Kompetencia és motiváció

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
19. modul A kör és részei.
Advertisements

HÁROMSZÖGEK NEVEZETES VONALAI ÉS KÖREI
KELETKEZÉSE HÁROMSZÖG OLDALAI HÁROMSZÖGEK TÍPUSAI OLDALAIK SZERINT
Síkmértani szerkesztések
Ptolemaiosz tétel bizonyítása 1.
Egyenes egyenlete a síkban
Quo vadis matematikaoktatás egy számtantanár skrupulusai
2005. november 11..
2006. május 5. Azonos betűk azonos, különböző betűk különböző számjegyeket jelölnek. Rekonst- ruálja az alábbi hatványozást! Telefonos feladat.
2006. február 3. Telefonos feladat Egy egyenlő szárú háromszög alapon fekvő szögei A szárak szöge Mekkorák a háromszög szögei ?
Telefonos feladat Az országos szaloncukor-evő verseny győztese által a versenyen elfogyasztott szaloncukrok száma egyenlő e szám számjegyei ösz- szegének.
A feladatokat az április 28-i Repeta-matek adásában fogjuk megoldani
2006. április 21. Melyik az aznégyjegyű szám, melyre Telefonos feladat.
A feladatokat az április 14-i Repeta-matek adásában fogjuk megoldani
A feladatokat az április 21-i Repeta-matek adásában fogjuk megoldani
A szemléltetés fontossága a geometria tanításában
Testek felszíne, térfogata
Térfogat és felszínszámítás 2
Poliéderek térfogata 3. modul.
Hegyesszögek szögfüggvényei
Háromszögek hasonlósága
Bizonyítások Harmath Zsolt.
Látókör.
A hasonlóság alkalmazása
Thalész tétel és alkalmazása
Párhuzamos egyenesek szerkesztése
Műszaki ábrázolás alapjai
Deltoid.
Négyszögek fogalma.
Szakaszfelező merőleges
Háromszögek szerkesztése 4.
Háromszögek szerkesztése 2.
Háromszögek szerkesztése 3.
Háromszögek szerkesztése
FELADAT: Adott az ABCD téglalap. Bizonyítsd be, hogy az ABC  egybevágó a ACD -el. D C A B.
Készítette: Árpás Attila
A háromszögek nevezetes vonalai
Thalész tétel és alkalmazása
Központi Érettségi Nyílt Nap Szeptember 24..
Hasonlósággal kapcsolatos szerkesztések
Készítette: Horváth Zoltán (2012)
Egy matek óra a XVIII.sz.-ban
1. feladat Egy 16 m oldalú szabályos háromszög alakú füves rét kerületén valamely csúcsból kiindulva méterenként elültettünk egy répát. Aztán kikötöttük.
1. feladat Egy henger alakú olvasztótégelyben 25 cm ma-gasan olvasztott viasz van. A henger sugara 15 cm. A viaszból olyan négyzet alapú egyenes gúla.
1. feladat Egy egyiptomi pira-mis (négyzet alapú egyenes gúla) oldal-éle az alaplappal 60o-os szöget zár be. Mekkora a pira-mis oldallapjának és alaplapjának.
1. feladat Az ábrán egy épülő ház tetőszerkezetét látjuk. A „mester” szerint ez akkor lesz a legstabilabb, ha a „ferde” CD nyeregtetőt annak F felezőpontjában,
2005. december 2. Telefonos feladat Három bülbülért összesen Ft-ot fizettünk. Négy ketyeréért összesen Ft-ot fizettünk. Mennyibe kerül egy bülbül ?
Telefonos feladat Andrásnak kétszer annyi könyve van, mint a fiának. Bélának 11-szer annyi könyve van, mint a fiának. Összesen 2006 db. könyvük van. Hány.
2005. november 18..
2005. október feladat (házi feladat) Pontban 3 órakor az óra mutatói éppen merő- legesek egymásra. Mikor lesznek legközelebb merőlegesek egymásra.
Telefonos feladat A-ból B-n keresztül C-be utaztunk egyenletes sebességgel. Indulás után 10 perccel megtettük az AB távolság harmadát. B után 24 km-rel.
Telefonos feladat Egy háromjegyű szám elé írtunk egy hármast, majd az eredeti háromjegyű szám mögé írtunk egy hármast. A kapott két négyjegyű szám különbsége.
A háromszögekhez kapcsolódó nevezetes tételek
Matematika feladatlap a 8. évfolyamosok számára
Kerület, terület, felület, térfogat
A háromszög középvonala
Szögek, háromszögek, négyszögek és egyéb sokszögek, kör és részei.
Központi Érettségi Nyílt Nap Szeptember 24..
Számtani és mértani közép
Geometriai számítások
A konvex sokszögek kerülete és területe
HASÁBOK FELOSZTÁSA.
Érintőnégyszögek
Kúpszerű testek.
A gömb.
Csonkagúla, csonkakúp.
Geometria 9. évfolyam Ismétlés.
ELEMI GEOMETRIAI ISMERETEK
OK Könnyű Közepes K nehéz
19. modul A kör és részei.
Előadás másolata:

Kompetencia és motiváció NTK RT 2010. február 12.

1. feladat Jancsika kapott húsvétra egy „Kelj fel Jancsi”-t. Ez egy egyenes körkúp, melynek alapköréhez illesztettek egy félgömböt. Hogy ez minél stabilabb legyen, elhelyeztek benne egy olyan tömör gömböt, mely érinti a félgömböt és a kúppalás- tot is. Mekkora e gömb sugara, ha a kúp alkotója 18 cm, nyílás- szöge 60o?

2. feladat Rómeó egy 6 m hosszú létra segítségével akart bemászni Júlia ablakpárkányán, mely 4,8 m magasan volt. Sajnos a létrát 1,2 m-rel hátrébb tá-masztotta ki, mint kellett volna, és így tévedésből a Dadus ablakpár-kányán mászott be. Milyen magasan van a Dadus ablak-párkánya?

A munkanélküliség ala-kulása egy országban 1998-tól 2006-ig

3. feladat Egy meghibásodott katonai műhold mozgását egy órán keresztül akarták figyelni a szakemberek. A műhold Földtől való távolságát a megfigyelés kezdetétől az alábbi f(x) függvény írja le (az egység az x tengelyen: 6 perc, az y tengelyen 1500 méter): a) Milyen magasan volt a műhold a megfigyelés kezdetekor? b) Egy radar minden olyan tárgyat észlel, mely a földtől legfeljebb 10,5 km távolságra van. Mikor észlelte ez a radar a műholdat?

a) b) 6. és 18. perc között és a 30. perc után

Mekkorák az háromszeglemény 4. feladat Mekkorák az háromszeglemény Kenyeki? Lészen egy háromszeglemény, melliknek is két gyepüléniái azonos mértékűek vala. Emezekkel szemkesztes kenyeki két tagú naturalis nume-randusok vala. Mígnem az harmadik kenyek emezen numerandusok fordítottja vala. Mekkorák az fentebb forgandó triangulum kenyeki?

Egy régi könyvben olvastuk: 5. feladat Egy régi könyvben olvastuk: „Lészen egy háromszeglemény, melliknek is beltzirkulátziójának tzentrálisán s nehézkedési tzentrálisán általvisitáló léniája paralell vala egyvalamely gyepüléniával. Igazoltassék, hogy emez triangulum gyepüléniáinak mértékit az Úr az ő nagy bötsességében az számtani haladvány szerint valónak alkotá!”

6. feladat Egy óbudai kiskocsmában a teríték melletti négyzet alakú szalvétát úgy hajtották össze, hogy annak A csúcsa a BC oldal F felezőpontjába került. Igazoljuk, hogy a keletkező EQ szakasz hossza egyenlő az FCE háromszög beírható körének a sugarával!

7. feladat Leo-Cüng ősi kínai várost kör alakú kőfallal vették körbe, melynek sugara 2 km. A város-falnak négy kapuja volt az egyes égtájaknak meg-felelően. Az északi kapu-tól északra, a déli kaputól pedig délre 1-1 km-re volt egy-egy világítótorony.

a) A déli világító-toronytól nyugati irány-ba haladva mennyit kell menni, hogy olyan P pontba jussunk, ahon-nan megpillanthatjuk az északi világítótornyot? b) Egy vándor éppen a P pontban volt, amikor megpillantotta a nyugat felöl közeledő ellenséget. A déli vagy a nyugati kapuhoz siessen, hogy mi-hamarabb beérjen a városba?

a)

b)

8. feladat A zsámbéki XIII. sz.-i premontrei templom romjá-nak egyik tetőze-te olyan négyzet alapú egyenes gúla, melynek ol-daléle az alap-lappal 72o-os szö-get zár be. Mekkora az ol-dallap és az alaplap hajlás-szöge?

9. feladat Egy 120o-os körcikk alakú telekre négyzet alapterületű házat szeretnénk építeni; a négyzet egy-egy csúcsa egy-egy sugárra, két csúcsa pedig a körívre illeszkedik. Egy helyi szabvány szerint a telekre csak olyan ház építhető, melynek alapterülete nem haladja meg a telek területének 50%-át. Megépíthetjük-e a házat?

10. feladat Az ábrán egy szimmetrikus tetőszerkezet keresztmetszete látható. A „mester” szerint a ferde tetőrészt annak F felezőpontjában, rá merő-legesen kell alátámasztani egy g gerendával. Milyen hosszú legyen e g gerenda?

CD felezőmerőlegesének egyenlete:

11. feladat Az ABCD téglalap oldalai: AD = 10 cm, AB = 20 cm. Az AB oldalra, mint átmérőre emeltünk egy félkört a téglalap belseje felé. Az AC és BD átlók a félkört P-ben és Q-ban metszik. Mekkora az ABPQ négyszög területe?

Az AC egyenes egyen-lete: P(16; 8)