Zöld Híd Hulladékgazdálkodási

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kereskedelmi csomagolószerek
Advertisements

KözOP sz főút Hévíz elkerülő és 71. sz
A hulladékgazdálkodás eredményei és jövőképe Magyarországon
A papír hulladékként is érték
A megvalósult regionális hulladékkezelő rendszerek összegző elemzése – ISPA, KA.
Sajó-Bódva regionális hulladékgazdálkodási program
A HULLADÉKOKRÓL.
HULLADÉKOK A PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEMEN
Készítette: Kapcsa Szabina Dr. Török Béla Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Diákotthon 1144.
II. Országos Környezet- és Természetvédelmi Filmfesztivál és Konferencia 2. szekció Környezetvédelmi tudatformálás szerepe az oktatási nevelési intézményekben.
Közmű tulajdon Önkormányzat – önkormányzati törvény – alapfeladat – ellátási kötelezettség – üzemeltető kiválasztása Állam – regionális rendszerek – Vízgazdálkodási.
Építési- és bontási hulladékok képződése és lehetséges hasznosításuk Eger november 17. Építőipari ásványi- és másodnyersanyagok (Az EU „SARMA” projekt.
Építési- és bontási hulladékok képződése és lehetséges hasznosításuk Szombathely május 3-5. A hulladékgazdálkodás szabályozása hasznosítási irányok.
Szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő program
A szemét útja, ártalmatlanítása, illetve újrahasznosítása
Hajdúsági Szilárd Hulladéklerakó és Hasznosító Társulás ____________________________________________________________________________________________ A.
Kartondoboz Környezetvédelmi Egyesület
Zalaegerszeg december 13.
„Geotermia a XXI. században” Kistelek február 26. Geotermia hasznosítás a bányatörvény módosításának tükrében Szabados Gábor elnök Magyar Bányászati.
BAKS KÖZSÉG SZENNYVÍZCSATORNÁZÁSA ÉS SZENNYVÍZTISZTÍTÁSA
Kohéziós Alap projektek a os időszakban Magyarországon 2/E modul Ponácz György Márk SAKK-tréner.
A szemét útja Granilla László Jakab Géza Beregszászi Magyar Gimnázium
„A legjobb és legolcsóbb hulladék az, amelyet meg sem termelünk!”
A szemét útja Diák:Ricz Emese Tanár: Csekéné Molnár Erika
A szemét útja Készítette: Tyukody Anita Felkészítő tanár: PaedDr. Spek Krisztina Iskola: Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Gúta, Szlovákia.
Mi is az a hulladék? Egyes megfogalmazás szerint hulladéknak vagy szemétnek azokat a tárgyakat nevezzük, amelyek az ember mindennapi élete során keletkeznek.
A hulladék körforgása - hasznosítás
Gulyás László tű. hadnagy kiemelt főelőadó Tatabánya, november 6. Iparbiztonsági feladatok a nem rendszeres hulladékszállítással kapcsolatosan (az.
MUNKÁLTATÓI FÓRUM Ösvény Esélynövelő Alapítvány /Füzesgyarmat/ Békéscsaba, június 06.
A szelektív gyűjtés helyzete, eredményei Kommunikációs kihívások
Szelektív hulladékgyűjtés
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
A hulladékgazdálkodás aktuális feladatai
C2ENET: Közép-Európai Környezetvédelmi Hálózat ERFA, Interreg III.B. Cadses, európai uniós támogatással (2007. január – március) Dr. Zongor Gábor,
HKI, OHT, OMP Államigazgatási szervezetrendszer
Huba Bence igazgató Szombathely,
Pénzesné Tóth Márta kistérségi tanácsadó Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. „Civil pályázati lehetőségek a időszakban”
Regionális projekt-előkészítési támogatás 2007-ben (PEA4) Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
Az OHÜ évi tapasztalatairól és az idei feladatairól dr. Wégner Krisztina Főosztályvezető, Koordinációs főosztály január 24. Szombathely.
2005.évi CLXXXIII. törvény a vasúti közlekedésről
Hulladékgyűjtés a Délép Ipari Park Kft.-nél
„Infrastruktúra-fejlesztés az egészségpólusokban” TIOP-2.2.7/07/2F.
Szerkesztette: Babay-Bognár Krisztina
Szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő program
Áttekintés a magyar hulladékgazdálkodásról Dr. Hornyák Margit
Cseber Kht évi gyűjtés eredménye február CSEBER Kft
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
Termikus hasznosításra előkészítő kapacitások alakulása (RDF)
Cím. Komlóska Község Önkormányzat nevében tisztelettel köszönti Önöket Köteles László Polgármester! Sajtótájékoztatónk témája: Közel 70 millió forint.
A fejlesztés céljainak meghatározása
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Norvég Civil Alap A Norvégia, Izland és Liechtenstein által az Európai Unió gyengébben fejlett tagállamainak felzárkóztatásához nyújtott támogatás keretében.
Önkormányzati fejlesztések Sárospatakon Közoktatási infrastruktúra fejlesztése (II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola főépületének bővítése,
Szelektív hulladékgyűjtés
Változások a hulladékgazdálkodás szabályozásban Kolozsiné dr. Ringelhann Ágnes Főosztályvezető Tokaj,2011.
Szelektív hulladékgyűjtés
Példaképeink a képviselők
Mérlegen a koordináló szervezetek Hartay Mihály ÖKO-Pack Kft.
Zuglói társasház energiahatékonysági felújításának tapasztalatai Dzsiki Ferenc Lagross Kft. Budapest,
A szemét útja ( szelektív hulladékgyűjtés)
Erdélyi önkéntes tűzoltómozgalom. Tűzvédelem kezdete Erdélyben.
Hatékony házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési kampány indul Bátaszéken és környékén lévő 10 településen! Akommunális hulladékgyűjtő edény mellé kell.
Hulladékgazdálkodás – veszélyes hulladékok szállítása
Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.. Magyarország egyik legnagyobb hulladékgazdálkodással és köztisztasággal foglalkozó vállalata, amely mintegy két millió.
ZÖLD SZIGET ZÖLD SZIGET az innovatív, hiánypótló, zöld beruházás Közlekedésbiztonsági Szervezet - Hajózási Főosztály Szakmai nap Budapest, május.
Papír alapú csomagolószerek
a logger-használat kérdései
Dr. Szentesi Szilvia Földművelésügyi Minisztérium
A háztartási hulladékok csökkentése Újrahasználat és újrahasznosítás Összeállította: az Ökológai Stúdió Alapítvány, Győr A projektet támogatta:
A 10 éves pécsi szelektív hulladékgyűjtés története és eredményei
Előadás másolata:

Zöld Híd Hulladékgazdálkodási Program „A legjobb és legolcsóbb hulladék az, amelyet meg sem termelünk!”

Alakulás 2004-ben 106 település Önkormányzata hozta létre az Észak - Kelet Pest és Nógrád megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulást, mely egy komplex hulladékgazdálkodási rendszer megépítésére adott be pályázatot az Európai Unió illetékes szervéhez. A pályázat sikerrel járt, így 2005-ben elindult a térséget érintő hulladékkezelési szerkezet tervezése. 2006-ban megkezdődtek az egyes hulladékkezelő létesítmények építési és környezetvédelmi engedélyezési eljárásai, majd 2008-ban közbeszerzési eljárás keretei között kerültek kiválasztásra a kivitelezők. Az építkezés 2010 tavaszán befejeződött, jelenleg a létesítmények folyamatos üzembe helyezése történik.

Az Észak - Kelet Pest és Nógrád megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás 2010. június 7-én 100 %-os társulási tulajdonnal hozta létre a Zöld Híd Régió Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Kft-t. A közös cél, hogy az Európai Unió, a Magyar Állam, valamint a Települési Önkormányzatok pénzügyi forrásaiból megépült hulladékgazdálkodási rendszer a vonatkozó jogszabályoknak, a támogatási szerződés előírásainak megfelelve, költséghatékonyan működjön. A Zöld Híd Régió Kft., mint a rendszer üzemeltetője, a 100 %-os önkormányzati társulási tulajdonnak köszönhetően a Társulás teljes kontrollja mellett látja el feladatai, és használja a Társulás tulajdonát képző eszközöket a tagönkormányzatok lakosainak javára.

9hulladékudvar (ebből 2 épült meg) 2009-ben a térség közel 40 régi lerakóját végérvényesen be kellett zárni, sorsuk a felszámolás vagy a rekultiváció. Ma csak a fenti két helyen helyezkednek el a hulladékot. A programban közel 110 település vesz részt.

Hulladék beszállítása a telepre Elektronikus hídmérleg, elektronikus számlázás, nyilvántartás.

A HULLADÉK HASZNOSÍTÁSA Fém hasznosítása Üveg hasznosítása Műanyag hasznosítása Papír hasznosítása

Mit gyűjtsünk? Papír Mi tartozik ide? Újság, papír, kartondoboz, füzet, könyv, szórólap, fénymásolópapír, csomagolópapír, kombinált csomagoló doboz (tejes doboz, rostos üdítőitalos doboz). A kombinált dobozok többféle alapanyagból épülnek fel, de 75 % papírt tartalmaznak. Mi nem tartozik ide? A feldolgozás legfontosabb feltétele, hogy a papír ne legyen szennyezett, tehát a használt szalvétákat, papír zsebkendőket, az ételmaradékkal szennyezett papírokat, fax papírt, indigót, ne gyűjtsük egybe a fent felsoroltakkal. Továbbá nem tartozik ide a műanyagot is tartalmazó csomagolás, illetve a dobozok lezárásához használt ragasztószalag és műanyag kötöző zsinór.

Üveg Mi tartozik ide? Nem használható befőttesüvegek, vissza nem váltható üvegpalackok, bébiételes, lekváros üvegek. Mi nem tartozik ide? Ablaküveg, autóüveg, neoncső, drótszövetes üveg, porcelán, kerámia, tükör, villanykörte, szemüveg, orvosságos üveg, nagyító. Műanyag Mi tartozik ide? Üdítős, ásványvizes, összetaposott PET palackokat, egyéb tiszta előéletű műanyag dobozokat, műanyag zacskókat, és fóliákat, műanyag poharakat, tasakokat, kiöblített háztartási flakonokat, és azok lecsavart kupakjait (samponos, habfürdős stb.), tejfölös, joghurtos, margarinos dobozokat, öblítést követően mosószeres flakonokat is gyűjthetünk műanyagként. Mi nem tartozik ide? Ne dobjunk a műanyagok közé zsíros, olajos, szennyezett flakont, élelmiszer-maradványt tartalmazó műanyagot, hungarocellt, CD lemezt, nejlonharisnyát, fogkefét, műanyag autó-, és háztartási gépalkatrészeket, PVC műanyag kerti szőnyeget, kerti PVC medencét, és egyéb vegyszerrel szennyezett műanyag hulladékot.