A szénhidrogén bányászat magyar gazdaságban betöltött szerepe

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
ÚMFT Gazdaságfejlesztési programok sajtóbeszélgetés július 9., Budapest Burány Sándor, államtitkár Kocsis Magdolna, IH vezető GfP sajtóbeszélgetés.
Advertisements

MILLIÁRDOK! FORINTOCSKÁK? figyelem: hatékony szponzoráció
Cash flow A vállalat működése, befektetései és pénzügyi tevékenysége által genarált pénzáramlásokat tartalmazó kimutatás. Az eredménykimutatásban és a.
2013. év végéig kitermelt: •~ 500 felfedezett mezőből •Földgáz:229,8 milliárd m 3 •Kőolaj: 98,6 millió tonna Jelenlegi termelés a hazai földgázigények.
Állóeszköz-gazdálkodás
Állóeszköz-gazdálkodás
QUO VADIS TURIZMUS? MSZP kormányzati ígéretei •Dr. Kiss Elemér Kancellária miniszter: „reálértékén megőrizzük a turisztikai támogatásokat…” május.
A Robin Hood adó ötlete Elve: a gazdagoktól elvesz és a szegényeknek szétosztja → többletadó az energiaszektorbeli cégek utóbbi időszakban megemelkedett.
Önkormányzatok finanszírozása
Magyar ipari parkok kialakításának és működtetésének tapasztalatai Tóth János vezető főtanácsos Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium Üzleti Környezet.
Változások a Számvitelben
Mi jellemző a magyar autóipari beszállítók helyzetére napjainkban?
Út a napenergia hasznosítás felé, avagy sikerek és nehézségek az önkormányzatokkal való együttműködésben.
A magyarországi kockázatitőke- finanszírozás másfél évtizede ( ) Készítette: Papp Zsuzsa Tivadari Evelin.
Foglalkoztatói nyugdíj
Gazdaságfejlesztési pályázatok 2009, 1.kör Kovalszky Dóra, NFÜ GOP IH.
1 Talentis Innovációs és Vállalkozásfejlesztési Program Dr. Takács Ernő.
Kis- és középvállalkozások finanszírozása Készítette: Gál Judit Pálos Attila.
Költségvetés ,3 milliárd forint agrár-és vidékfejlesztésre.
Budapest, április 11. dr. Bart István Igazgató Magyar Energiahatékonysági Intézet Lakóépületek Energiahatékony Felújítása Lakossági igények, állami.
Az MFB Invest Zrt. tevékenységének bemutatása Buda Sándor Tanácsadási igazgató október 24.
2 A biztosítási piac 2013 első félévében 5,15%-ot nőtt (436 milliárdos díjbevétel)..
Kis és közepes méretű internetszolgáltatók eszközbeszerzési és hálózatfejlesztési lehetőségei vissza nem térítendő EU-s pályázatok igénybevételével ÜZLETI.
A TÁMOP /1 projekt működési modelljéről, a megvalósult fejlesztésekről Budapest, november 19.
Tízezren innen és túl A magyar tőzsde és a világ pénzügyi piacai 2003 őszén Jaksity György elnök Budapesti Értéktőzsde Rt.
A magyar gazdaság helyzete, fejlesztési prioritások Varju László államtitkár Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium.
Vállalkozások pénzügyi-számviteli mutatói
Luxemburg, Málta,Hollandia
Miért vonzó a startup a befektetők szempontjából?
Tájékoztató jellegű információk!. Versenyképesség javítása külső befektetővel
Pénz, piac és partnerség Túlélés és fejlődés a közösség részeként április 24. Budaörs.
Pénz, piac és partnerség Túlélés és fejlődés a közösség részeként április 17. Debrecen.
MNB Növekedési Hitelprogram Sebők Orsolya Főszerkesztő
MNB Növekedési Hitelprogram 2.0 Sebők Orsolya Főszerkesztő
Mennyire gátolja a vevőkockázat magyarországi mértéke a gazdasági növekedést? 300 Mrd Ft a tét évente Előadó: Felfalusi Péter ügyvezető.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
) 27/07/2014 A befektetői tőke szerepe a távhőszolgáltatás fejlesztésében Fernezelyi Ferenc Kereskedelmi igazgató Dalkia Energia Zrt. MaTáSzSz konferencia.
Közép-Európai Innovációs Központ – Forrás Informatika Kft. Ágazati Kutatás – Szoftverfejlesztés Május 17. Eger Tóth András Senior Projekt Menedzser.
A lakossági követelések jogi úton történő kezelése Felfalusi Péter II. Lakossági és Vállalati Követeléskezelési konferencia.
Eredménykimutatás 8. feladat (479. o.)
29. Feladat 6-7-es Termelő Kft..
A diákat készítette: Matthew Will
41. feladat Könyvviteltan szemináriumi és gyakorló feladatok Budapesti Corvinus Egyetem, Számvitel tanszék 2007/2008. tanév.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
KARBON ALAPOK, BEFEKTETÉSI RENDSZEREK Dr. Fogarassy Csaba SZEI Egyetemi Klímatanács Főtitkára.
1. Példa: Melyiket választaná, ha r=12%? A) F 3 = 7000$ B)
A Kárpátia Magyar-Román Kereskedelmi és Iparkamara
A HAZAI FÖLDGÁZKUTATÁS HELYZETE Dunagáz Szakmai Napok Dr. Magyari Dániel DOBOGÓKŐ 2008 ÁPRILIS.
Fékezés vagy lendület? Tovább nehezedik a hazai munkahelyteremtő mikro-, kis- és középes vállalkozások helyzete Varga Mihály, 2004.október 10.
Gazdasági kapcsolatok és regionális együttműködések Félixfürdő május 17. Miklóssy Ferenc alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
Transznacionális és multinacionális vállalatok
Forever Living Products illetve Vision International People Group MLM vállalatok jogdíjas jutalékainak összehasonlítása.
Dobos Erzsébet Elnök HITA Május 26. Az eredmények tükrében.
E-számlázáshoz és e- dokumentumkezeléshez kapcsolódó pályázat a Támpont – Mester Kft. segítségével.
Fejlett országokban megvalósított atomerőművi beruházások várható megtérülése Kaderják Péter, Mezősi András, Kerekes Lajos Regionális Energiagazdasági.
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
1095 Budapest, Mester u. 4. HUNGARY Érdemes-e szénhidrogént kutatni Magyarországon? - szénhidrogén-bányászati, vállalkozási szemszögből Dr. Tóth Tamás.
Közlekedésbiztonságra fordítható források
Aktuális jogszabályváltozások a szénhidrogén kutatás és termelés vonatkozásában Utasiné dr. Győri Andrea Közigazgatási tanácsadó Utasiné dr. Győri Andrea.
A felsőoktatási intézmények gazdálkodásának szabályozása az új felsőoktatási törvényben Prof. Dr. Katona Tamás.
Befektetői csomag. NAGY BEVÉTELI LEHETŐSÉG! LIMITÁLT IDŐ 2011 áprilisig A MAGAS JÖVEDELEMÉRT.
Zsembery Levente vezérigazgató
A magyar tőkeexport bemutatása
A sertéstenyészés területén elérhető támogatások Hangsúly a hitelképességen és az innováción.
Innovatív induló kisvállalkozások izraeli fejlesztési modellje, ennek adaptálása Magyarországon Dr. Turi Márta – Korányi László szeptember.
Devizahitel  A devizahitel olyan hitel, ahol mind a hitel folyósítása, mind pedig a törlesztése az adott devizában történik.
(Megújuló) energetikai projektek finanszírozási lehetőségei szeptember 12. Előadó: Papadimitropulosz Alexander a megújuló energia.
K&H a családi vállalatok bankja
Első vállalati tapasztalatok az EU felvétel után
Állóeszköz-gazdálkodás
Előadás másolata:

A szénhidrogén bányászat magyar gazdaságban betöltött szerepe Ernyey Ibolya Magyar Horizont Energia Kft. 2013. május 23.

Pénz!

Tipikus upstream kiadások (projektenként) 3D szeizmikus mérések 300 millió - 3 milliárd Ft 100-1,000 km2 200-250 munkahely

Tipikus upstream kiadások (projektenként) Fúrás 400-900 millió Ft 50 fúrási szakember

Tipikus upstream kiadások (projektenként) Gázüzem és vezetéképítés Gázüzem: 200 millió - 2 milliárd Ft Vezetéképítés: 20-40 millió Ft/km

Finanszírozási sajátosságok Jelentős idő- és pénzbefektetés Az első bevételig minimum 36-48 hónap telik el Minimum befektetés: 6-7 milliárd Ft, ám ez lényegesen magasabb is lehet (50-100 mrd Ft) Nagy kockázatú befektetés: lehet, hogy a végén a megtérülés nulla Magyarországon az ilyen nagy kockázatú projektekre lényegében nincs tőke, ezért ennek a pénznek külföldről kell jönnie

A külföldi upstream befektetők szerepe Fontos: a magyar állam és a külföldi vállalat gyakorlatilag üzleti partnerekké válnak Az állam adja a kutatási jogot, az olajvállalat pedig saját kockázatára finanszíroz és kutat Siker esetén bányajáradékot kap az állam (az egyéb adókon felül), a kudarc azonban egyedül a bányavállalkozóé Új technológiák meghonosítása Magyarországon Felélesztették a magyar olajipart

Külföldi upstream vállalatok szerepe számokban (2002-2012) Befektetett összeg: 180 milliárd Ft Befizetett adók: 45 milliárd forint Semmiféle adókedvezményt vagy állami támogatást nem vettek igénybe Lefúrt kutak száma: 101 Ebből sikeres: 41 Kitermelt földgáz mennyisége: 1.8 mrd m3

Külföldi upstream vállalatok szerepe számokban (2002-2012) Minden befektetett 100 forintból 53 Ft különböző adók formájában az államkasszát gazdagítja (2012) Csökkenő importfüggőség Közvetlen és közvetett foglalkoztatottak száma meghaladja a 10,000 főt

Külföldi vállalatok hazai gáztermelése (mrd m3)

A teljes hazai gáztermelés (mrd m3) A külföldi vállalatok többlet-termelése

A MOL Komoly, nemzetközi nagyvállalat Nagy tapasztalattal bíró szakemberek Rendkívül fontos nemzetgazdasági szerep Együttműködés a külföldi vállalatokkal Méretéből adódóan lényegesen több adót fizet, és csak a bányászati közvetlen foglalkoztatottak száma több, mint 4000 fő Átlagos hazai befektetés: 13 milliárd Ft/év

A csökkenő kitermelés okai 2.5 éve nem lehet új kutatási területhez jutni! A jól képzett munkaerő külföldön kénytelen munkát keresni A szervizvállalatok bezárnak vagy külföldre mennek Hibás bányajáradék számítási módszer A fiskális környezet és a kutatható készletnagyság aránya nem túl bíztató… Figyel az állam kellőképpen a fejős tehenére? Még nyilván sem lehet tartani a bányászatban foglalkoztatott szakemberek számát: nem szerepel a KSH kimutatásaiban, és még a TEAOR-ban is megszüntették az olajipari munkaköröket

A fiskális környezet országonkénti összehasonlítása (2011)

A környezetvédelem sajátos értelmezése Nem a környezet védelmével van baj, hanem azzal, ahogy az történik: Konfliktusokkal teli szabályozás Az előírások kiszámíthatatlan értelmezése Natura 2000 Repesztéses technológia

Összegzésül: legyünk optimisták! Magyarországon vannak még kutatható készletek A koncesszió várhatóan néhány héten belül kiírásra kerül „Üzlettársunk”, az állam minden bizonnyal a vállalkozás sikerét szeretné, és tesz is érte…

Let’s keep the flame alive avagy Hagyjuk élni a hazai olajipart!