Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége 1 Tisztább termelés ellenáramban MKE konferencia, 2006.május 17. Vegyipar és környezetvédelmi ipar.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
2. Nemzetközi Környezetipari, Energiahatékonysági és Megújuló Energiaforrások Szakkiállítás Budapest november
Advertisements

Szelektív hulladékgyűjtés
FENNTARTHATÓ(?) FEJLŐDÉS
PTE PMMK ÉPÍTÉSKIVITELEZÉSI ÉS MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK MINŐSÉGMENEDZSMENT 4. ELŐADÁS.
Az Öko-metanol technológia megvalósítása ipari méretek között KNOWBRIDGE REGIONÁLIS MEGBESZÉLÉS Miskolc, október 24. Váradi Bence projekt koordinátor.
Környezetvédelmi ipar és hulladékgazdálkodás Magyarországon
Az állam szerepe az öko- marketingben Tátrai Miklós helyettes államtitkár március 17.
ENVIROMENTAL MANAGEMENT KÖRNYEZETKEZELÉS (KÖRNYEZETIMENEDZSMENT)  Felelős vállalati magatartás  Ökoaudit  Önszabályozás =környezeti szempontú önkéntes.
"vállalkozások klímatudatossága" Melyek vagy melyek lennének a legjobb, leghatékonyabb állami eszközök a vállalkozások klímatudatosságának erősítésére?
MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete Pénzintézetek társadalmi felelősségvállalása és a Green Banking koncepció KOVÁCS Sándor Zsolt tudományos segédmunkatárs.
Az európai unió környezetvédelme. A tisztább, élhető környezetért Az Európai Unió több évtizedes munka eredményeként rendkívül átfogó környezetvédelmi.
Szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő program
ÚJ KIHÍVÁSOK, ALTERNATÍVÁK A FENNTARTHATÓSÁG ÚTJÁN „LEGYEN SZÍVÜGYÜNK A FÖLD!” Nukleáris energiatermelés a fenntarthatóság jegyében Bátor Gergő.
A TANÁCSADÓ SZEREPE az EU műszaki jogi szabályozásának vállalati alkalmazásában CE jelölés és társai – a.
A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.
Környezetközpontú folyamattervezés
FENNTARTHATÓ ÉPÍTÉSZET
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Előnyök és alkalmazási területek
Tartalmi keretek (3) PTE TTK Környezettudományi Intézet II.A környezetközpontú vállalatvezetés rendszere, gyakorlata Környezetközpontú vállalatvezetés.
2. AZ ENERGETIKA ALAPJAI.
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
KÖRNYEZETVÉDELEM A HULLADÉK.
EU KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS A CSATLAKOZÁS MAGYAR VONATKOZÁSAI Dr. Fogarassy Csaba
III. A logisztika jövője
Az EU többéves pénzügyi kerete
A VÍZÜGY STRATÉGIÁJA „C ÉLKERESZTBEN A VÍZGAZDÁLKODÁS ” K ONFERENCIA D R. V ARGA M IKLÓS „C ÉLKERESZTBEN A VÍZGAZDÁLKODÁS ” K ONFERENCIA D R. V ARGA M.
A Georgikon Kar kutatási lehetőségei Keszthely, március 30.
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
Dr. Éri Vilma igazgató, Környezettudományi Központ
„Forró témák” a környezetvédelmi médiában, avagy merre tart ma a szakmai közérdeklődés? - Szelektív hulladékgyűjtési kommunikációs szakmai nap – 2010.február.
A szelektív gyűjtés helyzete, eredményei Kommunikációs kihívások
C2ENET: Közép-Európai Környezetvédelmi Hálózat ERFA, Interreg III.B. Cadses, európai uniós támogatással (2007. január – március) Dr. Zongor Gábor,
Felkészülés a II. Országos Hulladékgazdálkodási Terv végrehajtására
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
2006 LAKOSZ Jáky Géza & Lanczki Miklós VOC előírások és költség hatékony technológiák a jármű javító fényezésben Május 19. Jáky Géza elnök Lakk Kereskedők.
ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSI TERV DR. NÉMETH IMRE AUGUSZTUS 7.
Előtérbe kerül-e a természeti erőforrások fenntartható használata, vagy a gazdaság és a fogyasztás okozta környezetszennyezést minimalizálandó még ebben.
Az élelmiszerkutatás fő irányai: Jövőkép 2020-ig
Mérnökökológia Musa Ildikó BME VKKT.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Környezetvédelmi pályázatok a GOP-ban PÁTOSZ workshop április 21. Kovalszky Dóra, NFÜ GOP IH.
Levegőtisztaság védelme
Környezetjogi alapelvek
Agrár- és vidékfejlesztési támogatások 2004 I. félévében 1. SAPARD 2. NFT, Agrár és Vidékfejlesztési Operatív Program Intézkedései.
Az OHÜ évi tapasztalatairól és az idei feladatairól dr. Wégner Krisztina Főosztályvezető, Koordinációs főosztály január 24. Szombathely.
A HULLADÉKGAZDÁLKODÁS FEJLESZTÉSE Farkas Endre Projekt Iroda vezető.
Gere János 1 SINUS Környezettechnológiai Innovációs Klaszter Alapítva: A szervezet székhelye: Dunaújváros, Magyar út 106/B Zárókonferencia.
A felszíni vizek védelmének új szabályozása Botond György vezető főtanácsos Környezetvédelmi Minisztérium Környezeti Elemek Védelmének Főosztálya.
ÖKOPÓLUS Horváth Ferenc 1 Urbányi Béla 2, Izsák Éva 1, Mindszenty Andrea 1, Szabó Csaba 1, Záray Gyula 3 (1): ELTE Földrajz- és Földtudományi Intézet,
Kellenek-e hulladéklerakók Magyarországon?
„Innovációs folyamatok és lehetőségek a Közép-dunántúli régióban” Pannon Egyetem Innovációs Konferencia Veszprém október 2. Előadói napon elhangzott.
Áttekintés a magyar hulladékgazdálkodásról Dr. Hornyák Margit
Erőforrás hatékonyság és Körkörös gazdaság tettek és tervek a kormány asztalán V. Németh Zsolt Környezetügyért, Agrárfejlesztésért és Hungarikumokért felelős.
A háztartások nagyobb szennyezők az iparnál A háztartások szennyezőanyag-kibocsátása már nagyobb, mint az iparé - állapították meg kutatók. A prágai Károly.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Az egészségesség, mint fejlesztési irány lehetőségei - Hogyan fejlesztenek a hazai élelmiszeripari KKV-k? Dr. Polereczki Zsolt Kaposvári Egyetem – GTK,
Környezettan Előadás Ajánlott irodalom:
Globális változások-környezeti hatások és válaszok
TECHNOLÓGIA ÉS KÖRNYEZET
Mérlegen a koordináló szervezetek Hartay Mihály ÖKO-Pack Kft.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A hulladékok környezeti problémái
Ipari ökológia 3 Dr. Bezegh András. Ipari ökológia őszi f.é. BME … a probléma … Hulladék képződés Profit Víz felhasználás Energia.
A fenntartható társadalom előtt álló feladatok Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége Dr. Ágoston Csaba PhD Elnökségi tag.
1 III. GREENNOVÁCIÓS NAGYDÍJ PÁLYÁZAT Nevezés kategóriája: Greennovatív gyártó, termelő Pályázati anyag címe: Biomassza kazánokkal a fenntartható termelésért.
Miskolc város energetikai fejlesztései Geotermikus alapú hőtermelés Kókai Péter projektmenedzser.
Bioenergia 3_etanol (fajlagosok)
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
BME VBK tájékoztató 1.
Előadás másolata:

Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége 1 Tisztább termelés ellenáramban MKE konferencia, 2006.május 17. Vegyipar és környezetvédelmi ipar kapcsolata Székely Anna ügyvezető igazgató Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége

Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége 2 Környezetvédelmi ipar Környezetvédelmi ipar azoknak a vállalkozásoknak az összessége, amelyek más termelők és szolgáltatók, az állam, az önkormányzatok számára kibocsátásaik csökkentésére technológiát, terméket, mérést, szolgáltatást kínálnak.

Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége 3 A fejlődés mozgatórugója A fejlődés kb. 15 évvel ezelőtt kezdődött. A termelő ágazatok számára környezetvédelmi kötelezettségek sorát írták elő az Európai Uniónak fokozatosan megfelelő hazai jogszabályok. A környezetvédelmi vállalkozások, válaszolva a kialakuló piacgazdaság kihívásaira, ugrásszerű fejlődéssel növekedési pályára léptek.

Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége 4 Az elmúlt 15 év a KSZGYSZ szempontjából

Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége 5 Szövetség szakmai összetétele 40 % Hulladékgazdálkodás -hasznosítás 30% Tanácsadó mérnökiroda –a legrugalmasabban alkalmazkodnak új és újabb fejlesztésekhez 13% Eszközgyártó 14 % Vízminőség védelem 3% Levegő-zajvédelem

Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége 6 Fejlődés a piac igényei szerint Vegyipar és környezetvédelem - 15 évvel ezelőtt ellentmondó fogalomként kezeltük ezeket, Ma nincs érdekellentét. Van kereslet és van kínálat. Mély összefonódottságban együtt változnak. A környezetvédelmi iparnak rugalmasan kell reagálni a vegyipar változó igényeire. Folyamatos Kutatás Fejlesztés és INNOVÁCIÓ szükséges!

Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége 7 Fenntartható termelés és környezetvédelmi ipar A KSZGYSZ tagság célja: a gazdaság, a termelői és szolgáltatói oldal környezetvédelmi kötelezettségeiből adódó feladatokat aktív szakmai munkájával, technológiáival, eszközeivel megoldja. Korábban „csővégi” megoldások túlsúlya

Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége 8 Új célok A vegyipar a versenyben termékeivel vonzóbb olcsóbb és környezetkímélőbb kíván lenni..

Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége 9 Termelési szokások változása A vegyipari termelés kibocsátásainak ellenőrzésére és csökkentésére a termelési folyamatba fokozatosan integrálódnak azok az eljárások, amelyek a kibocsátások -megelőzését, -szabályozását, -mérését, -kezelését biztosítják. Integrált megoldások.

Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége 10 Eszközök és eredmények A vegyipar a környezetvédelmi ipar K+F eredményeit integrálja a termelésbe Fajlagosan kevesebb energia- felhasználás Kevesebb anyagfelhasználás Kevesebb kibocsátás

Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége 11 Példa integrált szennyvízkezelésre Szennyvízkezelés: ma már nem megoldás az előtisztítás és a városi szennyvíztisztítóba való elvezetés! A) kondenzvíz újrahasználat B) intermedier- termék koncentrátum- termék C) fűtőanyag

Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége 12 Fogyasztói társadalom Új és újabb termékek igénye A környezetvédelmi ipar folyamatosan alkalmazkodik. NEM szabad hosszú távra technológiát tervezni! Nem szabad bebetonozni ezeket a technológiákat! (EU támogatások felhasználása a technológiai irányváltásra)

Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége 13 Inputváltás a vegyiparban A termék minőségi követelményeinek való megfelelés, de Csökkenő környezeti terhelés a gyártási folyamat során Megújuló természeti erőforrások felhasználásának növelése Megújuló alapanyagbázis előtérbe kerül!

Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége 14 Példa az új termékhez történő alkalmazkodásra - A bio-kozmetikumok tartósítószere a biokémiai folyamatokat lassítja. - Ahhoz, hogy a keletkező szennyvíz kezelhető legyen: „gyár a gyárban” típusú kezelés szükséges - Összetett ökoszisztémák alkalmazása is lehetséges (Organica Zrt.)

Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége 15 Módszerek Zöld KÉMIA Fehér biotechológia Megújuló alapanyag termelés

Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége 16 A vegyipar jövőképe Szépvölgyi János a MTA KKKI munkatársa 2005-ben egy előadáson* felvetette: lehet-e húzóágazat a vegyipar? Lehet, ha átalakul. Zöld kémia Életciklus elemzés Ipari ökológia NKTH Innovációs Tavasz 2005

Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége 17 Zöld kémia 12 pont A zöld kémia céljait összefoglaló 12 alapelvet Anastas és Warner foglalták össze "Zöld kémia: elmélet és gyakorlat" című könyvükben (Anastas, Warner, 1998). Ezek: 1. Jobb megelőzni a hulladék keletkezését, mint keletkezése után kezelni. Összecseng a évi Hulladékgazdálkodási tv. alapelvével. ( megelőzés, hulladékcsökkentés, elővigyázatosság…)

Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége Szintézisek tervezésénél törekedni kell a kiindulási anyagok maximális felhasználására (nagyobb atomhatékonyságra). Hulladékszegény technológia 3. Lehetőség szerint már a szintézisek tervezésénél olyan reakciókat célszerű választani, melyekben az alkalmazott és a keletkező anyagok nem mérgező hatásúak és a természetes környezetre nem ártalmasak. (Kisebb és veszélytelenebb kibocsátás a termelésben)

Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége A kémiai termékek tervezésénél törekedni kell arra, hogy a termékekkel szembeni elvárások teljesítése mellett mérgező hatásuk minél kisebb mértékű legyen. (A termékből „jobb, kevesebb hulladék keletkezzen- életciklus szemlélet) 5. A segédanyagok használatát minimalizálni kell, s amennyiben szükséges, ezek "zöldek" legyenek.

Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége Az energiafelhasználás csökkentésére kell törekedni. 7. Megújuló nyersanyagokból válasszunk vegyipari alapanyagokat. 8. A felesleges származékkészítést kerülni kell. 9. Reagensek helyett szelektív katalizátorok alkalmazását kell előtérbe helyezni.

Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége A kémiai termékeket úgy kell megtervezni, hogy használatuk végeztével ne maradjanak a környezetben, és bomlásuk környezetre ártalmatlan termékek képződéséhez vezessen. 11. Új és érzékeny analitikai módszereket kell használni a vegyipari folyamatok in situ ellenőrzésére, hogy a veszélyes anyagok keletkezését idejében észleljük. 12. A vegyipari folyamatokban olyan anyagokat kell használni, amelyek csökkentik a vegyipari balesetek valószínűségét.

Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége 22 Zöld vegyipar példa hazánkban „A Nitrokémia Zrt. a kármentesített területek hasznosítása során a területen ismét vegyipart, de az un. ZÖLD VEGYIPART tervezi beindítani.. Búza, kukorica alapon szeretnének köztes intermedier termékeket előállíttatni, amelyek környezetbarát műanyagokhoz szolgálnak alapanyagul.. A tevékenység klaszterszerűen több vállalkozást vonzhatna, munkahelyeket teremthetne, környezetbarát, s nem zavarná az idegenforgalmat”

Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége 23 Ajánlatok a vegyipar problémáinak kezelésére Élelmiszeripar, vaskohászat, szennyvízkezelési hulladékából értékes termék előállítása Organica ZRt. Nehézfémmentesítés „fehér biotechnológia” alkalmazásával Vireco Kft. Bűzkezelés: ipari területre, mezőgazdasági területre, kommunális lerakó bűzkezelésére Biothys Kft.

Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége 24 Köszönöm a figyelmet!