Tökéletes verseny és monopólium

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tökéletes verseny Közgazdaságtan 10. hét.
Advertisements

Mikroökonómia szeminárium 4. Termelés elmélet
Állóeszköz-gazdálkodás
MAKROÖKONÓMIA GTK Gazdálkodási és menedzsment, Kereskedelem és marketing (BA Levelező) 2010.
Makroökonómia 5. előadás.
TERMELÉSI FÜGGVÉNY.
Makroökonómia gyakorlat
Vállalat kínálati magatartása
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan
Piaci korlátok.
MIKROÖKONÓMIA ÖSSZEFOGLALÓ
Vállalattal kapcsolatos fogalmak
Műszaki haladás közgazdasági szempontból Meyer Dietmar március 3.
Bevezetés a közgazdaságtanba2006/2007. tanév, 1. félév 3. előadás 1 A kurzus programja DátumTémakör szeptember Bevezetés. A közgazdaságtan alapfogalmai.
Bevezetés a közgazdaságtanba I.2006/2007. tanév, 1. félév 3. előadás 1 A kurzus programja DátumTémakör szeptember Bevezetés. A közgazdaságtan alapfogalmai.
1 Bevezetés a közgazdaságtanba I.2006/2007. tanév, 1. félév 5. előadás A kurzus programja DátumTémakör szeptember Bevezetés. A közgazdaságtan alapfogalmai.
Bevezetés a közgazdaságtanba I.2006/2007. tanév, 1. félév 9. előadás 1 A kurzus programja DátumTémakör szeptember Bevezetés. A közgazdaságtan alapfogalmai.
A kurzus programja Dátum Témakör ELŐVIZSGA szeptember 15.
A kurzus programja Dátum Témakör november 17.
A kurzus programja Dátum Témakör november 10.
Piaci kereslet és kínálat
Március órától út 114-ben (óra helyett)
Költségelemzés, költséggazdálkodás
Fedezetelemzés Schiberna Endre.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Marketing
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan
KOCKÁZAT – HOZAM.
A VÁLLALATI KÖLTSÉGEK.
Költségek Termelés Q Állandó Költség FC Változó VC Összköltség TC
A fedezeti pont szerepe a távhőszolgáltatásban
Gyakorló feladatok Mikroökonómia.
A vállalati döntések elmélete
Termelésmenedzsment Production Management
Kapacitás, átbocsátóképesség, időalapok, az erőforrás nagyság, átfutási idő, a termelő-berendezések térbeli elrendezése. Átfutási idő számítások.
Lineáris programozás.
Gazdálkodás és gazdaságosság a vállalatban
Tiszta monopólium.
Költségek, költségfüggvények
Költségminimalizálás, profitmaximalizálás
Termelési tényezők piaca
Átlagtermék, határtermék, optimális inputkombináció
Összefoglalás Vállalati költségek.
Gazdasági időtávok A közgazdasági időtávok arra utalnak, hogy milyen módon képes a vállalat reagálni a piaci eseményekre.
Kereslet, kínálat, ármechanizmus, fogyasztói-, és termelői többlet
Gépészmérnöki kar BSc Levelező képzés szeptember-október
ÁRBEVÉTEL ÉS PROFIT, FEDEZETI PONT ÉS ÜZEMSZÜNETI PONT
Az üzleti rendszer komplex döntési modelljei (Modellekkel, számítógéppel támogatott üzleti tervezés) II. Hanyecz Lajos.
A KOMPLEX DÖNTÉSI MODELL MATEMATIKAI ÖSSZEFÜGGÉSRENDSZERE Hanyecz Lajos.
A termelési függvény.
A termelés költségei.
11. Vállalatgazdaságtan gyakorlat
Tantárgy teljesítésének feltételei:  Tankönyv nincs. Tananyag: prezik+elmondottak.  Katalógus van  Hiányozni 3 X 2 óráról lehet.  Több hiányzás esetén.
Készletgazdálkodás és logisztika
A termelés költségei.
Oligopólium Monopolisztikus verseny A piaci koncentráció mérése
Maximális nyereség Ha a függvények valamilyen gazdasági jelenséget írnak le, vizsgálatukkal megoldható az ügyvitel optimizációja.
Universität Miskolc, Fakultät für Wirtschaftswissenschaften, Istitut für Wirtschaftstheorie Mikroökonómia Dr. Karajz Sándor Gazdaságelméleti Intézet Miskolci.
Universität Miskolc, Fakultät für Wirtschaftswissenschaften, Institut für Wirtschaftstheorie Termelési tényezők Miskolci Egyetem, Gazdaságtudományi Kar,
Monopolisztikus verseny, Oligopólium
Zh Október 13-án csoportbeosztás szerint óra ideje alatt (pontos beosztás Neptunos üzenetben) Zh megírása nem kötelező. Igazolvány, számológép, toll kell.
KÖZGAZDASÁGTAN: Mikro- és makroökonómia BMEGT30A001
Miskolci Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Gazdaságelméleti Intézet
A piac és a piacgazdaság
Költségek és költséggörbék
A vállalat kínálata és a piac jellege
Néhány közgazdaságtani ismeret átismétlése
Miskolci Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Gazdaságelméleti Intézet
Állóeszköz-gazdálkodás
Előadás másolata:

Tökéletes verseny és monopólium

A tökéletes versenypiac jellemzői. Egy termék piacának jellegét, formáját vagy szerkezetét meghatározó tényezők: piaci szereplők száma és nagysága; piacra lépés feltételei; termék jellege; piaci szereplők befolyása az áralakulásra; az információhoz való hozzájutás lehetőségei.

A tökéletes versenypiac jellemzői A tökéletes piaci verseny (kompetitív piac): az a piaci forma, amelyben a piaci szereplők száma nagy, a piac végtelenül nagy egy-egy szereplőkhöz képest, a termék homogén, a piacra jutás szabad, a szereplők árelfogadók, az információk szabadok.

A tökéletes verseny Optimális termelés esetén MC=P, ezen kívül vannak nevezetes pontok:

Költségek - példa 4. Egy vállalat termelési függvénye: Q=(KL)1/2 A rövid távon rendelkezésre álló tőke mennyisége K=16, egységnyi munka ára 128 euró, egységnyi tőke ára 200 euró. Írjuk fel a vállalat változó- és teljes költségfüggvényét! Írjuk fel az átlagos változó, átlagos fix és átlagköltség függvényét, valamint a határköltség függvényt! Határozzuk meg azt a termelési szintet, ahol a munka átlagterméke maximális! Határozzuk meg a fedezeti és az üzemszüneti pontokat!

Költségek - példa Mekkora a vállalat fix költsége? 5. Egy vállalat költségeiről a következő információk állnak rendelkezésre: VC=q3 – 6q2 + 20q Annál a termelési mennyiségnél, ahol a munka átlagterméke maximális, ott az átlagos fix költség 400. Mekkora a vállalat fix költsége? Mekkora a vállalat profitja?

Tökéletes verseny - esetek Tartomány Profit Állapot P > ACmin pozitív Nyereséges szakasz P = ACmin zérus Fedezeti pont AVCmin<P<ACmin negatív (FC egy része, VC teljesen megtérül) Veszteségmin. P = AVCmin negatív (már VC sem térül meg) Üzembezárási pont P < AVCmin negatív Csőd – nem termel

Tökéletes verseny - példa 6. Egy kompetitív vállalat változó költség függvénye: VC = q2 + 40q. Termékének piaci ára 220, az átlagos fix költség 40 pénzegység a profitmaximalizáló kibocsátás mellett. Mekkora a piaci ár abban az esetben ha a vállalat csak normálprofitot realizál?

Tökéletes verseny - példa 7. Egy profitmaximalizáló kompetitív vállalat határköltség görbéjének egyenlete: MC = 0,1q + 4. A teljes költség egyenlete: TC=0,05q2 + 4q + 200. Mennyit termel és mekkora profitot realizál a vállalat ha a piaci ár 10Ft/db? Milyen áron termelne a vállalat az üzemszüneti pontban? Határozzuk meg a vállalat kínálati függvényét! Határozzuk meg azt az ártartományt amelyben a vállalat rövid távon még veszteség esetén is termel!

A tökéletesen versenyző vállalat hosszú távon Hosszú távon mindegyik vállalat: a fedezeti pontjában termel; csak normálprofitot ér el; a hosszú távú egyensúlyi helyzetben van.

Tökéletes verseny hosszú távon - példa 8. Egy tökéletesen versenyző iparágban a piaci keresleti függvény: Q=20000-P A tökéletesen versenyző piac egyik vállalatának teljes költségfüggvénye : LTC = 5q2 + 100q + 30000. A piacon működő mindegyik vállalat optimális termelés esetén 20000 egységnyi gazdasági profitot realizál és költségfüggvényeik egyformák. Mekkora az iparágban működő vállalatok száma?

Tökéletes verseny hosszú távon - példa 9. Egy kompetitív vállalat hosszú távú költsége: LTC = q3 - 14q2 + 148q. Az iparág keresleti görbéje: P=372-1,12Q. Mekkora a vállalatok száma hosszú távú egyensúly mellett a piacon?

A monopólium kialakulásának okai A monopóliumok kialakulásának okai: a minimálisan hatékony méret (a kibocsátás azon szintje, amelyik a kereslet nagyságához viszonyítva minimalizálja az átlagos ktg-et) túl nagy a piac méretéhez viszonyítva. Ebben az esetben – ha még a piac mérete sem növelhető – az iparág szabályozás, vagy más állami beavatkozás tárgya lesz

A monopolpiac jellemzői A monopolpiac a szabadverseny ellentéte, vagyis: egyetlen vállalat van jelen (így a vevő nem választhat az eladók között) az adott terméket egyetlen vállalat állítja elő a termék nem helyettesíthető nincs versenytársa, hiszen egyetlen vállalat sem képes a piacra belépni így a termék áráról maga a vállalat dönt és ő birtokolja az összes információt.

Monopólium A teljes bevétel az ár és az eladott mennyiség szorzata :TR = P(Q)·Q A keresleti függvény miatt az ár (P) a megtermelt mennyiségtől (Q) függ; Legyen P = a - b·Q Ekkor MR = a - b·2·Q, és MR = P·(1-1/|ε|)

A monopólium akkor ér el legtöbb profitot, ha olyan termelési mennyiséget választ, hogy a határköltsége és határbevétele egyenlő legyen. Maximális a profit, amikor MC = MR.

Jóléti összehasonlítás : A monopólium kevesebbet és magasabb áron visz piacra, mint amennyi a teljesen azonos költséggel termelő, tökéletes verseny iparágának kínálata lenne.

A monopólium A: monopólium profitja B: fogyasztói holtteherveszteség C: termelői holtteherveszteség

Monopólium - példa 10. Egy monopóliumról a következő információk állnak rendelkezésre: MR=1500-2Q, és MC=300+Q. Határozzuk meg a vállalat kibocsátását és az általa kialakított piaci árat! Mekkora az iparágban realizálható fogyasztói és termelői többlet nagysága?

Monopólium - példa 11.Egy profitmaximalizáló monopólium teljes költsége TC = 30q+4000. Feltételezve, hogy a terméke iránti kereslet árrugalmassága -2,5, akkor mekkora lesz a profitmaximalizáló ár?

Monopólium - árdiszkrimináció Elsőfokú árdiszkrimináció – a monopólium minden fogyasztó rezervációs árát ismeri és mindegyiknek ezen az áron adja el a terméket; Másodfokú árdiszkrimináció – a monopólium a vásárolt mennyiség alapján határoz meg különböző árakat; Harmadfokú árdiszkrimináció – a monopólium a fogyasztókat két csoportra osztja, és a különböző csoportoknak eltérő árat határoz meg.

Monopolista árdiszkrimináció - példa 12.Egy monopólium két elkülönült piacra termel. Az első piac keresleti függvénye: Q1 = 100 – P1, , A második piac keresleti függvénye: Q2 = 300 – 2P2. A vállalat teljes költség függvénye: TC = Q2 / 2 + 10Q. Mennyivel tudja a vállalat növelni a profitját, ha harmadfokú árdiszkriminációt hajtana végre?

Monopolista árdiszkrimináció - példa 13.Egy harmadfokú árdiszkriminációt alkalmazó monopólium két piacán a keresleti görbe egyenlete: Az első piac keresleti függvénye: P1 = 100 – Q1, , A második piac keresleti függvénye: P2 = 600 – 0,5Q2. Az első piacon az optimális diszkrimináló ár mellett az árrugalmasság értéke -1,5. Mekkora a második piacon alkalmazott diszkrimináló ár?