Az ENSZ klímatárgyalások Kiss Veronika OTDK 2011 2011. április 14-16.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A fosszilis energiahordozók klimatikus hatásai Feiler József.
Advertisements

A fenntartható fejlődés indikátorai Magyarországon
Európa 2020 stratégia – kihívások az EU előtt Bauer Edit március 4. Dunaszerdahely.
Zéró CO2-Fenntartható Építészet ZÖLD BERUHÁZÁSI RENDSZER Dióssy László címzetes egyetemi docens szakállamtitkár Budapest november 5.
„A megye szerepe a parlagfű elleni mozgalomban” Tájékoztató a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat által kezdeményezett Megyei Parlagfű-mentesítési.
Globális Korrupciós Jelentés: Klímaváltozás Bemutató május 11. Budapest.
FaragóT:Klímapol-klímatudatosság 1 MIÉRT FOGLALKOZIK A LEGMAGASABB SZINTEN A NEMZETKÖZI POLITIKA AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYÉVEL? dr. Faragó Tibor, c.
Az emberi rombolás jelei 1. Éghajlatváltozás január 22, Szolnok Gadó György Pál.
Készítette: Góth Roland
Fenntartható energiagazdálkodással az éghajlatváltozással szemben: retorika vagy realitás? Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Környezetgazdaságtan.
Nyilvánossági és tájékoztatási kötelezettségek Ékes Gyula, Váti Nonprofit Kft. Mátészalkai Területi Iroda Információs nap magyar partnerek részére, Békéscsaba.
Környezetgazdálkodás 1.
Salmonellosis elleni védekezés baromfiállományokban
EKOP Elektronikus levéltár
Nemzetközi éghajlatvédelmi tárgyalások
A Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia végrehajtása - nemzetközi folyamatok és hazai feladatok - MeH-MTA Klímafórum május 28.
EU alapismeretek E-Learning.
Készítette: Birinyi Edina
Veszettség elleni védekezés tapasztalatai Magyarországon
Természettudományok és műszaki tudományok területén végzett diplomások száma a éve korcsoportban 1000 főre számolva 2010-re az EU-ban 15 %-os növekedést.
A klímaváltozás hatása a mezőgazdaságra
A globális felmelegedést kiváltó okok Czirok Lili
Készítette: Mácsai Cecília Környezettudomány MSc
A globális klímaváltozás mérséklésére, az üveghatású gázok emissziójának csökkentésére szerveződő nemzetközi megállapodások - vállalásai Domonkos Gréta.
Az IPCC szervezete és az IPCC jelentések
A BRIC-országok jövője
TÁMOP A-11/1/KONV AGRÁRKLÍMA című projekt NYITÓ RENDEZVÉNYE Felkészülés a klímaváltozásra az agráriumban: eddigi kezdeményezések és a kutatás.
A Közös Agrárpolitika (KAP) aktuális kérdései, várható változások ÚMVP képzés „Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Az Ulmi Folyamat és az európai Duna-stratégia
Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület és Magyarország
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
Az EU és Kelet-Közép-Európa. Kezdetek Visszatérés Európába? rendszer váltások Közép- Európában Első reakció: –EBRD (1989. július Párizs)-G7 csúcs.
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
Antropogén eredetű éghajlatváltozás A globális átlaghőmérséklet eltérése az átlagtólÉvi középhőmérséklet Pécsett 1901 és 2001 között.
felmelegedés vagy jégkorszak? hazai forgatókönyvek
Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia január 26.
Mint a plenáris ülésen. Az Ön feladata 6 lépésben 1.A vélemény tanulmányozása 2.Módosító indítványok szerkesztése és elküldése 3.Felkészülés a csoportülésre.
Mint a plenáris ülésen. Az Ön feladata 6 lépésben 1.A vélemény tanulmányozása 2.EGSZB-csoport választása (csoportonként 1 diák), módosító indítványok.
A Kiotói Jegyzőkönyv Énekes Nóra Kovács Tamás.
A légköri szén- dioxid Készítette: Balázs Roland Morvai Krisztián Tabi Krisztián.
Az országonkénti kibocsátási ráták meghatározása, ellenőrzése, a nemzetközi kibocsátási kvótakereskedelem első tapasztalatai Kontó Sándor.
A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS MÉRSÉKLÉSÉRE, AZ ÜVEGHÁZ HATÁSÚ GÁZOK EMISSZIÓJÁNAK CSÖKKENTÉSÉRE SZERVEZŐDŐ NEMZETKÖZI MEGÁLLAPODÁSOK – SIKEREI, KUDARCAI Balogh.
Atomenergia és klímaváltozás – április 23. Atomenergia és klímaváltozás.
Európai Vegyipari Szociális Párbeszéd Bizottság Balatonszemes.
FaragóTibor: GlobálisKlímaPolitika1 Nemzetközi éghajlatvédelmi együttműködés, a klímapolitikai tárgyalások előzményei, helyzete és kilátásai dr. Faragó.
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
A kiinduló pont – a jövő egészségpolitikájának reális megközelítése Az egészségügy fenntartható fejődésének alap- feltétele, hogy összhangba kell hozni.
A Cseh - Magyar Üzleti Klub. A Cseh Magyar Üzleti klub legfőbb céljának tekinti a kétoldalú üzleti kapcsolatok fejlesztését, és a cseh illetve magyar.
Az Európai Unió költségvetése Balogh Zoltán Nyíregyházi Főiskola – főiskolai tanársegéd Az Európai Unió pénzügyei2006/2007. tanév.
A Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program 1.3. A nők munkaerőpiaci részvételének támogatása, a család és a munka összehangolásának segítése november.
Mika János és Németh Ákos Országos Meteorológiai Szolgálat
MTT Felsőoktatási Szekció Tisztelettel köszöntöm a Szekció előadóit, résztvevőit! szeptember 20.
A tudományos eredmények meggyőzőek EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.
Nagy Sára Környezettudomány Előzmények Globális Légkörkutatási Program (GARP), évi ENSZ-konferencia WMO (CO2 hatása a klímaváltozásra)
IPCC jelentés – várható hazai változások
Az új nemzetközi megállapodás létrehozása EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.
Szennyező anyagok kibocsátásának trendje
Globalizáció és környezeti problémák
A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS KÉRDÉSEI ÉS VÁRHATÓ REGIONÁLIS HATÁSAI
A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS KÉRDÉSEI ÉS VÁRHATÓ REGIONÁLIS HATÁSAI
A globális klímaváltozás mérséklésére, az üvegházhatású gázok emissziójának csökkentésére szerveződő nemzetközi megállapodások – története/vállalásai ZELEI.
A globális klímaváltozás mérséklésére, az üvegház hatású gázok emissziójának csökkentésére szerveződő nemzetközi megállapodások sikerei, kudarcai Liebl.
Az Európai Unió energiapolitikája Gyürk András Az Európai Parlament képviselője Ipari, kutatási és energiaügyi bizottság.
A globális klímaváltozás mérséklésére, az üvegházhatású gázok emissziójának csökkentésére szerveződő nemzetközi megállapodások Készítette: Magyar Gyöngyi.
FAZEKAS ANDRÁS ISTVÁN PhD c. egyetemi docens
Készítette: Pacsmag Regina Környezettan BSc
A 2007-es és a 2013-as IPCC jelentés üzenete, új elemei
A 2007-es, 2013-as IPCC jelentés üzenete, új elemei
Előadás másolata:

Az ENSZ klímatárgyalások Kiss Veronika OTDK április 14-16

Az előadás menete •A klímaváltozás tudományos, az ellene való harc szerződéses, intézményi alapjai •A tárgyalások nehéz kérdései •A legutóbbi két ENSZ klímacsúcs •Konklúzió

Tudományos és szerződéses alapok •Üvegházhatás, üvegházgázok •IPCC: Az iparosodás előtti szinthez képest az átlaghőmérséklet maximum 2°C-kal emelkedhet •UNFCCC (1992): „az üvegház-gázok légköri koncentrációinak stabilizálása olyan szinten, amely megakadályozná az éghajlati rendszerre gyakorolt veszélyes antropogén hatást” •Kiotói Jegyzőkönyv (1997): -5,2% CO 2 kibocsátás

A tárgyalók problémája

Főbb vitapontok •Történelmi felelősség vö. mai kibocsátás – a fejlődők kibocsátása 2005-ben érte el a fejlett országokét, nélkülük már fizikai lehetetlenség tartani a 2°C –ot! •A Kiotó Jegyzőkönyv folytatása - fejlettek ellene, fejlődők mellette •Gazdasági fejlődés joga  klímafinanszírozás •DE: gazdasági válság, versenyképesség kérdése •Ha csak a fejlettek csökkentenek: carbon leakage

A Koppenhágai Csúcs •Bali Akcióterv (2007): A 2012-vel lejáró Kiotói Jegyzőkönyv helyébe lépő átfogó, jogilag kötelező szerződés létrehozása 2009-ben •COP 15: december •Kudarc (Vétó: ALBA + Szudán (G77-ek szóvivője)) •Koppenhágai Egyezség – COP „takes note” •A fejlettek vállalásai: +4°C •Az ENSZ folyamat kudarca?

A Cancúni Csúcs •COP 16: november december 11. •Siker! - Cancúni Megállapodások - COP elfogadta (Bolívia vétója) •Koppenhága eredményeire épített •Először hivatalos dokumentumban: 2°C, fejlődőknek is kell csökkenteni •Előrelépés, de még sok kérdés vár tisztázásra (klímafinanszírozási alap, MRV-mérés, jelentés, ellenőrzés, Kiotói Jegyzőkönyv jövője) •Várhatóan nem jön létre 2012 végéig a szerződés

Konklúzió •ENSZ, vezető politikusok: nincs meg a politikai akarat, a közeljövőben nem jön létre átfogó, jogilag kötelező, ambiciózus szerződés •Bottom up megközelítés •„Solutions must come from business” •A tárgyalásokon is várható egy ilyen irányú elmozdulás •DE: 2°C-hoz 2015/2020-ban tetőzni kellene a kibocsátásoknak…

Köszönöm a figyelmet!