Leslie Chadwick: Vezetői számvitel

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Állóeszköz-gazdálkodás
Advertisements

Állóeszköz-gazdálkodás
6. A gazdasági hatékonyság elemzése
Teljesítménytervezés
Beruházások elemzése Beruházás: tárgyi eszközök létesítésre, a tárgyi eszköz állomány bővítésére irányuló műszaki – gazdasági tevékenység. Jellemzői: Nagy.
Tevékenység alapú költségszámítás
BEVEZETÉS A VÁLLALATGAZDASÁGTANBA 9.
Eredménytervezés Fedezeti összeg számítás: Értékesítés árbevétele
Business Process Outsourcing © Andersen 2001 Management és controlling információk külső szolgáltatótól Várnai Éva partner Andersen, Vezetési tanácsadás.
VII. Költségkontrolling
Vállalati Gazdaságtan II. Dr. Berecz József
VEZETŐI SZÁMVITEL 2/14/ÜSZ.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A tevékenységalapú költségkalkuláció (Activity-Based Costing)
Készítette / Author: Tuska Katalin
Becker Pál - Turner Anna – Varsányi Judit - Virág Miklós
Projektmenedzsment Költségtervezés.
Minőségmenedzsment 1. előadás
Minőségmenedzsment 2. előadás
Fedezetelemzés Schiberna Endre.
Beruházási döntések meghozatalának folyamata
Költség kontrolling Költség-tervezés, -elemzés
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Közbeszerzési, Pályázati és Beruházási ismeretek
Leslie Chadwick Vezetői számvitel c. könyvének ismertetése Készítette: Nagy Katalin (PAURWK)
Lázár László ÉRTÉKEK ÉS MÉRTÉKEK A vállalati erőforrás-felhasználás leképzése és elemzése hazai üzleti szervezetekben.
R. S. Kaplan, R. Cooper Költség és hatás Készítette: Kele Katalin Május 15.
Beruházás-kontrolling
SHAREHOLDER VALUE ANALYSIS /SVA-ELEMZÉS/ Készítette: Balázs Anett április április 14. Készítette: Balázs Anett április
– A vállalat éves költségvetésének gördülő előrejelzése (rolling forecast), folyamatos aktualizálása –
Pénzügyi intézmények kontrollingja
A kórházi kontrolling Készítették: Csillag Adrienn Junó Ilona Anett
Kontrolling a kutatás-fejlesztésben
Általános és ágazati költség controlling technikák
Tevékenység alapú költségszámítás (Activity Based Costing)
Ingatlanértékelés II..
29. Feladat 6-7-es Termelő Kft..
A diákat készítette: Matthew Will
Vállalati pénzügyek I. Miért vezet a nettó jelenérték jobb befektetési döntésekhez, mint más kritériumok? Felhasznált irodalom: Brealy- Myers:
HUMÁN KONTROLLING.
Major Ildikó Osztályvezető-helyettes SAP/CO modulvezető
Kalkuláció.
VII. Költségkontrolling 2.
III. A termelés és értékesítés alakulásának elemzése
Önköltségszámítás.
2007. február 15. Szikora Péter - Controlling - Költségek 1 Controlling Költségek osztályozása.
Vállalatgazdaságtani alapfogalmak
Összefoglalás Vállalati költségek.
Gépészmérnöki kar BSc Levelező képzés szeptember-október
SAP R/3 CO modulja - Kontrolling
Pénzügyi mutatószámok, ROI, EVA
Gazdasági és PÉNZÜGYI Elemzés 5.
Milyen a költségek természete?
A termelés költségei.
PÉNZÜGYI MENEDZSMENT 4. Dr. Tarnóczi Tibor PARTIUMI KERESZTÉNY EGYETEM
Közigazgatási technológia E-kormányzat. E-kormányzat jelentősége Kormányzási reform Közigazgatási modernizáció Közszféra fejlődése.
Vállalati Gazdaságtan
· Költségek csoportosítása · Költségszámítási módszerek
A termelés költségei.
Mezőgazdasági szaktanácsadás online támogatással: on-line benchmarking tesztüzemi adatok alapján Területválasztási szaktanácsadás tesztüzemi,illetve szimulációs.
A tananyag a Gazdasági Versenyhivatal Versenykultúra Központja és a Polányi Károly Alapítvány támogatásával készült Beruházási projektek értékelése Gazdasági.
Menedzsment és vállalkozásgazdaságtan dr. Sz abó G ábor Cs aba
MENEDZSMENT és VÁLLALKOZÁSGAZDASÁGTAN dr. SZ abó G ábor CS aba.
ECONOMSOL a Kis- és Középvállalkozások kontrolling szolgáltatója
Dinamikus beruh.gazd.-i szám.-ok (I.)
Kompenzációs és javadalmazási rendszerek
Előadás témája: Eredménykimutatás fogalma, célja, szerkezete, formái
Kompenzációs és javadalmazási rendszerek
A VEZETÉS FOGALMA, FUNKCIÓI
Állóeszköz-gazdálkodás
Előadás másolata:

Leslie Chadwick: Vezetői számvitel Készítette: Tóth Eszter (NPO7YY)

Mi is az a vezetői számvitel? A vezetői számvitel nagyon szorosan kapcsolódik a költségelszámoláshoz, melynek célja egyszerűen a részlegek, termékek és szolgáltatások teljesítményének mérése. A vezetői számvitel ennél azonban sokkalta több, a következőket foglalja magában: A vezetőség információkkal való ellátása Vezetői tanácsadás Előrejelzés, tervezés és ellenőrzés Kommunikáció Rugalmasság Dolgozók képzése

Költségösszetevők: anyag-, a munkaerő- és az általános költségek. Anyagok Anyagok értékelése: a termékköltségek és a készletértékelések céljából. Módszerek: FIFO, LIFO, AVECO Anyaggazdálkodás: a nyersanyag-, az üzemanyag-, a befejezetlen termelés és a késztermékkészletek mind lekötött tőkét képviselnek. A vezetésnek igyekeznie kell az anyagköltségeket minimalizálni. Munkaerő Bérjegyzékelemzés: jelentős segítség lehet a kerettervezési időszak alatt és a normák meghatározása során. A munkaerő-vándorlás költségét a vezetőségnek nem szabad figyelmen kívül hagyni,

Teljes önköltségszámítás Teljes önköltségszámítás elsődleges célja, hogy a bevételek az összes általános költséget fedezzék. Az általános költségeket, vagyis a közvetett ráfordításokat meg kell határozni még azon időszak kezdete előtt, amelyhez tartoznak. A teljes önköltségszámítás megpróbálja biztosítani az összes általános költség megtérülését azáltal, hogy beépíti vagyis elszámolja azokat a munka ill. termékköltségekben.

Határköltség-számítás és fedezeti elemzés Határköltség-számítás az állandó költségek kezelésével, valamint az árbevétel, a változó költség és a fedezeti hozzájárulás között fennálló kapcsolattal foglalkozik. A fedezeti hozzájárulás az árbevétel és a változó költségek közti különbség neve a határköltség-számítás egyenletében. A határköltség-számítás egyik hátránya, hogy nem mindig egyszerű feladat a költségeket állandó és változó elemeikre bontani. A módszer túlságos leegyszerűsítése a termékek alulárazásához vezethet.

A tevékenységen alapuló költségszámítás (ABC) A teljes önköltségszámítás alapvető célja, hogy az összes költséget elszámolják. A határköltség-számítás, amit döntéshozatali célokra alkalmasabbnak tartanak, nem mindig vezet az összes költség elszámolásához. Az ABC egy kifinomultabb módszer mely segítséget nyújt a vezetőségnek a termékek költségszámításában és a döntéshozatal során. A tevékenységen alapuló költségszámítás megpróbálja azonosítani az általános költségek felmerüléséért felelős tevékenységeket, majd ezt követően költségokozók alkalmazásával költséghelyekhez és költségviselőkhöz kapcsolni őket. Ez egy sokkal jobb módszer a hagyományos teljes önköltségszámításnál.

Standard költségszámítás A standard költségszámításban a költségellenőrzés költségnormák alapján eltéréselemzés alkalmazásával valósul meg. A költségnorma egy előzetesen meghatározott költségcél, ami viszonyítási alapot ad a tényleges teljesítmény méréséhez. A standard költségszámítás olyan viszonyítási alap után folytatott kutatás eredménye, amelyhez a tényleges teljesítményt mérni és viszonyítani lehet. A norma tehát egy előzetesen meghatározott költség- és bevételcél.

Tőkebefektetés-értékelés A tőkebefektetés-értékelési módszereket többféleképpen is csoportosíthatjuk, például aszerint, hogy azok figyelembe veszik-e a pénz időértékét vagy sem. A pénz időértékétől eltekinthető módszerek Megtérülés Átlagos megtérülési ráta Számviteli megtérülési ráta A pénz időértékét figyelembe vevő módszerek (előnyben részesítve) Nettó jelenérték módszer Belső megtérülési ráta vagy hozammódszer Diszkontált megtérülés