A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Kérődzés Elfogyasztott takarmány→ →bendőbe→szájba→bendőbe Néhány hetes kortól kezdve Naponta 6-8 óra 80-180 l nyálat termel naponta Nyáltermelés függ: takarmány minősége felkérődzött falat pH értéke
Anatómiai sajátosságok Más állatfajoktól különbözik: - anatómiai sajátosságok - az előgyomrokban élő mikroflóra és mikrofauna Összetett gyomor: 1. Előgyomrok (110-190 l): bendő (100-150 l) recés (5-21l) leveles (7-18 l) 2.Valódi gyomor: oltó (10-20l)
Anatómiai sajátosságok Borjú: bendő+recés kisebb, mint oltó! Bendő a 2. héten indul fejlődésnek Bendő mozgása és a kérődzés 2-3 héten Bendő-nyálkahártya: a nyersrostból származó illózsírsavak (P, V) hatására Bendő: Baktériumok és protozoonok: lebontás és szintézis Mikroorganizmus populáció véglegesen a 2. hónapban =takarmányozás: a bendő mikropopuláció igényeit maximálisan figyelembe venni!
Bendő tevékenysége 1.Mikroorganizmusok: baktériumok, infuzóriumok a./ cellulóz, keményítő, pektin bontása →illózsírsavak→energia b./ fehérje transzformálás c./ NPN anyagokból fehérje-szintézis d./ vitaminok szintézise (B vit.)
Bendő tevékenysége 2. pH 6,4-7,6 biztosítása: a./ nyáltermelés (nyál pH 8,1) b./ takarmány pufferkapacitása c./ bendőfolyadékból illózsírsav felszívódás = TAKARMÁNYVÁLTÁS FOKOZATOSAN!
Kérődzők szénhidrát emésztése Szénhidrátok: -könnyen oldódó: cukrok -könnyen hidrolizálható: keményítő -nehezen hidrolizálható: cellulóz, hemicellulóz, stb... Keményítő→tejsav→E:P=2:1 Cellulóz, pektin→celluláz→E:P=4:1 E=ecetsav: energia ellátás, tejzsír képződés P=propionsav: tejcukor, fehérje-szintézis
Kérődzők szénhidrát emésztése Tejtermelés: E:P=3:1 = 17-22 % nyersrost Hústermelés: E:P=2:1 =10-15 % nyersrost Acidózis: sok könnyen hidrolizálható szénhidrát (abrak)etetése =sok tejsav Túl sok rost etetése: sok E = csökken az étvágy Strukturális rost biztosítása!
A kérődzők fehérje-emésztése Fehérje-ellátás: 1.Bendőben keletkező mikroorganizmus fehérje 2.Takarmányfehérje egy része oltóba (bypass fehérje) Bendőben: fehérje bontás és –szintézis takarmány fehérje csak kisebb része bomlik aminosavakra 60-70 %-a NH3-ra
A kérődzők fehérje-emésztése Tak.fehérje bendő NH3 + E + E Baktériumok testállománya Protozoonok "megeszik" Állati fehérje Baktérium fehérje +E: energia igényes (takarmány könnyen oldódó szénhidrátjaiból ered =Mikroorganizmus fehérje mennyisége: N függő (MFN érték) energia függő (MFE érték)
A kérődzők fehérjeforgalma Kettős fehérje-ellátottság Bendőbeli lebontást elkerülő (bypass) fehérjék Mikrobiális fehérjék Vékonybélben felszívódó, emészthető valódi fehérje METABOLIZÁLHATÓ FEHÉRJE
Kérődzők fehérje ellátása Védett fehérje etetése: A keletkezett mikroroganizmus fehérje nem elegendő = Védett met etetése Mikor? a laktáció első (esetleg második) harmadában
A kérődzők fehérje-emésztése Bendőben fel nem használt NH3 máj karbamid: NYÁL (rumino-hepatikus körforg.) VIZELET Túl sok NH3: Vérbe jut =karbamid mérgezés
A kérődzők zsíremésztése Takarmányai kis zsírtartalmúak Nagy takarmány felvétel Zsírok→bendő: lipolitikus enzimes hidrolizis: glicerinből zsírsavakat telítetlen zsírsavakat: telítik→ rövid C láncúak a bendőből felszívódnak hosszú C láncúak: oltó→vékonybél (mint monogasztrikus állatokban) Bendőben: Zsírsav-szintézis is jelentős baktériumok és protozoonok tevékenysége =kérődzők esszenciális zsírsavigénye kicsi
A kérődzők zsírellátása Védett zsír etetése: nagytermelésű teheneknek energiakoncentráció növelésére a nagy zsíradag (4%-nál több) –ha sok telítetlen zsírsavat tartalmaz- kedvezőtlen a bendőfermentációra: csökken a cellulózbontás, kevesebb E képződik, szűkül az E:P arány = csökken a tej zsírtartalma = megoldás: védett zsír etetése, a laktáció első szakaszában