Koltay Klára MOKKA –ODR fórum Szombathely, július 25.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
SZTE Klebelsberg Könyvtár
Advertisements

Országos könyvtári fejlesztések a tanulás támogatására
Tamás Kincső, OSZK, Analitikus Feldolgozó Osztály, osztályvezető A részdokumentumok szolgáltatása az ELDORADO-ban ELDORADO konferencia a partnerkönyvtárakkal.
A Savaria Egyetemi Könyvtár Katalógusa Böngészés Keresés Találatok megjelenítése Adatbázis választás Olvasói tranzakciók.
Gayár Csilla, pénzügyi menedzser VÁTI Kht. Pécsi Területi Iroda DDOP Utólagos akadálymentesítés (Egyenlő esélyű hozzáférés a közszolgáltatásokhoz)
„Esélyteremtés és értékalakulás” Konferencia Megyeháza Kaposvár, 2009
A kétszáz éves Széchényi Könyvtár új lehetőségei Internet Fiesta Budapest, március Horváth Ádám informatikai főigazgató- helyettes.
Káldos János ELDORADO-projekt Matarka Egyesület konferenciája, Fővárosi Levéltár ELDORADO ELektronikus Dokumentumküldés Országos Rendszere,
2006. szeptember 20. Vámospércs "Új szolgáltatások a könyvtárban az Internetre építve" Moldován István OSZK MEK osztály
Információ a kurrens folyóiratállományról Az OPAC, és a periodika modul segítségével.
MATARKA múltja, jelene, jövője – összefoglaló helyzetkép Burmeister Erzsébet Miskolc, február 26. Országos Széchényi Könyvtár.
Az olvasástól az információig Az OSZK szolgáltatásai a könyvtári rendszer számára Tóth Ferenc Tibor OSZK Köszöntöm a megjelenteket!
EISZ nemzeti program 2012 dr. Téglási Ágnes főigazgató-helyettes.
Dr. Kührner Éva a MATARKA 10 éves jubileumi rendezvénye Budapest, október 5.
Czeglédi László Integrált tartalomszolgáltatás megújult környezetben
Savaria Egyetemi Könyvtár Katalógusa Böngészés Keresés Találatok megjelenítése Adatbázis választás Olvasói tranzakciók.
A Miskolci Egyetem TÁMOP projektjének záró rendezvénye Országos Széchényi Könyvtár Budapest, június 21.
Nevelési Tudásdepó Az olvasóvá neveléshez és a digitális kompetenciák fejlesztéséért Budapest, január 26. OFI Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum.
MOKSZ és a Semmelweis Egyetem kari / tanszéki könyvtáros értekezlet, Korszerű könyvtári szolgáltatások tanszéki, klinikai vetülete Áncsán Gizella.
Corvina Integrált könyvtári rendszer
Az elektronikus információszolgáltatás gyakorlata és tapasztalatai a Berzsenyi Dániel Főiskola könyvtárában Szombathely, október 18. Barki Katalin.
Rekordok importálása a MOKKA adatbázisából Aleph adatbázisba Barki Katalin Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Könyvtára június.
Műszaki tudományok az interneten
Az Óbudai Egyetem Könyvtárának bemutatója lib.uni-obuda.hu 2011.szeptember.
. Droginfo Európai Addikciós Portál Kovács Beatrix Informatio Medicata szeptember 26.
Az Országos Széchényi Könyvtár TÁMOP pályázatának záró rendezvénye június 27. A nemzeti könyvtár az élethosszig tartó tanulásért. Országos és intézményi.
Elektronikus folyóiratok archiválása és nyilvántartása: EPA 2.0 Győr, Networkshop előadó: Csáki Zoltán, főmunkatárs: Renkecz Anita.
ODR-fejlesztés a TÁMOP-ban Dávid Boglárka Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár.
A könyvtárak szerepe az információs társadalomban
A MOKKA és az ODR rendszerek kapcsolata Koltay Klára Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár.
A MEK és az EPA mind a digitális megőrzés archívumai Az OAIS modell január 17.
Ezúton is szeretnénk felhívni a figyelmeteket a legújabb, a pedagógiai munkátok során is felhasználható Internetes oldalakra és szolgáltatásokra! Ezúton.
szakmérnök hallgatók számára
A könyvtár: elektronikus információk tárolója, közvetítője, előállítója Koltay Klára
2007. május 22. Debrecen Digitalizálás és elektronikus hozzáférés 1 DEA: a Debreceni Egyetem elektronikus Archívuma Karácsony Gyöngyi DE Egyetemi és Nemzeti.
A dokumentumellátás hazai rendszeréről 1 Dávid Boglárka.
A NEMZETI ADATVAGYON INTEGRÁCIÓJA DIGITALIZÁLÁSI KONFERENCIA MÁJUS 21 – 22. DEBRECEN UJVÁRI MÁRIA.
Elektronikus források (E-resources) adminisztrációja november 12. Szabó- Kulcsár Kornélia.
Egyetemi Könyvtárigazgatók Kollégiuma Budapest, december 11. Magyar Képzőművészeti Egyetem.
Digitális tartalomszolgáltatás
Networkshop 2009 MKE Vándorgyűlés, Debrecen július 10.
MOKKA - ODR adattartalmak : tapasztalatok, lehetőségek MOKKA-ODR fórum MKE 41. vándorgyűlés Debrecen, július. 10.
Folyóiratok feldolgozása Keveházi Katalin november 27.
OLVASÓSZOLGÁLAT = A KÖNYVTÁRI SZOLGÁLTATÁSOK FIZIKAI SZÍNTERE
A könyvtári szolgáltatások rendszere: helyi és közvetített szolgáltatások.
o Minden elektronikus formában érhető el o A munkafolyamatok egy része automatizálható, így a szolgáltatások gyorsabbak és hatékonyabbak lehetnek o A.
Nevelési Tudásdepó Csík Tibor projektmenedzser. Az országos lelőhely-nyilvántartás számára rekordok Magyar közoktatás tankönyvei Gyermek- és ifjúsági.
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
A VOCAL Egyesület szerepe Néhány megjegyzés Bakonyi Géza.
A könyvtárak fejlesztési lehetőségei a TÁMOP-ban és a TIOP-ban Oktatási és Kulturális Minisztérium Könyvtári Osztály „A könyvtárak fejlesztési lehetőségei.
Integrált Könyvtári Rendszer. Történeti áttekintés  ‘85-ben kezdődött el a fejlesztés  ‘94-ben már a felhasználók rendelkezésére állt  ‘95-től az OSZK-val.
Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektorhelyettes A doktori és publikációs adatbázis kialakításának elvei és megvalósítása Nyugat-magyarországi.
A Nemzeti Könyvtár internetes szolgáltatásai benne a Magyar Elektronikus Könyvtárról bővebben Góczán Andrea augusztus 2.
A MEK2.0 magyar digitális könyvtári alkalmazása - eleMEK Moldován István OSZK MEK osztály ”Networkshop” Pécs, április
Könyvtár- és informatikai alapismeretek kurzus október 1.
5. Könyvtári Napok, Sopron, MOKKA eredmények – Régi könyvek feldolgozása Bakonyi Géza – Hegyi Ádám.
SZTE OPAC, adatbázisok A szakirodalmi keresés kezdő lépései Aranyi Zoltán SZTE Klebelsberg Könyvtár
Az Óbudai Egyetem Könyvtárának bemutatója lib.uni-obuda.hu szeptember.
Az ODR szolgáltató felület építése: igények és tervek Koltay Klára Tatabánya, 2010.október 11.
Dr. Hegyi Ádám adjunktus SZTE BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszék Könyvtár- és informatikai alapismeretek.
Könyvtár- és informatikai alapismeretek kurzus október 7.
Az ítélkező munka szolgálatában a Bírósági Könyvtári Rendszer bemutatása.
MOKKA – ODR – NPA adatbázis használata tanfolyam Szépvölgyi Katalin Tel.: /3451; 3439 ELTE Egyetemi Könyvtár
Adatbázisok használata a tájékoztatási gyakorlatban Dr. Nagy Enikő Csomád,
Könyvtártípusok és funkcióik. Könyvtár dokumentumtár információtár.
Bartók Györgyi Mire jó az ODR lelőhely adatbázis?
Használd jól a könyvtári katalógust!
Integrált könyvtár rendszer (IKR)
MAGYAR IGAZSÁGÜGYI AKADÉMIA JOGI SZAKKÖNYVTÁRA
Elektronikus folyóiratok archiválása és nyilvántartása: EPA 2.0
Előadás másolata:

Koltay Klára MOKKA –ODR fórum Szombathely, 2008. július 25. MOKKA és ODR szolgáltatások Jelenlegi helyzet és fejlesztési elképzelések Koltay Klára MOKKA –ODR fórum Szombathely, 2008. július 25.

A MOKKA jelene

A MOKKA eredeti célkitűzései közös katalogizálási rendszer, célja hiteles bibliográfiai rekordok szolgáltatása rekordátvétel céljára szigorú duplumellenőrzés – (utólagos duplumellenőrzés az új szerverre költözés alkalmával) bibliográfiailag tiszta adatbázis, a rekordot feltöltő „rekordgazda” , MNB hiteles rekordjai

MOKKA mint lelőhelyadatbázis a megbízható lelőhelyadatok hangsúlyosak Bibliográfiai tisztaság  minél több lelőhelyinformáció Helyi lelőhelyadatok – kölcsönzési helyenként Lelőhelyadatok „visszavonhatósága” engedékenyebb duplumellenőrzést kíván a téves összevonások elkerülése érdekében.

Milyen adatbázisokra terjed ki a MOKKA szolgáltatás Az eredeti 15 MOKKA-tagkönyvtár köre (melyben hatféle integrált könyvtári rendszert használtak) az első szakaszban további 16 taggal bővült (további kétféle integrált könyvtári rendszer belépésével), Jelenlegi legfontosabb feladat – kurrens feltöltések üzemszerűvé tétele a jövőbeni bővítés alkalmából pedig további 26 könyvtár válik taggá (további integrált könyvtári rendszerekkel). „Minden könyv egy katalógusban” – további bővülés

Milyen dokumentumtípusokat fogad a MOKKA Folyóiratokon kívül mindent Könyv Elektronikus dokumentum Kotta Hangzó dokumentum Kartográfiai dokumentum Vizuális dokumentum

A MOKKA használata (26 könyvtár válászai alapján) Napi gyakorisággal a MOKKÁ-hoz fordulók Beszerző és feldolgozómunkában (59%) Tájékoztatásban (55%) Könyvtárközi kölcsönzésben (52%) Feldolgozó munkában jelentős rekordátvétel a MOKKÁ-ból (35%) Elkészített rekordok 5-65%-a a MOKKÁ-ból származik

Az ODR jelene

ODR szolgáltatás összetevői 1. bibliográfiai adatbázis Corvina integrált könyvtári rendszert használó könyvtárak állománya több nagy országos szakkönyvtár teljes állományát ( a periodika-, hangzó-, és mozgóképállományokat, előfizetett adatbázisaik révén elérhető, valamint elektronikus dokumentumokat is) ISBN feltöltéssel hozzáadott lelőhelyeik (könyvtárak, KELLO) Az adatbázisban történő tematikus keresést segíti a Tezaurusz menüpont több könyvtár tárgyszórendszerét használva. A bibliográfiai adatbázis a tulajdonos könyvtár lelőhelyét tárolja, az aktuális példányinformációkat a helyi adatbázisba átlépve kapja meg a felhasználó.

ODR szolgáltatás összetevői 2. Könyvtárnyilvántartó a lelőhelykódok feloldásait, a már regisztrált könyvtárak (930) adatait, és azok online karbantartási lehetőségét

ODR szolgáltatás összetevői 3. kéréstovábbító a kérőként regisztrált könyvtár login név/jelszó páros megadásával történő automatikus azonosítása kérés adható fel a rendszerben szereplő és nem szereplő dokumentumokra egyaránt a kéréseket az ODR statisztika veszi számba. A kérés továbbítása a fogadó könyvtárhoz e-mailen, vagy közvetlenül a helyi könyvtárközi kölcsönzési nyilvántartásba Visszakereshetők az ODR-en keresztül küldött és kapott kérések, megvan az összekapcsolódás lehetősége a helyi könyvtárközi kölcsönzési nyilvántartásokkal is a kérések teljesítési útjának végigkövetéséhez.

ODR szolgáltatás használata (2007 évi adatok) 900 regisztrált könyvtár – 660 adott fel kérést Látogatások száma 165 ezer Feladott kérések száma 43 ezer

Fejlesztési elképzelések A MOKKA – ODR szolgáltatás összekapcsolása Jelentősen továbbfejlődik mindkét alapfunkció Osztott katalogizálás továbbfejlesztése Dokumentumszolgáltatási funkciók továbbfejlesztése Mindkettőhöz szükség van a tagkönyvtárak jelentős közreműködésére

Tervek egyéb szolgáltatások integrálására NPA és IKB Folyóirat analitikát adó adatbázisok összekapcsolás egyéb ODR rendszeren kívüli tartalmakkal (pl. elektronikus tartalmak, internetes antikváriumok és könyvesboltok az OPEN URL technológia segítségével) tezaurusz jellegű keresések biztosítása, a MÁTRIKSZ szolgáltatás továbbfejlesztésével.

MOKKA fejlesztések

A MOKKA adatbázis kiterjesztése 1. A magyar könyvtári rendszer szolgáltató könyvtárai meglévő számítógépes katalógus állományának ellenőrzése, betöltése és folyamatos működtetése. (MOKKA alapító  56 ODR tagkönyvtár) 2. Könyvtári rendszerkhez, adatbázisok sajátosságaihaz alkalmazkodó betöltő protokollok kidolgozása. 3.Folyamatos rekord fel- és letöltések – az egyes rendszerek katalogizálási munkafolyamataiba illesztve.

A MOKKA funkcionalitásának bővítése 1. Szabványos név (személy, testület, intézmény, földrajzi) adatbázis kialakítása. (akár NDA forrásból származó rekordok beépítése a MOKKA adatbázis authority mechanizmusaiba, besorolási adatok globális javítása) 2. A dokumentumok tartalmi kereshetőségét biztosító indexelő rendszer beépítése (tartalomjegyzékek, fejezetek analitikája) 3. A MOKKA új exportáló felületének kialakítása, a még hagyományos katalógusok elektronikus feldolgozásának segítésére. Célja, hogy MOKKÁ-ban már létező bibliográfiai rekordot a helyi feldolgozó könyvtáros csoportosan átemelje és a saját leírásban felhasználja. (ezzel elkerülhető lesz a párhuzamos feldolgozás, ami munkaerő megtakarítást is jelent.).

Egyéb Adatforgalmi és használati statisztikai monitoring rendszer kiépítése A rendszer többszintű képzési moduljainak elkészítése és folyamatos biztosítása.

ODR szolgáltatások bővítése

A szolgáltatás által elérthető dokumentumok köre Cél: bármilyen dokumentumot keres a felhasználó egy közös kereső felületen találja meg és onnan közvetlenül indíthassa a megrendelését. Az ODR a MOKKA adatbázis kibővített bibliográfiai adataira épül elsődlegesen. (de: folyóirat-rekordokat nem tartalmaz)

Integrálás más központi szolgáltatással Elsődleges fontosságú a folyóiratok lelőhelyszolgáltatásával és cikkadatbázisokkal való együttműködés: NPA, IKB, MATARKA, HUMANUS

Lelőhelyszolgáltatás pontosságának növelése A MOKKA bibliográfiai adatbázishoz kiegészítő példányadatbázis kiépítése, üzemeltetése és folyamatos bővítése. Cél: minél pontosabb információkkal szolgálni annak eldöntéséhez, honnan érdemes elkérni a dokumentumot. (elérhetőség, hozzáférhetőség)

Az ODR szolgáltató funkcióinak kiszélesítése Az ODR funkciókhoz hozzáférést biztosító ODR portál kialakítása: Kérésindítófelület könyvtáraknak Kérésindító felület magánembereknek (a portálon indított olvasói kérés annak a könyvtárnak a közvetítésével teljesül, amelynek az olvasó beiratkozott tagja. Távlati célként az előző továbbfejlesztése egy olyan felület, amely ügyfélazonítás alapján pénzes másolatszolgáltatást nyút. Kérések irányítását segítő rendszer (az olvasó/könyvtár kiválaszthatja a számára legelőnyösebb szolgáltatóhelyet.) A rendszeren kívüli szolgáltatók (online könyvesboltok, antikváriumok, más dokumentumszolgáltatók) elérésének biztosítása

Elektronikus dokumentumszolgáltatás fejlesztése 1.Archíválási rendszer a könyvtárközi tranzakciókban digitálisan szolgáltatott cikkek és egyéb dokumentumok számára 2. Elektronikus dokumentumszolgáltatás kiterjesztése a szerzői joggal védett dokumentumokra is egy EU irányelvein alapuló szerzői jogi szabályzaton alapján 3. A szükséges pénzügyi szolgáltatások kialakítása

Az ODR menedzsment-rendszer fejlesztése Könyvtárnyilvántartó rendszer (kölcsönzési politika, szolgáltatási feltételek) Kéréstovábbító rendszer A kérések státuszát követő rendszer kiépítése (egyéb helyi fejlesztésű könyvtárközi-kölcsönzési nyilvántartó rendszerekhez való átjárhatóság megoldása) ODR statisztikák

Tematikus keresőrendszer Egy felületről kiindulva segítséget kap az olvasó abban, milyen tematikus keresési eszközöket érdemes igénybe venni a válaszott témája szempontjából. (tárgyszórendszereket integráló, folyamatosan karbantartott és bővített adatbázis, amely közvetlen átjárást kínál különféle adatbázisokban való kereséshez.

A rendszerhez csatlakozó könyvtárak feladatai, lehetséges fejlesztési céljai:

Elektronikus katalógusuk teljessé tétele, katalógus rekordjaik eljuttatása a MOKKA adatbázisba. A retrokonverziókat olyan módon érdemes megtervezni, hogy azok a MOKKA jelentős rekordállományát hasznosítsák..

Továbbra is cél a bibliográfiai rekordszolgáltatás MOKKA-kompatibilitásának megteremtése azoknak a könyvtáraknak az esetében, ahol ez még nem történt meg. (http://ww3.mokka.hu/?q=mokka/szabalyzatok/csatlakozas )

Az egyes könyvtári rendszerek oldják meg a katalogizáló által kezdeményezhető rekordfeltöltést, és dolgozzák ki a MOKKÁ-ból való rekordletöltés, egyszerű, rutinszerű, a könyvtári rendszerek munka­folyamataiba simuló menetét.

Az analitikus információk létrehozása (monográfiák, hangzóanyagok), az információk MOKKA számára való szolgáltatása is fontos cékitűzés.

Lehetőséget teremteni arra, hogy a lelőhelyadatbázis minél részletesebb, a kölcsönzéshez szükséges példányszintű információkat tudjon biztosítani a felhasználók számára: A jelenlegi lelőhelyadatnál részletesebb helyi állományinformációk szolgáltatása az ODR számára szabványos MARC formátumban. Lehetőséget teremteni arra, hogy a központi rendszer a kérések indításakor a helyi kölcsönzési rendszerek aktuális kölcsönzési státusz információt lekérdezhesse. Felkészülni arra, hogy a példányokról minél több könyvtárközi kölcsönzöhetőségükre vonatkozó információt tudjunk az ODR felületről is elérhetővé tenni.

Egyes olvasói adatok, kölcsönzési jogosultságok közlésére is szükség lehet.

Helyi, az ODR rendszerrel minden szinten kommunikáló könyvtárközi nyilvántartó rendszer beindítása vagy meglévő hangolása az ODR rendszeréhez. Az “összehangolás” lehetséges területei: A helyi könyvtárközi kölcsönzési rendszer fel tudja használni az ODR-ből érkező bibliográfiai adatokat, a kérő könyvtárra és kérésre vonatkozó információkat a helyi rendszer státuszváltozásainak kommunikálása az ODR számára a helyileg keletkezett digitalis másolatok, metaadataik, elérési útvonaluk átadása a MOKKA számára.