Új utakon a technológus mérnök képzés

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„A vasúti áruszállítás szerepe a logisztikai rendszerben ”
Advertisements

1 TÁMOP B-11/2/KMR Az oktatás és kutatás színvonalának emelése a Szent István Egyetemen AZ OKTATÁS ÉS KUTATÁS SZÍNVONALÁNAK EMELÉSE A SZENT.
A BorsodChem környezetvédelmi fejlesztései
Nyitórendezvény „Szak-nyelv-tudás” – Az idegen nyelvi képzési rendszer fejlesztése a Debreceni Egyetemen TÁMOP D-12/1/KONV
Kisvállalkozói Szakirány Belső vállalkozásokkal dinamizálni a nagyvállalatokat! Kisvállalkozói Szakirány!
Kormányszóvivői tájékoztató Magyar Universitas Program Csatlakozás az Európai Felsőoktatási Térhez - Infrastruktúra-fejlesztési Program magántőke bevonásával.
Képzési lehetőségek a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala szervezésében
Paks, szeptember 07. A vegyészeti főosztály (VEFO) szerepe és kapcsolata a hazai nukleáris szakember képzésben Elter Enikő 1.
Technical University of Budapest
2013. október 10. Bogsch Erik A gyógyszeripar válasz a kihívásra.
A Megyei Pedagógiai Intézet szolgáltatásai a 2011/2012-es tanévben Győr-Moson-Sopron Megyei Pedagógiai Intézet Győr, augusztus 24. Készítette: Széles.
A tudományos élet színterei I. Kutatási projekt I október 18.
Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
Vegyész és kémiatanár mesterképzések
Kémia Alapszak „Vegyülj Velünk !”.
Egészségügyi informatika oktatása és kutatása az Egészségügyi Főiskolai Karon.
Állam munkavédelmi feladatai
Rejtő Sándor Könnyűipari Mérnöki Főiskolai Kar
BEVEZETŐ Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
Radnainé Gyöngyös Zsuzsanna egyetemi docens tanszékvezető
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
A Georgikon Kar kutatási lehetőségei Keszthely, március 30.
Vegyipari Tervező és Vállalkozó Zrt. VEGYTERV Zrt.
Biomérnök alapszak (BSc)
TUDOMÁNYOS MUNKA, KUTATÁSI TEVÉKENYSÉG Dr. BARTHA LÁSZLÓ Mérnöki Kar Tanácsülése.
Bemutatkozik a Georgikon
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
SZOFVERCENTRUM. Szimulációs WorkShop – Miskolc-Tapolca, június 3-4. Miskolci Egyetem Mechanikai és Mechanikai Technológiai TanszékSZOFTVERCENTRUM.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Sapientia-EMTE informatikai rendszerének kialakítása és fejlesztése Dr. Dávid László Dr. Györfi Jenő Budapest, November 11.
Mentorhálózat a A-11/1 pályázatban A-11/1 „Bentlakásos intézmények kiváltása” Információs nap Budapest, március 1.
FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM, MINT A HELYI ÖSSZEFOGÁS FÓRUMA Gödöllő, március 9.
Általános laboráns képzés válaszul a munkaerő-piaci helyzetre
Környezetvédelmi pályázatok a GOP-ban PÁTOSZ workshop április 21. Kovalszky Dóra, NFÜ GOP IH.
Az egyház társadalmi tanítása és a XXI. századi felnőttoktatás c. konferencia Esztergom dec. 1. Az andragógia szak elindulása és munkája a PPKE VJK-n.
A felnőttképzés szerepe a vidék egyetemének stratégiájában
Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Kar Informatikai Automatizált Rendszerek Konzulens: Vámossy Zoltán Projekt tagok: Marton Attila Tandari.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
TÁMOP / Munka és tanulás – Munkahelyi képzések támogatása a Közép-dunántúli Régió mikro- és kisvállalkozásainál.
Sikeres ipar-egyetemi együttműködés Pannon Egyetem - KÜRT Zrt. Dr Remzső Tibor pályázati igazgató egyetemi docens Microsoft Innovációs Nap november.
MTT Felsőoktatási Szekció Tisztelettel köszöntöm a Szekció előadóit, résztvevőit! szeptember 20.
A Bologna-folyamat a munkáltatók szempontjából Gerner Péter
Gépgyártástechnológiai technikus
1 Eötvös Loránd Tudományegyetem Kémiai Tanszékcsoport Vegyész szak.
egyetemi tanár, főigazgató
Dr. Husvéth Ferenc Tudományos ügyekért felelős rektorhelyettes június 22.
Duális képzés a Miskolci Egyetemen Dr. Gácsi Zoltán egyetemi tanár.
Fejlesztés, hasznosítás, profit Megújuló energiához kapcsolódó kutatások a Pannon Egyetemen Dr. Domokos Endre Egyetemi adjunktus - kutatásvezető Pannon.
Környezettudomány mesterszak (MSc) Analitikai, Környezettudományi és Limnológiai Intézet Pannon Egyetem, Mérnöki Kar.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM JOG- ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI TANSZÉK Biztosítás és kockázatkezelés (oktatás – kutatás) dr. Farkas Szilveszter.
Gazellák Magyarországon A KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALATOK SZEREPE A FOGLALKOZTATÁSBAN Műhelykonferencia.
A képzés szeptemberében indul!
SZTE ÁJK Munkajogi és Szociális Jogi Tehetségnap június 29.
Élelmiszertudományi Kar Szakmai Konzultáció október 25.
Vegyészmérnöki mesterképzés
Senior műanyag fröccsöntő gépbeállító
PANNON EGYETEM VEGYÉSZ MESTERSZAK.
Név TERPLÁN Zénó Program 2016/2017 Fekete Tamás egyetemi tanársegéd
TERPLÁN Zénó Program 2016/2017 Darabos Enikő tanársegéd MFK, KGI Név.
Intelligens szakosodást szolgáló intézményi fejlesztések a Budapesti Corvinus Egyetem székesfehérvári Campusán című projekt rövid bemutatása EFOP
Műszeripari Kutató Intézet – MIKI
Vegyészképzés a Madách iskolában
MIÉRT éppen a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar?
Agrár- és Gazdaságtudományi Kar
Élelmiszertudományi Kar
Fővárosi Petrik Térségi Integrált Szakképzési Központ
NGB_AJ040_1 Forgácsolás és szerszámai
BME VBK tájékoztató 1.
Előadás másolata:

Új utakon a technológus mérnök képzés A MISKOLCI EGYETEM VEGYIPARI TECHNOLÓGIA BOROSDCHEM TANSZÉK CÉLKITŰZÉSEI Új utakon a technológus mérnök képzés Előadó: Dr. Ábrahám József tanszékvezető 2009. március

ME-BC MEGÁLLAPODÁS 2008. augusztus - a Miskolci Egyetem és a BorsodChem Zrt. között létrejött a Vegyipari Technológia BorsodChem Tanszék (BCT) létesítésére vonatkozó együttműködési megállapodás

ME-BC MEGÁLLAPODÁS TARTALMA A megállapodás tartalma és célja: Hosszú távú együttműködés kialakítása a vegyipari technológiai szakirányú egyetemi képzést célzó, BorsodChem Zrt-ben oktató és kutató bázissal rendelkező Vegyipari Technológia (BorsodChem) Kihelyezett Intézeti Tanszék működtetésére. A ME oktatói és kutatói a BC szakembereinek közreműködésével, annak fejlesztési részlegében a BC igényei által meghatározott kutatási feladatok végrehajtásával gyarapítják azt a tudományos, szakmai ismeretanyagot, amelyet a BC tevékenysége során a technológiáiban hasznosít, a ME beépíti a vegyipari technológiai szakirány oktatási anyagába, ezáltal hozzájárul a BC szakember utánpótlásához.

A BC által nyújtott szolgáltatások A BC az együttműködés keretében a BCT működéséhez biztosítja műszer- és gépparkját, helyiségeit, valamint az energiát. A BC kutató-fejlesztő részlegében a BCT működése érdekében a ME-nek bérbe adja a műveleti-technológiai laboratóriumot. Az ME személyi állományába tartozó és tartósan a BC-ben foglalkoztatott munkatársai (oktatók, kutatók, doktoranduszok, hallgatók) elhelyezését, az infrastruktúra és a kutatási eszközök használatát oktatási célra a BC térítésmentesen, kutatási célra megállapodás szerinti térítési díj ellenében biztosítja. A BC személyi állományába tartozó 3 fő felsőfokú, és 6 fő középfokú végzettségű munkatársát időszakosan biztosítja a gyakorlatok ellátására.

A BC által nyújtott szolgáltatások A kutatási feladatok ellátására a BC igény szerint munkatársakat biztosít, A BC a BCT-n keresztül támogatja a PhD-képzést, a tudományos diákköri tevékenységet, a gyakorlati képzést, A BC részt vesz a ME Kémiai Intézetének beiskolázási tevékenységében, A BC a BCT révén támogatja a Kémiai Intézetet az Országos Diákvegyész Napok és az Irinyi János kémiai verseny döntőjének lebonyolításában, A BC évente 6 hét időtartamra legfeljebb 15 fő hallgatónak biztosít nyári gyakorlati lehetőséget a BCT-ben, ill. a BC-ben

A ME által nyújtott szolgáltatások A ME Vegyipari Technológia (BorsodChem) Kihelyezett Intézeti Tanszék elnevezéssel tanszéket alapít, amelynek kihelyezett egysége/laboratóriuma a BC-ben működik, ME vállalja, hogy felújítja és gyakorlati képzésre alkalmassá teszi a BC-től bérelt Műveleti, technológiai laboratóriumot. A ME a BCT vezetőjének adminisztratív feladatainak csökkentésére 1 fő tanársegédet vagy adjunktus helyez a tanszékre, A ME Kémiai Tanszéke szakképzési alapjából, ill. kutatási kereteiből a BCT eszközparkját is fejleszti,

A ME által nyújtott szolgáltatások A kutatási feladatok ellátására a ME igény szerint munkatársakat biztosít, A Kémiai Intézet a ME más tanszékeit is bevonja a profilján kívül eső feladatokat is igénylő komplex kutató-fejlesztő munkába, A ME a BCT teljes jogú tanszékként kezeli, amely működési forrásait az egyetem jogán pályázható pénzeszközökkel egészítheti ki, A BCT szervezetileg a Műszaki Anyagtudományi Kar Kémiai Intézetébe integrálódik, A BCT adminisztratív feladatait a Kémiai Intézet látja el. A BCT vezetője a BorsodChem tudományos fokozattal rendelkező munkatársa, egyetemi docens, A ME a Vegyipari technológiai szakirány hallgatóit lehetőleg a BC-be irányítja.

A BCT tanszék szakmai kompetenciái A BCT tanszék az alábbi szakterületeken lát el oktatási és kutatási feladatokat: Szerves kémiai technológia Szervetlen kémiai technológia Vegyipari műveletek laboratóriumi gyakorlatok Műszeres kémiai analitika Technológia modellezés Vegyipari technológiák környezetvédelme

A BorsodChem Vegyipari Technológiai Tanszék előnyei – Modern nemzetközi vegyipari telephely BorsodChem Magyarország egyik legnagyobb vegyipari vállalata, Közép-Kelet Európa: legnagyobb PVC és TDI gyártója; egyetlen MDI gyártója. Klórkémiára épülő szerves vegyipari anyagokat és műanyag alapanyagokat gyárt. Korszerű technológiákkal, integrált telephellyel és saját kutató-fejlesztő bázissal rendelkezik. BorsodChem meghatározó jelentőségű a régió vegyiparának fejlődése szempontjából BorsodChem kazincbarcikai telephelyén találhatók a francia tulajdonú Framochem Finomkémiai Kft, a svéd-magyar tulajdonú BC-KC Formalin Kft, a svéd tulajdonú Dynea Hungary Kft és a német tulajdonú Linde-Gáz Magyarország Rt üzemei.

A BorsodChem integrált termékstruktúrája jó alap a BC tanszék vegyipari technológiai oktatásához

A BC tanszék gyakorlati oktatásába bevont technológiák BorsodChem üzemeiben megvalósított technológiák: VCM Gyár - DKE –VCM gyártás - Klórozás, oxiklórozás, termikus hőbontás, rektifikálás - Goodrich, VINTECH, UHDE technológiák és BorsodChem saját fejlesztésű technológiák TDI Gyár – DNT - TDA – TDI gyártás – Nitrálás, hidrogénezés, foszgénezés, rektifikálás, vákuumbepárlás, hőhasznosítás - Biazzi, Plinke, Mitsui, LIST, CTU, Kwarner, SULZER -CHEMTECH és BorsodChem saját fejlesztésű technológiák MDI Gyár – BorsodChem saját fejlesztésű MDA és MDI gyártás - kondenzáció, foszgénezés, rektifikáció, bepárlás Klór Gyár – alkáli klorid elektrolízis – higanykatódos De-Nora és membráncellás –Japán Chlorine Engineers technológiák Vízkezelés, szennyvízkezelés - BorsodChem saját fejlesztésű technológiák

A BC tanszék gyakorlati oktatásába bevont technológiák A BorsodChem telephelyén működő vállalatoknál megvalósított technológiák: BC-KC Formalin Kft – Oxidáció - Formaldehid gyártási technológia Framochem Finomkémiai Kft – Acilezés – savkloridok – DEK gyártás technológiája Egyéb vállalatoknál megvalósított technológiák: MOL Rt – TIFO, Tiszaújváros: Alkilezés – MTBE gyártástechnológia Akzo Nobel Coatings Rt, Tiszaújváros- Kondenzáció – Alkid-poliészter és epoxi gyanták gyártási technológiája

A BC tanszék gyakorlati oktatásába bevont technológiák - a japán MITSUI –Toatsu technológiájú TDI üzem, melyet 60.000-ről 90.000 t/év kapacitásra fejlesztettek a szűk keresztmetszetek bővítésével

A BC tanszék gyakorlati oktatásába bevont technológiák: a BorsodChem saját technológiájú új MDI üzem

A BC tanszék gyakorlati oktatásába bevont technológiák: a Goodrich, UHDE VINTECH technológiájú DKE-VCM üzem

A BC tanszék gyakorlati oktatásába bevont technológiák: a svéd-magyar BC – KC Formalin Kft formaldehid gyártó üzem

A BC tanszék gyakorlati oktatásába bevont technológiák: a MOL- TIFO Tiszaújvárosi MTBE gyártó üzem

A BCT tanszék tervei a Vegyipari Műveletek laboratóriumi gyakorlatok oktatási területen Művelet , folyamat Technológia Berendezés Oxidáció Nátrium peroxid készítés 10 literes keverős duplikált üveg készülék + bemérő rendszer Acilezés INOPOX Iniciátor előállítás 20 literes keverős duplikált üveg készülék + bemérő rendszer Hidrolízis 2-etilhexil-klórformiát lúgos hidrolízise 50 literes zománcozott duplikált keverős készülék + bemérő rendszer Diszpergálás INOPOX vizes diszperzió készítés Rektifikálás Vizes, szennyezett etanol oldat rektifikálása 100 mm átmérőjű töltetes rektifikáló berendezés Semlegesítés, kristályosítás, szűrés Nátrium szulfát kinyerés 20 l-es duplikált üveg készülék, szűrőberendezés Véggáz tisztítás Klórgáz tartalmú véggáz tisztítása mosótornyon 100 mm átm. töltetes üveg gázmosó oszlopberendezés

A BCT tanszék Vegyipari Műveletek laboratóriumi berendezései 10, 20, 50, 250 literes zománcozott, duplikált keverős készülékek bemérő, adagoló rendszerrel, műszerezéssel

A BCT tanszék Vegyipari Műveletek laboratóriumi berendezései 10, 20, 50, literes duplikált keverős üveg készülékek bemérő, adagoló rendszerrel, műszerezéssel

A BCT tanszék Vegyipari Műveletek laboratóriumi berendezései 100, 200, milliméter átmérőjű töltetes üveg reaktor mérő rendszerrel, műszerezéssel

A BCT tanszék Vegyipari Műveletek laboratóriumi berendezései 100, 200 mm átmérőjű töltetes rektifikáló oszlop mérő rendszerrel, műszerezéssel.

A BCT tanszék Vegyipari Műveletek laboratóriumi berendezései Saválló filmbepárló berendezés mérő rendszerrel, műszerezéssel.

A BCT tanszék Vegyipari Műveletek laboratóriumi berendezései Vákuum dobszárító berendezés porleválasztó ciklonokkal, műszerezéssel, vákuumrendszerrel

A BCT tanszék Vegyipari Műveletek laboratóriumi berendezései Véggáz tisztító rendszer töltetes üveg toronnyal, mérő rendszerrel, műszerezéssel.

Köszönöm a figyelmet! BorsodChem R www.borsodchem.hu