Felmérő dolgozat 2007. február. 1. feladat Két vérnyomás-csökkentő szert gyógyszert próbáltak ki más-más, de nemben, számban és klinikumban is megegyező.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Összetett kísérleti tervek és kiértékelésük:
Advertisements

Kétharmad, háromnegyed, négyötöd: mindenki olvas újságot
FIATALOK AKTIVITÁSA KÖZÖSSÉGFORMÁLÓ TEVÉKENYSÉGEKBEN
© SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány Vállalkozónők Magyarországon: hátrányok és működő megoldások április 28. Horváth Anna (SEED Alapítvány,
A társadalmi tényezők hatása a tanulásra
Az internet, a TV és társas támogatás összefüggései
KOVÁCS Viktória, GÁBOR Anita, MARTOS Éva
Ozsváth Károly TF Kommunikációs-Informatikai és Oktatástechnológiai Tanszék.
Agyi aneurizmás betegek kezelésének összehasonlítása a Szegedi
3. Két független minta összehasonlítása
Ahol a nők nincsenek hátrányos helyzetben Patai Ágnes humánpolitikai igazgató november 15.
Az új történelem érettségiről és eredményeiről augusztus Kaposi József.
Non-profit szervezetek bevételi szerkezetének elemzése.
E L E M Z É S. 1., adatgyűjtés 2., mintavétel (a teljes sokaságot ritkán tudjuk vizsgálni) 3., mintavételi információk alapján megállapítások, következtetések.
Statisztika II. IV. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Halálozási adatok elemzése Direkt standardizálás gyakorlat
A népesség száma és jellemzői
A népesség nem és kor szerint
A népesség családi állapota. Az élet folyamán szerzett tulajdonság Az élet folyamán szerzett tulajdonság Családi helyzet megközelítése: Családi helyzet.
1. A népesség társadalmi nem és életkor szerinti összetétele
Halmazműveletek.
1. Univerzális nyelő Csúcsmátrixos ábrázolás esetén a legtöbb gráfalgoritmus futási ideje O(n2) azonban van kivétel. Egy irányított gráf egy csúcsa univerzális.
Mobilitási hajlandóság a Közép-magyarországi régióban
Kutatás alapja: kb.170 fős minta ebből 65% férfi, 35% nő Megkérdezett ismérvek: neme jobbkezes/balkezes előképzett/nem előképzett Jobbkezesek és balkezesek.
Neveléstudományi doktori iskola A tapasztalatok hatása a pedagógusok szakmai életútjára (Nádasi Mária – Hunyady Györgyné) Speciálkollégium november.
A GYERMEKVÁLLALÁS HATÁSA A CSALÁDI JÖVEDELEMRE MAGYARORSZÁGON Reizer Balázs Béla és Seres Gyula Szociális munka, szociálpolitika szekció április.
A magas vérnyomás Lakatos Dalma 10.b.
III. Sz. Belgyógyászati Klinika
KÉT FÜGGETLEN, ILL. KÉT ÖSSZETARTOZÓ CSOPORT ÖSZEHASONLÍTÁSA
Gyönyörködni a nők mellein, jó a férfiak egészségének, segít, hogy tovább tudjanak élni. Erre jöttek rá német tudósok, miután több éven át ezt megfigyelték.
Gyönyörködni a nök mellein, jó a férfiak egészségének,
FIR 2 első két hét EKOP-1.A.1-08/C Számokban EKOP-1.A.1-08/C
Nemparaméteres próbák Statisztika II., 5. alkalom.
A társadalmi t ő ke, az internet- elérés és a túlzott TV-nézés összefüggései Dr. habil Németh Erzsébet, BKF, főiskolai tanár, a Viselkedéstudományi Intézet.
A statisztikai próba 1. A munka-hipotézisek (Ha) nem igazolhatók közvetlen úton Ellenhipotézis, null hipotézis felállítása (H0): μ1= μ2, vagy μ1- μ2=0.
Az F-próba szignifikáns
Országos Gyermekegészségügyi Intézet
Rizikómagatartás és reziliencia 2006-os HBSC adatok tükrében
Magatartástudományi Intézet
7. Házi feladat megoldása
Hipotézis vizsgálat (2)
EGÉSZSÉGMAGATARTÁS Egészségmagatartásnak nevezünk minden olyan tevékenységet, amelyet egy önmagát egészségesnek tartó személy vagy preventív céllal végez,
AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTOT BEFOLYÁ-SOLÓ TÁRSADALMI TÉNYEZŐK
Várhatóértékre vonatkozó próbák
Hipotézis vizsgálat.

Diszkrét változók vizsgálata
Háttér, célkitűzések A dohányzás az egyik legsúlyosabb kockázati tényező a rosszindulatú daganatok kialakulásában. A Nemdohányzók védelméről szóló 1999.
HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉGI VIZSGÁLATOK A WJLF-EN A es tanév eredményei.
ISO GONDOLKODÁS ELÉGEDETT-E A BETEG?  DR.TAKÁCS EMERENCIA.
Gondolatok a munkahelyen Mottó: „Ez nem egy iroda
Ez a program elkészít egy portét arcodról, az általad megadott információkból… Kattints ide.
TÁRSADALOMSTATISZTIKA Sztochasztikus kapcsolatok II.
Valószínűségszámítás - Statisztika. P Két kockával dobunk, összeadjuk az értékeket Mindegyik.
Tutoriál videó alkalmazása Moodle kurzusban
Specifikus betegcsoportok
Kócsy József Kardiológiai workshop Makó
Táplálkozástudományi kutatások – PhD konferencia Budapest, 2012
A Nök 10 %-a került szerelmi kapcsolatba az elsö alkalommmal.
Szikra Dorottya, PhD MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont
Kapcsolat vizsgálat II: kontingencia táblák jelentősége és használata az epidemiológiában, diagnosztikában: RR, OR. Dr. Prohászka Zoltán Az MTA doktora.
Egyedi mérések összegzése
Paraméteres próbák- gyakorlat
Hipotézisvizsgálatok Paraméteres próbák
Lineáris regressziós modellek
Kiváltott agyi jelek informatikai feldolgozása 2016
IV. Demográfia Halandóság
Látásvizsgáló készülék
Gyönyörködni a nök mellein, jó a férfiak egészségének,
Nemzetközi kapcsolatok Fabry International Network 5th Fabry Expert Meeting Athén május
Előadás másolata:

Felmérő dolgozat február

1. feladat Két vérnyomás-csökkentő szert gyógyszert próbáltak ki más-más, de nemben, számban és klinikumban is megegyező csoportban. Az eredményeket egymintás t-próbával értékelték. Az A gyógyszer esetében p=0.048, a B esetében p=0.051 volt az összehasonlítás eredménye. Hogyan értékeli az eredményeket? Egyik gyógyszer se hatásos – csak az A gyógyszer hatásos – tovább kell folytatni a kivizsgálást – az eredmény a megadott adatok alapján nem értelmezhető A gyógyszerek csökkentették-e a vérnyomást? Vagy növelték?

2. feladat A fülkagylóporc kóros megnagyobbodását vizsgáló 126 egyénre (56 férfi, 70 nő, évesek) Korlátozódó tanulmányban nem találtak különbséget a porc hosszúságban vagy a vastagságban a férfiak és a nők között. Nem találtak különbséget az 55 éven aluliak (80), ill. felüliek (46) között. Szignifikáns (p=0.023) különbséget találtak azonban csak a porchosszúságban az 55 éven aluli férfiak és a 55 évnél idősebb nők között. Mi a véleménye a vizsgálatról? Van-e benne hiba (hibák) ffi-nő (1), öreg-fiatal (1), fiatal ffi-fiatal nő, öreg ffi-öreg nö, fiatal ffi-öreg nő, fiatal nő-öreg ffi (4), összesen 6 összehasonlítás (6 null-hipotézist hasonlítottunk össze), p<0.05??? NEM!!! p= Ha csak 1 összehasonlítást végzünk, akkor 5%, ha 2-t 10%, ha 6-ot, akkor 26% annak a valószínűsége, hogy szignifikáns különbséget kapunk akkor is, ha a null-hipotézis igaz, ezért a szignifikancia kritériumot szigorítani kell!

3. feladat

4. feladat Mennyi a következő adatok mediánja? 195, 26, 4, 3, 82, 27 3, 4, 26, 27, 82, ,5

5. feladat Hányféle módon tudja egymásután rakni a következő szavakat (persze nem lesz mindegyik értelmes, de ezzel most ne törődjön) ALMÁT, RÁGCSÁL, SZERENCSÉS, KUKAC 24-féleképpen Permutáció 4! (négy faktoriális= 1x2x3x4)

6. feladat Egy osztály 36 tanulója között 12 bukott meg félévben franciából. A korábbi tapasztalatok alapján azt feltételezzük, hogy aránylag kevesebb lány, mint fiú lesz a bukottak közül. Az is magától értetődőnek látszik, hogy azok között, akik magánúton is tanulnak franciát, nem lesz bukott gyerek. A számítógép az alábbi eredményeket adja ki (egy teszt eredményképen, egyszerre Fiú vs lány p<0.01 Magánórát is vevők vs nem vevők p=0.23 Kétszempontos variancia analízis A fiú-lány igen (bár megint hiányoznak az alapadatok (hány fiú és lány bukott meg). A magánóra viszont nem biztos, hogy véd a bukás ellen

7. feladat 8,1 haplotípus hordozó nem 8.1 haplotípus hordozó Colon cc (183)35148 Kontrol (173)12161 P=0.0009, Fisher’s exact test

8. feladat? Mi az első fajta hiba és mi a második fajta hiba? I. fajta hiba. Úgy találjuk, hogy a kapott eredmény (pl. különbség) szignifikáns, és elvetjük a null hipotézist, noha ez igaz és valójában a különbség nem szignifikáns II. fajta hiba Úgy találjuk, hogy a kapott eredmény (pl. különbség) nem szignifikáns, és elfogadjuk a null hipotézist, noha ez nem igaz és valójában a különbség szignifikáns

9. feladat BetegEgészséges Összesen Pozitív23 (VP)2 (ÁP)25 Negatív8 (ÁN)36 (VN)44 Összesen Specificitás:…VN/VN+ÁP: 36/36+2=0.947 (azoknak az egészségeseknek az aránya, akik negatívak az adott tesztben. Szenzitivitás…VP/VP+ÁN=23/23+8=0.74 (azoknak a betegeknek az aránya, akik pozitívak az adott tesztben)

10. feladat