A kérődző állatok emésztési sajátosságai

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Középbél, máj, hasnyálmirigy, vastagbél
Advertisements

A ló emésztésének sajátosságai
A TAKARMÁNYOZÁSTAN ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a ménesgazda szak I
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete III.
GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 15. Jellemezze az ipari abrakkeverékeket és a takarmány kiegészítőket! - Premixek (vitamin, ásványi anyag) - Koncentrátumok - Tápok.
LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA I.
Növényi rostok nyersrost NSP élelmi rost NDF ADF ADL cellulóz*
Az egyes gazdasági állatfajok emésztési sajátosságai
A takarmányok rosttartalma
A sav bázis egyensúly szabályozása
A takarmány nyers táplálóanyagainak sorsa a szervezetben:
A takarmányozás jelentősége
A táp önmagában etethető, teljes értékű koncentrált abraktakarmány
A juhok takarmányozása
VADTAKARMÁNYOZÁS Tóth Tamás1 – Beke Károly1 – Marosán Miklós2
Táplálkozás Az egészséges táplálkozás alapelvei
TÁPLÁLKOZÁS.
A takarmányok összetétele
Az egyes gazdasági állatfajok emésztési sajátosságai
A monogasztrikus állatok emésztési sajátosságai
A takarmányok összetétele
Közbülső anyagcsere 2.. Közbülső anyagcsere  =A megemésztett és felszívódott tápláló- anyagok kémiai, biokémiai átalakulásának sorozata  N tartalmú.
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
A TERMELÉS TÁPLÁLÓANYAG- SZÜKSÉGLETE IV. A tejtermelés táplálóanyag- szükséglete.
Takarmányismeret 5. Melléktermékek. Növényolajipari melléktermékek Táplálóanyag-tartalmukat befolyásolja a feldolgozás módja: -hidegen sajtolt (olajpogácsa)
Takarmányok fehérjetartalma
A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA az agrármérnöki szak III. évfolyamán szeptember 06. – december 13. HétIdőpontTéma 1.IX. 06.A Weende-i.
A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a Gazdasági agrármérnöki szak III. és a Növényorvosi szak II. évfolyamán szeptember 15. – december 15. HétIdőpontTéma.
Növényi rostok nyersrost NSP élelmi rost NDF ADF ADL cellulóz*
Cellulóz.
Cellulóz Cserés Zoltán 9.c.
Az intermedier anyagcsere alapjai.
Takarmányok fehérjetartalma
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
A tápcsatorna funkciói:
Hasnyálmirigy Molnár Péter, Állattani Tanszék
A táplálkozási szervrendszer felépítése és működése
ANATÓMIA-ÉLETTAN.
ISMERTESSE A TEJTERMELŐ TEHENEK TAKARMÁNYOZÁSÁT ÉS TARTÁSÁT!
GAZDA – ÁLLATTARTÁA II. 14. Jellemezze a sertés hizlalását!
Takarmányozástan.
IV. RÉSZ NITRÁT MENTESÍTÉS, BIOGÁZ TERMELÉS.
Az ember táplálkozása.
Takarmányok fehérjetartalma Az állati szervezet létfontosságú vegyületei fehérje természetűek Az állati termékek szintén Fehérjét az állat csak N-tartalmú.
A Weende-i takarmányanalitikai rendszer
Tápanyagok.
Gazdasági állataink vízforgalma A víz létfontosságú építőanyaga az állat és az ember szervezetének: –10%-os hiánya már anyagforgalmi zavart okoz, 15%-os.
Cellulóz vázanyag (10-15 ezer glükóz egység) vízben nem oldódik a felsőbbrendű állatok szomatikus enzimjeikkel nem tudják bontani az előgyomrokban, utóbél.
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete a. Növekedés hústermelés A fejlődés, növekedés során eltérő az egyes szövetek aránya, az állati test kémiai.
Vízforgalom. Víz és vízforgalom izomszövet %-a sza. izomszövet %-a sza. vér 90 %-a víz vér 90 %-a víz Vízforrások az állati szervezet.
Testtömeggyarapodás és fejlődés nem szükségszerűen egyidejű: Kompenzációs növekedés Szűkös takarmányozás: kompenzálja hosszú ideig szűkös tak.: csökött.
Kérődző állatok emésztési sajátosságai
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
Ismétlés Heterotróf életmód Mindenevő Táplálkozás folyamata
Tóth Tamás, egyetemi docens
A TAKARMÁNYOZÁS ELMÉLETI ALAPJAI
Pannon Egyetem Georgikon Kar Állattudományi és Állattenyésztéstani Tanszék.
Növényi rostok Cellulóz
Nitrogénmentes kivonható anyagok, emészthető szénhidrátok
A takarmányok rosttartalma. A rostalkotó anyagok: definíciók és kémiai meghatározás l Nyersrost (Henneberg-Stohmann, 1859) ami híg savban (H2SO4) és lúgban.
Takarmányok zsírtartalma
Táplálkozás A mai táplálkozás legfőbb problémái Káros hatások
TÁPLÁLOKOK, TÁPANYAGOK
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
Takarmánykiegészítők a., h ozamfokozók: javítják az egészséges állatok termelését. Antibiotikumok: gombák vagy mikrobák olyan anyagcsere-termékei, amelyek.
2. Táplálkozástani Alapfogalmak és Koncepciók
Nem kórokozó baktériumok
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
Előadás másolata:

A kérődző állatok emésztési sajátosságai

Kérődzés Elfogyasztott takarmány→ →bendőbe→szájba→bendőbe Néhány hetes kortól kezdve Naponta 6-8 óra 80-180 l nyálat termel naponta Nyáltermelés függ: takarmány minősége felkérődzött falat pH értéke

Anatómiai sajátosságok Más állatfajoktól különbözik: - anatómiai sajátosságok - az előgyomrokban élő mikroflóra és mikrofauna Összetett gyomor: 1. Előgyomrok (110-190 l): bendő (100-150 l) recés (5-21l) leveles (7-18 l) 2.Valódi gyomor: oltó (10-20l)

Anatómiai sajátosságok Borjú: bendő+recés kisebb, mint oltó! Bendő a 2. héten indul fejlődésnek Bendő mozgása és a kérődzés 2-3 héten Bendő-nyálkahártya: a nyersrostból származó illózsírsavak (P, V) hatására Bendő: Baktériumok és protozoonok: lebontás és szintézis Mikroorganizmus populáció véglegesen a 2. hónapban =takarmányozás: a bendő mikropopuláció igényeit maximálisan figyelembe venni!

Bendő tevékenysége 1.Mikroorganizmusok: baktériumok, infuzóriumok a./ cellulóz, keményítő, pektin bontása →illózsírsavak→energia b./ fehérje transzformálás c./ NPN anyagokból fehérje-szintézis d./ vitaminok szintézise (B vit.)

Bendő tevékenysége 2. pH 6,4-7,6 biztosítása: a./ nyáltermelés (nyál pH 8,1) b./ takarmány pufferkapacitása c./ bendőfolyadékból illózsírsav felszívódás = TAKARMÁNYVÁLTÁS FOKOZATOSAN!

Kérődzők szénhidrát emésztése Szénhidrátok: -könnyen oldódó: cukrok -könnyen hidrolizálható: keményítő -nehezen hidrolizálható: cellulóz, hemicellulóz, stb... Keményítő→tejsav→E:P=2:1 Cellulóz, pektin→celluláz→E:P=4:1 E=ecetsav: energia ellátás, tejzsír képződés P=propionsav: tejcukor, fehérje-szintézis

Kérődzők szénhidrát emésztése Tejtermelés: E:P=3:1 = 17-22 % nyersrost Hústermelés: E:P=2:1 =10-15 % nyersrost Acidózis: sok könnyen hidrolizálható szénhidrát (abrak)etetése =sok tejsav Túl sok rost etetése: sok E = csökken az étvágy Strukturális rost biztosítása!

A kérődzők fehérje-emésztése Fehérje-ellátás: 1.Bendőben keletkező mikroorganizmus fehérje 2.Takarmányfehérje egy része oltóba (bypass fehérje) Bendőben: fehérje bontás és –szintézis takarmány fehérje csak kisebb része bomlik aminosavakra 60-70 %-a NH3-ra

A kérődzők fehérje-emésztése Tak.fehérje bendő NH3 + E + E Baktériumok testállománya Protozoonok "megeszik" Állati fehérje Baktérium fehérje +E: energia igényes (takarmány könnyen oldódó szénhidrátjaiból ered =Mikroorganizmus fehérje mennyisége: N függő (MFN érték) energia függő (MFE érték)

A kérődzők fehérjeforgalma Kettős fehérje-ellátottság Bendőbeli lebontást elkerülő (bypass) fehérjék Mikrobiális fehérjék Vékonybélben felszívódó, emészthető valódi fehérje METABOLIZÁLHATÓ FEHÉRJE

Kérődzők fehérje ellátása Védett fehérje etetése: A keletkezett mikroroganizmus fehérje nem elegendő = Védett met etetése Mikor? a laktáció első (esetleg második) harmadában

A kérődzők fehérje-emésztése Bendőben fel nem használt NH3 máj karbamid: NYÁL (rumino-hepatikus körforg.) VIZELET Túl sok NH3: Vérbe jut =karbamid mérgezés

A kérődzők zsíremésztése Takarmányai kis zsírtartalmúak Nagy takarmány felvétel Zsírok→bendő: lipolitikus enzimes hidrolizis: glicerinből zsírsavakat telítetlen zsírsavakat: telítik→ rövid C láncúak a bendőből felszívódnak hosszú C láncúak: oltó→vékonybél (mint monogasztrikus állatokban) Bendőben: Zsírsav-szintézis is jelentős baktériumok és protozoonok tevékenysége =kérődzők esszenciális zsírsavigénye kicsi

A kérődzők zsírellátása Védett zsír etetése: nagytermelésű teheneknek energiakoncentráció növelésére a nagy zsíradag (4%-nál több) –ha sok telítetlen zsírsavat tartalmaz- kedvezőtlen a bendőfermentációra: csökken a cellulózbontás, kevesebb E képződik, szűkül az E:P arány = csökken a tej zsírtartalma = megoldás: védett zsír etetése, a laktáció első szakaszában