TUDÁSELMÉLET, TUDÁSTÁRSADALOM, TUDÁSRÉGIÓ

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Norvég Alap Zöld ipari innováció. Célok – Zöld ipari innováció Zöld vállalkozások versenyképességének erősítése, meglévő iparágak zöldebbé tétele, zöld.
Advertisements

Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - az NYDOP
Az intelligens világ esélyei és feladatai Varga Csaba Stratégiakutató Intézet, június.
Heves megye jövője az NFT 2. rendszerében Előadó: Sós Tamás elnök Heves Megyei Közgyűlés.
1 KÖZÖSSÉGFEJELSZTŐK BÉKÉS MEGYEI EGYESÜLETE. 2 KÖZÖSSÉGI SZÍNTÉR - IBSEN HÁZ.
Társadalmi Egyesülések Zala Megyei Szövetsége. • Székhely: Zalaegerszeg • Alapítás éve: • Tagok: civil szervezetek, alapítványok, klubok • Fő tevékenység:
„ A régió, ahol íze van az életnek” A Dél-dunántúli Operatív Program pályázatai Kovács Zoltán Tervezési csoportvezető Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési.
VÁLLALATI TANÁCSADÁS Közép-Dunántúli Régió Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - a KDOP-projekt bemutatása.
LOGISZTIKAI OKTATÓK TANÁCSKOZÁSA MISKOLCTAPOLCA 2002 MÁJUS 31 NÉMON ZOLTÁN GAZDASÁGI MINISZTÉRIUM KUTATÁS-FEJLESZTÉSI TÁMOGATÁSOK A SZÉCHENYI TERVBEN.
A Stratégiakutató Intézet (Hungary) bemutatása Varga Csaba szociológus, c. egyetemi docens Stratégiakutató Intézet elnöke
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
HELYI ÉS TÉRSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI ÉS KORLÁTAI FEJLESZTÉSI PÓLUS SZIGET, VAGY A TÉRSÉG MOTORJA? SZŰCS ERIKA Budapest, december 06.
Kulturális értékek digitalizálása az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében Dippold Péter.
AZ ÚJRAIPAROSÍTÁST TÁMOGATÓ INTÉZMÉNYI KÖRNYEZET
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - a DDOP
A tudástársadalom programja
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Közigazgatási technológia
Kulturális tőke (Capital cultural). A kulturális tőke halmozódása, a kultúra (magas kultúra) kialakulása már az ókorban elsősorban városi jellegű, erősen.
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
„Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység
MAGYAR SZAKKÉPZÉSI TÁRSASÁG HÁROMSZÉKI TAGOZAT SEPSISZENTGYÖRGY 2009.
IKTA FORUM Budapest november 28. Fehér Éva Projektvezető I. rész 1 IKTA-2000 Négyrétegű Regionális Információs Rendszer tervezése és fejlesztése.
Zalai Borút Egyesület. Borutak Magyarországon Villány-Siklós borút Egyesület (1994) Balatoni Borutak szövetsége (2003) Magyar Borutak szövetsége (2003)
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
Magyar Controlling Egyesület Szombathely, október Keringer Zsolt MCE Konferencia 2008 A controlling gyakorlata ASP alapú közigazgatás lehetőségei.
A távmunka nem cél, hanem eszköz december 11.
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
Europe Direct Hálózat Magyarország Vedd ki a részed! március 18. Vizsnyiczai Márta Békés Megyei EIP.
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató Információs társadalom a javuló esélyekért Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium 2002.
1 Szellemi tőke szerepe a tudástársadalom korszakában
Pénzesné Tóth Márta kistérségi tanácsadó Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. „Civil pályázati lehetőségek a időszakban”
TÁMOP 3.2.2/08/A/1 A közoktatás modernizációját támogató hálózatfejlesztés a Közép-Magyarországi régióban.
COACH BioEnergy A biomassza energetikai hasznosításának erősítése és népszerűsítése Közép-Európában – egy nemzetközi információs és tanácsadói hálózat.
Közkincs kerekasztal a kecskeméti Kistérségben Szakmai konferencia június 9. Kecskemét.
"Vállalkozások és az Információs Társadalom Konferencia" - Szentgotthárd december 5.1 Nyugat-Dunántúl Információs Társadalmi Stratégiájának környezete.
1 Zala Megye az Információs Társadalomban Konferencia Zalaegerszeg, május 30..
A civil társadalom fejlesztése az információs társadalom korában
Varga Csaba: A tudástársadalom Varga Csaba: A Stratégiakutató Intézet első évtizede Elhangzott az intézet alapításának 10 éves évfordulója alkalmából rendezett.
INTELLIGENS RÉGIÓ – INTELLIGENS VÁROS Varga Csaba szociológus Stratégiakutató Intézet.
Tudásrégió Stratégia Pest Megyében Varga Csaba Stratégiakutató Intézet Kht.
ÚJ TUDAT A TUDÁSTÁRSADALOMBAN
Információs társadalom, tudásalapú gazdaság,
Stratégiakutató Intézet MAGYARORSZÁG A 21. SZÁZAD ELSŐ FELÉBEN, különös tekintettel az intelligens civil társadalomra Varga Csaba Stratégiakutató Intézet.
KISTÉRSÉGEK SZEREPE A TUDÁSALAPÚ TÁRSADALOMBAN Varga Csaba Stratégiakutató Intézet
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
A felnőttképzés szerepe a vidék egyetemének stratégiájában
Együttműködési lehetőségek a kompetencia alapú oktatás elterjesztése érdekében Tuza Tibor Balogh Tibor.
BFH Európa Kft. Hollósi Szabolcs ügyvezető
A társadalmi felelősségvállalás civil példái – jó gyakorlatok a Nyugat-dunántúli és Észak- alföldi régióból Kóbor Krisztina 2010.
Tantervfejlesztési Hálózat építési Mobilitást segítő Támogatások forrás: „Magyar nyelven Európában” Budapest, április 1.
9 tézis a jövő településfejlesztéséhez Kistérségek fejlettségi rangsora.
Dél-alföldi SZAK-TÁR Dél-alföldi SZAK-TÁRTÁMOP /2/B Projekttájékoztató nap Szakmai program bemutatása Béthel Alapítvány.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
Tájékoztató a megyei tervezés aktuális állásáról
COACH BioEnergy A biomassza energetikai célú hasznosításának erősítése és népszerűsítése Közép-Európában – nemzetközi információs és tanácsadói hálózat.
MODERN ÜGYVITELI GYAKORLÓHELY KIALAKÍTÁSA A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLÁN
Iparpolitikai és regionális szempontok a GKM Stratégiájában és az ÚMFT-ben Dr. Cservenyák Ildikó Főosztályvezető, GKM MRTT, V. vándorgyűlése október.
Információs társadalom a régiók tükrében célok, prioritások, lehetőségek VII. Telematikai konferencia2005. november 3. dr. Megyery Károly1 / 18 Dr. Megyery.
IKTA-FÓRUM Fehér Éva Projektmenedzser Budapest IKTA-2000 Négyrétegű Regionális Információs Rendszer tervezése és fejlesztése DARFT Informatikai.
11 Smart City Tagozat ülése BME EIT Neumann Tárgyaló, május óra 1111 Budapest, Egry J. u. 18. V1 ép. C213 Dr. Kovács Kálmán tagozati elnök.
Líceum a természettudományért TIOP A projekt célja Eszterházy hagyaték: a tudás elérhetőségéhez korszerű feltételek A természettudományos oktatás.
2009. november Nemzetközi ILIAS Konferencia1/20 Az ILIAS közösség Magyarországon, az együttműködés fejlesztése Berecz Antónia.
A magyarországi K+F politika
A Tudásrégió közösségi színterei
Matókné Misóczki Mária Projektigazgató Szekszárd
„Országos Foglalkoztatási Közalapítvány INFORMÁCIÓS NAP 2009” Gosztolai Géza OFA- Hálózat Közép-dunántúli Regionális Iroda Székesfehérvár, 2009.
Az ÁFSZ minőségirányítási rendszerének kialakítása
Előadás másolata:

TUDÁSELMÉLET, TUDÁSTÁRSADALOM, TUDÁSRÉGIÓ Varga Csaba Stratégiakutató Intézet www.inco.hu strategia@elender.hu

1. TUDÁSELMÉLET Tudat és tudás típusok globális tudás típusok társadalmi tudás típusok lokális tudás típusok családi tudás típusok személyes tudás típusok

TUDAT ÉS TUDÁS TÍPUSOK Formafeletti tudatok formázott tudatok formázatlan tudatok személyes tudatok szuperformázott magastudatok uralkodó tudatok alávetett tudatok formázott egyenrangú tudatok Formafeletti tudások formázott köztudások formázatlan köztudások személyes tudások szuperformázott magastudások uralkodó világtudások alávetett domináns tudások formázott egyenrangú tudások

GLOBÁLIS TUDÁS típusok globális tudás a formafeletti tudásról globális formázott köztudás globális nemtudás a globális tudatalattiról uralkodó és intézményesült globális tudások alávetett és intézményesült lokális tudások globális tömegkultúra tudások korlátozottan elterjedt szuperformázott magastudások egyedi, nem szabványos, nem elterjedt új globális tudások

LOKÁLIS TUDÁS típusok lokális tudás a formafeletti tudásról lokális tudás a formázott köztudásról lokális nemtudás a formázatlan köztudattalanról lokális uralkodó tudások lokális tömegkultúra (szabványosított) tudások lokálisan elterjedt magastudások egyedi, speciális helyi tudások lokális, rejtetten formázott tudások a lokális tudattalanról

SZEMÉLYES TUDÁS típusok isteni, formafeletti tudás a személyben kollektív formázott köztudás elemek társadalmi tudattalanok, formázatlan köztudások személyes csoportudások, családilag formázott tudások személyes uralkodó, elmélet-előtti tudások személyes magastudás elemek személyes tudás a tudattalanról rendkívűli személyes szupertudások

Karl Popper: Test és elme (1969) „Álláspontom a következő: engem legfőképpen az objektív tudás és annak növekedése érdekel, és azt állítom, hogy a legalapvetőbb dolgokat sem tudjuk meg a szubjektív tudásról, ha nem tanulmányozzuk az objektív tudás növekedését és a tudás két típusa közti kölcsönhatást (ahol a szubjektív tudás többet kap, mint ad).” „Az objektív tudás találgatásokból, hipotézisekből és elméletekből áll, amelyek általában könyvek, újsá-gok és előadások formájában jelennek meg. De ide tartoznak a megoldatlan problémák és a különböző versengő elméletek mellett és ellen szóló érvek.”

2. TUDÁSTÁRSADALOM normái 1. A globlokál káoszrendszer egyensúlyban marad 2. A tudásalapú gazdaságban dominál a tudástermelés és tudáskereskedelem 3. A digitális állam a társadalomipar motorja 4. A társadalmi tőke növekedése lehetővé teszi az (bizalom alapú) intelligens civil társadalmat 5. A tudástársadalom elterjeszti az intelligens élvetvilágot, életvezetést 6. A felbomlott társadalmi rend helyre áll, új közösségi (valóságos és virtuális) indentitások születnek

Tudástársadalom normái 2. A hálózati társadalmak nem szakadnak ketté minden eddiginél nagyobb szabadság és esélyegyenlőség lehetőség az információhoz hozzáférő egyének interaktívan kommunikálnak minden ember részt vehet a tudásalapú gazdaságban, társadalomban, az e-demokráciában a globális tömegkultúra folyamatosan és gyorsabban feltöltődik magastudásokkal minden régi és új tudás (e-tartalom) a világhálókon minden lokális világban intelligens régiók, települések

Európai Unió E-CONTENT programja TUDÁSÉRTÉKESÍTÉS (az információs közvagyon hasznosításának ösztönzése) TUDÁSIDENTITÁS (a nyelvi és kulturális alkalmazkodás erősítése) TUDÁSPIAC (a piacképességet létrehozó körülmények támogatása) információszolgáltatás bővítése, a köz- és magánfeleket össze-hozó kísérleti projektek Az információtartalom testreszabása, a soknyelvűség stratégiájának elfogadása, a nyelvi infrastruktúra erősítése A befektetési akadályok elhárí-tása, a szellemi tulajdonjogok átruházásának előmozdítása

MAGYAR E-CONTENT PROGRAM ÉS AKCIÓTERV TUDÁSTERMELÉS TUDÁSELOSZTÁS TUDÁSKERESKEDELEM TUDÁSPIAC TUDÁSIDENTITÁS TUDÁSPOLGÁR TUDÁSKÖZÖSSÉG

TUDÁSTERMELÉS több tudásvízió a formafeletti világról globális formázott és formázatlan köztudások feltárása és felülvizsgálata az intézményesült globális, nemzeti és lokális tudások továbbfejlesztése a begyürüző globális tömegkultúra tudások feltöltése régi és új magastudásokkal új magastudások megfogalmazása és kontrollja egységes tudáselméletek hipotéziseinek megfogalmazása egyedi, szabálytalan tudásfeltevések és tudásrendszerezések vitája

Tudástermelés a Stratégiakutató Intézetben több tudásvízió a formafeletti világról TUDÁSGYŰJTÉS ÉS ÉRTELMEZÉS globális formázott és formázatlan köztudások feltárása és felülvizsgálata GLOBALIZÁCIÓ TUDÁSTARTALMAINAK FELTÁRÁSA ÉS KRITIKÁJA az intézményesült globális, nemzeti és lokális tudások továbbfejlesztése AZ INTÉZMÉNYESÜLT TUDÁSPANELEK KONTROLLJA a begyürüző globális tömegkultúra tudások feltöltése régi és új magastudásokkal CIVILEGYETEMI KISÉRLET, INFORMÁCIÓS TÁRSADA-LOM SZAK, TÁVOKTATÁSI PROGRAMOK új magastudások megfogalmazása és kontrollja ÚJ TUDÁS TERMELÉSE A GLOBLOKÁL VILÁGRÓL ÉS MOZGÁSFORMÁIRÓL egységes tudáselméletek hipotéziseinek megfogalmazása ÚJ EMBERKÉP, ÚJ TUDÁSTÁRSADALOM FELFOGÁS, ÚJ HAGYOMÁNY-ELMÉLET, STB egyedi, szabálytalan tudásfeltevések és tudásrendszerezések vitája ÚJ TUDÁS- ELMÉLET, ÚJ FILOZÓFIA, ÚJ STRUKTÚRA ELMÉLET STB.

TUDÁSKÖZVETITÉS a formázott (és formázatlan) köztudások közvetítése a globális, nemzeti és lokális tudások intézményesítése, széles körű terjesztése a begyürüző globális tömegkultúra tudások megmérettetése a magyar nyelvű tudáspiac fejlesztése, a közvetítő csatornák működtetése új magastudások intenzív elterjesztése magastudást oktató műhelyek támogatása régi és új (elszigetelt) magastudások nyilvánosságra vitele tudáspolgári lét és magatartás népszerűsítése

TUDÁSKERESKEDELEM TUDÁS ELÉRHETŐSÉG BIZTOSÍTÁSA TUDÁSPIAC MEGSZERVEZÉSE TUDÁSPIACON KÖZTUDÁSOK INGYENES MEGSZEREZHETŐSÉGE ÚJ TUDÁSOK DIGITALIZÁLÁSA TUDÁSOK SZERVEZETT ELSAJÁTÍTÁSA TUDÁSKERESKEDELEM FELTÉTELEINEK MEGTEREMTÉSE REGIONÁLIS TUDÁSPIACOK LÉTREHOZÁSA TUDÁSVÁSÁRLÁSOK NÉPSZERŰSÍTÉSE

TUDÁSVÖLGY PROJEKT TUDÁS ELÉRHETŐSÉG BIZTOSÍTÁSA VIRTUÁLIS MEGYE TUDÁSPIAC MEGSZERVEZÉSE TUDÁSVÖLGY KÖZPONT TUDÁSPIACON KÖZTUDÁSOK INGYENES MEGSZEREZHETŐSÉGE INGYENES TUDÁSBÁZISOK ÚJ TUDÁSOK DIGITALIZÁLÁSA ELSŐ SZELLEMI TŐKE TÁRSASÁG LÉTREHOZÁSA TUDÁSOK SZERVEZETT ELSAJÁTÍTÁSA TÁVOKTATÁSI KLASZETEREK TUDÁSKERESKEDELEM FELTÉTELEINEK MEGTEREMTÉSE VIRTUÁLIS TUDÁSÁRUHÁZ MEGSZERVEZÉSE REGIONÁLIS TUDÁSPIACOK LÉTREHOZÁSA SZOLGÁLTATÁ-SOK AZ INTELLIGENS RÉGIÓ PORTÁLOKNAK TUDÁSVÁSÁRLÁSOK NÉPSZERŰSÍTÉSE SZOFTVER VÁSÁRLÁ-SOK ELINDÍTÁSA, KREATÍV MÉDIA KÖZPONT

az értékteremtö tartalom-szolgáltatások elterjedése. TUDÁSRÉGIÓ Az információs vagy tudástársadalom programjának regionális megvalósítása, a tudásalapú gazdaság és társadalom rendszerszerű, koncentrált kiépülése egy-egy megyében vagy régióban, avagy az intelligens életfeltételek intenzív és kreatív megteremtése, a hálózati e-gazdaság dominánssá válása, áttérés a digitális közigazgatásra és az értékörzö, az értékteremtö tartalom-szolgáltatások elterjedése.

TUDÁSRÉGIÓK, INTELLIGENS RÉGIÓK 2000-ben Elkészült: Tudásrégió (funkcionális régió) Dél-Alföld Nyugat-Dunántúl Közép-Magyarország Somogy megye Készül: Fejér megye, Közép-Dunántúl régió Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Baranya megye

TUDÁSRÉGIÓ PEST, BÁCS-KISKUN és SZOLNOK MEGYÉBEN Szélessávú, interaktív hálózat építése, működtetése · Digitális önkormányzás, elektronikus városházák · Tudásalapú gazdaság, technológiafejlesztési övezetek (INCOPARK) · Távoktatási központok, virtuális egyetemek

Tudásrégió... 2 Távegészségügyi projektek ·  Intelligens falvak, városok ·  Teleházak és tudásházak rendszere ·  Interaktív médiák és új szolgáltatásaik (internetes televízió) ·  Tartalomszolgáltatási projektek (Tudás-völgy)

Virtuális Megye Pest megyében  1. „kábelhálózat” (szélessávú, gyors, optikai alapú, infokommunikációs hálózat)  2. „hardver eszközök” (az önkormányzatok felszerelése hardver eszközökkel)  3. „szoftvercsomag” (szoftvercsomag az e-közigazgatás minden funkciójához)  4. „oktatás” (az önkormányzatok képviselőinek és a hivatalok apparátusainak felkészítése)

TUDÁSRÉGIÓ TERVEK 2001-BEN Száz település bekötése az infokommunikációs hálózatba Az e-közigazgatás bevezetése 15-20 településen Megyei információs és e-gazdasági portál elkészítése Az INCOPARK program elindítása négy-hat helyszínen Három intelligens kistérségi program megvalósítása Öt-hét tudásház megnyitása Két távoktatási központ kialakítása (Fót, Budaörs-Nagykovácsi) A Pest megyei internetes televízió kísérleti adásának elkezdése (Mafilm médiaparkban) A Tudás-völgy program tartalomszolgáltatásainak indítása (első lépésben Budaörsön)

INCOPARK PROJEKT Budaörs Budakeszi Nagykovácsi Fót 1 Fót 2 Szada IPARI PARK zöld mezős MÉDIAPARK Károlyi kastély

BUDAÖRS, koordinátor:BITEP, Tudás-Völgy Tervezett tevékenységek: regionális (közép-magyarországi) integrált portál (GFT Kft) Pest megyei elektronikus piac (Offers Kft, Trebag Kft) INCOPARK Központ (Konzorcium - Innotech Kft) Tudásvölgy központ (Virtuális Vállalat - Stratégiakutató) Első szellemi tőke társaság tudásportálja (Offers Kft, Alföld RT.) Közép-magyarországi Regionális Távoktatási Klaszter (MAK, Gábor Dénes Főiskola, Szent István Egyetem, stb.) Finn-magyar felsőoktatási távoktatási központ (Tamperei Főiskola, Tamperei Technológiai Központ, Kodolányi Főiskola, Stratégiakutató) regionális innovációs transzferközpont (IPE) KKV-ékat integráló és képző központ (IPE)

Budaörs (második rész) Befektetés-támogató ipari park projekt (IPE) Regionális szociális-fogyatékosügyi portál (Offers Kft) Nemzetközi szovftverfejlesztő piacközpont (NSZJT, Novell kft)

BUDAKESZI, koordinátor: Stratégiakutató Tervezett tevékenységek: közép-európai jövőközpont (Stratégiakutató) Tudásrégió projektközpont (Tudásrégió kht) Első magyar szoftverkölcsönző (Novell Kft) virtuális e-közigazgatási fejlesztési központ (e-közigaz-gatási konzorcium, SZÜV.RT és társai) virtuális távegészségügyi központ (Semmelweis Egyetem Családorvosi tanszék) virtuális népjóléti fejlesztő központ regionális tartalomipari központ, gépi fordító fejlesztő központ (Morphologics kft)

Nagykovácsi koordinátor: EmataViv Tervezett tevékenységek: Intelligens irodaház (EmataViv, Trebag Kft) Virtuális inkubátorház (Trebag Kft) Adatbázis Inkubátorház (MAK, ORACLE, stb.) Regionális távmunka központ Kistérségi gazdaságfejlesztési mintaprogram központ Regionális virtuális kézműves portál (Harmadik Évezred Alapítvány)

FÓT 1 koordinátor: HTH kft Tervezett tevékenységek: internetes regionális tudástelevízió (MAFILM Invest, HTH Kft, Stratégiakutató, stb.) kreatív művészet és média központ (Stratégiakutató, Tamperei Művészeti és Média Központ, stb.)

FÓT 2 koordinátor: Intelligens Városért Egy. Tervezett tevékenységek: Felnőttoktatási távoktatási központ (Elender RT, Civilegyetem, Comsolvings Kft, stb.) Regionális civil távoktatási központ (MEH Civil Kapcs. Főoszt.) Virtuális középiskolai önképzőkör Virtuális közoktatási fejlesztő központ (Erdőkertes) Virtuális regionális teleház-tudásház központ e-civil társdalom fejlesztő központ (IVE, Fót, stb.) Konferenciaturizmus fejlesztés

SZADA koordinátor: Önkormányzat Tervezett tevékenységek: Regionális virtuális logisztikai központ (MATTIP Szövetsége, Kunstruktúra Kht) Digitális családi ház fejlesztő központ Regionális turisztikai információs központ Kistérségi gazdaságfejlesztési iroda

KÖSZÖNÖM FIGYELMÜ-KET! zárótétel KÖSZÖNÖM FIGYELMÜ-KET! Varga Csaba strategia@elender.hu