hiányai (2000) Fájdalomcsillapítás Az orvosképzés 0,49%-a Tüneti kezelés Pszichés gondozás Halál Haldoklás Gyász Kommunikáció Etikai kérdések Az orvosképzés 0,49%-a (7000 órából 34 óra) Az ápolóképzés 0,7%-a (4600 órából 33 óra) Hatás: negatív, elkerülő attitűd Hegedűs K, Pilling J és mtsai (2001, 2002)

Semmelweis Egyetem, Magatartástudományi Intézet „A halál, haldoklás, gyász pszichológiai kérdéseivel és a súlyos betegeket ellátó egészségügyi dolgozók lelki egészségével foglalkozó munkacsoport” (2004-) www.magtud.sote.hu/tanatologiai-kutatocsoport.htm A csoport tagjai: Dr. Hegedűs Katalin (vezető) Dr. Pilling János Zana Ágnes predoktori ösztöndíjas Kovács Mariann PhD hallgató Smudla Anikó PhD hallgató Szabó Nóra PhD hallgató Szabó Gábor PhD hallgató

A csoport célja A lehetőségekhez mérten csökkenteni a téma tabu-jellegét Nyíltabbá tenni a halállal, haldoklással és gyásszal kapcsolatos kommunikációt Informálni a szakembereket, hallgatókat a különböző lehetőségekről (hospice, gyász-tanácsadás stb.) Összefogni a témába vágó kutatásokat

A csoport főbb tevékenységei Konzultáció, tanácsadás kutatóknak Tanatológia/Palliatív terápia c. kurzus szervezése, vezetése, előadások Egyéb oktatások, továbbképzések Nemzetközi kérdőívek validálása, felmérések, utánkövetéses vizsgálatok Kharón Thanatológiai Szemle szerkesztése www.hospice.hu, www.gyaszolok.hu Haldokló betegek és gyászolók mentális segítése

Tanatológia, palliatív terápia kurzus Semmelweis Egyetem (2003-) 30 óra (egy szemeszter), 2 kredit Előadások, filmvetítések, megbeszélés Cél: „A haldokló, elsősorban daganatos betegek korszerű palliatív terápiájának megismertetése és a halállal, a haldoklással és a gyásszal kapcsolatos szemlélet formálása a medikusok körében” Célcsoport: medikusok – maximum 35 fő/szemeszter 2003-2008 között: kb. 300 fő

Tanatológia/palliatív terápia kurzus – főbb témák Halál és haldoklás a társadalomban Eutanázia és hospice kérdései Halál a médiában A súlyos állapotú betegek fájdalomcsillapítása, tüneteik kezelése A haldokló betegek pszichoszociális ellátása Kommunikáció a haldokló beteggel A gyász lélektana és a gyászolók segítése

Tanatológia/palliatív terápia kurzus – résztvevő intézetek Magatartástudományi Intézet (Hegedűs Katalin, Pilling János, Zana Ágnes, Pellei Ilona) Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika (Iványi Zsolt) Radiológiai és Onkoterápiás Klinika (Borbényi Erika) II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika (Kovács Gábor/ Garami Miklós, Zsámbor Csilla) Hospice-ok (Muszbek Katalin, Kondé Ágnes)

Közös tankönyv Hegedűs Katalin (szerk.): A palliatív ellátás alapjai. Szöveggyűjtemény. Semmelweis Egyetem, 2002.

Néhány érdekes dolgozat téma Alejandro Amenábar: Belső tenger c. filmjének elemzése Thomas Mann: Varázshegy c. művében megfigyelhető változások a halál előtt Szabó Magda: Az ajtó c. regényének elemzése („Gyászos élet”) „Hat láb mélyen”. A drezdai Deutsches Hygiene Museum kiállítása Az örök zene. Freddy Mercury és a Quenn zenéje Halál az élet előtt. A perinatális gyászról

Hallgatói vélemények, 2007-2008 „Kevés volt végre a „molekula” – végre emberekről beszéltünk és nem csak a testüket tanulmányoztuk.” „Sok jó és új gondolatom támadt az előadások meghallgatása után.” „Nem mondhatom, hogy nem voltak fenntartásaim, hiszen alapvetően az egyetem nagyon jelentős gondolkodásformáló, és mindenben kételkedővé tesz, ami nem bizonyítható tényekkel, és ami más, mint a hagyományos empirikus medicina. Mégis úgy gondolom, hogy a fenntartásokat legyőzni csak az adott terület alaposabb megismerésével lehet – és érdemes volt.” „Eddigi orvosegyetemi tanulmányaim legjobb kurzusa”

Hatásvizsgálat OTKA TS-049785 (2004) NKFP 1b/020/2004 Az élet végével kapcsolatos tanfolyamok hatása a medikusok halállal kapcsolatos attitűdjére Hatásvizsgálat OTKA TS-049785 (2004) NKFP 1b/020/2004

Minta (1-2. felvétel, utánkövetés) 2005. február – 2006. december Medikusok: 92 fő, ebből 58 fő utánkövetése 39 nő, 19 férfi; átlagéletkor 21,4 év; (II. és III. évf. hallgatók)

A halálfélelem általunk mért dimenziói (Multidimenzionális halálfélelem skála) Félelem a meghalás folyamatától Félelem a halottól Félelem a megsemmisüléstől Jelentős társak féltése Félelem az ismeretlentől Félelem a halál tudatos átélésétől A test féltése a halál után Félelem a korai haláltól (Neimeyer és Moore, 1994)

Eredmények – medikusok (N=58)

Összesített halálfélelem a nemek szerint, medikusok

A jelentős társak féltése faktor alakulása a medikusok esetében a nemek és a kor vonatkozásában (N=41)

A félelem a halál tudatos átélésétől faktor alakulása a medikusok esetében a nemek és a kor vonatkozásában (N=41)

Megbeszélés Legerősebb félelmek: jelentős társak féltése félelem a korai haláltól félelem az ismeretlentől Rövid távon a halálfélelem bizonyos faktorai növekednek (félelem a korai haláltól) Jelentősek az eltérések nemek és életkorok szerint: a nők és a fiatalabbak halálfélelme erősebb. Bizonyos faktorokban változások figyelhetők meg a kurzus hatására (jelentős társak féltése, félelem a halál tudatos átélésétől)

Válogatott publikációk Hegedűs Katalin, Zana Ágnes, Szabó Gábor (2006): Medikusok halálképe és a halállal, haldoklással foglalkozó kurzusok hatásai. Kharón Thanatológiai Szemle, 10 (3-4) 46-58.o. Hegedűs K, Zana Á, Szabó G (2007): Az élet végével kapcsolatos ismeretek oktatásának hatása a medikusok és az egészségügyi dolgozók halállal kapcsolatos attitűdjére. Lege Artis Medicinae, 17 (2): 144-148. Hegedus K, Zana Á, Szabó G (2008): Effect of end of life education on medical students’ and health care workers’ death attitude. Palliative Medicine, 22 (3) 264-269

Köszönjük a figyelmet! hegkati@net.sote.hu pilljan@net.sote.hu www.magtud.sote.hu