Dr. Molnár László ETE főtitkár

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szélkerék-erdők a világban és hazánkban
Advertisements

2013. év végéig kitermelt: •~ 500 felfedezett mezőből •Földgáz:229,8 milliárd m 3 •Kőolaj: 98,6 millió tonna Jelenlegi termelés a hazai földgázigények.
Környezetvédelmi ipar és hulladékgazdálkodás Magyarországon
Energia – történelem - társadalom
Energia és (levegő)környezet
Energia: krízis vagy hisztéria?. ÓE kollégium Bánki Donát Tagkollégium Szakmai-Tudományos Műhely november 30 Korondi Endre docens, RKK.
Energetikai folyamatok és berendezések
Fenntartható energiagazdálkodással az éghajlatváltozással szemben: retorika vagy realitás? Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Környezetgazdaságtan.
IV. Energy Summit Konferencia.
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Makrogazdasági és részvénypiaci kilátások
Pelech Dávid Budapest Duna Kontakt Pont
A válság és ami utána következik….
ENERGIABIZTONSÁG 2009 Földgáz és energiabiztonság Rahóty Zoltán E
Megújuló energia tanúsítványok az EON ügyfelei számára
A biztosítók vagyonkezelésének aktuális kérdései Mit kezdjünk az alacsony hozamkörnyezettel? MABISZ Konferencia október 19. Hamecz István elnök-vezérigazgató.
A MOL Csoport szerepe a kelet-nyugati energiaáramlásban
A hazai energetika fejlődésének társadalmi, gazdasági feltételei, jövőképe Kaderják Péter Kutatóközpont vezető Erőmű Fórum, Velence, október 7.
A PIACI MŰKÖDÉS TAPASZTALATAI A MAGYAR GÁZIPARBAN
Európai és hazai gazdasági és gázellátási áttekintés - hol tartunk most? A GTTSZ november 12. Budapest Európai és hazai gazdasági és gázellátási.
PEA konferencia Energiaellátás, energiahatékonyság és klímavédelem Európában és Magyarországon Budapest, ELTE november 30. Az európai és a hazai.
XXXI. FAGOSZ Faipari és Fakereskedelmi Konferencia Tűzifa hiány? Dobogókő November 08. Jung László EGERERDŐ Zrt. vezérigazgató-helyettes.
A nemzetközi üzleti élet etikája
Metán-hidrát.
Klímaváltozás – fenntarthatóság - energiatermelés
Észak Dél ellen.
Mi is az? görög ενεργεια kifejezésből Ahol: - az εν- jelentése „be-” - az έργον-é pedig „munka” - az -ια pedig absztrakt főnév Az εν-εργεια összetétel.
A Közös Agrárpolitika (KAP) aktuális kérdései, várható változások ÚMVP képzés „Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó.
A magyar-orosz gazdasági kapcsolatok helyzete és jövője
Hagyományos energiaforrások és az atomenergia
A villamosenergia-ellátás forrásoldalának alakulása
1 Megújuló villamosenergia arányát tekintve: Új befektetések a fenntartható energiarendszerekbe Technológiánként: Értékben: Régiónként: Forrás:
Az infláció tényezői 2006-ban Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Rt.
1 „ Energiapolitikai kérdőjelek, lehetséges válaszok” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. MKT Vándorgyűlés, Eger Június.
FIDESZ GAZDASÁGI KABINET Az energiaszektor stratégiai átalakításának lehetősége és útjai Dr. Fónagy János szeptember 25. Fidesz- Magyar Polgári Szövetség.
A nemzetközi és a hazai gázpiac alakulása – Földgáz ellátásunk jövője
Dr. Molnár László ETE főtitkár
Energiahatékonyság és fenntartható fejlődés
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Tudásalapú társadalom és fenntartható fejlődés a globális felmelegedés korában Milyen globális és európai kihívásokra kell válaszokat találnunk? Herczog.
Jut is, marad is? Készítette: Vígh Hedvig
Erőforrások a Földön Jut is, marad is?. Az emberiség a legutóbbi 20 évben több energiahordozót és természetes nyersanyagot használt föl, mint azt megelőzően.
Az atomenergia helyzete a világon Helyzetkép, okok és következmények Energia Klub december.
Zarándy Tamás főosztályvezető
MVM Trade portfoliója 2009-ben
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
NÉMETH MÁRTA BIOLÓGIA BSC, 3. ÉVFOLYAM Energiapolitika
Orosz atomerõmû-beruházások a nagyvilágban Paks vobiscum? december 13. Deák András, MKI külső munkatárs.
A napelemes (PV) hálózatra termelő villamos erőművek helyzete a világban, és Magyarországon.
Laufer Tamás, IVSZ elnök Elvándorol a szakma?
METÁN-HIDRÁT.
A népességnövekedés tényezői és következményei
Az energiahatékonyság a legolcsóbb energiaforrás Budapest, november.
Energia és (levegő)környezet
Energetikai gazdaságtan
1 „ Beszéljünk végre világosan az energetikáról” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Energetika Október 2.
Az FGSZ Zrt. helyzete, stratégiája és fejlesztései
MIT TEHETÜNK A GÁZFÜGGŐSÉG CSÖKKENTÉSE ÉRDEKÉBEN?
ben Európában telepítették a világ napelemes rendszereinek 70%-át, 2013-ban ez az arány már csak 28% volt, - az új PV (photovoltaic - fotovillamos.
Jövőkutatás: az energiák jövője, a földgáz sorsa Dr. Szilágyi Zsombor gázipari szakértő Magyar Mérnöki Kamara MESZ XXIII. Országos Fogyasztói Konferencia.
LNG lehetséges import beszerzési forrásai. A világ LNG piaca 2015-ben a globális nemzetközi LNG kereskedelem volumene elérte a 244,8 millió tonnás értéket,
GÁZPIACI HELYZETKÉP A FÖLDGÁZIPAR STRATÉGIAI KÉRDÉSEI 2007 május.
„ENERGIA KÖRKÉP” BPMK Kihelyezett elnökségi ülés Kolozsvár, Dr. Molnár László okl. gépészmérnök Dr. Kontra Jenő Ph.D., egyetemi tanár.
A FÖLDGÁZELLÁTÁS HELYZETE Dr. Magyari Dániel Budapest 2011 MÁRCIUS.
Energiatervezés Trendek és folyamatok. Energiafelhasználási trendek.
GEOTERMIKUS ENERGIA.
Dr. Stróbl Alajos (ETV-ERŐTERV)
A hazai erőműpark és a villamosenergia-ellátás helyzetéről
Energetikai gazdaságtan
Lóránt Károly: Energetikai unió az EU-ban
Előadás másolata:

Dr. Molnár László ETE főtitkár MATÁSZSZ 2013. november 14. Visegrád Európai és hazai gázellátási áttekintés - hol tartunk most? Dr. Molnár László ETE főtitkár

Az globális gázellátás alakulása

A szénhidrogének helyzete 1970-től máig Az 1970-es években: az MIT „Limits to Growth” (A növekedés határai) szerint: 2000-re elfogy az olaj és a gáz; 2000 körül: biztos, hogy túl vagyunk az olajcsúcson, és lehet hogy a gázcsúcson is; csak a megújulók mentik meg a világot az energiahiánytól; 2013-ban: 250-300 évre elegendő olaj és gáz van, de lehet, hogy gázból még sokkal több is; a szénhidrogének sokkal olcsóbbak, mint a megújulók

Egy óriási fordulat a gáziparban Hatalmas és gazdaságosan kitermelhető nem konvencionális gázvagyont találtak több kontinensen, de főképp Észak-Amerikában indult meg a termelés Így az eddig 60-70 évre elegendő gázvagyon egyszerre 250-300 évre lett elegendő Még nagyobb gázkészletet találtak metán-hidrát formájában, mely 2-3 évtized múlva termőre fordulhat Az LNG-vel a gázkereskedelem globálissá vált

Nem konvencionális gázkészletek világszerte, 1000 Mrd m3 Összes készlet: 922 ezer Mrd m3 5-ször több a hagyományos készletnél (250 évig elegendő) Nem konvencionális gáz, Világ készletek, ezer milliárd m3 Új hír: Oroszország óriási nem-konvencionális készletekkel rendelkezik összesen akár 650 ezer milliárd m3 termelhető ki. Új hír 2: Hatalmas metán-hidrát készletek is vannak Palagáz Szénbányászati metán Márga gáz A nem konvencionális olajkészletek 5-ször nagyobbak a konvencionálisnál Hatalmas gázbőség van!

A metán hidrát készletek eloszlása az óceánok fenekén A Föld fosszilis energia készletei (Mrd tonna szén-egyenérték) (A metán-hidrát szilárd anyag, de instabil elegy, amely alacsony hőmérsékleten képződik a tengerek mélyén, a tengervíz keltette nagy nyomás alatt. Kb. 1000-1500 méteres vízmélységben, 5 °C körüli hőmérsékleten a metán hidrát formájában kötődik meg.)

Földgáz import árak 1984-2011 Az amerikai palagáz termelés hatásai a gázpiacra 2012 végére a US gázárak leestek az európai árak 20-25-%-ára 1millió Btu = 1,055 GJ Japán Németo. Belgium Spanyol US Hatalmas különbség az amerikai és az egyéb fejlett-világbeli gázárak között

Az amerikai földgáz ár alakulása, 2003-2012 Árak a Henry Hub-nál, dollár/millió btu Következmények: gázipari beruhá- zások megtér.  amerikai szén  amerikai feldol- gozó ipar  -EU szénfogyasztás  -EU versenyképesség  -LNG jön az EU-ba  gázbőség + áresés 1millió btu = 1,055 GJ

A hazai energetika helyzete

A magyar GDP és energiafelhasználás (TPES) alakulása 2008-2012 között A magyar GDP és energiafelhasználás (TPES) alakulása 2008-2012 között. GDP növekedés 2013-ra: 0,7% (EU prognózis) A magyar energiafelhasználás az 1980-as évek végi 1350 PJ-ről lement 1000 PJ alá % ill. 10 PJ TPES GDP  GDP progn.

A hazai árampiac alakulása Szomszédaink látnak el minket árammal? A hazai vill.en. felhasználás 2010-ről 2012-re csaknem 8%-kal, 34,4 TWh-ra csökkent. A MEKH adatai szerint az áramtermelés leginkább a gázerőműveknél csökkent, 11,7-ről 9,2 TWh-ra. Eközben az import egyre nő, 2013. áprilisában elérte a 34%-ot. Három éve ez az arány csak 17%, tavaly 19%-volt a MAVIR szerint. A magyar piac 2012 szeptemberében összekapcsolódott a cseh és szlovák árampiaccal, és ez várhatóan tovább bővül a lengyel és a román piaccal.

Mit csinálnak a hazai erőművek. Az import már eléri a 35%-ot Mit csinálnak a hazai erőművek? Az import már eléri a 35%-ot! Mindenkitől veszünk? Forrás: MAVIR-Stróbl

Hazai gázipari új fejlemények

Magyar gázhelyzet, Főbb tényezők 2007 óta, 15 mrd m3-ről a csökkenő gázfogyasztás, 2012-ben 10,2 milliárd m3 a hazai fogyasztás. Makói árok egyelőre nem termel. További gázfogyasztás csökkenés várható (GDP, energ. intenzív ágazatok zsugorodása, EU EE dir., megújulók, távhőnél, vill.en.-nél gáz kiváltása,). A jövő évekre 9-10 mrd m3-es fogyasztás várható Szerződések E.ON Földgáz Trade és Storage megvásárlása (E.ON kiszáll a régióból), 280 mrd Ft (vevő: MVM) + strat.tár.120 mrd Ft Hosszútávú szerződés (TOP) 2015-ben lejár. Folytatás? Csomag: Gáz-szerződés, Szurgutnyeftegáz, MALÉV, Dunaferr, Paksi új blokkok TOP szerződés és/vagy spot piaci beszerzés? Hány Mrd m3 TOP és mennyi spot-piaci? Keleti vagy nyugati árelőny?

Az MVM gázipari szerepre készül A MOL gázipari szerepe csökken? Az E.ON gáztározók megvásárlása  (280 Mrd Ft) A MOL Szőregi stratégiai gáztározója megvás.  (120Mrd Ft) Szlovák-magyar interkonnektor építése (FGSZ helyett) Gáztőzsde működtetése a HUPX keretein belül (FGSZ helyett, mely eddig napi földgáz- és kapacitás-kereskedelmi piacot („NFKP”) működtetett a MOL leányvállalata, a Földgázszállító Zrt. („FGSZ”)) Déli Áramlat és AGRI hazai szakaszának építése Jövő tervek: (Horváth Péter volt MEH elnök lett a gáz üzletág vezetője) FGSZ integrálása? Esetleg gázszolgáltatók megvásárlása? * Kérdés: Gázágazat vs. Új nukleáris blokkok? * INA részvények eladása?

A Nabucco-West vesztésre áll Az évi 10 mrd m3-es azeri gázt a TAP-nak adják az azeriek M.o. valószínűleg elveszíti tranzit és gázközpont szerepét Gyengülnek M.o. alkupozíciói az orosz tárgyalásokon Mi állhat a döntés hátterében? Kedvezőbb árak? Politikai kérdések? Északi gázkorridor Magyar reakció: NETS projekt fejlesztése

A jelenlegi nyomvonal gyengíti M.o. szerepét mint tranzitország és A Déli Áramlat útvonala A DÁ Magyarország délnyugati részén halad Gazprom (Russia) and ENI (Italy) A jelenlegi nyomvonal gyengíti M.o. szerepét mint tranzitország és mint gázközpont EU terv a jövőre (Öttinger Energia biztos): Minden EU tagállam kapja azonos áron az orosz gázt

Köszönöm megtisztelő figyelmüket