A GÖDÖLLŐI VÁROSI KÖNYVTÁR ÉS INFORMÁCIÓS KÖZPONT ARCULAT-ELEMZÉSE

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Iskolai Könyvtári Világnap
Advertisements

Klaszterportál, adatbázis DDOP számú pályázat záró rendezvénye Pécs, június 30.
A MATARKA használata a Nyíregyházi Főiskolán Pillanatképek egy tájékoztató könyvtáros életéből. Nyíregyházi Főiskola Központi KönyvtárHatvani István.
Gyere velem! Sétáljuk végig együtt az iskolámat!
könyvtár ismeretek A könyvtár fogalma, típusai
Lakossági Fórum Miskolc,
A Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtár hat fiókkönyvtárat is működtet, hogy a város távolabbi részén lakók is könnyen hozzájussanak a számukra fontos információkhoz.
A könyvtár és az Internet mindenkié A világ a könyvtárban, a könyvtár a világban.
Pályázati megbeszélés a résztvevő összes kollégának BRAVIA TEREM, JÚNIUS 18. KÉSZÍTETTE: KATONA KRISZTINA TÁMOP /
A dunakeszi Kölcsey Ferenc Városi Könyvtár szolgáltatás fejlesztése, képzési szerepének erősítése TÁMOP /1/KMR.
A Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér hét fiókkönyvtárat is működtet, hogy a város távolabbi részén lakók is könnyen hozzájussanak a számukra.
Határokon Túli Magyarságért Alapítvány 7621 PÉCS, János u. 22. Tel.: / , Fax: / fre .hu
2007. június 19.Pozsony Varga Zoltán június 19.Pozsony Varga Zoltán CÉLOK •Internet használat növelése, magyar nyelvű kultúra elterjesztése, esélyegyenlőség,
E URÓPAI D OKUMENTÁCIÓS K ÖZPONTOK. Az Európai Dokumentációs Központok (EDK) Az Európai Dokumentációs Központok (EDK) hálózatát az Európai Bizottság hozta.
A SZIP – a mai modern informatikai technológiákat alkalmazva – lehetővé teszi, hogy a drogprevenció, -ellátás, -kutatás területén tevékenykedő szervezetek.
Tájékoztatás a gyakorlatban avagy a gyors információtól az irodalom kutatásig Behálózott irodalom Érd, szeptember 24.
Könyvtári munkafolyamatok. Főfolyamatok Alfolyamatok Részfolyamatok Támogató folyamatok.
Könyvtári digitális tartalmak az oktatási multimédiák számára
Povorello XXI – A rend jövője PR és kommunikációs javaslatok.
Europe Direct Tájékoztató Központ Budapest ELTE Rektori Hivatal Pályázati és Innovációs Központ ELTE Innovációs nap 2013.
A Kommunikációs és Közkapcsolati Főosztály tevékenysége ***** Tiszteletbeli konzuli konferencia 2008.
INFORMATIKA KÖNYVTÁRHASZNÁLATI TÉMAKÖR II.
1 Bemutatkozik a Nemzeti Tankönyvkiadó 2 Köszöntés Köszöntés Az NTK több, mint kiadó: „…oktatási szolgáltatások széles választékát kínálja ügyfeleinek,
University of Kent arculati kézikönyv
Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár
Készítette: Köhler Ágnes 1. A prezentációban a Gödöllői Városi Múzeumot kívánom bemutatni és elemezni. Remélem bővebben tájékozódik az intézmény szolgáltatásairól.
MÉDIAISMERET I. INZERTKÉP SZINOPSZISA Beküldendő feladat 2. Készítette: Nemes Marianna Informatikus Könyvtáros Szak Távoktatás tagozat II. évfolyam II.
1 Dánszentmiklós. 2 3 Útikalauz Tartalom - Menü Súgó - Útikalauz Előző dia Következő dia Első dia Utolsó dia Előzőleg megtekintett dia.
Könyvtárhasználat.
Berzsenyi Dániel F ő iskola Regionális Fels ő oktatási Forrásközpont Épült: november november 06.
Műszaki tudományok az interneten
Az iskolai könyvtár és a gyermek könyvtár együttműködésének lehetőségei.
Az Óbudai Egyetem Könyvtárának bemutatója lib.uni-obuda.hu 2011.szeptember.
Az iskolai könyvtár telepítés, térszervezése és felszerelése.
Az iskolai könyvtár szolgáltatás típusai
KÖNYVTÁR ÉPÜLETE ÉS BERENDEZÉSEI. Az épület feladatai ÁLLOMÁNY –MEGŐRZÉSE –VÉDELME –HASZNÁLATA REPREZENTÁCIÓ SZELLEM TISZTELETE.
KÖNYVTÁR ÉPÜLETE ÉS BERENDEZÉSEI. Az épület feladatai ÁLLOMÁNY –MEGŐRZÉSE –VÉDELME –HASZNÁLATA REPREZENTÁCIÓ SZELLEM TISZTELETE.
A könyvtárak szerepe az információs társadalomban
Könyvtár egy kicsit másképp - a Magyar Elektronikus Könyvtárról és legújabb fejlesztéseiről Szombathely, Góczán Andrea OSZK, MEK osztály.
Ezúton is szeretnénk felhívni a figyelmeteket a legújabb, a pedagógiai munkátok során is felhasználható Internetes oldalakra és szolgáltatásokra! Ezúton.
A Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár - mint fogadó intézmény -
Bánkeszi Katalin A számítógép és az Internet hatása az olvasáskultúrára (konferencia) Változó olvasói igények – változó könyvtáros világ.
A könyvtár, mint közösségi tér. Tények a VPG könyvtáráról A könyvtár állománya: dokumentum Tartós tankönyvek:4 000 Periodikák :
A könyvtár, mint közösségi tér. Tények a VPG könyvtáráról A könyvtár állománya: dokumentum Tartós tankönyvek:4 000 Periodikák :
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató Információs társadalom a javuló esélyekért Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium 2002.
Könyvtári informatika II.
és segíteni az embereket, akik hozzá akarnak férni ezekhez.
A zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnázium könyvtára
CSALÁDBARÁT KÖNYVTÁR XVIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál Könyvtáros Klub április
IKT struktúra.
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
Jókai Mór Városi Könyvtár, Pápa
1 Tájékoztató a tantárgyakról és a jegyzetekről Digitális oktatási gyűjtemény az ALEPH könyvtári rendszerben.
Egyházi Könyvtárak Egyesülése Pápa július 1-3. KÖNYVTÁRI ARCULAT A FENNTARTÓ INTÉZMÉNY ARCULATI ELEMEINEK FELHASZNÁLÁSÁVAL Török Beáta Sapientia.
A Nemzeti Könyvtár internetes szolgáltatásai benne a Magyar Elektronikus Könyvtárról bővebben Góczán Andrea augusztus 2.
A könyvtár internetes katalógusa ALEPH - WebOpac.
Óbudai Egyetem Könyvtár Olvasószolgálat. Helyben olvasás Kölcsönözhető és nem kölcsönözhető dokumentumok, folyóiratok, hetilapok, jegyzetek, CD-ROM-ok.
Az Óbudai Egyetem előfizetett adatbázisai szeptember.
Az Óbudai Egyetem Könyvtárának bemutatója lib.uni-obuda.hu szeptember.
Légrádi László (NHL4JL), Informatikus – könyvtáros szak, Második évfolyam A Public Relations elmélete és gyakorlata Beküldendő feladat: Egy arculatértékelési.
Szakmai beszámoló TÁMOP B-13/ Partnerség és hálózatosodás „Az iskola közös ügyünk” „Ki tud többet Szorgalmatosról?”
Tiszaújváros Széchenyi út D erkovits M űvelődési K özpont és V árosi K önyvtár.
Tendenciák a felsőoktatási könyvtári szolgáltatások területén március 10. Batiz Judit szolgáltatásvezető 1.
Adatbázisok használata a tájékoztatási gyakorlatban Dr. Nagy Enikő Csomád,
VÁLTOZÓ KÖNYVTÁR A VÁLTOZÓ VILÁGBAN „Megőriztük a régit, s megújultunk az időben, ahogy kell.” Csukás István.
ELÉGEDETTSÉGI FELMÉRÉS
A Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár rövid történet, honlap
Rövid ismertető a gyűjteményről és a szolgáltatásokról
Vachott Sándor Városi Könyvtár Gyöngyös
OLVASÓI ELÉGEDETTSÉGMÉRÉS EREDMÉNYEI, 2014
Előadás másolata:

A GÖDÖLLŐI VÁROSI KÖNYVTÁR ÉS INFORMÁCIÓS KÖZPONT ARCULAT-ELEMZÉSE Készítette: Fábián Andrea Eszterházy Károly FŐiskola Informatikus-könyvtáros szak távoktatás PR ismeretek 2004

Tartalom 1. Külső megjelenés 2. A szervezeti kultúra és filozófia 3. A szervezeti magatartás 4. Célközönség 5. Belső megjelenés - Fogadócsarnok - Zenei könyvtár - Folyóirat olvasó és kávézó - Rendezvényterem - Gyerek könyvtár - A felnőtt részleg és az infohíd - A helyismereti gyűjtemény - Irodák, raktár 6. Vizuális jelek, nyomtatott anyagok, 7.Nyomtatott tájékoztató anyag I. 8.Nyomtatott tájékoztató anyag II. 9.Prezentációs anyag 10.Logo 11.Elektronikus megjelenési formák 12.Összkép Köszönet, Felhasznált anyag

1. Külső megjelenés Cím: 2100 Gödöllő, Dózsa György út 8. Levelezési cím: 2100 Gödöllő, Pf. 382. E-mail cím: konyvtar@gvkik.hu Központi telefonszám: (28)-515-280 Épült: Gödöllő Város Polgármesteri Hivatala megbízásából 2001. június 1 - 2002. április 20. között. Vezető építészek: Kálmán Ernő és Major György, Ybl díjas és Pro Architektúra díjas építészek Kerámiadíszek: F. Orosz Sára, iparművész A könyvtár megnyitása: 2002. június 1.

2. A szervezeti kultúra és filozófia: a küldetés nyilatkozat " A Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központnak az a feladata, hogy mindenki számára biztosítja az információhoz való szabad hozzáférést a kultúra, a tudomány, és gazdaság minden területén. Őrzi és ápolja a klasszikus könyv, zene, film - kultúrához kapcsolódó értékeket. Biztosítja más könyvtárak és információszolgáltatók adatbázisának elérését, az Internet használatát, és közhasznú információs tevékenységet végez. Szolgáltatásaival, sokszínű irodalmi és kulturális programjaival és a gazdag kulturális és történelmi hagyományokkal rendelkező kisváros helyismereti gyűjteményének bemutatásával a sajátos Gödöllői arculatot jelenít meg.”

3.Szervezeti magatartás Minden fajta dokumentum gyűjtésével biztosítják az információszolgáltatást. Hozzájuthatnak az érdeklődők, szóróanyaghoz, ismertető kiadványokhoz. Az EU Pont megnyitásával és működtetésével európai csatlakozásra való felkészüléshez, az állampolgárok és különböző szervezetek részére nyújtanak segítséget. Szolgáltatásaik körébe tartozik az Internetes keresés is, de az olvasók maguk is böngészhetnek, elmélyedhetnek a témában a részükre fenntartott számítógépnél. A könyvtár vállal sajtófigyelést, irodalomkutatást. Folyamatosan figyelemmel kísérik az Európai Uniós pályázatokat is. Játékos foglalkozásokat tartanak az általános iskolák 5-6, osztálya részére.

4. A célközönség Minden állampolgár, illetve különböző szervezetek részére a hagyományos és nem hagyományos dokumentumok gyűjtésével biztosítják az információszolgáltatást. Segítik a kutatók munkáját; a sajtófigyelés és az irodalomkutatás megbízásos alapon történő elvállalásával. Nagy hangsúlyt kap a könyvtár életében a gyermekek érdeklődésének felkeltése az intézmény iránt, különféle programok szervezésével.

Az épület főbb helyiségei 5. Belső megjelenés Belsőépítész: Major György Teljes alapterület: 3067 m2 (mélygarázzsal együtt) Olvasók által látogatott terület: 1800 m2 Tervezett kötetszám: 180 000 db Tervezett befogadás: napi 400 fő Az épület főbb helyiségei Fogadócsarnok Folyóirat olvasó és kávéház Rendezvényterem Zenei könyvtár Gyermek könyvtár Felnőtt részleg Helyismereti gyűjtemény Irodák

Fogadócsarnok A fogadócsarnok - a praktikus feladatain túl(ruhatár, WC) - tájékoztat az épületben való eligazodásról,a legfontosabb könyvtárhasználati szabályokról, és a város kulturális programjairól. Itt került elhelyezésre a könyvtári regisztrációs pont - a beiratkozás, dokumentum kiadás - visszavétel, s a helyi könyvtári szolgáltatásokról nyújtott információ helyszíne. A katalógus számítógépek már itt az olvasó rendelkezésére állnak, tájékozódhat arról, hogy megvan-e a dokumentum a gyűjteményben.

ZENEI KÖNYVTÁR A földszinten található, igen elkülönülve az átszelő passzázs másik oldalán az audió-vizuális részleg, amely a zenei könyvtárat és a "MásArc" videótékát jelenti. A zenei gyűjteményben 10 zenehallgató helyen, 9 csatornán tudnak műsort kiadni. A filmekbe való beletekintés, vagy egy-egy film végignézése két „videóhelyen” lehetséges.

Folyóirat-olvasó és kávézó Folyóirat-olvasóban érhető el az Infopont, illetve itt található az egyik sarkában a könyvtár büféje - a szabad falfelületet kamara kiállításokra használják. Összességében kávéházhoz hasonló környezetet teremtettek. A folyóirat-olvasó használatát nem kötik könyvtári tagsághoz, bárki áltat szabadon látogatható.

Rendezvényterem A könyvtár rendezvényterme max. 120 fő befogadására alkalmas, ideális helyszíne a könyvtári rendezvényeknek. Alkalmas 2-3 szereplős színházi produkciók fogadására, előadóestek, kamara- koncertek lebonyolítására és kisebb konferenciák tartására. A hozzá kapcsolódó folyóirat-olvasó - kávézó - a nyitvatartási időn kívül fogadások, vagy kötetlen beszélgetések helyszíne lehet. A könyvtár ezeknek a helyiségeknek a bérbeadásából bevételét is tervbe vette.

Gyermek könyvtár A gyermekkönyvtár több mint 200 m2, mintegy 10.000 kötet, tágas olvasóterem és gyermekfoglalkoztató várja az olvasókat. A gyermekfoglalkozások, író-olvasó találkozók, játszóházas programok ideális helyszíne az olvasóterem, amely paravánokkal kisebb terekre osztható.

A felnőtt részleg és az internethíd Az utcai szárnyban van a gyermekkönyvtár, a belső udvar csendesebb részén a felnőtt részleg könyvkiválasztó tere található, s kettőt összeköti az Internethíd (7 korszerűen felszerelt számítógép). A könyvtár különböző részlegei szabadon átjárhatóak. internethíd Felnőtt olvasó

A helyismereti gyűjtemény A helyismereti gyűjtemény - az olvasóterem szomszédságában - az egyetlen olyan olvasói tér a könyvtárban, amelyiknek "ajtaja" van. A második emeleten található, tartalmazza Gödöllő és a környező településekről szóló helyismereti irodalmat, szépirodalmat, az itt élő vagy gödöllői kötődésű írók alkotásait, a róluk szóló irodalmat, a gödöllői kastély és a művésztelep irodalmát. Szolgáltatások:   •  helyismereti irodalomkutatás   •  sajtófigyelés   •  másolatkészítés   •  kutatófülkék

Irodák, raktár Az irodák nagyobb része a tetőtérbe került, illetve az állománygyarapítók a raktár szomszédságában lévő helyiségben dolgoznak. A forgalmas, Dózsa György úti rész zaját a tömörraktár fogja fel. 130 m2-en 54.000 kötet befogadására alkalmas.

6.Vizuális jelek Nyomtatott anyagok A tájékozódást a könyvtárban a belsőtér hangulatához jól illeszkedő táblák segítik. Azonban ezek nem mindenhol olvashatóak kellő megvilágítás híján. Nyomtatott anyagok A könyvtár időszaki kiadványa: Könyvtár pont hu; A Gödöllõi Könyvtár negyedéves híradója. Alkalmanként bemutat egy könyvtárban dolgozó könyvtárost, az ötletládába lehet segítőszándékú javaslatokat tenni, készül egy zenei rovat, egy gyermek oldal, és egy könyvajánló rész . Figyelmet fordítanak az általuk készített statisztikák kiértékelésére is.

7.Nyomtatott tájékoztató anyag

8.Nyomtatott tájékoztató anyag

9.Prezentációs anyag A könyvtár lógója megjelenik minden a könyvtár által használt iratanyagon: levélpapíron, borítékon, névjegykártyán, kölcsönzőjegyen, szolgáltatási jegyen stb.

10.Logo „A Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ az új épületbe való költözéssel új arculatot, ezzel együtt új logót kapott. Az embléma és a többi grafika Kecskés Zoltán, grafikus munkája. A logo megtervezésekor kértük, hogy szerepeltesse benne Gödöllő színeit (a címerben domináns kék és ezüst színeket) és jelenjen meg benne mind a hagyományos könyvtári szolgáltatásokra, mind a modern információs központra való utalás. A kapott változatok közül kettőt választottunk ki, a komolyabb, elegánsabb lett a könyvtár logója, a vidámabb embléma pedig a gyermekkönyvtáré. Az említett szempontok mindkét változatban érvényesülnek, a könyv és a számítógép képernyőjének segítségével, sőt grafikusunk még a gödöllői pelikánmadarat is "belecsempészte". Gödöllő régi református település, a pelikán pedig régi keresztény szimbólum, az áldozatkészség, az isteni szeretet jelképe, így kerülhetett be városunk címerébe a pelikánmadár.”

11. Elektronikus megjelenési forma http://www.gvkik.hu/

12. Összkép A könyvtár a gödöllői hagyományokhoz hűen igényes kialakítású. A könyvtár vezetősége nagy gondot fordít az olvasók tájékoztatására a könyvtár használatával kapcsolatban, a szolgáltatások igénybevételének módjáról, illetve a könyvtárban megrendezésre kerülő programokról. Kiadványaik gondos munkával megtervezettek, esztétikusak. Az interneten elérhető oldaluk jól használható, aktuális, a könyvtár életével kapcsolatos információkkal szolgál.

Köszönettel tartozom a könyvtár dolgozóitól kapott segítségért. Munkám során felhasználtam az internetes honlapon található képeket, illetve a könyvtárt bemutató leírásokat.