A lokális szint és a könyvtári hálózat összjátéka, kulturális találkozási lehetőségek Németh Márton MKE Baja 2010 július 16. Hálózati Könyvtári Szolgáltatások.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szolgáltatok, tehát… Füzessi Károly MKE 42. Vándorgyűlése Baja, július 16.
Advertisements

2006. szeptember 20. Vámospércs "Új szolgáltatások a könyvtárban az Internetre építve" Moldován István OSZK MEK osztály
TIOP / „A minőségi szolgáltatás feltételeinek megteremtését és a Vas megyei tudásvagyon egyenlő esélyű hozzáférését támogató informatikai.
Web2 és a blogok. Mi az a web2? 1.Filozófia (tartalom) szabadság nyitottság közösség 2.Eszköz(készlet) egyszerűség integráció kompatibilitás mobilitás.
A könyvtárak szociális funkciói. Visszatekintés  70-ES ÉVEKTŐL - “MŰVELŐDÉSI HÁTRÁNY”  MANFRED NAGEL(1982) - SZOCIÁLIS FUNKCIÓ MEGHATÁROZÁSA - “ KÜLÖNLEGES.
Új tájékozódási pontok, új tájékoztatási eszközök.
TÁMOP projekt szakmai feladatai és eredményei Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Topár Gábor szakmai projektvezető Minőségügyi Konferencia ZMNE.
A könyvtári digitalizálás kézikönyve és honlapja
Központi és közösségi szolgáltatások olvasóknak, könyvtáraknak.
2005. november 18. Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület Tevékenységi Prezentáció VIDÉKFEJLESZTÉSI FÓRUM Jászfényszaru Molnár Katalin elnök.
Tatabánya, október 9. ODR konferencia A Magyar Elektronikus Könyvtár ODR konferencia Digitalizált dokumentumok a könyvtárközi kölcsönzésben Tatabánya,
TÁMOP A-11/ Tájékoztató a „Hálózatban a jövőnkért” TÁMOP A-11/ pályázatról.
Czeglédi László Integrált tartalomszolgáltatás megújult környezetben
Dr. Élő Gábor július 9. MKE HKSZ 15. Országos Konferenciája
Könyvtári digitális tartalmak az oktatási multimédiák számára
Vida Andrea SZTE Egyetemi Könyvtár.
Országos Széchényi Könyvtár
Könyvtárhasználat.
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása TÁMOP /1/B.
Tévedések és hibák a könyvtárközi kölcsönzésben, a külföldi gyakorlat Dr.Szabóné Balogh Clarissa Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár.
BLK Könyvtármenedzsment III. 1. előadás 1 Könyvtármenedzsment III. Szolgáltatások szervezése.
Széchenyi István Egyetem, Győr
„A finnugor örökség digitalizálása és automatizált feltárása” szeptember 14. Hungarológia és a Magyar Elektronikus Könyvtár Moldován István Országos.
A könyvtárak szerepe az információs társadalomban
”Babits Mihály a Net-en” Moldován István OSZK MEK osztály Irodalomtörténeti Szimpózium Babits Mihály születésnapján Szekszárd, november.
Az elektronikus könyvtárak jelene és jövője
Az elektronikus könyvtárak hálózata Moldován István OSZK MEK Osztály Hódmezővásárhely, július 5-7. Digitalizálási konferencia.
Berzsenyi Dániel Főiskola Szombathely, május 8. Könyvtári partnerség a felsőoktatásban XIII. Vas Megyei Könyvtári Nap.
Magyar Könyvtárosok Egyesülete 42. Vándorgyűlése ajánlásai.
2009. november 23. Szegedi Tudományegyetem BTK Informatikus Könyvtáros Szak 1 NEMZETKÖZI TARTALOMIPAR ÁGAZATOK ÉS TRENDEK 11. előadás.
Legjobb_kor. Az eMunka, dMunka, sikeres alkalmazásának társadalmi és technológiai feltételei megteremtődtek. dr. Mlinarics József ügyvezető elnök Magyar.
A Foglalkoztatási Információs Pontok a Dél-dunántúli régióban Márk László Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ.
Europe Direct Hálózat Magyarország Vedd ki a részed! március 18. Vizsnyiczai Márta Békés Megyei EIP.
Szakkönyvtári teljesítménymérés Hegyközi Ilona - Fazokas Eszter Székesfehérvár május 8.
Bánkeszi Katalin A számítógép és az Internet hatása az olvasáskultúrára (konferencia) Változó olvasói igények – változó könyvtáros világ.
Egyetemi Könyvtárigazgatók Kollégiuma Budapest, december 11. Magyar Képzőművészeti Egyetem.
2010-ben AZ ÉV KÖNYVTÁRA Egyházi Könyvtárak Egyesülése szakmai továbbképzése Veszprém, június 26.
Nevelési Tudásdepó Csík Tibor projektmenedzser. Az országos lelőhely-nyilvántartás számára rekordok Magyar közoktatás tankönyvei Gyermek- és ifjúsági.
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
Könyvtári konstrukciók az Új Magyarország Fejlesztési Terv Operatív Programjaiban Szakmai tájékoztató a városi könyvtárak számára Országos Széchényi Könyvtár.
A könyvtárak fejlesztési lehetőségei a TÁMOP-ban és a TIOP-ban Oktatási és Kulturális Minisztérium Könyvtári Osztály „A könyvtárak fejlesztési lehetőségei.
„Olvasási és digitális kompetenciák fejlesztése könyvtári szolgáltatásokkal. A PTE Egyetemi Könyvtár a minőségi oktatás és hatékony tanulás szolgálatában”
Bánkeszi Katalin igazgató, Könyvtári Intézet Könyvtárak partnerségben az ELDORADO-val EKK ülés - Budapest, Partnerkönyvtárak műhelytalálkozója.
Tradíció és világháló Kérdések és lehetséges válaszok a könyvtári, levéltári digitalizációról.
Hogyan pályázzunk ? Az EUGA program az innováció szolgálatában Vicze Gábor.
Tudásportál és kreatív online tartalom
A Nemzeti Könyvtár internetes szolgáltatásai benne a Magyar Elektronikus Könyvtárról bővebben Góczán Andrea augusztus 2.
Az akadálymentesítés szempontjai a kulturális honlapoknál - a VMEK Moldován István OSZK-MEK Kulturális honlapjaink minősége - európai.
A könyvtár, mint az információs társadalom stratégiai tényezője Dr. Tóvári Judit
CALDERONI PROGRAM HEFOP K /1.0 A PROGRAM CÉLJA, FELADATAI ÉS SZEREPE AZ ÚMFT-BEN március 4. IV. Calderoni Informatika Kerekasztal,
Közösségépítés a könyvtár fizikai és virtuális tereiben Tóth Máté OSZK-Könyvtári Intézet
CALDERONI PROGRAM HEFOP K /1.0 A PROGRAM CÉLJA, FELADATAI ÉS SZEREPE AZ ÚMFT-BEN A CALDERONI INFORMATIKAI RENDSZER BEMUTATÁSA március.
Az iskolai könyvtárakban végzett szakfelügyelet tanulságai Gondolatébresztő április
A Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület tevékenységének bemutatása GYURKÓ BÉLA (megyei kapcsolattartó)
ZALA MEGYEI VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉSI ALAPÍTVÁNY Nagy András Ügyvezető igazgató.
Könyvtártípusok és funkcióik. Könyvtár dokumentumtár információtár.
1 Felelősségvállaló szereplő avagy mit tehet a könyvtár a fogyatékosok érdekében.
Az OEFI TÁMOP / számú ”Egészségfejlesztési szakmai hálózat létrehozása” című kiemelt projekt köznevelési alprojektje ELKÉSZÜLT SZAKMAI.
Kísérleti magyar webarchiválási program A könyvtárak szerepe
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Gyorsjelentés a városi könyvtárakról
Kérdésemre hol a válasz?
Magyar és európai digitális könyvtári projektek
MAGYAR IGAZSÁGÜGYI AKADÉMIA JOGI SZAKKÖNYVTÁRA
TÁMOP az OSZK-ban A nemzeti könyvtár az élethosszig tartó tanulásért országos és intézményi fejlesztések a tanulás szolgálatában az állományok hozzáférhetőségének.
E-könyvek, e-book olvasók a könyvtárban
A MÚZEUMI HÁLÓZAT TARTALOM- ÉS TÁJÉKOZTATÓ SZOLGÁLTATÁSAI
Internet források használata az orvostudományban
Együttműködés, partnerek, erőforrások
Előadás másolata:

A lokális szint és a könyvtári hálózat összjátéka, kulturális találkozási lehetőségek Németh Márton MKE Baja 2010 július 16. Hálózati Könyvtári Szolgáltatások Dániában

A hálózati szolgáltatások infrastruktúrájának főbb tényezői Fő koordinátor a Dán Könyvtári és Médiahatóság Fő koordinátor a Dán Könyvtári és Médiahatóság Pilot projektek finanszírozása, menedzselése, értékelése Pilot projektek finanszírozása, menedzselése, értékelése Sikeres projektekből éles szolgáltatás Sikeres projektekből éles szolgáltatás Partnerségi hálózatok: a Hatóság, a könyvtárak és a fenntartók háromszögében Partnerségi hálózatok: a Hatóság, a könyvtárak és a fenntartók háromszögében A hálózati szolgáltatásokat segítő könyvtári törvény és stratégia A hálózati szolgáltatásokat segítő könyvtári törvény és stratégia Hálózatos szolgáltatás, mint társadalompolitikai eszközrendszer Hálózatos szolgáltatás, mint társadalompolitikai eszközrendszer Hálózati szolgáltatások: a kulturális párbeszéd terei Hálózati szolgáltatások: a kulturális párbeszéd terei

A hálózati szolgáltatások kezdetei Az internetes szakportálok a korábban kialakult szolgáltatások hálózati tapasztalataira épülnek: Az internetes szakportálok a korábban kialakult szolgáltatások hálózati tapasztalataira épülnek: bibliotek.dk – közös katalógus portál funkciókkal bibliotek.dk – közös katalógus portál funkciókkal Könyvtárközi kölcsönzés – bibliotek.dk -ra épül Könyvtárközi kölcsönzés – bibliotek.dk -ra épül Deff.dk: dán tudományos, felsőoktatási szféra portálja Deff.dk: dán tudományos, felsőoktatási szféra portálja DEFF: Books to your doorstep és a távoli tartalom hozzáférés konzorciuma DEFF: Books to your doorstep és a távoli tartalom hozzáférés konzorciuma

A legnagyobb sikertörténet Bibzoom.dk – a dán könyvtárak zenei portálja és online zenei szolgáltató felülete Bibzoom.dk – a dán könyvtárak zenei portálja és online zenei szolgáltató felülete album, szám, másolásvédett kölcsönzés, streaming a beiratkozott olvasóknak album, szám, másolásvédett kölcsönzés, streaming a beiratkozott olvasóknak A PPP modell főszereplői a kiadók, a könyvtárak A PPP modell főszereplői a kiadók, a könyvtárak Finanszírozók a fenntartók és a Hatóság Finanszírozók a fenntartók és a Hatóság 150%-kal nőtt az online zenei kölcsönzések száma egy év alatt 150%-kal nőtt az online zenei kölcsönzések száma egy év alatt Fő tényezője egy új pozitív könyvtári brandnek Fő tényezője egy új pozitív könyvtári brandnek A siker visszahat a projekt tag könyvtárak hagyományos szolgáltatásainak népszerűségére is A siker visszahat a projekt tag könyvtárak hagyományos szolgáltatásainak népszerűségére is

Szakportálok, mint kulturális találkozási pontok Netlydbog- az online kölcsönözhető digitális hangoskönyvek tára Netlydbog- az online kölcsönözhető digitális hangoskönyvek tára Litteratursiden – A könyvtárak irodalmi portálja könyvajánlókkal, listákkal, online olvasóklubok szervezésével (ebben partner a Dán Rádió is) Litteratursiden – A könyvtárak irodalmi portálja könyvajánlókkal, listákkal, online olvasóklubok szervezésével (ebben partner a Dán Rádió is) FINFO –a bevándorlók portálja, információs kapu a dán társadalomba való beilleszkedéshez FINFO –a bevándorlók portálja, információs kapu a dán társadalomba való beilleszkedéshez E17- Az értelmi fogyatékosok és olvasási nehézségekkel küzdők irodalmi kultúrájának fejlesztését célzó portál E17- Az értelmi fogyatékosok és olvasási nehézségekkel küzdők irodalmi kultúrájának fejlesztését célzó portál

Tájékoztatási szolgáltatások online és a fizikai térben Biblioteksvagten- a dán LIBINFO Biblioteksvagten- a dán LIBINFO Bibliotekernes Netguide- könyvtárosok által szerkesztett tematikus web ajánló portál Bibliotekernes Netguide- könyvtárosok által szerkesztett tematikus web ajánló portál Juraport- Közkönyvtárak jogi szakportálja, köznapi jogi problémák kezelésére Juraport- Közkönyvtárak jogi szakportálja, köznapi jogi problémák kezelésére A Juraport kombinálja az online tartalomszolgáltatást és tájékoztatást az offline könyvtári jogi szakirodalom feltárásával A Juraport kombinálja az online tartalomszolgáltatást és tájékoztatást az offline könyvtári jogi szakirodalom feltárásával Könyvek offline kölcsönzésére kapcsolódási pont a bibliotek.dk Könyvek offline kölcsönzésére kapcsolódási pont a bibliotek.dk

Hálózati szolgáltatások helyi felületeken - a sikeres összjáték A korábban említett szolgáltatások szervesen integrálódnak az egyes lokális intézmények honlapjaiba és offline személyes tájékoztató tevékenységébe A korábban említett szolgáltatások szervesen integrálódnak az egyes lokális intézmények honlapjaiba és offline személyes tájékoztató tevékenységébe Sikerességük így visszahat a lokális könyvtár imázsának alakulására is Sikerességük így visszahat a lokális könyvtár imázsának alakulására is A lokális felhasználói közelség mögött egy egész könyvtári hálózat differenciált támogató potenciálja áll a háttérben A lokális felhasználói közelség mögött egy egész könyvtári hálózat differenciált támogató potenciálja áll a háttérben

Köszönöm Figyelmüket! További információk az északi könyvtárügyi blogon: