1 Dr. Molnár Anna Balassa utcai délutánok 2013. 06. 04 PSZICHIÁTRIAI OSZTÁLYOS STANDARDOK AZ EURÓPA TANÁCS ELVEI ALAPJÁN.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az emberi jogok nemzetközi védelme Európában
Advertisements

Korrupció az igazságszolgáltatásban és a bűnmegelőzésben Állami szereplők és a korrupció „Kormányzati válaszok” Sántha György, dr. IRM Miniszteri Kabinet.
EMBERI JOGOK.
 nov. 4-én fogadták el  szeptemberében lépett hatályba  Cél: alapvető emberi jogok fenntartása+realizálása  Kötelezettségek kikényszeríthetőségéért.
Schenk B november 7. BCE Az emberi jogok regionális védelme november 7.
A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területfejlesztési Koncepció és a Területfejlesztési Stratégiai Program megújítása Szolnok, február 2. Jász-Nagykun-Szolnok.
A BIZTONSÁGI INTÉZKEDÉSEK Jogszabályi háttér
Az Európai Unió szervezeti felépítése
Pelech Dávid Budapest Duna Kontakt Pont
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
Az emberi jogok európai védelme
Az emberi jogok európai védelme
Állampolgársága végképp eltörölve
2011. március Emberi jogok regionális védelme az amerikai kontinensen II. Emberi és polgári jogok nemzetközi rendszere.
ENSZ Egyezmény a Fogyatékossággal Élő Személyek Jogairól Diszkriminációk a társadalomban és jogi kezelésük.
Népfőiskola a helyi tudás megtöbbszörözésére, a településfejlesztés eszközeként Lakitelek, március 26. Lakitelek, március 26.
Az Európai Unió nyelvpolitikája
A Nemzetközi Vöröskereszt és Vörös Félhold
Az Európai Unió intézményrendszere
Európai Uniós ismeretek Mintafeladatok. Válassza ki a helyes megoldást! 1.Mikor írták alá a Római Szerződéseket? a)1948 b)1957 c)1967 d)1978 Megoldás:
Az európai integráció története 6. előadás. Társadalmi csoportok Európa egységéért  Az ellenállási mozgalmak Európa tervei Szu, Jugoszlávia, Belgium,
Az Európa Tanács:. Célkitűzések Az Európa Tanács kormányközi szervezet, amelynek fő célkitűzései: az emberi jogok, a pluralista demokrácia és a jogállamiság.
A KÉPVISELETI DEMOKRÁCIÁK
Működőképes-e a területfejlesztés új rendszere Nagyházi György PhD hallgató RGDI - Győr.
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
A szlovák nyelvtörvény és a mögötte húzódó szlovák- magyar ellentét háttere Vass Ágnes Nemzetközi tanulmányok Pannon Egyetem Témavezető: Dr. Molnár Anna.
Szlovákia az európai integráció útján Vass Ágnes Nemzetközi tanulmányok Pannon Egyetem – Veszprém Témavezető: Dr. Molnár Anna Éva.
II. Gazdasági unió A, Pénzügyi unió Közös pénz → összemérhetőség, könnyebb elszámolás - Euro bevezetése 2002-ben.
EU IV.. Európa Parlament – Strassbourg Titkársága - Luxemburg - tagországok állampolgárai választják a tagjait (Magyarország 23 fő) - elfogadja a költségvetést.
2005. június éves a Magyar-Osztrák Területrendezési és Tervezési együttműködés dr. Tompai Géza főosztályvezető Magyar Terület- és Regionális Fejlesztési.
Döntések a magyar parlamentben 2. Kormányzati és politikai döntéshozatal  kurtán 2012.
alkotmány – állam- és kormányformák
Miként viszonyul egymáshoz az EU általános költségvetése és az Európai Fejlesztési Alap?
Szövetség. A NATO fontosabb szervei és működésének jellemzői Készítette: Faludi Miklós.
Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.
Európai közjog és politika Jogász szak (nappali/levelező képzés) 2006/2007./I. félév Széchenyi István Egyetem (Győr)
AZ EURÓPAI UNIÓ INTÉZMÉNY RENDSZERE ÉS MAGYARORSZÁG
A KISEBBSÉGEK VÉDELME A NEMZETKÖZI JOGBAN – ELŐADÁS – NOVEMBER BCE T-KAR NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK INTÉZET.
A Nemzeti Civil Alapprogram szervezeti felépítése, feladat- és hatáskörök Előadó: dr. Ugron Gáspár.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
Az Európai Unió szervezeti felépítése
Lovas Attila igazgatóKÖTIVIZIG Duna térségi programalkotó tanácskozás, Érd, június 07.
Az európai és hazai vasúti szabályozás aktuális kérdései
2014. szeptember 12.. A 4 FŐSZEREPLŐ : Az Európai Unió Tanácsa Az Európai Bizottság Az Európai Unió Bírósága Az Európai Parlament.
A KÍNZÁS ELLENI EGYEZMÉNY FAKULTATÍV JEGYZŐKÖNYVE (OPCAT):
Az igazságszolgáltatás szociológiája
Európai Unió Európai Unió 27 tagállam lakos km
ELLENŐRZŐ KÉRDÉSEK 2. sz. oktatási kérdés anyagából Nem Háborús Műveletek 1. Emlékszik még a világháboruk megdöbbető adataira, melyik a helyes a, - 1.
A fogyatékkal élők integrációjának kérdése Románia EU csatlakozása után.
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 13. előadás december Az európai közigazgatás fogalma Kiindulópont: annak ellenére, hogy az EU esetében.
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 1. előadás szeptember 14. Témakörök: Az EU kialakulásának és fejlődésének főbb közjogi elemei Az EU központi.
Az EU katonai szervezetei (EUMC, EUMS, Rapid Reaction Forse) Persa Virág Földrajz BSc
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
Migráció és nemzetközi jog
ÁLLAMTAN I.A magyar államszervezet II.Az egyes szervtípusok III. A jogforrási hierarchia.
Európai Ifjúsági Fórum Az Európai Ifjúsági Fórumot (EYF) 1979-ben hozták létre a célból, hogy európai szinten képviselje az ifjúsági szervezeteket, és.
Európai Uniós ismeretek Az Európai Unió intézményrendszere.
ÁLLAMTAN I.A magyar államszervezet II.Az egyes szervtípusok III. A jogforrási hierarchia.
Az európai integráció előzményei és létrejötte
Magyar Rendvédelmi Kar Büntetés-végrehajtási Tagozat
Az igazságszolgáltatás: Résztvevő szervek, a bíróságok
Európai Uniós ismeretek
Nemzetközi jogviták békés rendezése
Alapvetés, az emberi jogok rendszere
Az EU intézményrendszere
A Nemzeti Pályaorientációs Tanács (NPT) és a Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottságok (RFKB) együttműködése TÁJÉKOZTATÓ ANYAG az RFKB pályaorientációs.
Az emberi jogok regionális védelme I.; Európa
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
AZ EURÓPAI UNIÓ TÖRTÉNETE, INTÉZMÉNYEI
Közalkalmazottak besorolása, illetménye, pedagógusokra vonatkozó új munkajogi szabályok, előmeneteli rendszer.
Előadás másolata:

1 Dr. Molnár Anna Balassa utcai délutánok PSZICHIÁTRIAI OSZTÁLYOS STANDARDOK AZ EURÓPA TANÁCS ELVEI ALAPJÁN

2 Az Európa Tanács egy regionális nemzetközi szervezet, amelynek székhelye Strasbourg. Jelenleg 47 tagja van, de nyitva áll bármely olyan európai állam előtt, amely elfogadja a jogállamiság intézményét és garantálja állampolgárai számára az alapvető szabadság és emberi jogokat.nemzetközi szervezet Strasbourgeurópaijogállamiság szabadságemberi jogokat A Tanács egyik legfontosabb eredménye az Emberi Jogok Európai Egyezményének 1950-es elfogadása volt. Ennek keretében állították fel az Emberi Jogok Európai Bíróságát, amely az emberi jogok legfőbb európai bírói fóruma.Emberi Jogok Európai Egyezményének 1950Emberi Jogok Európai Bíróságát Az Európa Tanács laza, kormányközi együttműködés keretében jött létre, és (szemben az Európai Tanáccsal és az Európai Unió Tanácsával) nem az Európai Unió intézménye.Európai TanáccsalEurópai Unió TanácsávalEurópai Unió

3 Céljai a vitás kérdések tárgyalásos rendezése, a második világháború utáni újjáépítés lebonyolítása,második világháború az emberi jogok védelme, az emberibb munkakörülmények kialakítása, a természeti kincsek közös védelme és hasznosítása. Főbb szervei főitkár Miniszterek Bizottsága Parlamenti Közgyűlés Kongresszus (Európai Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusa) Emberi Jogok Európai Bírósága emberi jogok biztosa (ombudsman)ombudsman Velencei Bizottság

4

5

6

7

8

9 A CPT-ről A kínzás és embertelen vagy megalázó bánásmód vagy büntetés megelőzésére alakult Európai Bizottság (CPT) az Európa Tanács évi ugyanilyen megnevezésű Egyezménye (a továbbiakban „Egyezmény”) alapján jött létre. Az Egyezmény 1. cikke szerint: „Létrehozzák a kínzás és embertelen vagy megalázó bánásmód vagy büntetés megelőzésére alakult Európai Bizottságot… A Bizottság látogatások révén megvizsgálja a szabadságuktól megfosztott személyekkel való bánásmódot, hogy erősítse védelmüket, ha szükséges, a kínzás és az embertelen vagy megalázó bánásmód vagy büntetés ellen.” A CPT az alapvetően megelőző tevékenységét kétfajta látogatás révén végzi – időszakos és eseti látogatások formájában. Az időszakos látogatások rendszeres gyakorisággal történnek az Egyezmény minden Szerződő Felénél. Eseti látogatások olyankor történnek ezekben az államokban, amikor a Bizottság szerint „a körülmények azt szükségessé teszik”.

10

11 Köszönöm szíves figyelmüket ! Dr. Molnár Anna CPT Member - Hungary