Az ivóvíz szolgáltatás folyamata

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Laboratóriumi munka szerepe a minőségbiztosításban
Advertisements

Taksony település ivóvízminőség javító program október szeptember 13. KEOP Beruházás összköltsége nettó:
Megújuló forrásokból előállított villamos energia támogatása
PTE PMMK ÉPÍTÉSKIVITELEZÉSI ÉS MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK MINŐSÉGMENEDZSMENT 4. ELŐADÁS.
Az új épületenergetikai szabályozás
EuroScale Mobiltechnika Kft
2013. Szeptember 3. Szekeres Balázs Informatikai biztonsági igazgató
Közmű tulajdon Önkormányzat – önkormányzati törvény – alapfeladat – ellátási kötelezettség – üzemeltető kiválasztása Állam – regionális rendszerek – Vízgazdálkodási.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
A hulladéktörvény hatása a pályázati forrásokból megvalósult hulladékgazdálkodási projektekre április Köztisztasági Egyesülés.
A területi vízgazdálkodási tervek készítéséhez (vizeink minősítése érdekében) végzett laboratóriumi mérésekből levonható következtetések Krímer Tibor.
Pályázati lehetőségek FAÖT ülés, Törökbálint Dr. Gordos Tamás programiroda vezető – Pro Régió Ügynökség.
Az EU oktatási és képzési rendszerének célkitűzései
Megújuló energiák felhasználásának helye és lehetősége a nemzeti vagyon kezelése során Marjay Gyula ingó- és ingatlanvagyonért felelős főigazgató.
A „TRUEFOOD” projektről  Az Integrált projekt teljes címe: Hagyományos európai élelmiszerek fejlesztése innovatív módszerekkel  Tematikus prioritás:
Közműüzemeltető feladatai
Kémiai szennyvíztisztítás
Állam munkavédelmi feladatai
Munkatársak minőség iránti elkötelezettsége a siker kulcsa Készítette: Taksonyi Bea és Horváth Viktória.
2. AZ ENERGETIKA ALAPJAI.
KÖRNYEZETVÉDELEM VÍZVÉDELEM.
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
Az ivóvíz élvezeti értékét és a mosáshoz használt víz hatékonyságát részben az ivóvíz keménysége, vagyis CaO (kalcium-oxid) aránya határozza neg. A vízkeménységi.
1 A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK ÉRVÉNYESÍTÉSI LEHETŐSÉGEI A TERVEZÉSI GYAKORLATBAN A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK.
Települési vízgazdálkodás I. 13.előadás
Vízminőség-szabályozás műszaki eszközei
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
Vízminőség- védelem. A VÍZ kémiai, fizikai, biológiai tulajdonságai alapján az élet, a társadalmi tevékenység számára nélkülözhetetlen, ezért a Földön.
KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM előadó: dr. Bujáki Gábor igazgazó Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.
ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSI TERV DR. NÉMETH IMRE AUGUSZTUS 7.
Szennyvíztisztítás Melicz Zoltán Egyetemi adjunktus
SZENNYVÍZTISZTÍTÁS.
KÉMIAI KEZELÉS ALKALMAZÁSA A SZENNYVÍZTISZTÍTÁSBAN
MTLO értekezlet Balatonföldvár október október
Organica gazdálkodás Szennyvíztelep.
2011. évi CCIX. Tv. Konferencia neve, helye: Budapest, 2012 október 30. GWP-konferencia Vojtilla László elnöki tanácsadó Magyar Energia Hivatal.
Környezetvédelmi és közlekedési infrastruktúra prioritás Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
STRATÉGIA ÉS TELJESÍTMÉNYMÉRÉS
Vízfelhasználás minőségi követelményei
Koordináció az egyes környezetvédelmi projekteknél Kis András Térségfejlesztési és Külügyi Iroda irodavezető-helyettes Szolnok szeptember 26.
Horváth J. Ferenc elnök Magyar Energia Hivatal Jubileumi Szakmai nap szeptember 16. A VEZETÉKES ENERGIAIPAR SZABÁLYOZÁSÁNAK 10 ÉVES TAPASZTALATAI,
A Rétköz környezetvédelme
Szennyvíztelepi döbbenet
A felszíni vizek védelmének új szabályozása Botond György vezető főtanácsos Környezetvédelmi Minisztérium Környezeti Elemek Védelmének Főosztálya.
A Duna partján történt események röviden! Pillman Nikolett Schäffer Ivett.
Hidvégardóban megvalósult szennyvízelvezetés és tisztítás.
AZ IVÓVÍZVIZSGÁLATOK VÉGZÉSÉNEK, ÉS A LABORATÓRIUMI EREDMÉNYEK JELENTÉSI RENDSZERÉNEK VÁLTOZÁSAI Laczkó András közegészségügyi felügyelő.
ÜZLETI STRATÉGIÁTÓL A MINŐSÉGTERVEZÉSIG
NYÍRSÉGVÍZ RT. Minőségirányítási rendszere
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
Szennyvíz-tisztítás.
Az igazi változásokhoz szemléletbeli váltásra van szükség ? Az energiaszektor szerepe a versenyképesség javításában Energiatudatosság.
Központi Szennyvíztisztító Telep
Decentralizált energiaellátás
A közszolgáltatásokra kifejlesztett általános együttműködési modell GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL Gyál, szeptember 30.
Rekonstrukció Alapfogalmak. A felújítást - rekonstrukciót kiváltó okok Elhasználódás Meghibásodások Szállított közeg minősége Elavulás Költség csökkentés.
Élelmiszeripari szennyvizek tisztítása
A biológiai és a kémiai szennyvíztisztítás szimbiózisa
A nemzeti programokon kívüli szakmai kihívások
A TISZA RÉSZVÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG ÉS A KÖZÉP – TISZA - VIDÉKI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG KÖZÖS SZAKMAI.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS TELEPÜLÉSI VÍZGAZDÁLKODÁSSAL KAPCSOLATOS EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA ORSZÁGOS FÓRUM A KOMMUNÁLIS SZENNYVÍZTISZTÍTÁS.
PTE PMMIK ÉPÍTÉSKIVITELEZÉSI ÉS MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK MINŐSÉGMENEDZSMENT 5. ELŐADÁS.
A Paksi Atomerőmű üzemidő hosszabbítása Lenkei István Műszaki főszakértő A műszaki-vezérigazgató helyettes tanácsadója Energiapolitika 2000 Társulat Energiapolitikai.
Varga Zoltán ügyvezető AGRIAPIPE Kft.. Agriapipe Kft. főbb tevékenységei: Szaktanácsadás Csővezetékek mechanikus tisztítása Csővezeték hálózatok vizsgálata.
1 H-1134 Budapest, Váci út Postacím: 1325 Bp., Pf.: 355. Telefon: Fax: Tiszta vizet a Dunából.
Mórahalom és Zákányszék települések szennyvízelvezetése és tisztítása KEOP
1 XIV. Országos Minőségellenőrzési Továbbképzés MER ellenőrzések módszertana Siófok, Munkácsi Márta A Minőségellenőrzési Bizottság tagja.
Vízellátó-hálózatok, ivóvízminőség-javítás lehetőségei, módszerei
Hungarian Testing Board
Mikroszkópos biológiai problémák kezelése és alkalmazása a vízbiztonsági tervekben május 09. Előadó: Fazekas Zoltán Technológiai osztályvezető.
Előadás másolata:

Minőségirányítás a Nyírségvíz Rt vízellátási és csatorna- szolgáltatási tevékenységében

Az ivóvíz szolgáltatás folyamata Víztermelés Víztisztítás Ivóvízhálózatok üzemeltetése Távvezetéki vízszállítás Városi nyomásfokozás Vízelosztás, hálózat üzemeltetés Hibaelhárítás  K É P

Fogyasztói kapcsolatok Vízbekötések Vízmérőleolvasás Vízmérőcsere Reklamációk kezelése

A csatorna-szolgáltatás folyamata K É P

Csatornahálózatok üzemeltetése Hálózat üzemeltetés, karbantartás Csatornahálózatok mosatása Csatornahálózatok ellenőrzése Csatornahálózatok rekonstrukciója Szennyvízátemelők üzemeltetése Szennyvízátemelők karbantartása K É P

A szennyvíztisztítás folyamata mechanikai tisztítás: biológiai tisztítás szennyvíziszapok kezelése, ártalmatlanítása biogáz hasznosítás szennyvíziszap komposztálás K É P

A társaság minden tevékenységéhez szervesen kapcsolódik Minőség-ellenőrzés Informatika Energetika K É P

Rendszerbe kell foglalni a folyamatokat. A minőség tervezhető! Rendszerbe kell foglalni a folyamatokat. Optimalizálni kell a folyamatokat. Meg kell határozni a célokat. Meg kell határozni a célok elérésének eszközeit. Ütemezni kell a feladatokat. Ellenőrizni és számonkérni kell a végrehajtást. Elemezni kell a műszaki és gazdasági folyamatokat és szükség esetén korrigálni kell azokat.

A minőségirányítás eszközei Tulajdonosi elvárások Fogyasztói igények A társaság üzleti terve hozza létre szintézist

Minőségcélok rendszere A NYÍRSÉGVÍZ RT. MINŐSÉGCÉLJAI 2005. ÉVRE - VEZÉRIGAZGATÓI UTASÍTÁS -

Stratégiai minőségcélok A társaság versenyképességének, piaci pozíciójának, jó hírnevének folyamatos erősítése A fogyasztói megelégedettség szintjének folyamatos fejlesztése és a szolgáltatással szembeni bizalom növelése A fogyasztóknak a szolgáltatással szemben támasztott igényeinek kielégítése a vonatkozó jogszabályok és az EU elvárások szabta keretek között

A minőségcélok hatóköre társasági ágazati üzemi telepi egyéni

A minőségcél rendszer főbb pontjai az ivóvíz ellátásban A szolgáltatott ivóvíz minőségellenőrzésének javítása A fogyasztók részére szolgáltatott ivóvíz minőségének javítása. A víztermelés, tisztítás, továbbítás műszaki biztonságának fokozása A vízhálózat karbantartásával, rekonstrukciójával a fogyasztók folyamatos ellátási feltételeinek biztosítása A fogyasztói megelégedettség szintjének jobb kielégítése érdekében a vízminőség javítása a hálózatok karbantartásával A hibaelhárítások miatti szolgáltatás kiesések minimalizálása a hibaelhárítás reagáló képességének javítása: A termékelőállítás során csak az indokolt minimum mértékben merüljön fel energia költség

A minőségcél rendszer főbb pontjai a csatorna szolgáltatásban A környezeti terhelés csökkentése a szennyvízcsatorna hálózatok jobb kihasználásával A vizikörnyezet minél kisebb szennyezése érdekében a határérték felett szennyező anyagok mennyiségének csökkentése a tisztított szennyvízben A szennyvíztisztító berendezéseket érő többletszennyezések megakadályozása. A szennyvíztisztítás folyamatában csak az indokolható legkisebb mértékben kerüljön külső forrásból származó energia felhasználásra. A szennyvíziszap komposzt minőségének javítása A szennyvízátemelők üzembiztonságának növelése A szennyvízátemelők által okozott környezeti ártalom csökkentési lehetőségeinek feltárása A szennyvízelvezetés folyamatosságának fenntartása.

A minőségcélok rendszere SORSZÁM: II.1.2 Stratégiai cél: A fogyasztói elégedettség, a szolgáltatásokkal szembeni bizalom növelése Alfejezet: Az ivóvíz minőségének javítása Ágazati minőségcél: „A fogyasztók részére szolgáltatott ivóvíz minőségének javítása”

Minőségcél: A fogyasztók részére szolgáltatott ivóvíz minőségének javítása MÉRŐSZÁM: A teljes technológiai sorra, illetve hálózati mintavételi pontokra vonatkozó vizsgálati eredmények kifogásoltsági arányának csökkentése, kémiai, biológiai, mikrobiológiai paraméterek tekintetében. Cél: 3,5%-ra csökkenjen a kifogásoltsági arány Bázis adat: 3,7%

CÉL: A fogyasztók részére szolgáltatott ivóvíz minőségének javítása A VÉGREHAJTÁS ÉRDEKÉBEN ELRENDELT INTÉZKEDÉSEKET TARTALMAZZÁK: Beruházási terv Víztermelő telepek technológiai felülvizsgálatának 2005. évi ütemterve Térségi vízellátási üzem ivóvíz hálózatok szivacsdugós mosatási ütemterve 2005. évre Víztároló medencék mosatási ütemterve 2005. évre Nyíregyházi vízellátási üzem ivóvíz hálózatának szivacsdugós mosatási ütemterve 2005. évre Klórozó berendezések üzemeltetési és karbantartási ütemterve Műszaki fejlesztési ütemterv feladatai

CÉL: A fogyasztók részére szolgáltatott ivóvíz minőségének javítása ERŐFORRÁSOK BIZTOSÍTÁSA: Üzleti terv: ágazati, üzemi költség-ráfordítások meghatározása Beruházási terv: bekötő vezeték rekonstrukció csomóponti rekonstrukció ágvezetékek összekötése mosatóaknák építése víztermelő telepek irányítástechnikai fejlesztése vízbázis rekonstrukció technológiai rekonstrukció

CÉL: A fogyasztók részére szolgáltatott ivóvíz minőségének javítása ERŐFORRÁSOK BIZTOSÍTÁSA: Műszaki fejlesztési terv vízminőség javítással kapcsolatos pontjai: Hálózatvégek automatikus mosatása Alternatív fertőtlenítőszerek alkalmazás Az ivóvíz mangántartalmának csökkentése rétegenkénti vegyszer adagolással Az ivóvíz organoleptikus tulajdonságainak javítása projekt

Minőségcél rendszer lebontása Üzemi szintű minőségcélok Üzemi feladatok Üzemi mérőszámok a kifogásoltsági arány tekintetében Nyíregyházi Üzem: 1,5 % Víztermelési Üzem: 1,4 % Térségi Vízellátás: 6,0 % Alközponti szintű minőségcélok 5 alközpontra 3 víztermelő telepre Telepi, települési szintű minőségcélok dolgozókra lebontva

Minőségcél rendszer lebontása Minőségcélok a Központi Laboratórium részére A vízminőség ellenőrzés során végzett hálózati mintavételek számának növelése: Bázis adat: 2003-ban 3408 db, 2004: 4430 db mintavétel Cél: 2005-ben szinten tartani A vizsgálati paraméterek számának növelése: Bázis adat: 2003: 69 paraméter, 2004: 80 paraméter Cél 2005: 95 paraméter

A minőségcélok rendszere SORSZÁM: III.1.2. Stratégiai minőségcél: A környezet terhelésének csökkentése Alfejezet: A tisztított szennyvíz minőségének javítása Ágazati minőségcél: „A vizikörnyezet minél kevésbé történő szennyezése érdekében a határérték feletti szennyezőanyagok mennyiségének csökkentése a tisztított szennyvízben”

Szervesanyag eltávolítás KOI-ban :6.223,4t NH4-N: 413,5t CÉL: A vizikörnyezet minél kevésbé történő szennyezése érdekében a határérték feletti szennyezőanyagok mennyiségének csökkentése a tisztított szennyvízben MÉRŐSZÁM: Az eltávolított szennyező anyag mennyiségének 1,5%-os növelése KOId-ben számolva, és 5,0%-os növelése NH4-N-ben számolva 2004-i bázishoz képest. Bázis adat: Szervesanyag eltávolítás KOI-ban :6.223,4t NH4-N: 413,5t

A VÉGREHAJTÁS ÉRDEKÉBEN ELRENDELT INTÉZKEDÉSEK CÉL: A vizikörnyezet minél kevésbé történő szennyezése érdekében a határérték feletti szennyezőanyagok mennyiségének csökkentése a tisztított szennyvízben A VÉGREHAJTÁS ÉRDEKÉBEN ELRENDELT INTÉZKEDÉSEK Önellenőrzési tervek végrehajtása Újfehértó szennyvíztisztító telep rekonstrukciója Leveleki szennyvíztisztító bővítése A közcsatornába szennyvizet kibocsátó üzemek ellenőrzési ütemterve Szennyvíztisztító telepek technológiai felülvizsgálati ütemterve Demecseri agglomeráció szennyvíztisztító telep fejlesztéséhez a szakmai háttér biztosítása

ERŐFORRÁSOK BIZTOSÍTÁSA CÉL: A vizikörnyezet minél kevésbé történő szennyezése érdekében a határérték feletti szennyezőanyagok mennyiségének csökkentése a tisztított szennyvízben ERŐFORRÁSOK BIZTOSÍTÁSA Újfehértó, Levelek szennyvíztisztítók fejlesztésére beruházási tervben foglaltak A társaság 2005. évi üzleti tervében foglalt ágazati, üzemi költségkeretek A Központi Laboratórium 2005. évi költségkerete.

Erőforrások biztosítása: Műszaki fejlesztési terv CÉL: A vizikörnyezet minél kevésbé történő szennyezése érdekében a határérték feletti szennyezőanyagok mennyiségének csökkentése a tisztított szennyvízben Erőforrások biztosítása: Műszaki fejlesztési terv A Nyíregyházi telepen a gépi rács automatikájának PLC vezérlése Az átemelők vezérlésének átalakítása a napi egyszeri teljes leszívás érdekében A rothasztók hőmérsékletének emelése a gázkihozatal illetve a szervesanyag lebontás fokozására

Minőségcél rendszer lebontása Üzemi szintű minőségcélok a szennyvíztisztítási üzemre A szennyvíztisztító telepekre lebontott minőségcélok: KOI t NH4-Nt Nyíregyháza 5.457,2 380,1 Ibrány 142,3 8,4 Nyírbogdány 124,4 9,8 Tiszabercel 69,1 4,1 Tiszadada 9,6 0,84 Gávavencsellő 46,8 2,7

Minőségcél rendszer lebontása Üzemi szintű minőségcélok a gépészeti üzemre Nyírbogdány iszap recirkuláció átalakítása Gávavencsellő: légbevitel hatékonyságának növelése Demecser: vegyszeres szervesanyag eltávolítás

Minőségcél rendszer lebontása Minőségcélok a Központi Laboratórium részére A közcsatornába szennyvizet kibocsátók ellenőrzésének fokozása Bázis adat: 2004-ban 48 db ellenőrzés Cél: 2005-ben 56 ellenőrzés Szennyvíztisztító telepek önellenőrzési terveiben foglalt vizsgálatok számának növelése: Bázis adat 2004: 7500 vizsgálat Cél 2005: 8250 vizsgálat

A minőségcélok megvalósulásának ellenőrzése Minőségellenőrző rendszer működése akkreditált Központi Laboratórium Folyamatirányító felügyeleti rendszer Vezetői információs rendszer Műszaki információs rendszer Fogyasztói elégedettség vizsgálat A Minőségirányítási Tanács szerepe

A minőségcélok megvalósulásának motiválása Minden feladatnak nevesített felelőse van A társaság premizálási rendszere A társaság jutalmazási rendszere Dolgozói alkalmasság vizsgálat rendszere

Köszönöm figyelmüket!