Ferencváros rehabilitációja

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A helyi közszolgáltatások versenyképességet szolgáló modernizálása Bodor Ákos – Grünhut Zoltán MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete ÁROP
Advertisements

Esélyteremtés lehetőségei a közoktatásban Mayer József Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Salgótarján, május 27.
Néhány adat a Győrben élő időskorúakról
Dr. Dietz Ferenc polgármester Március 12.
Az emeltszintű járóbeteg szakellátás fejlesztése a Lenti Kistérségben a Dr. Hetés Ferenc Rendelőintézet revitalizációjával NYDOP-5.2.1/B LENTI.
Magyar Tudományos Akadémia
Lehetséges-e ma átfogó közoktatási reform a finanszírozás reformja nélkül? Hermann Zoltán MTA Közgazdaságtudományi Intézet Oktatási.
© GfK 2013 | Fogyasztói Bizalom Index | III. negyedév1 Fogyasztói Bizalom Index III. negyedév szeptember.
A társadalmi tényezők hatása a tanulásra
Lakhatási projekt tervezése és hosszútávú értékelése egy hátrányos helyzetű városi közösségben Kósa Karolina, Barbara Coons +, Molnár Ágnes Debreceni Egyetem.
Közérdekű munka büntetés Dr. Hatvani Erzsébet főigazgató Igazságügyi Hivatal december 12.
2007 szeptember 13. helyi nyilvánosság, helyi közélet helyi média.
P A N E L P Á L Y Á Z A T 2008 – 2009 Csider László főosztályvezető Önkormányzati Minisztérium Lakásügyi Főosztály Budapest, február 2.
Térségi tanoda hálózat BHIM RAO Egyesület
ZÖLDTETŐK Költsége és Értéke Dezsényi Péter 4/3/2017.
Állami lakástámogatások 12/2001 (I. 31. ) Kormányrendelet, 4/2005 (I
II/3. Működő és a legszegényebbeket elérő szolgáltatások, közösségi akciók Kunbábony, Civil Kollégium Képzési Központ április május
Szőke István Szakmai igazgató Dombóvár - Roma Fórum.
Városrehabilitációs konferencia Mosonyi Balázs – ROP Irányító Hatóság április 29.
M OBILITÁSI HAJLANDÓSÁG VIZSGÁLATA FŐVÁROSI ÁLLÁSKERESŐK KÖRÉBEN Molnár Nikolett PhD-hallgató XI. MRTT vándorgyűlés Kaposvár, 2013.
Construma április 14. Dr. Maráczi Zsolt Otthonteremtési Program Javaslat Társaság a Lakásépítésért Egyesület 1/16.
Információs nap Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért Támop /2 Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért.
Uniós források fogadása a bérlakásépítéseknél
A rómaiak – Aquincum, Contra-aquincum.
A Dél-alföldi régió népessége, népesedési folyamatai
Budapest XIII. kerületi Cigány Kisebbségi Önkormányzat felmérése család bevonásával készített kérdőív kiértékelése.
Az APEH-hoz benyújtott bevallások adatai alapján
A tételek eljuttatása az iskolákba
A lakáscélú állami támogatás szükségessége
A vidéki társadalom néhány jellegzetessége Farkas Tibor PhD. SZIE GTK RGVI MRTT VI. Vándorgyűlés, Gödöllő december
Urban Audit Az egységes városstatisztikai adatbázis.
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
A rendszeres szociális ellátás hatása a gazdasági aktivitásra és a segélyezett romák életmódjára Kiss Eszter OTDK 2011.
2011. április 15.OTDK Konferencia - ZSKF Bajomi Anna Zsófia Magyarország Iparvárosai - Kiutak a válságból.
Készítette: Szőke Gréta. A Művészetek Palotája egy többfunkciós kulturális létesítmény.Palotája Három művészeti ág kedvelőinek ad otthont : Zene Vizuálisművészet.
1 A Gyermekszegénység Elleni Nemzeti Programtól a Legyen jobb a gyerekeknek Nemzeti Stratégiáig MEH–MTA 2006–2007. évi kutatások beszámolója május.
A SZEGÉNYSÉG ÉS KIREKESZTÉS VÁLTOZÁSA, 2001–2006 Ferge Zsuzsa beszámolója MTA MEH 2006–2007-ben végzett stratégiai kutatások eredményeit bemutató ülésszak.
XVII. Országos Könyvvizsgálói Konferencia Balatonalmádi, szeptember
Szegénység megjelenési formái az Észak-magyarországi régióban
Európai Uniós Támogatás EU URBAN Program: EU célzott programja Lokális városfejlesztés között Célja: Gazdasági - társadalmi regeneráció Fejlődés.
Családok átmeneti otthona a Józsefvárosban
szakmérnök hallgatók számára
2006. június 13.Környezetvédelmi Világnap - aktuális kutatási kérdések a környezetvédelemben 1 Zajtérképezés Magyarországon A stratégiai zajtérkép mint.
Tájékoztató az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program mezőgazdasági szaktanácsadási intézményrendszeréről és az igénybevehető szolgáltatásokról Pataki.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
A Berettyóújfalui Kistérség bemutatása
Roma Központ Nagykanizsa Magyar-Horvát Szakértői Akadémia szeminárium
A "Tanulás-fejlődés-életesély a Sajó-völgyében" (TÁMOP /2) projekt helye Sajószentpéter kulturális városfejlesztésének rendszerében Sajó.
TÁMOP 3.2.2/08/A/1 A közoktatás modernizációját támogató hálózatfejlesztés a Közép-Magyarországi régióban.
2008 február 26.1 Szonda Ipsos-GfK Hungária országos rádióhallgatottsági mérés 2008 január ● Módszertan Módszertan ● 15+ célcsoport  15+ célcsoport 
Szabados Tímea és Wéber Andrea (EBH) október 26. Intézményekbe vetett bizalom és jogtudatosság a mai magyar társadalomban (Kutatási eredményeink.
Érettségi jelentkezések és érettségi eredmények 2008 Tanévnyitó értekezlet Érettségi jelentkezések - érettségi eredmények augusztus 29.
KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS 2011 BÁTAAPÁTI TÉRSÉG NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC. TETT.
TETT KUTATÁS NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
Holcim Hungária Zrt. © 2010 Ismeri Ön a Holcim Hungária Otthon Alapítványt?
ÉRDEKEGYEZTETÉS ÉRDEKKÉPVISELET
A Munkaerő-piaci helyzet Miskolcon Kiss Gábor főosztályvezető.
Adalékok a magyar tizenévesek vallásosságáról a rendszerváltás után Csákó Mihály CSc egyetemi docens WJLF Pedagógiai Tanszék.
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
Schmidt Csaba polgármester október 24. Városi Fűtéskorszerűsítési Program Tatabánya.
Az energiahatékonyság a legolcsóbb energiaforrás Budapest, november.
Önkormányzati fejlesztések Sárospatakon Közoktatási infrastruktúra fejlesztése (II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola főépületének bővítése,
TÁRSADALMI VERSENYKÉPESSÉG ÉS SIKER A MAGYARORSZÁGI NAGYVÁROSI TÉRSÉGEKBEN BARÁTH GABRIELLA PHD TUDOMÁNYOS MUNKATÁRS KODOLÁNYI JÁNOS FŐISKOLA A MAGYAR.
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
Magyar villamosmérnök Számítástechnikus Informatikus
Példa egy ppt prezentációhoz
Alapvető jogszabályok A évi LXIV. kulturális örökségvédelmi törvény (2005. évi LXXXIX. törvénnyel módosított, hatályos január 1-től) alapján.
1 Az igazság ideát van? Montskó Éva, mtv. 2 Célcsoport Az alábbi célcsoportokra vonatkozóan mutatjuk be az adatokat: 4-12 évesek,1.
ATTILA I. ÜTEM I. kötet T ERV VÉGLEGES AKCIÓTERÜLETI TERV
Ajka város Belváros 1. akcióterület rehabilitációja KDOP /2f Pályázati összefoglaló KÖZÉP-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS OPERATÍV PROGRAM.
Előadás másolata:

Ferencváros rehabilitációja www.melyszegenyseg.hu info@melyszegenyseg.hu +36 1 2376020 Ferencváros rehabilitációja 2001-2011 Készült TÁMOP 5.1.3 belső képzés és tananyag Készítette: Vég Zoltán Ákos

Ferencváros

Ferencváros

Ferencváros

Ferencváros

Ferencváros

Ferencváros 12,5 km2, ez Budapest területének 2,3%-a. Lakosainak száma kb. 60.000 fő, ez a főváros lakosságának mintegy 3,8 %-a XIX. század második felében Pest városfejlesztését a Közmunkatanács irányította. Budapesten a Hausmann mintájú városrendezési szabályozás alapján létrejött a ma is meghatározó városszerkezet. A Nagykörút a kiszabályozását követő két évtized alatt kiépült, sokemeletes városi bérházak nőttek a földszintes épületek helyén és megépültek a középületek.

Ferencváros A XX. század első felében – ipartelepek, a gyáripar kialakulása. Ferencváros munkáskerületté vált Mária Valéria telep – 1959-től József Attila telep Illatos út – Gubacsi út által határolt területen háztömbök építése – „Dzsumbuj”

Népesség Az 1990-es évek elején: a Ferencvárosban élő nyugdíjas korúak aránya magasabb volt az országos és a fővárosi átlagnál. Változás: 2007. december 31.: a fővárosi nyugdíjas korúak aránya (32,17%) meghaladja a ferencvárosi nyugdíjas korúak arányát (22,73%)

Iskolai végzettség Világos: Legfeljebb általános iskolai végzettséggel rendelkezők aránya az aktívkorúakon (15-59 évesek) belül Sötét: Felsőfokú végzettségűek a 25 évnél idősebb népességből (%)

Lakáshelyzet, lakhatás Vegyes kép: privatizáció (lakások 2/3-a), bérlakások száma 29.000-ről 4.700-ra csökken (2009) József Attila telep – 8000 lakás Dzsumbuj lakás-összenyitási program

Rehabilitáció a rehabilitáció már az 1980-as évek végén elkezdődött, önkormányzati rendszer kialakulása – pénzügyi nehézségek – privatizáció: a bérlakások nagy része magánkézbe került Akcióterület: a Soroksári út - Ferenc körút - Üllői út - Haller utca által határolt terület, nem lehetett lakást vásárolni (tilalmi lista) létrejött a SEM-IX Rt., amely azóta SEM IX. Városfejlesztő ZRt. néven működik Az önkormányzat minden évben meghatároz egy akciótervet, amelyben számba veszi azokat a házakat, amelyekkel az adott évben foglalkozni kíván. A ház állapota szerint történhet részleges felújítás, teljes felújítás vagy teljes lebontás 2002: http://ferencvaros.hu/rehab/test_hatarozat/1.jpg

Zöld Ferencváros A leglátványosabb zöldterület fejlesztés Középső Ferencváros reha-bilitációs területén valósult meg. A fővárosban közel ötven év után az első épületbontások árán létesült új közpark, a Kerekerdő park. A tömbbelsőkben kialakuló védett lakókertek a rehabilitáció egyik meg- határozó vonzerejét képezik.

Társadalmi hatások I. Bérházak felújítása – lakók ideiglenes vagy végleges elköltöztetése Visszaköltözésre jogosult a bérlő, ha a lakás méretét kevesebb mint 30%-kal változtatták meg, vagy a változás mértéke nem haladta meg a 10m2-t (országos szabály) A programnak nem volt része (akkoriban Európában már általában kötelező), „szociális terv” vagy hatástanulmány így az építési tervek készítése során dőlt el, hogy ki költözött és ki maradt Döntéshozatal „műszaki szakszerűség” alapján, de igyekeztek minimalizálni az átmenetileg elköltöztetettek számát, és inkább azonos minőségű lakást biztosítani a közelben, mint az új épületekben Elköltöztetendők részére három cserelakást ajánlanak fel (magasabb komfortfokozat), ha a lakás a rehabilitációs területen kívül van, megvásárolhatják, a visszaköltözők 5 évig nem vehetik meg és magasabb bérleti díjat fizetnek. 2003-2005 pénzbeli térítés (Arányuk a 2003. évben 7 %, 2004-ben 10 % volt, 2005-re pedig 26 %-ra emelkedett) Középső Ferencváros – „közpénzekkel támogatott többlépcsős dzsentrifikáció” (Locsmándi, 2005)

Társadalmi hatások II. A kutatás eredményei: A tömb-rehabilitáció hatása a bérlakásokban élő családokra Ferencvárosban 2006 – 2008 Szociológiai kutatás, 2009. március – szeptember, Kutatás szervező: Gedeon Andor Kutatás vezető: Vajda Zsolt, minta: 100 család A kutatás eredményei: A családok 64 %-a egyértelműen jobbnak ítélte meg mostani helyzetét, 7%-a úgy gondolja, hogy nem változott a helyzetük, 29%-a egyértelműen rosszabbnak látja mostani helyzetét. 51 család jónak minősítette a költözéssel kapcsolatos egész eljárást. Az új lakások környezetével való elégedettségi mutatók a legmarkánsabb különbséget mutatják az új lakások javára. 25%-os javulás

Közoktatási helyzet A Ferencvárosban nincs oktatási deszegregációs program, nincsen nyoma a lakhatási és közoktatási szegregáció együttes kezelésének. A kerület nem tud a (vélt vagy valós) elvárásoknak megfelelő minőségű közoktatást nyújtani vagy az újonnan beköltözők vagy kerületben régebben ott lakó magasabb státusú családok nem hajlandóak bizonyos közoktatási intézményeket igénybe venni. Az intézmények gyakran a lakóhelyükhöz igen közel esnek mégsem veszik igénybe ha magas a hátrányos és/vagy roma gyerekek aránya egy intézményben. 2008-as adatfelvétel: két kritikus intézmény, melyek máig változatlan formában működnek (Lenhossék utcai Dominó iskola, Mester utca – Haller út sarkán található József Attila Általános Iskola)

Eredmények 2009 végéig I. lebontásra került 239 önkormányzati épület 2038 lakással és 27 db egyéb tulajdonú épület önkormányzati beruházásban épült 2 lakóház 52 lakással, 273 MFt értékben eddig elkészült 49 lakóház teljes felújítása 891 lakással és 6.397 MFt költséggel, továbbá 16 lakóház részleges felújítása 378 lakással 153 MFt-os költséggel 147 társasház 4848 lakással kapott önkormányzati támogatást részleges felújításaikhoz 228 MFt értékben

Eredmények 2009 végéig II. önkormányzati beruházásban megvalósult egy tanuszodával rendelkező óvoda és egy tornacsarnok magánberuházásban az év végéig elkészült 149 új lakóház 6.860 lakással 86,307 MFt értékben, továbbá 5 szálloda, 7 irodaház, 2 parkolóház, 1 szolgáltatóház, 1 hangversenyterem, 1 Holocaust Dokumentációs Központ, 1 egyetem, 1 benzinkút összesen 20.865 MFt értékben önkormányzati beruházásban 7 közpark épült, 27513 m2 területen, 1. 519 MFt értékben, a tömbbelsőkben folyamatosan készülnek a parkosítások. Eddig 20 tömbben, 42353 m2 területen, 748 MFt költséggel. 2009: http://www.ferencvaros.hu/torteneti_varosreszek/04_2009-2-ertekeles.pdf

Eredmények 2009 végéig III. A kerület egészében az Önkormányzat 191 épületet, 1574 lakással elbontott 62 épületet, melyekben 1414 lakás volt, helyreállított A kerületben 7786 (2001 óta 6660) lakást építettek a befektetők, a kerület lakásállománya 18 év alatt 18 %-kal nőtt, miközben az alacsony komfortfokozatú (félkomfort, komfort nélküli, szükség) lakások aránya 28 %-ról 13 %-ra csökkent. a rehabilitációs területen, 45%-os lakásszám növekedés mellett a rossz lakások aránya 61 %-ról 16 %-ra csökkent