Kormányszóvivői tájékoztató 1 Ezerarcú Balaton Tények és tervek.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Velencei-tó vízgazdálkodásának aktuális kérdései Kumánovics György Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság április.
Advertisements

Kormányszóvivői tájékoztató NYUGDÍJ-INTÉZKEDÉSEK 2006.
Magyar Universitas Program Magyar Bálint oktatási miniszter február 20. Infrastruktúra-fejlesztési programok a felsőoktatásban
Projekt általános bemutatása
Székesfehérvár és térsége (Pátka, Pákozd, Seregélyes) szennyvízcsatornázása Székely László A szennyvízcsatornázási Társulás PIU szervezet vezetője /2006.
Aktuális pályázati lehetőségek
Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
Környezetvédelmi ipar és hulladékgazdálkodás Magyarországon
Sajó-Bódva regionális hulladékgazdálkodási program
Aquila Medical Center Alsóörs. Aquila Medical Center Alsóörs.
Turisztikai helyzetkép a balatoni turisztikai régióban Siófok, október 2. Székely György Hivatalvezető.
„ A régió, ahol íze van az életnek” A Dél-dunántúli Operatív Program pályázatai Kovács Zoltán Tervezési csoportvezető Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési.
Környezeti célú fejlesztések a Dél-alföldi Operatív Programban és akciótervekben Dr. Balogh László elnök Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács Szeged.
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
műszaki osztályvezető
II. Országos Környezet- és Természetvédelmi Filmfesztivál és Konferencia 2. szekció Környezetvédelmi tudatformálás szerepe az oktatási nevelési intézményekben.
Az ipari parkok fejlődése Magyarországon a Győri Ipari Park kialakulásának tükrében március 12. Győri Ipari Park Minőségi.
RÁDIÓS SEGÉLYHÍVÓ ÉS INFOKOMMUNIKÁCIÓS
ELSZÁRMAZOTTAK TALÁLKOZÓJA VIII. MADZAGFALVI NAPOK SZEPTEMBER 9.
Ezerarcú Balaton Tények és tervek „A Balaton nemzeti természeti kincsünk. A tó és környéke tartós ökológiai egyensúlyára törekedve, az emberek javára,
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Nemzeti Földalap és Földtörvény nemzeti kincsünk, a magyar föld védelmében.
A BALATON ÉS TÉRSÉGE KÖRNYEZETI ÁLLAPOTA
Fenntartható termelési és fogyasztási szokások ösztönzése akcióterv Szántó Szilvia Környezetfejlesztési Főosztály Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért A települések fejlődéséért Az önkormányzatok évi új céltámogatása.
BAKS KÖZSÉG SZENNYVÍZCSATORNÁZÁSA ÉS SZENNYVÍZTISZTÍTÁSA
„A legjobb és legolcsóbb hulladék az, amelyet meg sem termelünk!”
Regionális gazdaságfejlesztés gyakorlati óra Esettanulmány II.
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
Az Európai Unió ökológiai hálózata
Balatoni Önkormányzati Fórum Dr. Varga Miklós vízügyi helyettes államtitkár október 2. Siófok Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia január 26.
K ÖZIGAZGATÁSI ÉS IGAZSÁGÜGYI MINISZTÉRIUM T ÁRSADALMI F ELZÁRKÓZÁSÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG romagov.kormany.hu A Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia.
dr. Kovács Ferenc Közlekedési Helyettes Államtitkár
KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM előadó: dr. Bujáki Gábor igazgazó Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.
2008. november 20. Az európai uniós integráció és a magyar gazdaság; avagy esélyek és kockázatok a magyar gépjármű szektor beruházási lehetőségeiben Dr.
KÖLTSÉGVETÉS 2006 FEJLESZTŐ ÁLLAM JÖVŐKÉPES ORSZÁG Európai Ügyekért Felelős Tárca Nélküli Miniszter Hivatala november 3.
Nemzeti Területfejlesztési Hivatal A RÉGIÓÉPÍTÉS ÉVE ,3 MILLIÁRD FORINT ÁTADOTT FORRÁS A RÉGIÓKNAK március 17. Kormányszóvivői sajtótájékoztató.
Kormányszóvivői tájékoztató február 24. Európa Terv a versenyképes gazdaságért.
Kormányszóvivői tájékoztató A vasút reformja. Kormányszóvivői tájékoztató 1.VASÚTI TÖRVÉNY –A Kormány augusztusban elfogadta a vasúti stratégiát (Baross-program).
LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG LEADER Program a sikeres magyar vidékért Közösség, Összefogás, Tudás.
Kormányszóvivői tájékoztató Az Európai Unió Strukturális Alapjainak magyarországi teljesítménye dr. Baráth Etele európai ügyekért felelős tárca nélküli.
Kormányszóvivői tájékoztató. Az EU strukturális alapok és a Kohéziós Alap évi felhasználásáról Dr. Baráth Etele EU ügyekért felelős tárca nélküli.
Az Állami Számvevőszék szerepe a környezetre káros támogatások ellenőrzésében Dr. Báger Gusztáv egyetemi tanár, főigazgató Állami Számvevőszék Fejlesztési.
A kihelyezett kormányülésen meghozott döntések értékelése augusztus 20. Kormányzati lépések Székesfehérvár fejlődéséért.
es RAT tervezés koncepciója Gila Gyöngyi Tervezési igazgató-helyettes.
A Dél-alföldi Régió évi Területfejlesztési Operatív Programja Regionális Akcióterv Kecskeméti Klára tervezési projektmenedzser június.
Környezetvédelmi és közlekedési infrastruktúra prioritás Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
számú főút Jászberény elkerülő szakasz II. ütem
1. Az RFH Zrt. bemutatása 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó társaság Cél a vállalkozások erősítésén keresztül.
Koordináció az egyes környezetvédelmi projekteknél Kis András Térségfejlesztési és Külügyi Iroda irodavezető-helyettes Szolnok szeptember 26.
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
A Balaton Régió környezeti állapotának értékelése
A felszíni vizek védelmének új szabályozása Botond György vezető főtanácsos Környezetvédelmi Minisztérium Környezeti Elemek Védelmének Főosztálya.
Lovas Attila igazgatóKÖTIVIZIG Duna térségi programalkotó tanácskozás, Érd, június 07.
A Magyar Hidrológiai Társaság Soproni Területi Szervezetének munkája (2005)
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Érd, június 7. Tájékoztató az EUSDR előrehaladásáról (A vizek minőségének javítása és fenntartása) Dr. Perger László.
Közlekedjünk kerékpárral a Balaton körül
Modern, tiszta Magyarországot építünk A környezetügy elmúlt két éve Dr. Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter.
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
főosztályvezető-helyettes „A Balaton-régió közlekedési helyzete” fórum
ÉMOP – Üzleti infrastruktúra fejlesztése. Keretösszeg: „1” részcél: Ipari Parkok millió Ft „2” részcél: Ipari területek millió Ft „3” részcél:
SZEKSZÁRD MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZÖTT TERVEZETT FEJLESZTÉSEI
A BALATON RÉSZVÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA Az Országos Vízügyi Főigazgatóság ÉS A közép dunántúli vízügyi igazgatóság SZAKMAI FÓRUMA.
Duna Stratégia – Duna menti Kamarák Szövetsége Budapest Kiss Ervin DCCA és BKIK főtitkár.
Helyi Fejlesztési Stratégia intézkedéseinek bemutatása
TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ
2017. július 5..
A Klebelsberg Központ legfontosabb feladatai és fejlesztései
A Klebelsberg Központ legfontosabb feladatai és fejlesztései
Előadás másolata:

Kormányszóvivői tájékoztató 1 Ezerarcú Balaton Tények és tervek

2 A Kormány gondoskodik nemzeti kincsünk jövőjéről júliusában a Kormány elfogadta a Balatonra és térségére vonatkozó cselekvési programot. A Balaton nemzeti természeti kincsünk, melyet óvni és fejleszteni kell. A program célja a Balaton környezeti, természeti, kulturális és turisztikai vonzerejének növelése, a turisztikai szezon meghosszabbítása és a part menti településen lakók színvonalasabb életfeltételeinek biztosítása.

Kormányszóvivői tájékoztató 3 Új kormányzati magatartás: rendszeres, folyamatos és átfogó intézkedések a Balaton értékeinek védelmére Tavaly augusztusban megkezdte munkáját a programot koordináló tárcaközi bizottság a környezetvédelmi és vízügyi miniszter vezetésével. A kormány idén áprilisban is áttekintette a program megvalósítását, egyúttal új teendőket határozott meg. A kabinet most a program teljesítéséről készült jelentést vitatta meg. A végrehajtás a terveknek megfelelően halad.

Kormányszóvivői tájékoztató 4 A Balaton vízszintje : kevés csapadék esett a tó vízgyűjtőjén – jelentős vízszint- csökkenés ben a csapadékos időjárás hatására a vízállás 32 centiméterrel magasabb az egy évvel ezelőttinél. Felkészülünk egy esetleges ökológiai-vízminőségi szükséghelyzetre: folytatjuk a vízpótlási lehetőségek vizsgálatát. A Sió-csatorna mederrendezése előkészítés alatt áll, idén 50 millió Ft áll rendelkezésre

Kormányszóvivői tájékoztató 5 Új intézkedési terv készült a tó ökológiai állapotának, vízminőségének megőrzésére A Balaton vízminősége a tavalyi évhez hasonlóan kiváló. Elkészült a Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer folytatásnak a terve. Folytatjuk a szennyvízelvezetési és szennyvíztisztítási programot  2005 végéig megépülnek az állami szennyvíz főgyűjtők  A 43-ból 40 tó-parti település már a csatorna-hálózatba van kötve. Ábrahámhegyen és Balatonrendesen épül a hálózat; és több település ellátatlan részén folyik beruházás (Kőröshegy, B.boglár, B.fenyves, Fonyód)  Folyamatban van a szennyvíztisztítók fejlesztése: Balatonfüred (2004-ben 670 millió Ft). Befejeződött a keszthelyi tisztító korszerűsítése (320 millió Ft), elkészült a balatonfőkajári szennyvíztisztító (1.390 millió Ft) Egységes nemzeti parki kezelés jött létre a tó körül 2004-ben Gyapjas pille felszaporodása 50 ezer hektáron, 54 millió Ft állami védekezési költség

Kormányszóvivői tájékoztató 6 Települési környezet fejlesztése Összeálltak és 2006-ig elkészülnek a komplex hulladék-gazdálkodási rendszerek (3 ISPA projekt: Észak-Balaton, Nyugat-Balaton és Zala-völgy, Dél- Balaton és Sió-völgy – összesen 110 millió euró költséggel) Folytatódik a közterületi partszakaszok tisztítása (ifjúsági tábor 300 fővel, tisztítóhajó), Előkészítés alatt áll a kéttényezős vízdíj 2005-ös bevezetése Június végén elindult a vízpart és a települések tisztaságát szolgáló egységes közmunka program (100 millió Ft) Elkészültek a vizpart-rehabilitációs tanulmánytervek, megtörtént az egyeztetés A szezont követően újabb engedély nélküli betöltéseket, bejárókat számolunk fel

Kormányszóvivői tájékoztató 7 Közlekedési infrastruktúra fejlesztések A Pálköve – Balatonrendes (1,1 km) és Balatonrendes – Ábrahámhegy (1,5 km) közötti kerékpárút szakasz átadásával lesz teljes a körgyűrű, így körbe lehet biciklizni a Balatont Halad az M7-es autópálya építése, megkezdődött az M8-as autóút előkészítése június Balatonszárszó – Ordacsehi szakasz április Ordacsehi – Balatonkeresztúr november Zamárdi - Balatonszárszó Minden déli parton lévő vasúti fénysorompót csapórúddal szereltek fel. Állomáskorszerűsítés: Siófok, Balatonlelle, Fonyód, Balatonszentgyörgy, Révfülöp. Jelentős források a sármelléki repülőtér fejlesztése (300 M Ft)

Kormányszóvivői tájékoztató 8 Balaton és térsége turisztikai és kulturális vonzerejének növelése Programok készülnek a gyógyvíz- és a borturizmus fejlesztésére Közbiztonság fejlesztése Megerősítettük a rendőrkapitányságokat a szezon idejére, bűnmegelőzési központokat hoztunk létre  10 százalékkal kevesebb bűncselekmény az előző évekhez képest (355 M Ft) Elkészült a 2005-ben bevezetendő Balaton-kártya koncepciója. Kiemelt kulturális fejlesztések: Festetics Kastély, Baláca-puszta, Fenékpuszta Temészetvédelmi bemutatóhelyek: elkészült a kápolnapusztai Bivalyrezervátum, készül Csopakon és Zalakomáron

Kormányszóvivői tájékoztató 9 Mit teszünk a fürdőzőkért? Folyamatos a fürdőhelyek (75 %-os állami támogatással) és kikötők (25 %-os állami támogatással) kotrása a szezonban (503 millió Ft) Megtörtént nyolc zagytér kijelölése, kialakítása (a kikotort iszap elhelyezésére) Meghirdettük a Kékhullám Zászló pályázatot, az elismerést 19 minőségi strandnak adtunk át.

Kormányszóvivői tájékoztató 10 Mit teszünk a horgászokért ? A Balatoni Halászati Rt. tulajdonosi jogait a KvVM gyakorolja. A céget a tó természetes halfaunájának védelmét és a horgászat feltételeinek fejlesztését szolgáló társasággá alakítjuk át. Az új üzleti stratégia céljai: Horgászturizmus fejlesztése Őshonos halfauna helyreállítása Eredményesebb busa-lehalászat Hagyományteremtő horgászturisztikai rendezvény: Balatoni Halak Napja Kijelöltük a horgászcsónakok jövőbeni rendezett kikötőhelyeit.

Kormányszóvivői tájékoztató 11 Önkormányzat tulajdonszerzési lehetőségek A Balatoni Halászati Rt. átalakításához kapcsolódóan, a az önkormányzatok tulajdonszerzését elősegítő pénzügyi modellt kidolgoztuk A kormány hamarosan dönt a Balatoni Hajózási Rt. 49 %-nyi részvényének önkormányzati tulajdonba adásáról

Kormányszóvivői tájékoztató 12 A fejlesztések forrásai A fejlesztési források összesen mintegy 5 milliárd forintot tesznek ki 2004-ben A Balatoni Fejlesztési Tanács: (a tavalyi 500 millió helyett) idén 1 milliárd Ft támogatást kap Ehhez járul az autópálya-építés költsége: 44 milliárd forint 2004-ben

Kormányszóvivői tájékoztató 13 „A Balaton nemzeti természeti kincsünk. A tó és környéke tartós ökológiai egyensúlyára törekedve, az emberek javára, de a természet törvényeit tiszteletben tartva segítjük a térség sokoldalú fejlődését.” (Kormányhatározat)