Előzmények - Világ szerte évek óta rendeznek tésztahídépítő versenyeket, amelyek nagy hagyománnyal bírnak. - Magyarországon a 90-es évek elején rendeztek.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Magyar Universitas Program Magyar Bálint oktatási miniszter február 20. Infrastruktúra-fejlesztési programok a felsőoktatásban
Advertisements

A felsőoktatási intézmények felvételi eljárása
A MATARKA használata a Nyíregyházi Főiskolán Pillanatképek egy tájékoztató könyvtáros életéből. Nyíregyházi Főiskola Központi KönyvtárHatvani István.
 A Spider Racing-et egy összeszokott, sok időt együtt töltő baráti társaság alapította 2007-ben.  A csapat hivatalosan a 2010-es évtől szeretne összeállni.
Az InfoRádió 95.8 hallgatottságának alakulása május, országos és budapesti hallgatottság -
A filozófia vizsgatárgy története Világnézetünk alapjaiBevezetés a filozófiába 1990-től bizonytalanság: kötelező - nem kötelező Részt vettünk a nemzetközi.
Educatio Kht. Országos Felsőoktatási Információs Központ Felsőoktatási Felvételi 2008.
Diákversenyek 15 éve, a kezdetektől napjainkig Diák Menedzsment Bajnokság, 15. születésnap.
NYÍREGYHÁZI VASVÁRI PÁL GIMNÁZIUM
Hazai és uniós kedvezményes finanszírozási lehetőségek
IT-mentor és a képzés gyakorlati kérdései
Csecsemő és Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégiumi ülés
1. Érettségi vizsga • Itt az iskolában kiosztott jelentkezési lapon • február 15-ig • Érettségi tárgyak: • magyar, matematika, történelem, idegen.
. Az általános felsőoktatási felvételi eljárás 2012-ben Stéger Csilla főosztályvezető Oktatási Hivatal - Felsőoktatási Főosztály Pécs, december 5.
Bányatisztképző Iskola Selmecbánya Bányatisztképző Akadémia Selmecbánya 1808 – Erdészeti Tanintézet Selmecbánya 1846 – Bányászati és Erdészeti.
1 Matematika oktatás mérnök és műszaki informatikai képzésekben Ráckeve, március 2-4. Moson Péter, BME, Matematika Intézet Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi.
Járművek és Mobilgépek II.
KOMPETENCIAMÉRÉSEK ÉS EREDMÉNYEIK
A felsőoktatási intézmények felvételi eljárása A 237/2006. (XI. 27.) Kormányrendelet alapján.
Lázár Balázs diája Bevezetés A vita témájának meghatározása Bemutatkozás.
1904 – M. Kir. Bányászati és Erdészeti Főiskola
Győr, NYME Minőségbiztosítási Bizottság munkaértekezlete Az EFQM modell - rövid ismertetés- Vas Beatrix Minőségfejlesztési és Informatikai Központ.
Rejtő Sándor Könnyűipari Mérnöki Főiskolai Kar
MIBEN ERŐS ÉS MIBEN GYENGE AZ MRTT Elnöki beszámoló a évi közgyűlésen Magyar Regionális Tudományi Társaság.
A Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégió helye a Kárpát-medencében és gazdasági jellemzői Dr. (habil) Pál Ágnes főiskolai tanár HUNGARY, SZTE JGYTFK Sopron,
2007. március A TDK hete a Nyíregyházi Főiskola Műszaki és Mezőgazdasági Főiskolai Karán.
2009 Mit kell tudnom a tudományos diákköri munkáról? a Nyíregyházi Főiskola Műszaki és Mezőgazdasági Főiskolai Karán.
VERSENYKIÍRÁS 1.A versenyben részt vehet a NYF bármely hallgatója egyedül, vagy csoportosan. 2. Egy hallgató, vagy csoport legfeljebb két híddal pályázhat,
Amit a TDK-ról tudni kell…
Befolyásolhatták-e a jelentkezői döntéseket a felvételi rendszer és a képzési szerkezet változásai?  Képzési szerkezet  Felvételi követelmények  Állami.
GÉPJÁRMŰVEK ERŐÁTVITELI BERENDEZÉSEI
Tóth Gergely Gróf Széchenyi István Műszaki Szakközépiskola Informatikai jellegű szakképzés iránti igények és elhelyezkedési.
Erősítő textíliák pórusméretének meghatározása képfeldolgozó rendszer segítségével Anyagvizsgálat a Gyakorlatban Tengelic, június 1. Gombos Zoltán,
MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK BIOMASSZA
FELVÉTELI 2008 Berzsenyi Dániel Gimnázium ISKOLÁNKRÓL …  2008-ban ünnepeljük iskolánk alapításának 150. évfordulóját  ‘Minőségi nevelési-oktatási.
Kormányszóvivői tájékoztató február 24. Európa Terv a versenyképes gazdaságért.
A 2012-es év eseményei. 1, Olvasás népszerűsítő program Alsomocsolád 2012-ben hét alkalommal tartottak könyvklubot, alkalmanként fő részvételével.
Makrogazdasági folyamatok és versenyképesség Csillag István Budapest, március 4.
Vasúti és közúti hidak összehasonlítása
. Hallgatói kiválóság – Tehetséggondozás – TDK dr. Princzinger Péter október 27.
VERES PÉTER GIMNÁZIUM Tanulmányi eredmények 2005.
A program megvalósulását az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatja. Az Európai Bizottság által támogatott „Sastipen – Egészség” program tapasztalatai,
Ráckeve, Matemetika oktatás mérnök és informatikus képzésekben 1 Dunaújvárosi Főiskola
Matematika oktatás mérnök és informatikai képzésekben Ráckeve, március Pannon Egyetem (Veszprémi Egyetem, 1949) Bölcsészettudományi Kar Gazdaságtudományi.
Matematika oktatás mérnök és informatikai képzésekben
1 Miskolci Egyetem. 2 Matematikai Intézet – Analízis Tsz., Számítástechnika Tsz., Számítóközpont – Analízis Tsz., Alkalmazott Matematikai.
Közgazdaság szakmacsoport
Az ősi tudomány Geodézia Készítette: Jakab Csaba Lóránd.
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Cziráki Szabina, az OTDT titkára Szakkollégiumi Műhelykonferencia, Debrecen December 14. Szakkollégiumi tehetséggondozás.
Szakfordító és tolmácsképzések Csillebérc augusztus 29. Dr. Sárvári Judit OKM Felsőoktatási Főosztály
Szent István Egyetem. Az egyetem létrejötte Az évi LII. Törvény alapján, január 1-i hatállyal, a jogelőd intézményeiket is figyelembe véve,
Összeállította: Kovács Tibor igh. A NDRÁSSY GYULA G IMNÁZIUM ÉS K OLLÉGIUM Nyílt nap
ügyvivő szakértő, országos versenyszervező
Kiválóság és verseny a felsőoktatásban. Globális folyamatok Prof. Dr. Hrubos Ildikó Budapesti Corvinus Egyetem „Fókuszban a tudományos műhelymunka” – harmadik.
Összeállította: Kovács Tibor igh. A NDRÁSSY GYULA G IMNÁZIUM ÉS K OLLÉGIUM Nyílt nap
Merényi Ádám Takács Attila
1.3 A kis- és közepes vállalkozások sajátosságai
2008 Mit kell tudnom a tudományos diákköri munkáról? a Nyíregyházi Főiskola Műszaki és Mezőgazdasági Főiskolai Karán.
Duális képzés a Miskolci Egyetemen Dr. Gácsi Zoltán egyetemi tanár.
Pedagógiai Könyvtár és Múzeum Bod Péter Országos Könyvtárhasználati Verseny __________________________________________________________________________________________________________.
Pedagógiai Könyvtár és Múzeum Bod Péter Országos Könyvtárhasználati Verseny __________________________________________________________________________________________________________.
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott együttműködés
FAZEKAS ANDRÁS ISTVÁN PhD c. egyetemi docens

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott együttműködés
MIÉRT éppen a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar?
VII. TÉSZTAHÍDÉPÍTŐ VERSENY
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott együttműködés
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott együttműködés
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott együttműködés
Előadás másolata:

Előzmények - Világ szerte évek óta rendeznek tésztahídépítő versenyeket, amelyek nagy hagyománnyal bírnak. - Magyarországon a 90-es évek elején rendeztek először ilyen megmérettetést - A Budapesti Műszaki Főiskola Bánki Donát Gépészmérnöki Karának nevéhez fűződik a tésztahídépítés meghonosítása - Számos hazai felsőoktatási intézmény csatlakozott a rendezvénysorozatokhoz. - A Nyíregyházi Főiskola idén decemberben rendezi meg harmadik alkalommal a hallgatók körében népszerű megmérettetést.

VERSENYSZABÁLYZAT 1. A szerkezet maximum 1 méter hosszú lehet, és 0,5 méter magas, de a forma szabadon választható meg. 2. Anyaga kizárólag a kereskedelemben kapható száraztészta lehet, amely tetszőleges ragasztóanyaggal rögzíthető egymáshoz. 3. Bandázsolás nem megengedett!!!! (Nem lehet szigetelőszalaggal, dróttal, huzallal, stb. összekötni a szálakat, idegen anyagot nem tartalmazhat.) 4. A tészta felületének max. 10 %-át érheti ragasztó, a szálak teljes felületét tilos bevonni. 5. A híd maximális össztömege 1000 g, (terhelőelemmel, csavarral együtt) ennél nehezebb híd nem vesz részt a versenyben. 6. A híd igénybevételét határterhelésig növelve, azt elszakítjuk, és mérjük a legnagyobb terhelőerőt (nehézsúlyú kategóriában)

max max. 900 max. 350 max. 550 A 20 3 habszivacs M 1:2 A híd alátámasztása és a híd elhelyezéséhez rendelkezésre álló tér mérete

faipari alátét M8 Ø12 szemes csavar M8 rétegelt falemez Terhelőelem, melyet a hídszerkezetbe kell beépíteni Ø28 100

1000 max max. 600 max. 110 A híd maximális befoglaló méretei és a terhelőelem elhelyezése A terhelőelem beépíthető a híd hossztengelyével párhuzamosan, és arra merőlegesen is.

A háziverseny első három helyezettje díjazásban részesül - Könyv utalvány - Tárgyi nyeremény - Részvételi jog az országos döntőben - Esély a világbajnokságon való részvételre

Tésztahídon a világsiker felé -Jelenlegi hivatalos világcsúcstartók a Budapesti Műszaki Főiskola Bánki Donát Gépészmérnöki Karának hallgatói. A kanadai világbajnokságon a magyar hallgatók négyszer lettek már bajnokok, március 3-án nyerték el a nehézsúlyú kategória első helyezését 226,9 kg teherbírással, majd legutóbb 2007.március 2.-án a rekorderedmény 252,7 kg lett. -A Győri Széchenyi István Egyetem hallgatója nyerte meg a Kárpát- medencei Tésztahíd-építő Versenyt án. A "Végzet" fantázianevet viselő száraztészta-építmény 393,2 kg terhelést bírt el, amely a jelenlegi világcsúcsnál is több -Szintén ezen a versenyen a Nyíregyházi Főiskola hallgatói 229,8 kg teherbírást viselő hídjukkal megszerezték az előkelő második helyezést.

Hazai körkép - I. verseny a Nyíregyházi Főiskolán híd, legnagyobb teherbírás 69 kg. - II. verseny a Nyíregyházi Főiskolán híd, legnagyobb teherbírás 168 kg. Kárpát-medencei Tésztahíd-építő verseny, Budapest, híd, 229,8 kg teherbírás II. helyezés