Adatbáziskezelés.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
1Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai KarAntal Gábor Adatbázisok gyakorlat 5. gyakorlat Adatmodellezés III/IV – Funkcionális függés,
Advertisements

Adatbázis-kezelés Készítette: Asztalos Péter január 12.
Az adatbázis kezelés alapjai
ADATBÁZISOK.
Normalizáció A normalizáció egy táblázatszétbontó eljárás, mely ebből adódóan a relációs adatmodell kialakításában van segítségünkre. Hogy miért van erre.
Microsoft Access Általános ismeretek.
Informatika I. 6. Adattábla függvények, érzékenységi vizsgálatok.
A normalizálás az adatbázis-tervezés egyik módszere
Adatbázis rendszerek I.
4. gyakorlat Normalizálás.
Adatbázis-kezelés.
Relációs adatbázisok készítése
Függőségek, normálformák
Funkcionális függés Redundancia 1NF, 2NF, 3NF
Adatbázis kezelés. Hierarchikus modell Legrégebbi modell, ma már nem használatos. Az adatokat fákban tároljuk, ahol minden pont a szegmens adatokat, és.
Számvitelszervezés Az adatmodelltől az adatbányászatig SZIE-KVA, október 15.
Adatbázis (alapfogalmak).
1Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai KarAntal Gábor Adatbázisok gyakorlat 6. gyakorlat Gyakorlás, kötelezőprogram.
Microsoft Access I. Készítette: Rummel Szabolcs
Microsoft Access V. Készítette: Rummel Szabolcs Elérhetőség:
Információ kezelés Az információ visszakeresésének lehetőségei.
Adatbázis-kezelés.
Az adatbázissal kapcsolatos tudnivalók
KOVÁCS DÁVID. ALAPFOGALMAK Adatbázis: Olyan adatgyűjtemény, amely egy adott feladathoz kapcsolódó adatokat szervezett módon tárolja, és biztosítja az.
5. TÉTEL. Helyzetfelmérés: A feladat elvégzéséhez tudnunk kell, hogy mi a kiinduló állapot, és mit szeretnénk elérni, vagyis mi a cél. A nem rég indított.
16. Tétel. Adatbázis: Olyan adatgyűjtemény, amely egy adott feladathoz kapcsolódó adatokat szervezett módon tárolja, és biztosítja az adatokhoz való hozzáférést,
Adatbáziskezelés az MSAccess programmal Makány György 2. rész: Adattáblák létrehozása külső adatforrásból.
az MSAccess programmal
Adatbázis-kezelés ACCESS program:
Adatbázis-kezelés
Az adatfeldolgozás forrásai
Anyagadatbank c. tárgy gyakorlat Féléves tematika Adatbázis alapfogalmak, rendszerek Adatmodellek, adatbázis tervezés Adatbázis műveletek.
Tervezés, Normalizálás
Térkép. Mi az adat? Minden információ, amit tárolni kell. Minden információ, amit tárolni kell.  szám  szöveg  dátum  hang  kép, stb.
Statisztika, kutatásmódszertan I.
Adatbázisok Adatbázis: adatok gyűjteménye, amelyeket az adatbázis-kezelő rendszer (DBMS –Database Management System) kezel. Kezelt adatrendszer → adatbázis.
Dr. Krauszné Dr. Princz Mária Adatbázis rendszerek I.
1 Informatikai Szakképzési Portál Adatbázis kezelés Alapfogalmak.
Nézzük, mit tudunk…. Mire gondoltam? Megjeleníti az adott adatbázishoz kapcsolódó összes objektumot : adatbázis ablak.
11. tétel Adatbázis táblái közti kapcsolatok optimalizálása
Adatbázis kezelés. Az adatbázis tágabb értelemben egy olyan adathalmaz, amelynek elemei – egy meghatározott tulajdonságuk alapján – összetartozónak tekinthetők.
SQL nyelv részei DDL (Data Definition Language – Adat Definiáló Nyelv)  relációs séma séma kezelő utasítások: adatbázisok, táblák létrehozása, módosítása.
Adatbázis kezelés.
Adatbázis-kezelés.
Adatbázisok Fleiner Rita, Tankönyv:
Adatbázis-kezelés Készítette: Asztalos Péter január 12.
Adatbázis-kezelés.
Kulcsok meghatározása a táblákban
Adatbázis alapfogalmak
(A logikai adatmodell kialakítása)
Relációs algebra Relációs sémák tervezése
Normálformák Takács Gábor mérnök informatikus, okl. mérnöktanár
Adatbázis-kezelés. Alapfogalmak Adat: –észlelhető, felfogható ismeret –jelsorozat –valakinek, vagy valaminek a jellemz ő je –tény, közlés Információ:
Gáspár Bencéné Dr. Vér Katalin
Információs rendszer fejlesztése 2. előadás
Adatbáziskezelés. Adat és információ Információ –Új ismeret Adat –Az információ formai oldala –Jelsorozat.
Adatbázisok.
 Adatbázis:  Valamilyen szempont szerint rendszerezett adathalmaz.  Adatbázis kezelés:  Adatok tárolása  Műveletek végzése az adatbázison; (Adatok.
Adatbáziskezelés. Adatbáziskezelés az ACCESS programmal 2 A relációs adatbázis fogalmai A relációs adatbázis: egymással összefüggésben lévő adatokat tartalmazó.
Adatbázisszintű adatmodellek
Gazdasági informatika II (SZIE GTK GVAM 1. évfolyam) 2009/2010. tanév 2. félév.
Az adatbázis az adatok és a köztük lévő összefüggések rendszere, amelyet egymás mellett tárolunk. Nagyon fontos, hogy az adatbázisunk szerkezetét jól megtervezzük,
Készítette: Kiss András
Alapfogalmak Adat: rögzített ismeret
Adatbáziskezelés.
Kovács Gergely Péter Bevezetés
Adatbáziskezelés.
Logisztikai projekt - gyakorlat Adatbázis-elmélet
Relációs adatmodell, normálformák
Adatbázis-kezelés 2. Relációs adatbázisok.
Előadás másolata:

Adatbáziskezelés

Adatbáziskezelés az ACCESS programmal 2 A Microsoft Office csomagjának része az Access relációs adatbáziskezelő program. A Microsoft Jet nevű adatbázis-motoron alapszik, ami a tulajdonképpeni adatbáziskezelő rendszer. Ezt nem csak az Access, hanem más programok is felhasználhatják (pl. a Visual Basic). Minimális hardver: 486DX processzor 8MB RAM 80MB merevlemez VGA, floppy Ajánlott hardver: >Pentium processzor >16 MB RAM >1 GB merevlemez SVGA, CD, floppy

Adatbáziskezelés az ACCESS programmal 3 Az ACCESS 2002-2003 jellemző adatai Az adatbázisfile maximális mérete: 2 GB (plusz a kapcsolt file-ok…) Táblajellemzők: a táblanév és mezőnév max. hossza: 64 karakter a mezők max. száma: 255 a megnyitott táblák száma: 1024 a tábla max. mérete: 1 GB a beviteli mezők max. hossza 255 karakter a memo mezők max. hossza 65536 karakter az indexek max. száma: 32 a rekord max. hossza: 2000 karakter

Adatbáziskezelés az ACCESS programmal 4 Az ACCESS 2002-2003 jellemző adatai A lekérdezés jellemzői: a kapcsolatok max. száma táblánként: 32 egy lekérdezésben lévő táblák max. száma: 32 a mezők száma: 255 a rendezési korlát egy vagy több mezőben: 255 karakter egymásba ágyazott lekérdezések száma: 50 karakter egy SQL lekérdezés max. hossza: kb. 64000 karakter

Adatbáziskezelés az ACCESS programmal 5 A relációs adatbázis fogalmai A relációs adatbázis: egymással összefüggésben lévő adatokat tartalmazó adattáblák együttese. A relációs adatbázisok tábláit alkotó elemek: Oszlopok (mezők): a táblázatokat alkotó oszlopok az oszlop-azonosítóval (mezőnév) és a benne elhelyezett, megadott típusú értékek (mezőérték). Sorok (rekordok): a táblázatokat alkotó sorok, amelyek egy egyedre vonatkozó adatokat tartalmaznak úgy, hogy az egyes mezőkben csak egyetlen adat szerepelhet. Attribútum (tulajdonságérték): egy konkrét egyed egy konkrét tulajdonságának adat-értéke (vagyis egy cella tartalma).

Adatbáziskezelés az ACCESS programmal 6 Kulcsok Kulcs, minimális kulcs: egy adattáblában olyan mező vagy mezők csoportja, amely alapján az egyes rekordok egyértelműen azonosíthatók. Ha elhagyjuk ennek egyetlen részét (egy attribútumot, mezőt), akkor az egyértelmű azonosítás már nem lehetséges. Idegen kulcs: olyan kulcsértékek oszlopa (mező), amely egy másik tábla rekordjainak azonosítására szolgál.

Normalizálás Normalizálásnak nevezzük azt az eljárást,amelynek segítségével az adatok ésszerű csoportosítása formálisan is elvégezhető. Az adatbázisok belső szerkezetét jellemzik. Attributum halmazok direkt szorzatának részhalmaza. Normalizálás lényege: Az adatbázis optimalizáltsága, vagyis ha ezeknek eleget tesz az adatbázis, akkor nem lesz redundáns.

Funkcionális függőség: R(A1,A2,An). P,Q (mezők) az attributumhalmaz részhalmazai. P funkcionálisan meghatározza Q-t, ha abból hogy a reláció valamely két sora megegyezik a P halmazon következik, hogy a 2 sor értékei megegyeznek a Q halmazon is. (Q funkcionálisan függ P-től) A funkcionális függőség szabályai: Reflexivitás: Az attributumhalmaz meghatározza a benne lévő részhalmazt. Bővítés, Tranzitívitás, Egyesítési szabály, (Pszeudotranzitívitási szabály, Dekompozíciós szabály.)

Normálformák 1.Normál forma (Nf): Egy R relációról azt mondjuk, hogy 1 Nf-ban van, ha minden sorában pontosan 1 attributum érték áll.Az egyed típus egyetlen tulajdonság(mező)típusának függenie kell az azonisítótól. 2.Normál forma: A tulajdonságsorban nem lehet olyan tulajdonság(mező)típus, amely az összetett azonosítónak csak az egyik részétől függ.(A 2 Nf-át csak az összetett azonosító megléte estén vesszük figyelembe!) 3.Normál forma: egyed típus egyetlen tulajdonság(mező)típusa sem függhet más leíró (ami nem kulcs) tulajdonságtípustól. 4.Normál forma: Az összetett azonosító egyik része sem függhet a másiktól, csak az összetett azonosító egészétől.(A Nf teljesüléséhez itt is szükséges az összetett kulcs!) 5.Normál forma: Az összetett azonosító nem okozhat pszeudotranzitív funkcionális függést.

Adatbáziskezelés az ACCESS programmal 10 Az adatbázis tervezése Egy relációs adatbázis valamilyen fokon normalizált, más szóval valamilyen normálformában van, ha eleget tesz meghatározott korlátozásoknak. Célja a redundancia csökkentése. 1. normálforma: Egy reláció 1. normálformában (1NF) van, ha minden oszlopban csak egy attribútum jelenhet meg, az oszlopok sorrendje ugyanaz, nincs oszlopismétlődés és minden sora legalább egy összetevőjében különbözik bármely másiktól.

Adatbáziskezelés az ACCESS programmal 11 Az adatbázis tervezése Egy relációs adatbázis valamilyen fokon normalizált, más szóval valamilyen normálformában van, ha eleget tesz meghatározott korlátozásoknak. Célja a redundancia csökkentése. 2. normálforma: Egy reláció 2. normálformában (2NF) van, ha 1NF-ben van és csak a kulcsértékektől függenek a nem-kulcs mezők értékei. Ezt az állapotot legtöbbször a reláció szétbontásával (dekompozíció) érhetjük el.

Adatbáziskezelés az ACCESS programmal 12 Az adatbázis tervezése Egy relációs adatbázis valamilyen fokon normalizált, más szóval valamilyen normálformában van, ha eleget tesz meghatározott korlátozásoknak. Célja a redundancia csökkentése. 3. normálforma: Egy reláció 3. normálformában (3NF) van, ha 2NF-ben van és nincsenek elsődleges kulcstól áttételesen (tranzitíven) függő értékek. Ezt az állapotot legtöbbször a reláció szétbontásával (dekompozíció) érhetjük el.

Adatbáziskezelés az ACCESS programmal 13 Anomáliák Az adatbázis használata során nem kívánatos mellékhatások fordulhatnak elő. Kiküszöbölésük a magasabb normálformákra hozással történhet. Módosítási anomália: csak úgy lehet bizonyos attribútumok értékét megváltoztatni, hogy a táblázaton belül minden rekordot (sort) tételesen megvizsgálunk. Törlési anomália: csak adatvesztés árán lehet pillanatnyilag szükségtelen tételeket eltávolítani. Bővítési anomália: ha egy új tételt képtelenek vagyunk felvenni (például hiányzó adata miatt).

Osztott rendszerek A logikailag egységes, fizikailag azonban különböző -egymással összekapcsolt számítógép rendszereken megvalósított adatbázist osztott adatbázisnak nevezünk (a távolság nem számít). A nagygép tehermentesítése céljából megosztották a feladatokat. Az adatok fogadása a frontend-en, a feldolgozás a host-on, az adatok tárolása a backend-en történik.

A backend-el kapcsolatos követelmények: -Nagy kapacitású, gyors elérésú háttértár -Az adatbázis rendszertől független legyen. A backend előnyei: -gazdaságosabb (frontend host kissebb proci elég) -Egyszerűbb a host cseréje. -Hosszabb az élettartama. A backend hátrányai: -Fizikai karbantartási problémák. -Kihasználtság.

Osztott rendszerek tervezési kérdései: 1. Valamilyen elv alapján részekre bontjuk az elemezendő adathalmazt. 2. Alrészekre fogalmi adatmodellt dolgozunk ki. Úgy, hogy külön-külön normalizáltak legyenek. 3. Összefüggések elemzésével két részmodellből közös normalizált modellt állítunk elő. 4. A közös és egy másik normalizált részmodellel újabb közös normalizált részmodellt hozunk létre. És addig ismételjük, amíg egy modellt nem kapunk.

Adatvédelem fajtái, módszerei Centralizálás Analóg jellegű adatok digitális tárolása Adatáramlás titkosítással

Adatvédelmi módszerek a következők lehetnek: 1. Tárolási hozzáférhetetlenség - például jelszavas védelem. A jelszó hosszúságával arányosan nő a megfejthetőség nehézségi foka (laikus próbálkozások ellen véd). Rejtjelzett tárolás. Lehetséges algoritmusokkal, vagy véletlenszám generálással. Hardware kulcsok. 2. Adatátviteli utak védelme: Paritáskódos hibajelzést alkalmaznak. 3. A kezelt (tárolt, továbbított) dokumentumok hitelességének vizsgálata. Járulékos információkat kódolnak hozzá az adatokhoz.

Adatvédelem Kapcsolt listák. Fa struktúra: Különböző adatok között herarchikus (link) struktúra esetén. Egymástól elkülöníthető részek. Így egy hálózat nagyszerűen alakalmas adatvédelemre (Adatbiztonság).

Adatbázis felügyelő, tervezési kérdések Az adatbázis felügyelet egy szerteágazó és igen sokoldalú felkészültséget kívánó tevékenység. Egyetlen szakember szinte biztos nem tudja ellátni, ezért szét kell osztani. Tervezés: Célja: A Konziszetencia,a redundancia elkerülése.

Menete: 1.Milyen adatokat akarunk tárolni (információgyűjtés,döntés). 2.Adatbázis tábláinak meghatározása. 3.Normalizálás (finomítás) -> teszt -> működőképesség. 4.Kapcsolatok létrehozása. 5.Próbaadatok. 6.Tesztelés. 7.Lekérdezések. 8.Képernyőtervek. 9.Listatervek. 10.Segédprogramok. 11.Feltöltés

Adatvédeelm Adatvédelmet nyújthatnak az gateway-ek (átjárók),a bridge-k, illetve az Internetes Router, illetve ezen belül az ún.Proxy Server (Tűzfal),sőt a modem és a bérelt vonal is. A legfontosabb adatvédelmi eljárás még a titkosítás,vagy kódolás, ezek közül is a: -Nyílt kulcsú kódolás. -Zárt kulcsú kódolás.