KÉMÉNY.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kémény Zrt. vezérigazgató
Advertisements

Széchényi Ferenc Gimnázium
HŐSZÜKSÉGLETSZÁMÍTÁS
Borsodi Kéményseprő Kft.
Csoknyai Tamás PhD BME Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszék
PENÉSZESEDÉS KOMPLEX VIZSGÁLATA
XVII. DUNAGÁZ Szakmai Napok, Konferencia és Kiállítás
5. témakör Hőtermelés és hűtés.
Hővisszanyerős szellőztetés
Build Up Skills Hungary
Új jogszabályok a kéményseprő-ipari közszolgáltatás vonatkozásában
MBSZ-hoz kapcsolódó iparági jogszabályváltozások
Szekszárd klímastratégiája Légszennyezettség
Raklap és Tüzép csoport Raklap és Tüzép csoport.
2010. május 6. Kertész Károly http/ 1 Emissziómérések-1 Mérési terv.
EMC szabványok osztályozás
KÉMÉNYSEPRŐ-IPARI KÖZSZOLGÁLTATÁS megújult jogszabályi háttere:
GMBSZ Fórum /2013.(III.21.) NGM rendelettel életbelépett (G)MBSZ aktuális változásai
© Gács Iván (BME)1/13 Kémények megfelelőségének értékelése Az engedélyezi eljárások egy lehetséges rendszere (valóság és fantázia )
h-x diagram Levegő vízgőz keveréke
1. Földgázrendszer.
5. témakör Hőtermelés. 1. Hőellátási módok A felhasznált végenergia kb. 2/3-a hő. Hőigény: – ipari-technológiai (kb. 50 %): nagy hőmérsékletű (hőhordozó:
5. témakör Hőtermelés és hűtés.
Levegőtisztaság-védelem 5. előadás
Levegőtisztaság-védelem 1. előadás
Levegőtisztaság-védelem 1. előadás
Gépi hő- és füstelvezetés
Vizsgálati módszer a homlokzati tűzterjedési határérték meghatározásához október 8. Dobogókő Dr. Bánky Tamás tudományos igazgató.
2009. december 3. Siófok Dr. Bánky Tamás tudományos igazgató
Biogáz berendezések fontossága az energiaellátásban
Épületgépészet 2000 II. kötet. Épületgépészet K. 2001
energetikai hasznosítása II.
6. A rendszer elemzése, mérlegek
Tűzjelző és tűzoltó berendezések általános követelményei
TSZVSZ nemzetközi tűzvédelmi konferencia Hajdúszoboszló május 27. A homlokzati tűzterjedés szabványos minősítő vizsgálata és fejlesztésének irányai.
Hőigények meghatározása Hőközpontok kialakítása
1 Az EMC témaköre, EMC Irányelv Zavarok frekvencia tartomány szerinti elhelyezkedése Az EMC megvalósításának módszere.
EMC szabványok osztályozás
| © Robert Bosch GmbH reserves all rights even in the event of industrial property rights. We reserve all rights of disposal such as copying and passing.
| © Robert Bosch GmbH reserves all rights even in the event of industrial property rights. We reserve all rights of disposal such as copying and passing.
GWT miniMAXX - product range
előadó: Varga Tamás MO csoportvezető
Tervfelülvizsgálat menete, tervdokumentációk szükséges és elégséges feltételei előadó: Varga Tamás MO csoportvezető január 19.
Koordináció az egyes környezetvédelmi projekteknél Kis András Térségfejlesztési és Külügyi Iroda irodavezető-helyettes Szolnok szeptember 26.
1 Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar VET Villamos Művek és Környezet Csoport Budapest Egry József.
A veszélyes hulladékok kezelésének általános szabályai
Általános lakossági ismeretek a szén-monoxid elleni védekezés vonatkozásában Honeywell Szabályozástechnikai Kft november 11.
Tüzeléstechnika Gázfogyasztó készülékek mikroklímában
Levegőminőség-védelem – hazai helyzet. Legfőbb szennyezőforrások Közlekedés (> 50%) Energia szektor ( 30%) Ipar (20%)
ÁRAMLÁSTANI MÉRÉSTECHNIKA
Tüzeléstechnika A keletkezett füstgáz
Tüzeléstechnika Gázok égése
A LEVEGŐ FELHASZNÁLÁSA,SZENNYEZÉSE
Energiahatékony épületgépész rendszerek, rendszerelemek és alkalmazásuk Az EU energiahatékonysági rendeletének hatása a hazai gázkészülékek installációs.
Csővezetékek.
Levegőtisztaság-védelem 1. előadás
KÜLSŐ ÉGÉSI LEVEGŐS KANDALLÓK ÉGÉSTERÉNEK SZERKEZETI FELÉPÍTÉSE
VILLAMOS TELJESÍTMÉNY MÉRÉS
2 A GÁZCSATLAKOZÓ VEZETÉKEK ÉS FOGYASZTÓI BERENDEZÉSEK LÉTESÍTÉSI ÉS ÜZEMELTETÉSI MŰSZAKI-BIZTONSÁGI SZABÁLYZATTAL KAPCSOLATOS KÉRDÉSEK Új előírások az.
Cz. OttóKÉMÉNYEK Épsz. 1. ea.1 ÉPÜLETSZERKEZETTAN 1 KÉMÉNYEK - FÜSTGÁZELVEZETŐ BERENDEZÉSEK összeállította: dr. Czeglédi Ottó.
A faelgázosítás és pellet technológia a gyakorlatban Zsófi János Megújuló Energiaforrás Energetikus Zsófi Team Kft.
2 "a GMBSZ aktuális változásai illetve a műszaki-, biztonsági felülvizsgálattal kapcsolatos előírások változása" Tatabánya január 28. Komárom-Esztergom.
1 Gázkészülékek égéstermék- elvezetése 1. Gravitációs, nyitott berendezések Vízellátás, csatornázás, gázellátás november 23.
Kazánház gázellátása Vízellátás, csatornázás, gázellátás II március 19.
Szervezeti egység megnevezése Gázkészülékek használatának veszélyei
Szervezeti egység megnevezése Gázkészülékek használatának veszélyei
Szervezeti egység megnevezése Gázkészülékek használatának veszélyei
ÉMI Kht. Mechanikai Tudományos Osztály
A kéményseprőipari tevékenység szerepe a megfelelő tüzelés megvalósulásában és a kéménytüzek kialakulásának okai szeptember 12.
Előadás másolata:

KÉMÉNY

Égéstermék elvezető rendszerek vonatkozó Szabványai: MSZ EN 1443:2003 Égéstermék-elvezető berendezések. Általános követelmények. MSZ EN 14297:2005 Égéstermék-elvezető berendezések. Általános vizsgálati módszerek MSZ-04-82-1:1985 Lakó és közösségi épületek kéményei. Fogalom meghatározások és általános előírások. MSZ-04-82-2:1985 Lakó és közösségi épületek kéményei. Egyedi kémények. MSZ-04-82-4:1985 Lakó és közösségi épületek kéményei. Központi kémények. MSZ-04-803-22:1990 Építőipari és szerelőipari épületszer- kezetek. Ipari kémények, kazánok, kemencék, és hőhasznosítók.

A tüzelő berendezések biztonságtechnikai és egészségügyi szempontból kifogástalan üzemének biztosítása céljából gondoskodni kell: -a kéménybe kötött berendezések esetén a tökéletes égéshez szükséges, valamint a szellőzőkön (huzatmegszakítón) keresztül a helyiségből kiáramló levegőmennyiség pótlásáról (égési levegő + szellőző levegő), és az égéstermék maradéktalan elvezetéséről -kéménybe nem kötött gázfogyasztó berendezések esetén a helyiség olyan légcseréjéről, amely az égésterméknek, valamint a használat során keletkező egyéb szennyező anyagoknak a helyiségben kialakuló koncentrációját az egészségügyi követelményeknek megfelelően korlátozza

-Ha egy helyiségben kéménybe kötött és égéstermék elvezetés nélküli készüléket vegyesen alkalmaznak, akkor ott kiegyenlített, vagy túlnyomásos szellőzést szabad kialakítani -Csak kéménybe kötött gázfogyasztó készülékek esetén, vagy ha a létesítményben túlnyomásos égőjű berendezés is van, akkor csak túlnyomásos szellőzés alkalmazható

Égési levegő ellátás Földgáz tüzelőanyag égése: CH4 + 2O2 = 2H2O + CO2 1 m3 földgáz elégéséhez szükséges elméleti levegő: 8,28 m3 1 m3 földgáz tényleges égési levegő szükséglete: 10 m3 A földgáz fűtőértékét figyelembe véve (10,36 kWh/m3) 1,6 m3/h,kW 26,7 kW névleges hőterhelésű készülék esetén az égési levegő szükséglet 43 m3/h

L2 légzárási fokozatot kielégítő ablak vizsgálati eredményei: A táblázat forrása: ÉMI vizsgálati jegyzőkönyve

Ablakkeretbe építhető légbeeresztő elemek Fix résmérettel rendelkeznek

Automatikus működésű termosztát szelep még a leghidegebb külső hőmérsékletnél is szavatol egy minimális résméretet

Légbeeresztő elem elhelyezése

Kézi szabályozású légpótló elem

Távtartó elem eltávolítása nyílt égésterű gázkészülék használata esetén balesetveszélye

A gázkészülékeket a levegő ellátásuk és égéstermék elvezetésük megoldása szerint A, B, C kategóriába sorolják: A égési levegőt a helyiségből veszi, az égéstermék a helyiségbe jut B égési levegőt a helyiségből veszi, az égéstermék kéményen keresztül a szabadba távozik C égési levegőt a szabadból veszi, az égéstermék szabadba távozik

B és C típusú készülékek

Kerámia béléscső

Össztömegáram ≥ (1,3 ~ 1,5) * Égéstermék tömegáram Kémény méretezés: Túlnyomásos kazánok és szilárd tüzelésű berendezések: A kéményben ugyanaz az égéstermék tömegáram, mint amennyi a berendezésekben keletkezik. Nyomásfeltétel: a legkritikusabb külső hőmérsékletnél is teljesül Huzat > Ellenállás Hőmérséklet feltétel: a legkritikusabb külső hőmérsékletnél is teljesül, hogy nincs kondenzáció Deflektorral felszerelt (atmoszférikus égőjű) berendezések: A kéményben nagyobb a tömegáram, mint a tüzelőberendezésekben, mert a deflektoron keresztül további levegő keveredik be. A méretezés feladata azt a levegő tömegáramot megkeresni, amely mellett teljesül a Huzat = Ellenállás A tapasztalat szerint nem várható tartósan égéstermék visszaáramlás, ha az Össztömegáram ≥ (1,3 ~ 1,5) * Égéstermék tömegáram