A TURIZMUS ÉS AZ INGATLANFEJLESZTÉS, MINT A GAZDASÁG EGYIK MOTORJA

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hogyan tovább egészségturizmus? Tények és vágyak a régióban
Advertisements

Szakpolitikai reflexiók a turizmusfejlesztés területi kohéziós szempontú értékeléséhez április 25. Dr. Nemes Andrea főosztályvezető NGM Turisztikai.
Aktuális pályázati lehetőségek
QUO VADIS TURIZMUS? MSZP kormányzati ígéretei •Dr. Kiss Elemér Kancellária miniszter: „reálértékén megőrizzük a turisztikai támogatásokat…” május.
Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
Környezetvédelmi ipar és hulladékgazdálkodás Magyarországon
Bozzay Andrásné főosztályvezető
Turisztikai helyzetkép a balatoni turisztikai régióban Siófok, október 2. Székely György Hivatalvezető.
ÉMOP 1.Prioritás Versenyképes helyi gazdaság megteremtése A turisztikai pályázatok gazdaságélénkítő hatása az Észak-Magyarországi régióban.
Felzárkózás, infrastruktúra fejlesztés, uniós források felhasználása március 12. Dr. Veres János pénzügyminiszter.
Vargáné Gálicz Ivett PhD hallgató Szent István Egyetem
Wellness lehetőségek A wellness, mint az egészségturizmus része.
2 A biztosítási piac 2013 első félévében 5,15%-ot nőtt (436 milliárdos díjbevétel)..
Városrehabilitációs konferencia Mosonyi Balázs – ROP Irányító Hatóság április 29.
TDM Szakmai Nap november 21.
Varju László, államtitkár NFGM A Regionális Fejlesztési Operatív Program tapasztalatai Tanulságok és következtetések az ÚMFT regionális programjai tükrében.
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
Nemzetgazdaságunk ágazati megoszlása a GDP%-ában
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
A turizmus gazdasági hatásai
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Dr. Juhász László PhD Docens1 Szállodagazdálkodás és vezetés I (2007 tavasz) 9.40 – V. előadó.
Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) Dr. Tóth Sándor irodavezető, Pécsi Helyi Vidékfejlesztési Iroda Területfejlesztők és Polgármesterek.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Pénz, piac és partnerség Túlélés és fejlődés a közösség részeként április 24. Budaörs.
Regionális innovációs fejlesztési lehetőségek az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Kleinheincz Ferenc főosztályvezető, Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.
Az észak-alföldi közép- és kisvárosok feldolgozóipara az ezredfordulón
A Stratégiai Környezeti Vizsgálat (SKV) szerepe a gazdasági tervezésben Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens.
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
Az NFÜ által megfogalmazott célok, azok összhangja az ágazati célkitűzésekkel „Építészet a gyógyulásért 2010” konferencia Budapest, NEFMI december.
Ciklus és trend a magyar gazdaságban,
4000 körüli vállalkozás, - ennek 80%-a mikro-vállalkozás (10 főnél kevesebb foglalkoztatott), - 15%-a kisvállalkozás (10-49 fő foglalkoztatott) 100 ezer.
Dr. Faragó Hilda, az Országos Idegenforgalmi Bizottság titkára
A MAGYAR SZÁLLODAFEJLESZTÉSI TRENDEK
HÚZ-E AZ ÁGAZAT? A MAGYAR TURIZMUS VERSENYKÉPESSÉGE
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
A közúti fuvarozás helyzete Napi Gazdaság Konferencia Karmos Gábor - főtitkár.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
ÚMFT első éves tapasztalatai, az uniós pénzek felhasználásának várható üteme Közbeszerzés.
Magyarország észak és dél között – régiós fejlesztések március 29. Dr. Veres János pénzügyminiszter.
Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács
Nemzeti Fejlesztési Terv II december 15. Dr. Veres János pénzügyminiszter.
2008. november 20. Az európai uniós integráció és a magyar gazdaság; avagy esélyek és kockázatok a magyar gépjármű szektor beruházási lehetőségeiben Dr.
Lendületben az ország! Nemzeti Területfejlesztési Hivatal Közelebb az emberekhez november 2.
KÖLTSÉGVETÉS 2006 FEJLESZTŐ ÁLLAM JÖVŐKÉPES ORSZÁG Európai Ügyekért Felelős Tárca Nélküli Miniszter Hivatala november 3.
A Jövő Internet kutatás hazai támogatási lehetőségei Fonyó Attila Nemzeti Erőforrás Minisztérium Tudománypolitikai Főosztály.
1 Pályázati lehetőségek az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Kecskemét, június 21. Dr. Kónya József.
A Dél-Dunántúli régió gazdaságában rejlő potenciál – a KKV-k szerepe a gazdaságfejlesztésben.
Gazdasági kapcsolatok és regionális együttműködések Félixfürdő május 17. Miklóssy Ferenc alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
Az élelmiszeripari versenyképesség és innováció egyes kérdései
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
turizmusért felelős helyettes államtitkár
A Magyar Turizmus Zrt. marketing aktivitásai Horváth Gergely Magyar Turizmus Zrt február 28.
Területi politika főbb összefüggései. A disszertáció főbb területei 1.A regionális programozás elméleti alapjai 2.A programozási ciklus az Európai Unióban.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Vegyipari trendek az EU-ban és Magyarországon
1 „ Beszéljünk végre világosan az energetikáról” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Energetika Október 2.
Iparpolitikai és regionális szempontok a GKM Stratégiájában és az ÚMFT-ben Dr. Cservenyák Ildikó Főosztályvezető, GKM MRTT, V. vándorgyűlése október.
Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Új fejlesztési övezet: Közép-Európa Az autóipar telephelyválasztásának.
EU-s pályázati források keresése Összeállította: Dr. Juhász Erika.
A szociális munka fő fejlődési irányai Az EU stratégia és Magyarország stratégiájának hatása a szociális munka gyakorlatára.
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
Gyógyturisztikai szekció április 1. Bozzay Andrásné Nemzetközi Balneológiai Konferencia.
TURIZMUSFEJLESZTÉS – TDM FEJLESZTÉS Mányai Roland főosztályvezető Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium Budapest, február 5..
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Budapest Premium Medical Port Klaszter
Dr. Bienerth Gusztáv prezentációja 2016.december 12.
Turisztikai fejlesztési lehetőségek a programozási időszakban
Előadás másolata:

A TURIZMUS ÉS AZ INGATLANFEJLESZTÉS, MINT A GAZDASÁG EGYIK MOTORJA Félixfürdő, 2007. május 18. Dr. Kovács Miklós főosztályvezető

A TURIZMUS MŰKÖDÉSI KERETEI A rendszerváltás után 16 évvel a turizmus ágazat Magyarországon heterogén képet mutat: Sikeres térségek és termékek mellett kihasználatlan adottságok Nagyvállalatok és kkv-k eltérő esélyei Gyorsan változó piaci körülmények, kiéleződött verseny Átfogó ágazati kerettörvény hiánya 2004-től európai uniós források – új fejlesztési lehetőségek 2005-ben elfogadásra került a Nemzeti turizmusfejlesztési stratégia A turizmus irányítás helye folyamatosan változott A turizmusban néhány sikeres nagyvállalat mellett jelentős a kkv-k szerepe, amelyek jórészt tőkehiányosak Turizmus törvény: szakma oldaláról visszatérő, fontos igény az önálló turizmus törvény, amely még nincs. Elkészült a turizmus törvény koncepciója, szakmapolitikai egyeztetésre került. (2007. első félévének törvényalkotási programjában szerepel. A keretjellegű szabályozás világossá tenné a turizmussal kapcsolatos állami és önkormányzati feladatokat, tisztázná a turizmus gazdasági alapjait, megteremtené az egyes turisztikai tevékenységek jogi feltételeit.) 2004-ben megjelentek az európai uniós források, amelyek fejlesztési lehetőségeket hoztak az ágazat számára is, sok esetben gondot okoz ugyanakkor az önerő biztosítása. Az elmúlt kormányzati ciklusokban a turizmus helye folyamatosan változott, 16 év alatt 9 minisztérium (ill. hivatal). A turizmus szerteágazó hatásai, különböző szempontok előtérbe helyeződése is indokolta a szervezeti módosításokat, de ez a folyamatosságot gátolta. Stratégia jelentősége: fontos hiánypótlás, szakmailag elfogadott, széleskörű társadalmi egyeztetésen átment, hosszú távú fejlesztési dokumentum.

A TURIZMUS TELJESÍTMÉNYE A Turizmus Szatellit Számla eredményei alapján Mutató Érték (milliárd Ft) A nemzetgazdaság egészéhez képest (%) Turisztikai ágazatok GDP-je 877 5 GDP multiplikátor hatás figyelembevételével 1 390 8,5 Összes hazai turisztikai fogyasztás 967 8,8 Külföldiek hazai turisztikai fogyasztása 597 5,4 Lakosság turisztikai fogyasztása belföldön 370 3,4 Foglalkoztatottak száma a turizmus jellemző ágazataiban* 398 ezer fő 8,3 Foglalkoztatottak száma a turizmus céljából halmozottan** 490 ezer fő 12,5 A turizmusban néhány sikeres nagyvállalat mellett jelentős a kkv-k szerepe, amelyek jórészt tőkehiányosak Turizmus törvény: szakma oldaláról visszatérő, fontos igény az önálló turizmus törvény, amely még nincs. Elkészült a turizmus törvény koncepciója, szakmapolitikai egyeztetésre került. (2007. első félévének törvényalkotási programjában szerepel. A keretjellegű szabályozás világossá tenné a turizmussal kapcsolatos állami és önkormányzati feladatokat, tisztázná a turizmus gazdasági alapjait, megteremtené az egyes turisztikai tevékenységek jogi feltételeit.) 2004-ben megjelentek az európai uniós források, amelyek fejlesztési lehetőségeket hoztak az ágazat számára is, sok esetben gondot okoz ugyanakkor az önerő biztosítása. Az elmúlt kormányzati ciklusokban a turizmus helye folyamatosan változott, 16 év alatt 9 minisztérium (ill. hivatal). A turizmus szerteágazó hatásai, különböző szempontok előtérbe helyeződése is indokolta a szervezeti módosításokat, de ez a folyamatosságot gátolta. Stratégia jelentősége: fontos hiánypótlás, szakmailag elfogadott, széleskörű társadalmi egyeztetésen átment, hosszú távú fejlesztési dokumentum. Turizmus jellemző ágazatok átlagos multiplikátorai és hatásuk a GDP-re 1,692 Egységnyi kereslet átlagosan 1,692 bruttó termelést generál a gazdaságban a beszállítási kapcsolatokon keresztül Forrás: KSH

TURIZMUS TELJESÍTMÉNYE 2006-BAN 2006: vegyes év a belföldi turizmus sikeréve volt: a belföldi vendégéjszakák száma tavaly lépte át először, a 9 milliós küszöböt, mintegy 205 ezer vendégéjszakával meghaladva - az évtized legjobb belföldi vendégforgalmi mutatója Nemzetközi forgalom: 9,8 millió vendégéjszaka (-8,8%) A szilveszteri forgalomnövekedés hatására éves szinten enyhült a külföldi forgalom visszaesésének mértéke Őszi zavargások negatív hatása: 700 millió Ft szállásdíj-bevétel kiesés (csak októberben), több száz negatív cikk a világsajtóban Kereskedelmi szálláshelyek szállásbevételei 129 milliárd Ft (+13%) Szállodákban: külföldi vendégéjszakák száma: -8,2% belföldi forgalom magas ütemben bővült (+9,5%) Szállodák éves szobakapacitás-kihasználtsága: 47,5% (legmagasabb 5*szállodák: 66%, gyógyszállók 63%)

Kereskedelmi szálláshelyek vendégforgalma 2006-ban, régiós bontásban, összes vé. alapján

Az üdülési csekk forgalmának alakulása 2006-ban (mrd. forint)

TURIZMUS ÉS BERUHÁZÁSOK Turizmusfejlesztés forrásai: állami + Eu + magán Turizmus ágazat elmúlt 15 évében sikeres (külföldi) működő tőke bevonás Külföldi tőke érdeklődésének középpontjában: Budapest – szálloda boom (Gresham Four Season, New York Palace, Royal stb.) jelenleg is több fejlesztés folyamatban: Balett Plaza, Hotel & Spa Rác, Klotild Palota Eredménye: mennyiségi és minőségi javulás a szálláskapacitásban Háttere: ingatlanszektor fejlődése, várható magas hozamok, piac hosszú távú növekedési kilátásai

Radikális átalakulás a szállodai kínálatban 1990 Szállodai szobák megoszlása kategóriánként 2005 A szállodai kínálatban folyamatos az átrendeződés. Míg a rendszerváltáskor a hazai szállodák 40%-a 1, vagy 2 csillagos volt, 2005-ben ez az arány már csak 13%, miközben a magasabb kategóriájú szállodák aránya dinamikusan növekedett. Előtérben a minőség

TURIZMUS ÉS BERUHÁZÁSOK Turizmusfejlesztés forrásai: állami + Eu + magán Főváros mellett beruházások szempontjából kiemelt területek: egészségturizmus, Balaton Vidék: jelentős vonzerőfejlesztések állami támogatással: magántőke beruházásait is erősítették: 1 Ft támogatás 2 Ft magántőkét aktivált Fürdőfejlesztések mellett jelentős szállodaberuházások: pl. Bük, Sárvár, Kehidakustány, Hajdúszoboszló Balaton: beruházások segítségével arculatváltás indult el: wellness, konferencia, golf Eu csatlakozás további impulzus a turisztikai beruházásoknak

Nemzetgazdasági beruházások teljesítményértéke szálláshely-szolgáltatás - vendéglátás Forrás: KSH

NFT I. EREDMÉNYEI ROP 1.1 - Turisztikai vonzerőfejlesztés

NFT I. EREDMÉNYEI ROP 1.2 - Turisztikai fogadóképesség javítása

TURIZMUSFEJLESZTÉS FELADATAI - TURIZMUS AZ ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSI TERVBEN Szakterület kiemelt feladatai: a Nemzeti turizmusfejlesztési stratégia időarányos végrehajtása Az ÚMFT, Operatív Programok turisztikai részei az NTS és régiós turizmusfejlesztési stratégiákkal összhangban készültek 2007 – 2013: 324 milliárd forint uniós fejlesztési forrás áramlik az ágazatba (csak a ROP-okat figyelembe véve) A jelen tervezési időszakban növekedett az ágazat súlya NFT I-ből turizmusfejlesztési forrás: 2,7% ÚMFT alapján 2007 – 2013 várható: 4,6%

AZ ÚMFT PRIORITÁSAI OPERATÍV PROGRAMOK gazdaság fejlesztése (GOP) közlekedés fejlesztése (KÖZOP) társadalom megújulása, fejlesztése (TÁMOP,TIOP) környezet- és energiafejlesztés (KEOP) Területfejlesztés (ROP-ok) Államreform (ÁROP, KKOP) Végrehajtás, technikai segítségnyújtás (VOP) Dél-Alföld ROP Dél-Dunántúl ROP Észak-Alföld ROP Észak-Magyarország ROP Közép-Magyarország ROP Nyugat-Dunántúl ROP Közép-Dunántúl ROP

TURIZMUSFEJLESZTÉS IRÁNYAI 2007 – 2013 NEMZETI TURIZMUSFEJLESZTÉSI STRATÉGIA (NTS) Új megközelítés: a turizmus nem csupán egy gazdasági ágazatként jelenik meg, hanem az élet részeként Fő cél az életminőség javítása a turizmus által a turizmus járuljon hozzá a fenntarthatósághoz A turizmus gazdasági jelentőségét továbbra is fontosnak tartva hangsúlyozza a stratégia, hogy a turizmus haszna több, mint a devizabevételek megjelenése a nemzetgazdaságban. Nemzeti szintű prioritások: Egészségturizmus Örökségturizmus Kongresszusi turizmus

NTS - A BEAVATKOZÁS ESZKÖZEI Eszközök Szabályozás Beruházások ösztönzése (EU, hazai, PPP, magán szféra, önkormányzatok) Intézményi eszközök (állami, regionális intézmények, önkormányzati feladatok Marketing, kommunikáció Beavatkozás célcsoportjai Helyi közösségek Államigazgatási szervek Önkormányzatok Regionális turisztikai, területfejlesztési szervezetek Oktatási intézmények Turisztikai vállalkozások, szakmai szervezetek Turisták

NTS - FINANSZÍROZÁS A megvalósításhoz szükséges források közel 80%-a európai uniós és magán forrásokból: EU+ hazai társfinanszírozás: 314.535 millió Ft Turisztikai célelőirányzat+ régiós források + önkormányzati források összesen: 203.360 millió Ft magántőke: 660.523 millió Ft MINDÖSSZESEN: 1.178.418 millió Ft

Turisztikai források a Regionális Operatív Programokban Turisztikai fejlesztésekre több, mint 320 mrd Ft-ot fordítanak a régiók, ezen belül elsősorban turisztikai attrakció, kapcsolódó szolgáltatás és desztináció-menedzsment fejlesztésekre. A 10%-os ESZA forrásból pedig képzések megvalósítását tervezik. Összes forrás a Regionális Operatív Programokban 271           Ft/euró ROP összesen Euro Forint Milliárd Forint Dél-Alföld 880 840 716 238 707 834 036 238,71 Észak-Alföld 1 147 141 395 310 875 318 045 310,88 Észak-Magyarország 1 063 204 222 288 128 344 162 288,13 Közép-Magyarország 1 772 708 662 480 404 047 402 480,40 Közép-Dunántúl 597 552 748 161 936 794 708 161,94 Dél-Dunántúl 829 572 927 224 814 263 233 224,81 Nyugat-Dunántúl 545 591 639 147 855 334 169 147,86 Összesen 6 836 612 309 1 852 721 935 755 1 852,72 Összesen (KMR nélkül) 5 063 903 64 7 1 372 317 888 35 3 1 372,32

Turisztikai célú források a Regionális Operatív Programokban Mrd FORINT-ban, Ft/euró 271 Turizmus Európa Uniós Hazai központi forrás Összes Dél-Alföld 39,12 6,9 46,02 Észak-Alföld 56,04 9,89 65,93 Észak-Magyarország 56,66 10 66,66 Közép-Magyarország * 22,07 3,9 25,97 Közép-Dunántúl 33,03 5,83 38,86 Dél-Dunántúl 37,06 6,63 44,23 Nyugat-Dunántúl 31,26 5,52 36,77 Összesen 275,78 48,67 Mindösszesen 324,45

KIEMELT BERUHÁZÁSOK Kongresszusi központ Budapesten Dinamikus fejlődés a nemzetközi rendezvények tekintetében Több ezer fős konferenciák aránya nő – megfelelő kapacitású helyszínt igényel Éleződő nemzetközi verseny Számottevő devizabevételt generáló ágazat – átlagosnál többszörös költéssel Tőkeigényes beruházásokat igényel Magyarország, elsősorban Budapest kedvelt kongresszusi desztináció (2006-ban Budapest: 6. helyezett) Fejlődést gátolja, hogy a legnagyobb kapacitású helyszín 1.500 fő egyidejű befogadására alkalmas

KIEMELT BERUHÁZÁSOK Kongresszusi központ Budapesten Most kidolgozandó projekt: 4000 fő egyidejű elhelyezését lehetővé tevő kongresszusi központ megvalósítása Ingatlan beruházás + turizmusfejlesztés komoly társadalmi és gazdasági hatásokkal KPMG tanulmány: kongresszusi központ működés 4. évétől (2004-es árakon számolva) mintegy 9,5 milliárd Ft éves keresletet generál elsősorban a turisztikai ágazatban Működéséhez kapcsolódó éves adóbevétel: 3,2 milliárd Ft 3400 új munkahely (közvetlen és közvetett hatás eredményenként)

MAGÁNTŐKE BERUHÁZÁSAI SCD GROUP FEJLESZTÉSEI A BALATONNÁL Utóbbi évtizedek legjelentősebb fejlesztési programja – teljes balatoni régió fejlesztése, Balaton arculatváltása 15 év alatt 100 milliárd Ft befektetés a Balaton körül Új szállodák, turisztikai létesítmények, szórakoztató- és konferneciaközpont, működő kempingek modernizálása, jachtklubbokkal együttműködve történő fejlesztése Számítások szerint 1100-1300 állandó új munkahely Helyi építőiparnak jelentős megrendelések Tókörnyéki önkormányzatoknak mintegy 10 milliárd Ft-os adóbevétel

MAGÁNTŐKE BERUHÁZÁSAI AQUAWORLD Európa második legnagyobb fedett élményfürdő- és szálloda-együttese: A vízi sportok és a wellness-szolgáltatások egyedülálló választékát nyújtó élményközponttal együtt épül meg az 5*-os besorolású Ramada Plaza hotel is. Beruházási érték: 17 milliárd Ft ÁLOMSZIGET ÓBUDA új turisztikai központ létrehozása: 300 milliárd Ft értékben, több ütemben 10 000 fős konferencia-központtal, 3300 szállodai szobával, kaszinóval, fürdővel, színházzal, múzeummal, kikötőkkel és a szükséges infrastruktúrával

MAGÁNTŐKE BERUHÁZÁSAI GOLF RESORTOK Kehidakustány: 120 hektáros golfközpont, 8 milliárd Ft értékű beruházás (ír-magyar beruházás) Bicske: 280 hektáron felépülő létesítmény egy szálloda- és kongresszusi hotelközpontot is magában foglal. Az ötcsillagos Club Hotelben 160 lakosztályt és 20 Penthouse elnöki lakosztályt alakítanak ki. Alapkőletétel: május 19. Balatonudvari: a régió első 18 lyukú golfpályája, beruházás második ütemeként négycsillagos hotel, apartmanok, villák, yacht kikötő épülhet REGIONÁLIS REPTEREK Sármelléken az ír Cape Clear Aviation ezidáig 2 milliárd Ft-ot meghaladó fejlesztést hajtott végre, Szentkirályszabadja: az egykori katonai légibázist pedig több, mint 1,3 milliárd forintért az Italia Progetti s.r.l. vásárolhatja meg.

Köszönöm a figyelmet!