A Víz és Egészség Jegyzőkönyv végrehajtási programja 2008-2009 A Víz és Egészség Szakbizottság 3. ülése, 2009.január 19.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
Advertisements

e-NIVÓ zárókonferencia Jászfényszaru szeptember 23.
A Pécsi Kistérség Foglalkoztatási Paktuma
Leader subcommittee – 28/04/2009 Az Európai Vidékfejlesztési Hálózat (EVH) első évi tevékenységének áttekintése [2008. július – június] AGRI/G.3.
Tanácsadási szolgáltatások „ A jövő önkormányzatának alapja Pusztamonostoron – ÁROP-1.A.2/A számú forrás felhasználásával” projektben Bíró Gabriella.
Tehetségpont létrehozása
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
Az EU „Városi környezet” tematikus stratégiája – a városi környezetgazdálkodás perspektívái Dr. Buzás Kálmánné KvVM Környezetpolitikai Osztály Szakmai.
ENVI-ART Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Kft.
A víz mint magyar EU-elnökségi prioritás
PannonRIS – Folyami Információs Szolgáltatások Magyarországon
„ Tiszaalpár Nagyközség szennyvízelvezetése és tisztítása a település vonzó természeti környezetének, felszíni és felszín alatti vizeinek megóvásáért”
EKOP Elektronikus levéltár
Szeretettel köszöntjük a TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai szakmai fórum résztvevőit! szakmai fórum résztvevőit!
Ecological assessment of the Szamos/Somes River to determine its influance on the ecological state of the Tisza River Dr. Csipkés József Felső-Tisza-vidéki.
Szép őszi napot kívánok!. MÉRFÖLDKŐ NAP NOVEMBER 4. Helyszín: Villa Pelikán télikertje (9700 Szombathely, Deák F. u. 3.)
Gyermekszegénység – uniós prioritások és a magyar elnökség lehetőségei.
Intézményvezetői Értekezlet október 6.
Az Európai Unió KKV politikája Mikro-, kis-, és középvállalkozók első országos fóruma Bakodpuszta, május 6. Németh István, Európai Bizottság.
A mesterképzések létesítésének és indításának helyzete a műszaki szakterületen Sima Dezső MFRFK, november 3.
Európai Uniós támogatásokat kezelő intézményrendszer a környezeti fejlesztésekben Kiss Pál 2007/04/20 Igazgató Fejlesztési Igazgatóság Környezetvédelmi.
1 A KBSZ BEMUTATÁSA év eseményei KBSZ SZAKMAI NAPOK - HAJÓZÁS Budapest, március 31. Orosz Dalma főosztályvezető.
Aktualitások, a SOER 2015 tervezett struktúrája
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM Monitoring és értékelés.
Tájékoztató a területfejlesztésért felelős főigazgatók üléséről Drahos Zsuzsanna Budapest, április 7.
Az EK Rendelet felülvizsgálatának magyar javaslatai és ETT jó gyakorlatok Előadó: Dr. Szabó Erika Területi Közigazgatásért és Választásokért Felelős Államtitkár.
Az Ulmi Folyamat és az európai Duna-stratégia
Tájékoztató a második mennyiségi hatástanulmány (QIS2) előkészületeiről Gaálné Kodila Diána
CEIOPS Solvency II. Accounting/Pillar III working group Közzétételi követelmények Gyöngy Judit
Budapest, december 9. 1 A könyvvizsgálói közfelügyelet szerepe és a Közfelügyeleti Bizottság tevékenysége ben Fekete Imréné.
1 A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK ÉRVÉNYESÍTÉSI LEHETŐSÉGEI A TERVEZÉSI GYAKORLATBAN A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK.
1 OST 2. munkabizottság ülése KSH november 18. Dr. Laczka Éva.
„SEGÍTSÉG – A DOHÁNYFÜSTMENTES ÉLETÉRT” – az Európai Bizottság új kezdeményezése Dr. Szilágyi Tibor, MD, MPhilPH május 31.
Határon átnyúló vitarendezés. Bevezetés határon átnyúló viták nehézségei különböző nyelv jogismeret hiánya, fogyasztói jogvitákban különösen.
C2ENET: Közép-Európai Környezetvédelmi Hálózat ERFA, Interreg III.B. Cadses, európai uniós támogatással (2007. január – március) Dr. Zongor Gábor,
A Strukturális Alapok tervezési folyamata és a partnerség Részvételi demokrácia, társadalmi párbeszéd: avagy hogyan tudnak a civil szervezetek élni részvételi.
Electricity network in Europe Berlin, március 21.
EURÓPAI ÜZEMI TANÁCSOK KONFERENCIÁJA 2009 Budapest, november 17. ÜZEMI TANÁCSOK TÁRSASÁGI SZINTŰ EGYÜTTMŰKÖDÉSI FÓRUMA.
Magyar Nemzeti Élelmiszer-technológiai Platform © Campden & Chorleywood Kht 1 Az MNÉTP megalakulása óta végzett tevékenységek A stratégia kidolgozása.
A Dublin-i Future Internet Assembly üzenetei Sallai Gyula, Vilmos András Jövő Internet Kutatáskoordinációs Központ Budapest, június 4.
Európai Menekültügyi Alap évi allokációja SZAKMAI RÉSZ Pályázható célkitűzések és tevékenységek Célcsoportok Változások A pályázók tájékoztatása,
A magyar vidékfejlesztés és mezőgazdaság jövője Európában Konferencia 2011.május 24. Javaslatok az EU vízpolitikájának integrálására a Nemzeti Vidékstratégia.
Farkas Katalin – Vilmányi Márton június 15.
Regional Office for Europe and Central Asia FAO Információs Hálózatok Hatékony tudásmegosztással a gazdák és partnereik érdekében az Európai Térségben.
2007. évi célkitűzéseink. I as uniós pénzügyi-tervezési időszakra való felkészülés átfogó regionális területfejlesztési program elékszítése,
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
EU szabályozás Általános környezetvédelmi jogtár Forrás:
HEFOP 2.1 Pályázati Kiírás Projektindító február 14. Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium.
A Cseh - Magyar Üzleti Klub. A Cseh Magyar Üzleti klub legfőbb céljának tekinti a kétoldalú üzleti kapcsolatok fejlesztését, és a cseh illetve magyar.
This project is implemented through the CENTRAL EUROPE Programme co-financed by the ERDF. airLED projekt - airLED project Regionális Fejlesztési és Koordinációs.
Natura 2000 területek fenntartási tervei
A természetvédelem lehetőségei a LIFE+ programban
MIT TUDUNK AZ IFJÚSÁGPOLITIKÁRÓL? Kvíz. ISTEN HOZOTT BENNETEKET EGY RÖVID KVÍZBEN, MELY SOK MINDENRE VONATKOZIK, AMI A FIATALOKAT ÉRINTI...
AZ IVÓVÍZVIZSGÁLATOK VÉGZÉSÉNEK, ÉS A LABORATÓRIUMI EREDMÉNYEK JELENTÉSI RENDSZERÉNEK VÁLTOZÁSAI Laczkó András közegészségügyi felügyelő.
MAGYOTT Közgyűlés február 16. Beszámoló Állatgyógyászati munkacsoport Dr. Kulcsár Gábor.
Hogyan válasszunk iskolát, tudnivalók iskolaválasztás előtt! 8. évfolyamra járó tanulók szüleinek tartandó értekezletre 8. évfolyamra járó tanulók szüleinek.
Káldos János Országos Széchényi Könyvtár Magyar Elektronikus Könyvtár.
From eco-efficiency to sustainable production Maria Csutora Pietro Bertazzi The workshop is based on research done in the HU-0056 “Sustainable consumption,
Informatio Medicata október 18.
1 A kémiai biztonság új stratégiája. Európai Unió: Fehér Könyv. REACH. Globális Stratégia: Globális harmonizáció. SAICM. Prof. Dr. Ungváry György.
2014 május 6., Miskolc. A Cseh Magyar Üzleti klub legfőbb céljának tekinti a kétoldalú üzleti kapcsolatok fejlesztését, és a cseh illetve magyar vállalkozások.
MESZK Gyermekápolás Szakmai Tagozat Beszámoló január-december Bognár Lászlóné tagozatvezető.
LIFE KÖRNYEZETVÉDELMI ALPROGRAM
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET TERVEI 2008
Back to Nature Egy kísérleti, természet-közeli, innovatív pedagógia kifejlesztése általános iskolák számára.
ISO/IEC Software Asset Management szabvány
Towards an Effective Regional Resource Allocation (TERRA) Zárókonferencia Nagyvárad, március 19. A projekt rövid bemutatása - célok és eredmények.
NYITÓ KONFERENCIA Egészségügyi alapellátáshoz kapcsolódó
„Networking and participation – for the more effective representation of the interest of people experiencing poverty Getting funding from the European.
Előadás másolata:

A Víz és Egészség Jegyzőkönyv végrehajtási programja A Víz és Egészség Szakbizottság 3. ülése, 2009.január 19.

Víz és Egészség Munkacsoport (WG WH) A VEJ hatálya alatti 1. ülés: június Az ülés célja a MOP 1- óta eltelt időszak áttekintése, a VEJ hatálya alatt működő különböző akciócsoportok és programok politikai szintű áttekintése, orientálása és a VEJ belső és külső kapcsolatainak áttekintése. Az ülés jegyzőkönyve megtekinthető a ece_mp_wh_wg_1_2008_2_for%20submission_final.pdf hivatkozáson. A 2. ülésre július 2-3-án kerül sor Genfben. ece_mp_wh_wg_1_2008_2_for%20submission_final.pdf

Ad Hoc Projekt Facilitációs Mechanizmus (AhPFM) A Testület 1. ülése: június 25. Ad Hoc Project Facilitation Mechanism Az ülés célja, hogy az „Ad Hoc Project Clearing House ” a kinevezett Facilitátor előkészítésében áttekintse és meghatározza azokat a nem-infrastruktúrális támogatási akciókat, amelyeket támogatásra javasol. Az ülés jegyzőkönyve megtekinthető a e.pdf e.pdf hivatkozáson. A 2. ülésre július 1-én kerül sor,újra a WG WH előtt közvetlenül.

Task Force on Surveillance (TFS) Az akciócsoport tevékenységének célja a víz által terjedő megbetegedések surveillance, előrejelző és reagáló rendszereinek kialakítását támogató útmutató kifejlesztése és képzési támogatás kétoldalú „country assistance” programokban. A TF beszámolója a e.pdf dokumentumban tekinthető meg e.pdf Ezévi programjukban szerepel a Workshop on surveillance of water-related diseases under a changing climate (március 1-4, Jeruzsálem) és ezzel együtt a TF 2. ülése. Ld.: és

Task Force on Indicators and Reporting (TFIR) Ez volt 2008-ban a legaktívabb akciócsoport, amelynek egy kisebb „core-groupja” januárban, szeptemberben és decemberben is ülésezett. Márciusban sor került a TF 1. ülésére is. A TF célja a VEJ végrehajtási program legközelebbi kötelezettségeire: a célok és céldátumok meghatározására, a jelentési rendszer kialakítására és az alkalmazandó indikátorokra vonatkozik. Ebben az évben hamarosan sor kerül egy workshopra és ezzel együtt a TF 2. ülésére. Ld.: tm és tm A csoportban a magyar részvétel jelentős: a core groupnak magam is tagja vagyok, Steindl Zsuzsa pedig a TF alelnöke.

-"setting targets beyond EU level" - Collin Mc Laren (Scotland) - to be contacted by the secretariat -"a positive story from Central Asia" -a speaker from WHO to be identified and contacted by Roger -"training as a target in Finland"- the right person to be identified and contacted by Risto -"Rapid assessment" - presentation to be delivered by Oliver - "presentation on national coordination arrangements - examples from Hungary:" Mihaly to propose a speaker -"affortability/accessibility of water"social issues/indicator" - possibly Portugal or Hungary -"the added value of the Protocol vs EU directives" - material to be provided all to Mihaly (10 January the latest) -"reporting under the Protocol - the approach, rationale, - possible examples of the reporting mechanism which could be useful under the Protocol to be communicated to Francesca (10 January)

Task Force on Extreme Weather Events (TFEWE) Ez az akciócsoport a Konvenció hasonló testületével együtt, és közös program szerint tevékenykedik áprilisában Rómában volt az 1. ülése, majd egy júliusi amsterdami workshopban is érdekeltek voltak. A TF elsődleges célja a klímaváltozási adaptáció elősegítése a VEJ által érintett területeken. Ld: és htm htm Ebben az évben április e között lesz a TF 2. ülése: a Workshop on Transboundary Flood Risk Management- tel együtt.

BUREAU A VEJ két MOP közti interim periódusának irányító testülete szeptember én ülésezett. Ld.: _Protocol_2008.pdf Elsősorban a VEJ pénzügyi nehézségei érdemelnek említést. A Tagállamok lehetőségei: _Protocol_2008.pdf –saját pénzbefizetések és in-kind hozzájárulások –Eljárás az UNECE Executive Secretary és a Division Director irányában –Eljárás a WHO Regional Committee irányában Progress in the ratification process and other issues related to the promotion of the Protocol ügye: Visegrádi találkozó lehetősége a Protocol implementációjáról és promociójáról a régióban (skandináv, és CH-FR-DE-IT mintára). EU-PWH kooperáció vagy verseny ügye Kirgizisztán ratifikációja folyamatban

BUREAU (2) Protocol – 5. Miniszteri Konferencia (Párma, 2010 jan-feb) –Elő-esemény: technikai természetű –A 10. évforduló „ünneplése” a nyitó ülésszakon –Politikai kontextusok: a CEHAPE és a Klíma ülésszakokon és a Deklarációban. –A konkrétumokról tagállami javaslatokat és támogatást (pénzügyit is) várnak. –Kérik a tagállamokat, hogy PWH- megközelítéseiket és „sikertörténeteiket” mielőbb ajánlják fel a nyitóülésen való bemutatásra.

Egyéb, VEJ-releváns események A felszín alatti ivóvízforrások védelme karsztos területeken címmel megrendezett workshopra Krk szigetén (Cr) került sor április én. Magyar résztvevők (KvVM) előadást tartottak a miskolci vízjárvány környezeti körülményeiről. Ld.: Workshop on the protection of groundwater as a source of drinking water in karst areas Workshop on the protection of groundwater as a source of drinking water in karst areas és a jelentés a workshopról: eport%20Croatia%20workshop%20groundwater.pdf eport%20Croatia%20workshop%20groundwater.pdf Capacity for Water Cooperation (UNECE-UNDP-OSCE) Workshop on Water and Health a WHO/EURO-val együrrműködésben, Bukarest, május A wks-t az EU is támogatta az EUWI EECCA komponenseként, és a VEJ román elnökségét adó Környezetvédelmi Minisztérium biztosította a helyszínt. Magam meghívottként 2 előadást is tartottam. Ld. még: CWC workshop on water and health

Egyéb, VEJ-releváns események (2) Workshop on Water Safety in Small Scale Water Supplies in the European Region: common challenges and needs november , Bad Elster, DE az UBA és a WHO/EURO szervezésében. Negyven résztvevő 20 országból (számos EECCA országból is). A résztvevők konszenzusos állásfoglalást fogadtak el a kisméretű vízellátó rendszerek európai mértékű fontosságáról, ld.: ol/ _1 és sokan csatlakoztak a WHO Network on small community water supply-hoz. (Ld.: index.htmlWorkshop on Water Safety in Small Scale Water Supplies in the European Region: common challenges and needs ol/ _1 index.html Workshop on the Protocol on Water and Health, aug. 20. World Water Week, Stockholm. Ld.: WaterProtocol/ _1 WaterProtocol/ _1

Egyéb, VEJ-releváns események (3) „Water Unites – Strengthening Regional Cooperation on Water Management in Central Asia“ ld.: A Compliance Committee 2. ülése: RoP és a nyilvánosság kommunikációs szabályai a fő témák. Ld.: _4_report_SUBMITTED.pdf _4_report_SUBMITTED.pdf A WHO Fürdővíz Irányelvek értékeléséről és a mesterséges fürdők aktuális kérdéseiről egy kérdőívet helyetek ki a Robens Centre (Univ. Of Surrey) honlapjára, és kérik, minél többen töltsék ki. Ld.:

További információk A 2009-re tervezett események naptára: Bár nem közvetlen VEJ vonatkozású, fel szeretném hívni a figyelmet a Helsinki Konvenció „Nature for Water” sorozat két brosurájára, amelyek a vizi ökoszisztémák és a fenntartható fejlődés összefüggéseivel foglalkoznak: Nature for water: protecting water-related ecosystems for sustainable development és Nature for water: innovative financing for the environment

FolyamatIdőigényIdőzítés Nemzeti egyeztetés a jelentésről 3 hónap2009. okt. 15 – jan tervezet1 hónap2010. jan. 15 – feb. 15. A tervezet vitája30 nap2010. feb. 15. – márc. 15. A jelentés elkészítése (fordítása) 30 nap2010. márc. 15 – ápr. 15. Benyújtás határideje180 nappal a Részes Felek találkozója előtt ápr. 15. Jelentés a Részes Felek 2. Találkozójának

Célok és határidők PWH Art 6 (2) k) A Magyar Fürdőszövetség és a Magyar Uszodatechnikai Egyesület javaslatai: Az összes közösségi medencés fürdő lényegi tervezési, kivitelezési és üzemeltetési szempontú irányítási kérdé- seinek jogszabályi rendezése. Határidő: A jogszabályokban meghatározott előírások betartására ellenőrző-lista formájú kontroll rendszer kialakítása és be- vezetése az ÁNTSZ szervezeteinél. Határidő: A közfürdőkben dolgozó munkatársak továbbképzési rendszerének kialakítása internetes online tanfolyam- sorozat kidolgozásával és meghatározott honlapokon történő bevezetésével. Határidő:

Célok és határidők PWH Art 6 (2) k) A mesterséges fürdők (közfürdők) vendégei számára az őket védő-szolgáló jogszabályi előírásokról internetes online tájékoztató rendszer kialakítása és működtetése. Határidő: A vonatkozó jogszabályi előírások ( pl.:ADR, munkavé- delem, környezetvédelem, vízjog, kémiai biztonság) közfürdők számára integ-rált, folyamatosan aktualizált gyűjteményének kialakítása az üzemeltetés komplex feladatainak segítésére.Határidő: Ellenőrzési, felülvizsgálati és tanácsadási rendszer kiala- kítása vízminőségnek megfelelő vízkezelési technológia biztosítására a közfürdőkben. Határidő: