Klímaváltozás – a XXI. Század kihívása Magyarországi Klímacsúcs Budapest, 2009. február 27. Klímaváltozás és növénytermesztés Jolánkai Márton Szent István.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A globális felmelegedés és az üvegházhatás
Advertisements

Szimulált klímaváltozás hatása a talajlégzésre homoki erdőssztyepp vegetációban 1Lelleiné Kovács Eszter, 1Kovácsné Láng Edit, 2Kalapos Tibor, 1Botta-Dukát.
Dél-dakotai Mezőgazdasági Minisztérium
GLOBÁLIS ÉGHAJLATVÁLTOZÁS
Vízgazdálkodás és növénytermesztés - korlátok és lehetőségek
Megújuló energiaforrások vizsgálata Biomassza
A gabona felhasználási lehetősége alternatív üzemanyag előállítására. Előadó: Vancsura József elnök Petőházi Tamás titkár.
III. MAGYARORSZÁGI KLÍMACSÚCS Szentendre jan. 19. Birkás Márta DSc Szent István EgyetemGödöllő Mezőgazdaság és KörnyezettudományiKar VÉDEKEZÉS /
1. A Baradla-barlang aggteleki fogadótérségének fejlesztése Megvalósítás időtartama: Projekt összege: 108,3 MFt.
A KLÍMAVÁLTOZÁS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI tudományos konferencia A VAHAVA JELENTÉS FONTOSABB JAVASLATAI Láng István – Csete László – Jolánkai Márton Budapest,
Természetvédelmi logók
Európai Nemzeti Parkok Napja Május 24.
A vidékfejlesztéstől az öko-turizmusig a Nyugat-dunántúli régióban Határmentiségtől az integrált határrégióig Sopron április 06.
Magyar Világörökség Kiemelkedő természeti és kulturális kincseink.
Fővárosa és egyben legnépesebb városa Budapest.
Szuperkorai napraforgó hibridvetőmag nemesítési programja
A Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia végrehajtása - nemzetközi folyamatok és hazai feladatok - MeH-MTA Klímafórum május 28.
Regionális éghajlati jövőkép a Kárpát-medence térségére a XXI
Környezeti kárelhárítás
A klímaváltozás hatása a mezőgazdaságra
Magyarország Természeti Kincsei
Magyarország természeti kincsei
Magyarország tájai A Kisalföld
Hazánk tájai: Alföld.
Programfejlesztési Központ
TÁMOP A-11/1/KONV AGRÁRKLÍMA című projekt NYITÓ RENDEZVÉNYE Felkészülés a klímaváltozásra az agráriumban: eddigi kezdeményezések és a kutatás.
Leíró éghajlattan.
Környezeti elemek védelme III. Vízvédelem
Megújuló Energiaforrások
Alföld Az Alföld résztájai: Duna-Tisza-köze Tiszántúl Mezőföld
Hozam-előrejelzés a gabonatermesztésben
ENERGIANÖVÉNYEK TERMESZTÉSE Szent István Egyetem, Gödöllő
Magyarország.
„Az éghajlatváltozás és a magyar gazdaság. Környezettudatos beruházás politika. A rendelkezésre álló hazai illetve EU források.” Klíma Klub, Budapest,
A növénytermesztés lehetőségei az alternatív energia-előállításban
Kerekasztal tézisek A víz- és időjárás trendek hatása a jövő mezőgazdaságára Jolánkai Márton – Tarnawa Ákos – Pósa Barnabás – Fekete Ágnes – Török Gábor.
Védekezés és alkalmazkodás az agrárterületeken III. Magyarországi Klímacsúcs Szentendre, január 19. Jolánkai Márton Szent István Egyetem.
A klímaváltozás Boros FerencKasza Dániel Fekete SzilviaKiss Ádám Kovács SzilviaNagy Gergely Peszeki NikolettTóth Mátyás Turányi LucaVarga György.
A klíma összeköt bennünket Fórum az éghajlatvédelemről
Civin Vilmos MVM Zrt. „Klímacsúcs” Budapest, február 27. Klímaváltozás és egy állami tulajdonú villamos társaság.
KLÍMAVÁLTOZÁS – A XXI. sz. KIHÍVÁSA MAGYARORSZÁGI KLÍMACSÚCS Budapest febr. 27. Birkás Márta DSc Szent István EgyetemGödöllő Mezőgazdaság és KörnyezettudományiKar.
1. Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság
Tájföldrajzi megfigyelések a Szentendrei-szigeten
Bali Mihály (földrajz-környezettan)
Magyarország néhány diában
Magyarország néhány diában
Magyarország természeti kincsei készítette:Vigh Benjámin
Magyarország természeti kincsei
Topográfiai gyakorlatok Magyarország
Magyarország.
Megújuló Energiaforrások
Nemzeti Parkok.
A kapacitív termés-szimulációs modell „Környezetgazdasági modellek”, 2009 Copyright © Dale Carnegie & Associates, Inc.
A klímaváltozás káros hatásainak megelőzése, előrejelzése és csökkentése az agrár-élelmiszertermelési vertikumban Konzorciumi záróértekezlet. Gödöllő,
SZÁNTÓFÖLDI NÖVÉNYEK TERMÉSSTABILITÁSÁNAK KLIMATIKUS TÉNYEZŐI A növénytermesztési kutatócsoport kutatási eredményei Konzorciumi záróértekezlet. Gödöllő,
A MEZŐGAZDASÁG FÖLDRAJZA
Az evapotranspirációs mechanizmuson alapuló termeszéstechnológiai modell 12 termesztett növényfajra A növénytermesztési kutatócsoport kutatási eredményei.
Védett természeti területek
Factfile??? Hungary Area km 2 CapitalBudapest Population???? GDP ????? $/person.
Sík- és dombvidéki vízrendezés
A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS KÉRDÉSEI ÉS VÁRHATÓ REGIONÁLIS HATÁSAI
Napraforgó Napraforgó.
Győr-Moson-Sopron megye növénytermesztése
ENERGETIKAI CÉLÚ NÖVÉNYTERMESZTÉS Parlamenti nap, május 7. Jolánkai Márton SzIE Növénytermesztési Intézet.
A szőlő és környzete. A fény A szőlő a napfény 1-2%-át hasznosítja Napsütéses órák száma óra/év Laza szerkezetű legyen a lombfal É-D sorirány.
A változó éghajlattal összefüggő változások, problémák bemutatása a mezőgazdaságban (Kárpát-medence) Lindi Zoltán.
Bioenergia 3_etanol (fajlagosok)
Gyakorlati kérdések Készítsen kalkulációt az őszi búza várható melléktermésére egy adott termőhelyen Készítsen kalkulációt a rozs várható melléktermésére.
MAGYARORSZÁG NEMZETI PARKJAI
A főbb gabonafélék és olajnövények versenyesélyei az Európai Unióban
Előadás másolata:

Klímaváltozás – a XXI. Század kihívása Magyarországi Klímacsúcs Budapest, február 27. Klímaváltozás és növénytermesztés Jolánkai Márton Szent István Egyetem

A klíma és a növényi produkció kapcsolata két szempontból is értékelhető; egyik az alkalmazkodás (adaptation), vagyis a növény alkalmazkodása a klímaváltozáshoz, a másik a klímavédelem (mitigation), azaz a növény szerepe az üvegházhatású gázok, elsősorban a CO 2 megkötésében.

A Kárpát-medence Vízmennyiségek: Duna 106,6 km 3 /év Csapadék 137,4 km 3 /év Talajban tározás 11,16 km 3 Balaton 1,54 km 3

Éves átlagos csapadék 580 mm Éves átlaghőmérséklet 11 o C Tengerszint feletti magasság m Vegetációs idő hőösszege o C Szárazanyag termelés 8,3-17,6 t/ha/év Fotoszintetikusan aktív sugárzás MJ/m 2 Hóborított napok száma 41 nap/év Klimatikus adottságok Magyarország havi átlaghőmérsékleti adatai ( o C) Magyarország havi átlag csapadék adatai (mm)

A vizsgált növények evapotranspirációs vízmérlege 40 éves csapadékátlag alapján; VAHAVA jelentés (2007) nyomán, mm Őszi búza Kukorica

Az éves csapadék és a búza terméseredményeinek kísérleti főátlaga Nagygombos,

A termés x csapadék összefüggés és a termésképzés vízigénye Nagygombos,

A fotoszintetikus carbon sequestratio lehetőségei Magyarországon Energia növények Biomassza •Erdészet •Gyepgazdálkodás •Melléktermékek Etanol •gyökgumósok •gabona •melléktermékek Diesel •Repce •Napraforgó

A klímaváltozás hatásaival kapcsolatos természetvédelmi problémakörök VAHAVA, Hazánk területén 9 nemzeti park (Aggteleki, Balaton-felvidéki, Bükki, Duna-Dráva, Duna-Ipoly, Fertő-Hanság, Hortobágyi, Kiskunsági, Körös-Marosi) és ezen felül 31 különféle jogszabályi védettségű terület található. Ezek védelme amellett, hogy törvényben szabályozott kötelesség, személyes és össztársadalmi érdek is, hiszen olyan természeti értékekről van szó, amelyek nélkül valószínűleg Magyarország nem lenne az ami A problémák megoldásában a legnagyobb lehetősége a mezőgazdaságnak, ezen belül is a növénytermesztésnek van.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket vahava KLIMAKKT