Cephalometrikus mérőpontok. Okklúziós felszínek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tamás Kincső, OSZK, Analitikus Feldolgozó Osztály, osztályvezető A részdokumentumok szolgáltatása az ELDORADO-ban ELDORADO konferencia a partnerkönyvtárakkal.
Advertisements

Semmelweis Egyetem, Fogorvostudományi Kar, Propedeutika Tanszék Igazgató: Dr. Márton Krisztina egyetemi docens Fogászati irányok és síkok, fogak makroszkópos.

Kamarai prezentáció sablon
„Esélyteremtés és értékalakulás” Konferencia Megyeháza Kaposvár, 2009
Esetbemutatás Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kar
Erőállóképesség mérése Találjanak teszteket az irodalomban
Második nap DVD LUMINEERS PLACEMENT. Második nap DVD LUMINEERS PLACEMENT.
MATEMATIKA Év eleji felmérés 3. évfolyam
Humánkineziológia szak
Mellár János 5. óra Március 12. v
MFG-Pro váll-ir. rendszer bemutatása
Elektromos mennyiségek mérése
Koordináta transzformációk
Utófeszített vasbeton lemez statikai számítása Részletes számítás
A tételek eljuttatása az iskolákba
Elektronikai Áramkörök Tervezése és Megvalósítása
Elektronikai Áramkörök Tervezése és Megvalósítása
Mérés és adatgyűjtés laboratóriumi gyakorlat Karakterisztikák mérése 1 Makan Gergely, Mingesz Róbert, Nagy Tamás V
Elektronikai Áramkörök Tervezése és Megvalósítása
Mérés és adatgyűjtés Szenzorok II. Mingesz Róbert
Virtuális méréstechnika 12. Óra Karakterisztikák mérése November 21. Mingesz Róbert v
Ember László XUBUNTU Linux (ami majdnem UBUNTU) Ötödik nekifutás 192 MB RAM és 3 GB HDD erőforrásokkal.
VÁLOGATÁS ISKOLÁNK ÉLETÉBŐL KÉPEKBEN.
Műszaki ábrázolás alapjai
Védőgázas hegesztések
Tűrések, illesztések Áll: 34 diából.
1. IS2PRI2 02/96 B.Könyv SIKER A KÖNYVELÉSHEZ. 2. IS2PRI2 02/96 Mi a B.Könyv KönyvelésMérlegEredményAdóAnalitikaForintDevizaKönyvelésMérlegEredményAdóAnalitikaForintDeviza.
Pázmány - híres perek Pázmány híres perek.
2. Koordináta-rendszerek és transzformációk 2.1. Koordináta-rendszerek 2.2. Az egyenes és a sík egyenlete 2.3. Affin transzformációk 2.4. Projektív transzformációk.
Szerkezeti elemek teherbírásvizsgálata összetett terhelés esetén:
6. Előadás Merevítő rendszerek típusok, szerepük a tervezésben
Darupályák tervezésének alapjai
Sárgarépa piaca hasonlóságelemzéssel Gazdaság- és Társadalomtudományi kar Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök I. évfolyam Fekete AlexanderKozma Richárd.
NOVÁK TAMÁS Nemzetközi Gazdaságtan
DRAGON BALL GT dbzgtlink féle változat! Illesztett, ráégetett, sárga felirattal! Japan és Angol Navigáláshoz használd a bal oldali léptető elemeket ! Verzio.
A LÁTHATATLAN PÉNZ TITKAI
Lineáris egyenletrendszerek (Az evolúciótól a megoldáshalmaz szerkezetéig) dr. Szalkai István Pannon Egyetem, Veszprém /' /
dr. Szalkai István Pannon Egyetem, Veszprém
szakmérnök hallgatók számára
2. A KVANTUMMECHANIKA AXIÓMÁI 1. Erwin Schrödinger: Quantisierung als Eigenwertproblem (1926) 2.
Kerékpártároló átadás
A évi demográfiai adatok értékelése
Logikai szita Pomothy Judit 9. B.
Logikai szita Izsó Tímea 9.B.
4. Feladat (1) Foci VB 2006 Különböző országok taktikái.
LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG A Magyar Köztársaság kormánya.
2007. május 22. Debrecen Digitalizálás és elektronikus hozzáférés 1 DEA: a Debreceni Egyetem elektronikus Archívuma Karácsony Gyöngyi DE Egyetemi és Nemzeti.
Matematika - 5. évfolyam © Kačmárová Fordította: Balogh Szilveszter.
var q = ( from c in dc.Customers where c.City == "London" where c.City == "London" select c).Including( c => c.Orders ); select c).Including(
7. Házi feladat megoldása
MIKROELEKTRONIKA, VIEEA306
VARIÁCIÓK ISMÉTLÉS NÉLKÜLI ESET DEFINÍCIÓ
A pneumatika alapjai A pneumatikában alkalmazott építőelemek és működésük vezérlő elemek (szelepek)
HÍDÉPÍTÉS Acélszerkezetek
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
2006. május 15P2P hálózatok 1 Fóliák a vizsgára: 1. előadás  Bevezető: 11-16, 21,  Usenet: előadás:  Bevezető: 3-8  Napster: 
2006. Peer-to-Peer (P2P) hálózatok Távközlési és Médiainformatikai Tanszék.
QualcoDuna interkalibráció Talaj- és levegövizsgálati körmérések évi értékelése (2007.) Dr. Biliczkiné Gaál Piroska VITUKI Kht. Minőségbiztosítási és Ellenőrzési.
MUNKA- ÉS TŰZVÉDELEMI JELEK ÉS JELZÉSEK
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
Mikroökonómia gyakorlat
1 TANULÁSI TÍPUS TESZT.
> aspnet_regiis -i 8 9 TIPP: Az „Alap” telepítés gyors, nem kérdez, de később korlátozhat.
A nőnek nem kell más, csak legyél neki:
A KÖVETKEZŐKBEN SZÁMOZOTT KÉRDÉSEKET VAGY KÉPEKET LÁT SZÁMOZOTT KÉPLETEKKEL. ÍRJA A SZÁMOZOTT KÉRDÉSRE ADOTT VÁLASZT, VAGY A SZÁMOZOTT KÉPLET NEVÉT A VÁLASZÍV.
1 Az igazság ideát van? Montskó Éva, mtv. 2 Célcsoport Az alábbi célcsoportokra vonatkozóan mutatjuk be az adatokat: 4-12 évesek,1.
Preparálás amalgámtömés készítéséhez. I. osztály
Anatómia I..
Előadás másolata:

Cephalometrikus mérőpontok. Okklúziós felszínek Márton Krisztina

A fogak jelölési rendszerei Zsigmondy-kereszt: J 87654321/12345678 B 87654321/12345678 1/ , /6 , 8/, /3 FDI (Fogorvos Világszövetség) jelölési rendszere: J 18 17 16 15 14 13 12 11/21 22 23 24 25 26 27 28 B 48 47 46 45 44 43 42 41/31 32 33 34 35 36 37 38

A teleröntgen felvételen felimerhető cephalometriai tájékozódási pontok és síkok TA: terminális zsanértengely O: orbitale P: pogonion N: nasion Sn: Subnasale Gn: Gnathion Craniofacialis síkok: Axis-orbitale sík: AOP Facialis sík: Fac-P (NP) Frankfurti horizontális: FP (O-Po) Okklúzó síkja: alsó első metszők mesialis sarka-alsó bölcsességfogak distobuccalis csücskei

Egy felső premoláris okklúziós felszínei (1)mesialis, (2) distalis külső lejtő a buccalis csücskön (B); (3) mesialis, (4) distalis külső lejtő a lingualis csücskön (L); (5) mesialis, (6) distalis belső lejtő a buccalis csücskön; (7) mesialis, (8) distalis belső lejtő a lingualis csücskön; (9) mesialis, (10) distalis zárólécek.

A fogak érintkezése ideális okklúzióban Klasszikus anatómikus kapcsolat A felső fogak lingualis csücskei és az alsó fogak buccalis csücskei szimultán érintkeznek a fogív mindkét oldalán Csücsök záróléccel érintkezik, kivéve az alsó molárisok distobuccalis csücskei és felső molarisok mesiobuccalis csücskei (ezek az antagonistáik centrális barázdájába harapnak)

Támasztó és vezető csücskök 1: Támasztó csücskök 2: Vezető csücskök A felső buccalis és az alsó lingualis csücskök nem vesznek részt az okklúzió fenntartásában, hanem az excentrikus elmozdulások vezetésében

A temporomandibuláris izület centrális okklúzióban

Funkcionális egység Okklúziós felszínek Periodontium TMI Izomzat

Fiziológiás okklúzió Általában megtalálható a felnőtt lakosságban A teoretikus ideáltól egy vagy több ponton eltér, de a környezethez jól adaptálódott Esztétikailag megfelelő Nincs pathológiás eltérés vagy dysfunkció a rendszerben

Nem fiziológiás okklúzió A funkcionális egység egy tagjának a dysfunkciója a többi zavarát is okozza

Teoretikus ideális okklúzió 1. (N. D. Mohl) 1. minden fog megtartott 2. klasszikus anatómikus kapcsolatban 3.CO-ban klassz. kapcs., hátsó fogak tartják az OVD-t, az elülsők alig érintkeznek 4. a fogazat harmóniában van a csontozatával és a craniofacialis struktúrákkal 5. a fogak hossztengelyei elhelyezkedésük olyan, hogy az okkluzális erők azon keresztül hatnak 6. a periodontium intakt, nincs mozgó, elvándorolt fog 7. az okkl. stabil, nincs fogmigráció 8. nincs attríció kivéve a norm. öregedési kopást 9. a muscularis kontakt pozíció koincidál a az IKP-val 10. CO harmóniában van a CR-val (CO=CR, CO CR<1mm)

Teoretikus ideális okklúzió 2. (N. D. Mohl) 11. Protrúzióban hátul ék alakú rés van interferencia nélkül 12. Oldalmozgáskor ballansz oldalon rés van interferencia nélkül 13. Oldalmozgáskor munkaoldalon érintk. a szemfogak +/- a hátsó fogak 14. A posturalis nyugalmi helyzetben megfelelő interokkluzális térköz van 15. Minden rágással kapcsolatos funkció (légzés, beszéd, nyelés) és az esztétika megfelelő 16. Nyugalomban az izomtónus megfelelő 17. a parafunkciós aktivitás minimális 18. spontán adaptáció a struktúrában és a funkcióban az öregedéshez 19. az ételek különböző konzisztenciájához , méretéhez funkcionális alkalmazkodás 20.Nincs fájdalom v. dysfunkció egy egységben sem 21. az illető nincs tudatában az okklúzió vagy a rágórendszer kellemetlenségének

A foganyag természetes elvesztése Attríció a foganyag fiziológiás kopása a fog-fog találkozás eredményeként a rágás nyomán okklúziós és az incizális felszíneken kis sima fazetták az okklúziós felszín kigyenesedése Abrázió a foganyag pathológiás elvesztése mechanikai behatás miatt erős fogmosás abradált gyökérfelszínek rossz fogpótlások antagonisták okklúziós felszínei parafunkció: csikorgatás, szorítás, rossz szokások Erózió a foganyag kémiai behatás miatt vész el extrinsic: citrus félék gyakori fogyasztása intrinsic: a gyomorsav regurgitációja

Attríció bruxizmus miatt

Abrázió

Erózió reflux miatt

Erózió citrus italok miatt