Regionális gazdaságtan I.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A helyi termékek szerepe a gazdaságfejlesztésben TAPASZTALATOK, PÉLDÁK, A FEJLŐDÉS LEHETSÉGES IRÁNYAI.
Advertisements

Makroökonómia 5. előadás.
A kereskedelmi vállalkozás erőforrásai
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan
A piac Szakiskola.
Regionális gazdaságtan 4.
A gazdasági fejlettség mutatói
A FÖLD TERMÉSZETI ERŐFORRÁSAI
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
Műszaki haladás közgazdasági szempontból Meyer Dietmar március 3.
Az ipar.
tételsor 2. tétel A kistérség a korábbi együttműködési lehetőségek alapján megtartotta a soron következő ülését. Az ülés célja a logisztikai.
Bevezetés a közgazdaságtanba I.2006/2007. tanév, 1. félév 3. előadás 1 A kurzus programja DátumTémakör szeptember Bevezetés. A közgazdaságtan alapfogalmai.
BEVEZETÉS A KÖZGAZDASÁGTANBA I.
A ppt fájlokat a GTK honlapján…
A kurzus programja Dátum Témakör ELŐVIZSGA szeptember 15.
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
Vállalati folyamatok, alrendszerek, tömegszerűség, külső környezet, belső adottságok, hierarchia, kultúra.
4. Előadás Vállalatgazdálkodási alapok
A makrgazdasági munkakínálat:
A falvak és a tanyák TK.:85-88.old. Atl.:20-21.old.
Településmarketing Értékaudit.
Az RTM kialakulása és koncepciójának lényege
A fogyasztóvédelem gazdasági alapjai
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
III. A logisztika jövője
Innovációs zónák, klaszterek szerepe a regionális fejlesztésekben Szent István Egyetem Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet Dr. Nagy Henrietta,
A regionális gazdaságtan tárgya
Hiányzók: Varga László, Horváth Balázs Szervezeti környezet.
Telephelyelméletek, telepítési tényezők
NOVÁK TAMÁS Nemzetközi Gazdaságtan
Elméleti közgazdaságtan
Kapacitás menedzsment
Nemzetközi marketing A globalizáció és ami utána jön
IV. A munkaerő keresleti előrejelzés becslési módszere Kutatásvezető: Dávid János 3K Consens Iroda 2007.
Nyíregyházi Főiskola, 2006/2007. II. félév
Dőry Tibor MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet
MAKROÖKONOMIA Előadás Szabó Richard BMF KKGK VSZI
Kereslet-rugalmassági számítások
A KOMPLEX DÖNTÉSI MODELL MATEMATIKAI ÖSSZEFÜGGÉSRENDSZERE Hanyecz Lajos.
A piac: A tényleges és potenciális eladók és vevők, illetve azok cserekapcsolatainak rendszere, melynek legfontosabb elemei a kereslet, a kínálat, az ár.
Gazdasági és PÉNZÜGYI Elemzés 5.
1 Gyorsul a gazdaság növekedése. 2 Nő a beruházás.
A termelés költségei.
A MEZŐGAZDASÁG FÖLDRAJZA
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Tantárgyi tematika Területi gazdaságtan Nyíregyházi Főiskola, 2007/2008. II. félév Filepné dr. Nagy Éva.
A termelés költségei.
Regionális gazdaságtan 3.
Területi mikrogazdaságtan
AZ ELLÁTÁS FEJLŐDÉSE ÉS A MARKETING KIALAKULÁSA
Gazdasági ismeretek A gazdasági fejlettség mérőszámai.
A piac és a piacgazdaság. A piac fogalma Több értelmezése lehet: I. A piac a javak (termelés, szolgáltatás) realizálásának színtere, a tényleges és a.
A településhierarchia és a településhálózat
Operatív menedzsment és versenyképesség
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Regionális és vidékfejlesztési ismeretek
A piac és a piacgazdaság
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
A kereskedelem fogalma, szerepe a gazdaságban
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
A telephelyválasztást, letelepedését befolyásoló tényezők
Előadás másolata:

Regionális gazdaságtan I. Méhesné Berek Szilvia

Bevezetés Kialakulása XX. Század Tartalma összetett: Elvek, törvényszerűségek Működés térbeli problémái „Elhelyezés” passzivitása Tárgya: Gazdasági törvényszerűségek térbeli érvényesülése

Alkalmazott gazdaságtudományok: Ágazati gazdaságtudomány (ipargt,agrárgt,kergt) Funkcionális gazdaságtudomány (pénzügytan,munkagt, marketing) Regionális gazdaságtan: legszorosabban a közgazdaságtanhoz kapcsolódik. Határtudomány a gazdaság- és földrajztudományok között.

Gazdasági földrajz, Regionális gazdaságtan Tárgy Tér Törvényszerűségek Időbeliség Gazdasági döntések TÉR fogalma

Gazdasági tér A közgazdaságtan sokáig nem foglalkozott vele kellőképpen Térbeliség vizsgálata: Konkréttól az absztraktig, Absztrakttól a konkrétig. Cél: Elméleti tétel valósághoz való közelítése

„Egy pont gazdaság” Térbeliség vizsgálata Egyetlen egységes piac-minden árunak egy ára van Áruk árát átlagos körülmények határozzák meg (termelési színvonal, termelékenység,felszereltség)

Egységes piac jellemzői Bármely vásárló azonos árszínvonal mellett bármely eladótól vásárolhat A gazdasági viszonyok ugyanazon a piacon realizálódnak (verseny-azonos/ helyettesítő áru,egyéb áru) A gazdasági feltételek azonosak-a gazdasági folyamatokra való reagálás közel azonos

Egységes piac jellemzői II. Fennállnak egy bizonyos egyensúly feltételei-a gazdaság összes résztvevője számára egyensúlyi helyzetet jelent. A munkamegosztásnak csak a TK-k csökkentésére gyakorolt hatása van kihangsúlyozva Specializálódás, Termékvolumen növekedés miatt

„Egy pont gazdaság” a térben Egységes piac a térben nem létezik Az adottságok területenként eltérőek (a gazdaság elhelyezkedése lehet előny,hátrány) Térbeli szemlélet Az átlag abszurd kategóriává válik Jövedelmezőség térbeli problémái

A gazdasági tér,mint költségtér Adottságok differenciálódásának 2 csoportja: Természeti adottságok, Azon adottságok, melyeket a gazdasági tevékenység hozott létre. Az adottságok és költségek ilyen jellegű eltéréseinek feltárásával, törvényszerűségek meghatározásával foglakozik a regionális gazdaságtan.

A gazdasági tér, mint költségtér II. Egyetlen nyersanyaglelőhely, üzem költségteret hoz létre maga körül. Az azonos termelési költségekkel rendelkező földrajzi pontokat összekötő görbéket izodapanoknak nevezzük. Költségfelszín ábrázolása.

A gazdasági tér tagolódása LÖSCH gondolatmenete: Adott síkságra 1 üzem települ-ellátási körzete addig terjed, amíg szállítási ktg-e= a nagyüzemi és a háztáji termelés közti ktg különbözetet. Ha a termelési ág jövedelmező, mások is bekapcsolódnak-”teljes lefedettség”. Az üzemek száma mindaddig nő, amíg adott tevékenység nyereséges lesz.

A gazdasági tér tagolódása II. A piacterületet kör alakúnak feltételeztük. Azonban a kör nem tud teljes lefedést létrehozni. A piacterületnek sokszög alakúnak kell lenni, hogy teljesen lefedjék a teret. Ez a 3, 4 és a hatszög. A gazdasági tér tagolódása hatszögeken keresztül megy végbe.

A gazdasági tér, mint valószínűségi tér A valószínűségi megközelítés előretörésének okai: Valósághoz való közelítés, Ismert törvényszerűségek igazolása, újak feltárása. Térbeli szerkezet jellege: Az adott struktúra, vagy eloszlás szabályos, vagy véletlen.

A gazdasági tér, mint valószínűségi tér II. A véletlen jellegű eloszlás két alapvető feltétele: Egyenlő valószínűség feltétele Függetlenség feltétele Ha a két feltétel közül valamelyik nem érvényesül, nem beszélhetünk véletlen jellegű eloszlásról.

A térbeli szerkezet fejlődésének valószínűségi modellje-MARKOV láncok A térben folyamatok mennek végbe- a Markov láncok ezek nyomon követésére adnak segítséget. A térbeli egységet csoportokba lehet sorolni. Ezen csoportok között átjárás lehetséges. (népességvándorlás egyik területről a másikra)

Az időbeli átmeneteket valószínűségekkel fejezhetjük ki. A térbeli szerkezet fejlődésének valószínűségi modellje-MARKOV láncok II. Az időbeli átmeneteket valószínűségekkel fejezhetjük ki. Adott idő után a Markov lánc eljut egy olyan stádiumba, ahol 1 egyensúlyi helyzet jön létre. Elnyelő Markov lánc-elnyelő állapottal rendelkezik, amiből nem lehet átmenni másik állapotba.

Gazdasági jelenségek térbeni terjedése Új eljárást, felfedezést a termelés, tudomány fejlettségi foka jelenít meg. Terjedése: általában az új jelenség egy földrajzi ponton jelenik meg,és onnan terjed tovább. Jelenségek 2 csoportja: Új ismeretek, Áruk, jövedelmek, kereslet, kínálat.

Jelenségek térbeni terjedése Új ismeretek- nem rendelkeznek anyagi hordozóval, korlátlanul terjeszthetők, eredeti tulajdonságaik megmaradnak. Az új ismeretek terjedése hatást gyakorol az anyagi szférára. Új ism-új szükségletek-új kereslet-konkrét anyagi tárgyak, áruk

Telephelyválasztás Telephelyelmélet: a gazdaság egységeinek térbeli elhelyezkedésével, működésével, mint általános gazdasági törvényszerűséggel foglakozik. THÜNEN-mg-i termelés térbeli elhelyezkedése WEBER,PREDÖHL,PALANDER-ipari telephely elméletek LÖSCH,HOTELLING-imperializmus piacproblémái,monopolisztikus piaci verseny, gazdasági tér jellemzői

Telephelyválasztás II. ISARD,GREENHUT,SMITH-gazdasági tevékenység térbeliségére ható összes tényező vizsgálata STÖHR,SCOTT- a telephelyek kialakításának szempontjai: Magasan képzett, kreatív munkaerő, Települések szolgáltatásai, Környezet állapota.

A területi fejlődést meghatározó tényezők főbb összefüggései Egy gazdasági térség növekedését befolyásoló tényezők: népesség,tőkeállomány,természeti tényezők,technikai haladás,innováció Ezeket a tényezőket lehet számszerűsíteni! Népesség: lakosság száma,születések-halálozások száma,bevándorlás-elvándorlás,munkaképesek száma,foglalkoztatottak száma.

A mutatók számszerűsítése Tőkeállomány:álló és forgótőke mutatói pl. épületek,gépek,berendezések összértéke. A vállalkozások saját tőke mennyisége, beruházások nagysága. Természeti tényezők:termőföld nagysága és minőségi mutatói,erdőállomány,folyó-és állóvizek,nyersanyagvagyon,táji adottságok számszerűsített mutatói. Technológiai haladás:bejegyzett szabadalmak száma,alap-és alkalmazott kutatások.

Növekedési tényezők Belső (intern)növekedési tényezők: Saját belső termelési kapacitások és a belső kereslet Külső (extern) növekedési tényezők: Más régiókkal való kapcsolatok(mobilizálható termelési tényezők interregionális áramlása+ előállított javak és szolgáltatások más régiók keresletét kielégítő cseréje.)

Interregionális kapcsolatok A régiók közti kapcsolatok célja a belső, külső fogyasztói kereslet kielégítése. A régióközi ker. volumenét és irányait a régiók szakosodása, és a különböző termelési ágakra való specializálódása határozza meg. A szakosodás lehet szükségszerű(nem képes önellátásra),ill. méretgazdaságossági szempontokból.

Régiók szakosodása+az ebből eredő előnyök Abszolút előnyök (SMITH) Minden régió azt e terméket termelje, amit ő tud a legnagyobb hatékonysággal előállítani. Komparatív előnyök(RICARDO) Arra a termékre kell szakosodni,amiben a lemaradás a legkisebb. Heckscher-Ohlin elmélet A régió olyan termékeket exportál, melyek előállításához bőséges alapanyaggal rendelkezik,és Olyanokat importál,amikhez az erőforrásai szűkösek.

Régiók szakosodása és ebből eredő előnyök Porter- kompetitív előnyök Egy régió szakosodását a komparatív előnyei mellett a vállalatok versenystratégiái és ktg elvárásai is befolyásolják,amik akár versenyelőnyként is jelentkezhetnek.

Tényezők szűkössége és mobilitása Mobilitás alapján: Lokális inputok és outputok: a felhasználónak az input előfordulási helyét kell telephelyül választani,outputot ott kell létrehozni, ahol felhasználásra kerül. Áthelyezhető,mobil inputok, outputok: a telephelyet gazdasági megfontolás alapján választják ki.

Tényezők szűkössége és mobilitása Szűkösség alapján: Ubikvitás: szinte mindenhol(levegő) Kommonalitás:sok helyen (folyóvíz,elektromos áram) Ritka javak: kevés helyen (ércek,ásványkincsek) Unikális javak: nagyon kevés helyen (termálvíz)

Területhasználat Felhasználható: mg-i termőhely, ipari telephely,lakóhely-értéke változik. Elhelyezkedés: Városban:többféle területhasználati igény korlátozott területen-éles verseny, magasabb árak.(egységnyi területen nagy TÉ-et előállító tevékenységek) Vidéken:relatíve nagyobb földterület, kisebb népsűrűség-kisebb verseny,alacsonyabb árak (egységnyi területen kis TÉ-et előállító tevékenységek-mg,erdőgazdálkodás)

A területi fejlődést meghatározó természeti tényezők A regionális gazdaság term-i tényezői: Domborzat, földfelszín, Talaj, Éghajlat,időjárás,levegő, Vizek, Ásványkincsek energiahordozók.

Természeti tényezők csoportosítása Fogyó erőforrások: Felhasználással véglegesen elfogyasztott, átalakított erőforrások(kőolaj,földgáz,ércek) Újrahasznosítható erőforrások Megújuló erőforrások: Korlátlanul újrahasznosíthatók(nap, szél,víz) Csak kritikus kihasználási pontig képesek regenerálódni(erdő, állat-és növényvilág)