Tudomány, erkölcs, közösség és család a XXI. században Hungarian Academy of Sciences.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Regionális politika
Advertisements

Központi Statisztikai Hivatal
Nemzetközi Médiakonferencia Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat
Energia – történelem - társadalom
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
Miért boldogabbak az emberek az egyik országban, mint a másikban?
Az egészségügy és az egészség „ügye” „Képes vagy-e EGÉSZ-séget ÉP-íteni?
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Az EU támogatáspolitikája és az oktatásfejlesztés Halász Gábor tudományos tanácsadó Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
A válság és ami utána következik….
2013. október 10. Bogsch Erik A gyógyszeripar válasz a kihívásra.
A társadalmi differenciálódás területi jellemzői Magyarországon
A Kaposvári Egyetem innovációs tevékenysége – Dráván innen, Dráván túl
MUNKAERŐ-PIACI PARTNERSÉG
A természettudományok helye a közoktatásban Szabó Gábor egyetemi tanár, Szegedi Tudományegyetem & ELFT főtitkár.
Természettudományok és műszaki tudományok területén végzett diplomások száma a éve korcsoportban 1000 főre számolva 2010-re az EU-ban 15 %-os növekedést.
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
Az adórendszerek változásai az elmúlt évtizedekben Halmosi Péter.
Samuel P. Huntington Civilizációk összecsapása
A globális világgazdaság és az USA világgazdasági szerepköre
Dr. Tóth Olga PTE Illyés Gyula Főiskolai Kar, Szociális munka szak Társadalmi problémák szociológiája Levelező.
A vidéki társadalom néhány jellegzetessége Farkas Tibor PhD. SZIE GTK RGVI MRTT VI. Vándorgyűlés, Gödöllő december
MIBEN ERŐS ÉS MIBEN GYENGE AZ MRTT Elnöki beszámoló a évi közgyűlésen Magyar Regionális Tudományi Társaság.
A tudásintenzív iparágak megjelenése a kelet-közép-európai országok gazdaságfejlesztési stratégiáiban Páger Balázs, PhD-hallgató MRTT X. vándorgyűlés,
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
Prevenció, kuráció, rehabilitáció
Idős betegek dialízis kezelésének orvosi, pszicho-szociális és
Az oktatás az EU-ban Lisszaboni statégia: Célmeghatározás –mit –mikorra –ki által –milyen minőségben Az eszközök között kiemelt helyen az egész életen.
A magyar tudomány az Országgyűlés előtt Vizi E. Szilveszter a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.
1 Magyarország 2020 perspektívájában Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt november 29.
46. Közgazdász-vándorgyűlés, június 27., Cz.E. 1/17 Lisszaboni stratégia és a vállalati versenyképesség 46. Közgazdász-vándorgyűlés Czakó Erzsébet.
TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR projekt 1 A NÖVEKEDÉS ÉS A VERSENYKÉPESSÉG REÁLGAZDASÁGI TÉNYEZŐI Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
Szegénység megjelenési formái az Észak-magyarországi régióban
Mi a liberalizmus? "manchesteri" változat Alaptípus ("classic") "adóztató és költekező" (tax and spend) Liberalizmust inkább termékcsalád, semmint konkrét.
A évi demográfiai adatok értékelése
A évi demográfiai adatok értékelése
A évi demográfiai adatok értékelése
Folie 1 Ausztria mint gazdasági telephely Európai üzleti tevékenységének kiindulópontja Birgit Reiter-Braunwieser ABA-Invest in Austria Sopron, Februar.
Egészségi állapot, egészségügyi rendszerek Dr. Jávor András.
1 Foglalkoztatási kihívások (1), avagy mitől beteg a magyar gazdaság és a társadalom LIGA REGIONÁLIS TANFOLYAM 2010.OKTÓBER 5-6 HAJÓS Dr. Szabó Imre VDSzSz/LIGA.
Demográfiai - társadalmi tükör, 2010 Hazai és európai tendenciák
A magyar gazdaság várható helyzete
A Kiotói Jegyzőkönyv Énekes Nóra Kovács Tamás.
GKI Zrt., A válság: veszély és esély Balatonfüred, október 8. EGVE Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
Az Ister-Granum EGTC Budapest, május A társadalmi tér elmélete 2. Az európai területi együttműködés 3. Az Ister-Granum EGTC az Unióban.
Demográfiai válság: Hová tartasz Nógrád megye?
Közösség és mentálhigiéné – Eszmecsere a közösségi lelki egészségfejlesztésről Török Péter 2013.március 26.
eMagyarország Program
A jelenlegi válság és a reálszféra Chikán Attila egyetemi tanár, igazgató Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézet Versenyképesség Kutató.
A világgazdasági régiók növekedése (előző év = 100)
Transznacionális és multinacionális vállalatok
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
Jogi informatika, 2. előadás Az információs társadalom lényegi ismérvei és egyes modelljei szeptember 21. Témakörök: 1.Az IT-ről általában 2.Az IT.
A felsőoktatás néhány demográfiai kérdése A külföldön tanuló hallgatók.
Területi politika főbb összefüggései. A disszertáció főbb területei 1.A regionális programozás elméleti alapjai 2.A programozási ciklus az Európai Unióban.
A Föld lakosságszámát meghatározó tényezők I. A természetes szaporodás
Innovációs helyzetjelentés Kis Gergely. A K+F ráfordítások a GDP arányában* 2004 (százalék) Mit is mutatnak ezek a számok?
Civil Európa – civilek Európában
Versenyképesség MTA-MEH projekt Vértes András.
Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Új fejlesztési övezet: Közép-Európa Az autóipar telephelyválasztásának.
Alkalmazott egészségügyi gazdaságtan
Az oktatás, az egészségügyi, valamint a szociális ellátás, mint versenyképességi tényezők Április 6. Dr. Molnár László Vezérigazgató GKI Gazdaságkutató.
Önkormányzati Egészségügyi Napok
Információ átadás az idegrendszerben és a társadalomban (gondolatok)
A Föld lakosságszámát meghatározó tényezők I. A természetes szaporodás
Dr. Papanek Gábor Európa versenyképessége
A politika feladatai a kutatásban, a fejlesztésben és az innovációban
A magyar gazdaság versenyképessége:
Előadás másolata:

Tudomány, erkölcs, közösség és család a XXI. században Hungarian Academy of Sciences

490 v.Chr km in Sekunden Geschwindigkeit der Kommunikation Glasfaser Satellite Fernsprecher Telegraph Marathon New York Marathonlauf (1993)

Entwicklung Technologie Ethik Hitler Stalin Einstein Newton Aristoteles Galilei ?

Tudás + Információ = Hatalom Erkölcs ???????????

Az intézményesített tudománypolitika kezdetei: Egyesült Államok, 2. világháború. A tudós erkölcsi felelőssége

Lisszaboni döntés a gazdasági, szociológia és környezeti kérdésekben(2000): Tudásalapú gazdaság és Tudásalapú társadalom megteremtése 2010-re

George W. Bush elnök 2006 évértékelő State of the Union beszédében kijelentette, hogy: „Ahhoz, hogy Amerika versenyképes maradjon, egy kötelezettséget mindenképpen vállalnunk kell: továbbra is nekünk kell vezető szerepet vállalnunk a világban mind tehetségben, mind a kreativitásban … Ma este bejelentem az Amerikai Kezdeményezés a Versenyképességért létrehozását, hogy segítsük az innovációt a gazdaság egész területén, valamint hogy nemzetünk gyermekeinek egy szilárd alapot adhassunk matematikából és reáltudományokból. Először is javaslom, hogy kétszerezzük meg a szövetségi szintű hozzájárulásunkat a legfontosabb alapkutatásokhoz a fizikai tudományok terén az elkövetkezendő 10 év során. Ez a hozzájárulás meg fogja alapozni Amerika legkiválóbb elméinek munkásságát…”.

A német kancellár, Angela Merkel ezt írta a Science július 14-én megjelent vezércikkében „A német kormány számára világos, hogy a jövő a szabadságon és felelősségen nyugvó tudásalapú társadalomban rejlik. Ez teszi lehetővé Németország számára, hogy felnövekedjen a mai világ kihívásaihoz, akár nemzeti, akár globális, vagy gazdasági, szociális, illetve környezeti kérdésről legyen szó. Ezért tartom kiemelten fontosnak a tudományok, a kutatás és az innováció támogatását.”

K+F a GDP%-ban USA 3.8 Japan 3.1 EU Szlovákia 0.52 Románia 0.38 Magyarország 1.00

Magyarország a gazdasági versenyképességi rangsorban (a Világgazdasági Fórum (WEF) éves értékelései) World Economic Forum, The Global Competitiveness Report

Magyarország látlelete: Versenyképességi rangsor 2006/7**2007/8*2008/9* Magyarország Szlovákia Csehország Románia Ausztria Lengyelország Forrás: The Global Competitiveness Report World Economic Forum *134 ország **122 ország

Egymillió lakosra jutó szabadalmak száma (EPO) Japán174.2 USA142.6 EU EU UK121.4 Pol 4.2 CZ 15.9 SK 8.1 RO 1.2 Hungary 18.9 Forrás: Eur Innovation Scoreboard 2007

0. Köz-és Felsőoktatás fejlesztése 1. K+F kiemelt támogatása (magyar vállalkozások!!!!!) 2. Müszak-és tudományos végzettséget megszerzők létszámának megduplázása (piaci igények kielégítése) 3. KKV és az egyetemi-akadémiai tanszékek, intézetek együttmükődésének támogatása 4. Szabadalmi aktivítás támogatása

Aristoteles (Kr.e ) Aquinoi Szent Tamás (13.sz) De Veritate c.munkájában a hit és a tudás viszonyáról ir.”Nihil est in intellectu, nisi prius fuerit in sensu” Locke,John: „Hit a tudás hiánya” (16.sz.) Galilei (16. sz.): tapasztalati alapon bizonyítani Cogito ergo sum (Descartes, 17.sz.) Racionalista-scientista álláspont (19.sz.) Mirari vos pápai enciklika Fides et Ratio pápai enciklika (1998)

FIDES ET RATIO „A hit és az ész nincs ellentétben egymással, nem is független egymástól, hanem kiegészítik egymást”. A hit és az ész két szárny, mellyekkel az emberi szellem fölemelkedik az igazság szemlélésére”.

A filozófiai gondolkodással elért igazság és a kinyilatkoztatott igazság nem keverhető össze, de nem is teszik egymást feleslegessé”.(Fides et Ratio)..mert a teremtmények nagyságából és szépségéből következtetni lehet Teremtőjükre” (Bölcs 13,5)

Embryo osztás sejtmag kicserélése Mesterséges megtermékenyítés Béranya Nemek választhatósága Kissúlyú koraszülöttek újraélesztése Szülők és orvosok döntései az újszülöttek eutanáziájáról Döntéshozatal az élet végén Kórházi kezelés vs. életminőség, és az etikai gyakorlat Táplálni vagy nem táplálni? A mesterséges táplálás etikai vonatkozásai Aborted embryók sorsa (nem felhasználás vs kegyes felhasználás) Eutanázia } klónozás

petesejt testi sejt

Eizelle Embryo Vereinigung der Zellen Entfernung des Kernes von der Eizelle Zellkern (XX) Körperzelle Klonkind (XX) Eizelle-Spenderin

Eizellen Embryo Vereinigung der Zellen Entfernung des Kernes von der Eizelle Zellkern (XY) Körperzelle Person der geklont werden soll Klonkind (XY) Eizelle-Spenderin

Eizellen Embryo Vereinigung der Zellen Entfernung des Kernes von der Eizelle Zellkern (XY) Körperzelle Leihmutter Person der geklont werden soll Klonkind (XY) Eizelle-Spenderin

A születéskor várható élettartam Magyarországon, az Európai Unióban és néhány más országban a 21. század első éveiben

Élveszületések száma (Demográfiai évkönyv, 2008) , , , , , , , , , , , , , ,000

Jővő magyar társadalma? Demográfiai krizis élveszületések szám alacsony (Termékenységi ráta = 1, ban) Életkilátások növekednek Eltartók / eltartottak = vagy < 1 (Nyugdíj korcentruma = 58,6 év !!!) Életminőség rosszabodik !!!

Ezer lakosra jutó élveszületés és halálozás

Rendszerváltás Paternalista Önálló gondoskodás Nem kompetitiv Kompetitiv társadalom Közösségi Individualista gondolkodás Család modell felbomlása Társadalmi (szociális) kohézió lecsökkent !!!! Kedvező fordulat halandóságban és életkilátásban 1993 után (Józan Péter, 2002)

Quo vadis Magyarország? 1. Lakosság száma csökken 2. Lakosság átlagos életkora emelkedik – Munkaképes lakosság aránya csökken (Versenyképesség, nyugdij) 3. Diplomások száma emelkedik. Okos Magyarország (Versenyképesség!) 4. Társadalom kohéziós ereje csökken 5. Családok szétesése 6. Erkölcsi válság

7. Öngondoskodás nővekszik 8. Társadalomban a szolidarítás és szubszidiarítás csökken 9. Társadalmi tőke csökken (lásd Skrabski Á. és Kopp M. Társadali tőke és egészségi állapot az átalakuló társadalomban, 2007 és Fukuyama, 1995, 1999) 10. Életminőség romlik

Merre tovább XXI. századi Magyarország?

„Nem nézek én, megvallom, annyit hátra, mint sok hazámfia, hanem inkább előre.... A Mult elesett hatalmunkbul, a Jövendőnek urai vagyunk.... Sokan azt gondolják: Magyarország – volt: - én azt szertem hinni: lesz!” (Széchenyi István : „Hitel” utolsó sorai, 1830)

„Dum spiro, spero”.