Cf-es Gyermek a családban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Családoktól tanulunk Kutatást végezte: Hegedűs Réka és Dávid Beáta 2005 Home-Start International Otthon Segítünk Alapítvány MTA Szociológiai Kutatóintézet.
Advertisements

Mit tennél, ha minden egyes alkalommal, amikor szerelmes leszel valakibe el kell tőle búcsúznod?
Érintés.
Remélem, hogy vissza küldöd nekem!!!!
Lux Judit CSc ÉLETUTAK – GENERÁCIÓK – ÜNNEPEK május 22. SZAKMAI KONFERENCIA ÉS KIÁLLÍTÁS (ISBN-szám: ) HSZOSZ- ICF Magyar Tagozat.
Köszönöm Neked Szebenyi Judit.
Tóthné Iski Éva Klinikai táplálási tanácsadó
HÁZASSÁGRÓL HUMOROSAN...
Európai Lányok prezentációja Révai Miklós Gimnázium és Kollégium Győr,
Purple Day 2011 Előadás Köszöntök mindenkit, K L-nak hívnak a EBOC alapítvány képviseletében jöttem hozzátok. Remélem nem baj, ha tegeződünk, csak a könnyebbség.
Helyes táplálkozás.
Demokratikus iskola mozgalom International Democratic Education Conference (IDEC) 1993 European Democratic Education Community EUDEC 2008
Interaktív óvodai és iskolai fogmo-show
Férfivá és nővé teremtve
Béla gondolatai a házasságról
Feltűnt nekem, milyen zavarba ejtő tud lenni ez a kérdés: „Mit jelent: szeretni?”.
 Az egyetemi évek alatt a legcélszerűbb külföldön élni egy darabig > támogatott, legkevesebb függőség itthon  Kalandvágy, önállóság, nyelvi akadályok.
Tedd fel a kérdést magadnak: Miután elolvastad a levelet!!!
8.C OSZTÁLY KÉSZÍTETTE: KUTTOR CSABA. TALÁLKOZÁSUNK M ár óvodában is összetalálkoztunk, de más-más csoportokban voltunk. Az 1. osztályban találkoztunk,
A macska A macska megszólítása
Egy kis gesztus.
Könnyek....
Istenem mit tettem? Egy csaj története. Szuszi,ne szomorkodj ezen a szép napon!
Közösségi portálok használata
Informatikai Vállalkozások Szövetsége E-egészség munkacsoport Lukács Lajos Egészségügyi Infrastruktúra Bevezető gondolatok „
Névnapodra Szeretettel!
Mit tennél, ha minden egyes alkalommal, amikor szerelmes leszel valakibe... el kellene tőle búcsúznod?
Gyönyörködni a nök mellein, jó a férfiak egészségének,
Szerző: a szövegek és képek az internetről
Tanári beírások – szülői válaszok
A jó cselekedet Egy pohár tej Egy nap, egy fiatal legény házról házra járt, mivel nagyon éhes volt. Nem volt már egy fillére sem, mert minden pénzét.
Kell –e érzékenyíteni a munkáltatókat? Csapó Gábor OSGOOD Szolgáltató Az OFA FoglalkoztaTárs – Társ a foglalkoztatásban című TÁMOP – /
Reformáció = Megújulás. Tegnap megértettük, hogy megújulni… csak szabadon lehet!
A sclerosis multiplex immunmoduláló kezelése
Életkor TESZT.
Kik a gésák ? A háziasszonyt helyettesítik a férfi vendégek szórakoztatásánál Magában egyesíti a női ideállal szembeni összes követelményt Szép Szellemes.
Kedves barátom Mért vagy szomorú, és miért nem vidám?
Ébresztő!.
Terhes örökségeink A társaddal együtt megkapod a rokonságát és a múltját is: gyermekkora élményeit, hiányait és lelki sebeit Lehet, hogy csak később tudod.
Egyik évben legjobb barátok lehettek,
Kormányszóvivői tájékoztató T ö b b e n, j o b b a n, t o v á b b Zöld könyv az egészségügyről.
VERS RÓLAD.
Márciusi Ifjak Petőfi Sándor.
Kemencei táborozás szeptember
Egyszer, ha gyermekem elég nagy lesz ahhoz, hogy megértse, mi motivált engem, mint szülőt, ezt fogom mondani: Annyira szerettelek, hogy mindig megkérdeztem.
Európai Scleroderma Nap június 29. Hogyan lehet együtt élni a sclerodermával? Mottó: Nem vagyok beteg, csak sclerodermával élek!
Készítette: Bacsó Beáta
G y ö n y ö r k ö d j és N E V E S S ! ! ! Zene: Princess: Tavaszi hajnal.
Noémi érkezése Megszülettem én láttam meg a világot. A nevem Gáspár Noémi 3 kg és 53 cm voltam a születésemkor. Pontosan este perckor.
Fábiánkovits Márk o Édesapám szülei horvát származásúak, én Magyarországon születtem Sopronban. o Édesapám Horvátországban született egy kis városban,
Barát Müller Péter.
Der Ű s ébredést kívánok! A pesti férj táviratot kap a felesége vidéken élő családjától: - Anyósod nagyon beteg. Stop. Az orvosok feladták. Stop. A férj.
Péter Katalin December 2. Aszód.  Hol dolgozik?  Hogyan?  Kikkel?  Milyen tevékenységeket végez?  Milyen eszközöket használ?  Mit szeret csinálni?
Szeretné gyermeke álmait valóra váltani? Családi Aranyszárny biztosítással védett megtakarítási program.
Új hálaének áldja Istent
Három hetet meghaladó projekt-hét Neked, rólad, hozzád szól a dal
– és mitől működhetnek – a Biblia házassági tanácsai?
Más lettem? Más lettem..
G y ö n y ö r k ö d j és N E V E S S ! ! !
CSODÁS KÍVÁNSÁG 1.
ARANYKÖPÉSEK (Bokrétás András) Ez egy ideális válás volt: a feleség a gyerekeket kapta meg, a férj meg a szobalányt. (J.Rivers)
Felmérés: (általános gyógyszer felhasználás, illetve vény nélküli készítmények)
REFORMÁCIÓ Amikor a mi Urunk és Mesterünk azt mondta:
Intézményi Férőhely Kiváltás program
Internet a családban Székely Levente –
Magyar Közgazdasági Társaság Vándorgyűlése, Pécs, 2011 szeptember 30.
Terápiás lehetőségek a cisztás fibrózis gondozásában.
A helyettes szülői ellátás működése
Óvodai és iskolai szociális segítés
G y ö n y ö r k ö d j és N E V E S S ! ! !
Előadás másolata:

Cf-es Gyermek a családban Dr Ujhelyi Rita Heim Pál Kórház, Budapest

Journal of Royal Society of Medicine, 2002. A napi taposómalom, és hogyan maradjunk épelméjűek két Cf-es gyermek édesanyjaként Journal of Royal Society of Medicine, 2002.

A kezdetek Egy napig hittem a lányommal, hogy minden rendben van, majd elvitték az újszülött sebészetre Másnap a férjem visszajött, „valószínűleg CF” Mi az ördög az? Három hét múlva, a hazamenetelkor, már a kezelés alapjaival küszködtünk. Azt hittük, már sokat tudunk.

A barátok és a rokonság Mindenkinek elmondták, az értesítőlevelekben megírták Nehezebb volt a rokonokhoz eljuttatni az információt, hogy „baj van a családban, vigyázzanak”- ez teljesen nem is sikerült

Egészségügyi szakszemélyzet a család mindennapi életében 1. Háziorvos: ritkán találkoznak, de ő írja fel a recepteket. Mindent el kell neki magyarázni, mit-miért és hogyan Egészségügyi látogató: kedves, de nem ért a CF-hez Gyógyszerész: a közeli gyógyszertárban bejelentkeznek. Nagyon fontos a jó kapcsolat, sokat segít

Egészségügyi szakszemélyzet a család mindennapi életében 2. Vizsgálat a Cf gondozóban: Kezdettől riasztó rendszerességgel, betolakodás a napi életbe- bonyolult a belvárosba bejutni A nővér, aki a súlyt mért –”megvetéssel” kezel minket Sosem találkoztunk kétszer ugyanazzal az orvossal Dietetikus: jó ismerős lett-újfajta étkezési elvek Speciális CF nővér-későbbi években-áldássá vált- telefonon is kapcsolatban álltak

Egészségügyi szakszemélyzet a család mindennapi életében Éves Klinikai Vizsgálat: gyűlöljük! Egy egész napot töltünk, a kórház különböző részlegében , két unatkozó gyermeket vonszolva. Az sem öröm, hogy tudjam, mennyit rosszabbodott az állapotuk a tavalyi év óta. Ha jót mondanak, annak persze örülünk.

Kezelés Kb a gyerekük hat éves lett, mire alkalmazkodtak és megtudták szervezni magukat egy jól működő „CF segítő géppé” Felismerték a saját igényeiket és igénybe tudták venni a segítő szolgáltatásokat- pld a gastrostomiás tápláláshoz A szükségleteik idővel és a betegség alakulásával mindig változtak

1. Fizioterápia Unalmas csinálni a szülőnek és unalmas a gyermeknek! Még unalmasabb a gyermeket rávenni, hogy csinálják. Időtartam napi 2 x 20 perc, mivel két CF-es gyermekük van: egy nap 1 óra 20 perc egy év 5 és 3/4 hét

2. Inhaláció Jelenleg kétszer kell naponta inhalálniuk, ez fejenként 2 x 15 perc, ami egy nap 60 perc, egy évben 10 ¼ hét Ha összeadják a fizio-t és az inhalálást: január elsején elkezdenék, március 9-ig tartana (12 órás nappalokat figyelembe véve)

3. Evés Sok időt töltök bevásárlással és főzéssel, a magas zsírtartalmú és kalória tartalmú diéta, sok pénzbe kerül Sok időt töltünk az ételek kalorizálásával: Maxijul (Fantomalt)tejszín, sajt, vaj, cukor. Pld egy pohár gyümölcslébe: 2 kanál Maxijoule és 2 kanál cukor Pld egy pohár tejeskávéba: tejszín, 2 kanál Maxijoule, és 2 kanál cukor Négyszer esznek naponta McDonalds, Burger King, csokoládé, fagylalt bátorítva!

Óvoda Legközelebbit választották Nem volt probléma, beadták a gyógyszert Utólag jöttek rá, hogy milyen szerencsések voltak, mert másutt nem voltak ilyen készségesek

Iskola Első évben (fél napos iskola) nem volt probléma Második évtől (egész napos iskola) a második héten az igazgató behivatta, nem vállalják az enzimbeadás felelősségét. Beszél a helyi „Special Needs Advisor”-ral, aki bemegy vele az iskolába, ahol az igazgató abban a pillanatban megváltozik. A szülő és a CF nővér együtt tartott megbeszélést a gyermekeknek és a tanároknak a CF-ről

Más ország - majdnem hasonló problémák, keményen megfogalmazva.