címzetes igazgató, projektvezető Országos Széchenyi Könyvtár

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
(Nürnberg, május 21. – Nürnberg, április 6.)
Advertisements

Life through the lenses Enikő Bereczki 2RF. Egy kép többet ér ezer szónál Mitől jó egy sajtófotó? Milyen hatással van a közvéleményre? Milyen a sajtófotós.
VILÁG ÖRÖKSÉGE – MAGYAROSZÁG SZÍVE: A KÁRPÁT-MEDENCE
Víz világnapja 2014.
Képes Beszámoló Természetvédelem éve 2011 A természet, mely körülvesz és kiszolgál bennünket, melyben élünk, és amit védeni, az utókornak megőrizni kötelességünk.
WEB 2 eszközök, közösségi portálok az oktatásban
1. A Baradla-barlang aggteleki fogadótérségének fejlesztése Megvalósítás időtartama: Projekt összege: 108,3 MFt.
Új web szolgáltatások az OSZK-ban A Jeles napok új verziója
Természetvédelmi logók
Európai Nemzeti Parkok Napja Május 24.
ENVI-ART Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Kft.
Klímaváltozás – a XXI. Század kihívása Magyarországi Klímacsúcs Budapest, február 27. Klímaváltozás és növénytermesztés Jolánkai Márton Szent István.
A vidékfejlesztéstől az öko-turizmusig a Nyugat-dunántúli régióban Határmentiségtől az integrált határrégióig Sopron április 06.
10 éves a Magyar Elektronikus Könyvtár Moldován István OSZK MEK osztály Networkshop Győr, április 5.
Könyvtári digitális tartalmak az oktatási multimédiák számára
MEGHÍVÓ Természetvédelem éve 2011 A természet, mely körülvesz és kiszolgál bennünket, melyben élünk, és amit védeni, az utókornak megőrizni kötelességünk.
Nevelési Tudásdepó Az olvasóvá neveléshez és a digitális kompetenciák fejlesztéséért Budapest, január 26. OFI Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum.
Az észak-magyarországi régió idegenforgalma
Magyarország Természeti Kincsei
Magyarország természeti csodái
Magyarország természeti kincsei
Magyarország természeti csodái
Az elektronikus információszolgáltatás gyakorlata és tapasztalatai a Berzsenyi Dániel Főiskola könyvtárában Szombathely, október 18. Barki Katalin.
A MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK
Készítette: Nagy Zsanett
Elektronikus források az interneten a földrajz oktatáshoz Budapest, október 4. Bánkeszi Katalin címzetes igazgató, projektvezető Országos Széchenyi.
MeetOFF.eu Képadatbázisok az OSZK-ban avagy képek archiválása és szolgáltatása a XXI. században. Moldován István Országos Széchényi Könyvtár.
Bánkeszi Katalin Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál Könyvtáros Klub Mi kell az olvasónak? felhasználóbarát könyvtári szolgáltatások.
A Creative Commons és a könyvtárak Drótos László Magyar Elektronikus Könyvtár Drótos László Magyar Elektronikus Könyvtár.
”Babits Mihály a Net-en” Moldován István OSZK MEK osztály Irodalomtörténeti Szimpózium Babits Mihály születésnapján Szekszárd, november.
Digitális gyűjtemények és a Creative Commons
Újjászülető oktatási tartalmak a nemzeti könyvtárban Moldován István MultiMédia az oktatásban konferencia Zsigmond Király Főiskola,
2009. április 24.XVI.Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál Kereslet és kínálat e-book témában Moldován István OSZK.
”A magyar Elektronikus Könyvtár megújulása, új szolgáltatásai” Moldován István OSZK MEK osztály Országos Széchényi Könyvtár Tudományos.
ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR E-SZOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓSÁG BIBLIOTHECA NATIONALIS HUNGARIAE E-könyvek az elektronikus könyvtárban K2 kísérleti műhely szakmai.
Bánkeszi Katalin Egyházi Könyvtárak Egyesülése Országos Széchényi Könyvtár Digitalizálás Mit? Miért? Hogyan? Mivel? Továbbképzés Budapest,
Fejlesztések, újdonságok az OSZK MEK Osztályán Networkshop április 11. Eger.
Berzsenyi Dániel Főiskola Szombathely, május 8. Könyvtári partnerség a felsőoktatásban XIII. Vas Megyei Könyvtári Nap.
Képek és információk az internetről
Gellért hegyi séta természetvédelmi terület
TERMÉSZETISMERETI TÚRÁK BUDAPEST VÉDETT TERÜLETEIN avagy nyitott szemmel és szívvel a természetben, a fővárosban. Zene: Fonográf. Menjünk gyerekek /részlet/
DAT 2006 konferencia A könyvtárak digitális világa szekcióülés Budapest, november 21.
Bánkeszi Katalin A számítógép és az Internet hatása az olvasáskultúrára (konferencia) Változó olvasói igények – változó könyvtáros világ.
Az MKE 15. országos konferenciája
Wikipédia Bemutató október 27. Országos Széchényi Könyvtár.
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
Mihályi Balázs: Térképek az információs társadalomban Térképek az információs társadalomban.
1. Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság
Beszámoló a Zöld szemüveggel a fenntartható életért projekt megvalósításáról Dr. Budayné dr. Kálóczi Ildikó a projekt szakmai vezetője Debrecen, 2009.
Magyarország természeti kincsei készítette:Vigh Benjámin
Magyarország természeti kincsei
Eger, AgriaMédia Könyvtárak az elektronikus tanulás szolgálatában Moldován István OSZK
Albrecht Dürer ( ).
MEGHÍVÓ Budai várhegy délkeleti oldala. Természetismereti séta Szombat Szombat.
Nemzeti Parkok.
Egyházi Könyvtárak Egyesülése Pécs, június 28. Szakmai továbbképzés.
ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR E-SZOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓSÁG BIBLIOTHECA NATIONALIS HUNGARIAE Az Elektronikus Periodika Archívum és Adatbázis, avagy hogyan.
1. csoport Budapesti Napló.
A MAGYAR KULTÚRA NAPJA A Himnusz Kölcsey Ferenc (1790–1838) költeménye, amely Magyarország állami himnusza. A „Hymnus” a költő legnagyobb hatású verse,
Cegléd Prezentáció.
Muziek - The Shadows MEGHÍVÓ Séta a Skanzenben /Észak-magyarországi falu/ Szombat Képek az internetről és Dénes Ildikótól.
Fertő-Hanság Nemzeti Park
A természet, mely körülvesz és kiszolgál bennünket, melyben élünk, és amit védeni, az utókornak megőrizni kötelességünk. A programsorozatra szeretettel.
A Magyar Elektronikus Könyvtár, színházi és múzeumi együttműködései Adatbázis-építés, digitalizálás könyvtári és múzeumi környezetben Konferencia Országos.
ELTE BTK Budapest, április 27. in4 konferencia Innováció – integráció – információszabadság – intelligens web.
Factfile??? Hungary Area km 2 CapitalBudapest Population???? GDP ????? $/person.
MEGHÍVÓ természetismereti kirándulásra. Csobánkai „Erdőszéle” tanösvény Szombat Foto:Telek és internet Zene: Giovanni.
Helyi védett értékek bemutatása a
MAGYARORSZÁG NEMZETI PARKJAI
Újjászülető oktatási tartalmak a nemzeti könyvtárban
Előadás másolata:

címzetes igazgató, projektvezető Országos Széchenyi Könyvtár Az elektronikus források alkalmazásának módszertana Bánkeszi Katalin címzetes igazgató, projektvezető Országos Széchenyi Könyvtár Budapest, 2009. november 2.

Alapelvek Tanítsuk meg a gyerekeket az önálló kutató munkára az információkeresés módjára a talált információk szelektálására, értékelésére a fontos és nem fontos infók kiszűrésére az összegyűjtött információ feldolgozására

Az információfeldolgozás eszközei Tanítsuk meg a gyerekeket az elektronikus eszközök használatára! keresőmotorok (Google stb.) World, Excel, PPT levelezőlisták, fórumok képkezelés, képmegosztó oldalak (pl. Picasa) weboldalak szerkesztése (Google webhelyek) blogmotorok használata (pl. Freeweb) GoogleDocs, GoogleGroups, Calendar …

Feladat - Balaton Gyűjts össze 3 internet oldalt, amely a Balatonról, annak madárvilágról és a közelében található természet- védelmi területről szól. A legjobb, legtartalmasabb oldalakat válaszd! http:// maps.google.com http://hu.wikipedia.org/wiki/Balaton http://www.bfnpi.hu/ http://www.balatonland.hu/

Feladat - Balaton Keress a Balatonról szóló verseket és festményeket a neten! Igényes alkotók műveit válaszd! "Jer, nézd a Balatont" (könyvismertető) A Balaton magyar költők verseiben és magyar festők képein http://www.tavok.hu/balaton.html

Feladat - Balaton Keress a Balatonról szóló verseket és festményeket a neten! Aba-Szőcs László: Balatoni est http://www.festomuvesz.hu/szocs/kepek/2004_04_11/tajkepek/Balatoni%20est.jpg Bánfalvy Ákos: Balatoni alkonyat http://www.kepafalon.hu/festmenyek_Banfalvy_Akos_Balatoni_alkonyat_kid_2995.html

A MEK, MDK, EPA … www.mek.oszk.hu epa.oszk.hu www.kepkonyvtar.hu

Magyar Elektronikus Könyvtár

Magyar Elektronikus Könyvtár Magyarország kistérképei

MEK – Környezetvédelem Környezetvédelem általában (18) Vízszennyezés, szennyvíz Talajszennyezés Levegőszennyezés Klímaváltozás Hulladékgazdálkodás Környezetbarát technológiák Környezetgazdaságtan Zöld mozgalmak Természetvédelem Tudománytörténet

Csillagászat - források Magyar Csillagászati Egyesület http://www.mcse.hu/ Polaris Csillagvizsgáló http://polaris.mcse.hu/ Csillagképek és csillagtérképek az ókortól a XVIII. század végéig http://lazarus.elte.hu/~zoltorok/oktat/2000/maigut/terktor_maigut.htm Bartha Lajos: Az égbolt képeskönyve Csillagképek ábrázolása az évezredek tükrében http://www.napkut.hu/naput_2003/2003_08/009.htm

Csillagászat - források Feladat: Mutasd be valamelyik csillagvizsgálót, vagy foglald össze a lényegét egy csillagászati tanulmánynak! Bartha Lajos: Az égbolt képeskönyve Csillagképek ábrázolása az évezredek tükrében http://www.napkut.hu/naput_2003/2003_08/009.htm

Csillagászat - érdekesség Kérdés: Melyik ismert alkotóművész készített metszeteket a csillagképekről? (XVI. sz. eleje) * Kérdés: Hogyan kapcsolódik Albert Dürer neve a csillagászathoz? * Kérdés: Mi köze van Dürernek Magyarországhoz? * Kérdés: Melyik híres ember családja származik a Gyula melletti Ajtós községből?

Csillagászat - érdekesség Albrecht Dürer (Nürnberg, 1471. május 21. – Nürnberg, 1528. április 6.) Dürer volt a reformáció Németországának egyik legnagyszerűbb művésze, festő, grafikus, könyvkiadó és művészetelméleti író egy személyben, a német reneszánsz legismertebb képviselője hazájában és külföldön egyaránt. Ősei a Gyula melletti Ajtósról származtak, a falu nevét, mint nemesi előnevet használták. (Ajtós németül Türer). http://www.kvizklub.hu/melyik+hiresseg+csaladja+ szarmazik+a+bekes+megyei+ajtos+kozsegbol-1300-viewquiz-5923.html + http://lazarus.elte.hu/~zoltorok/oktat/2000/maigut/terktor_maigut.htm#görög

Magyar Digitális Képkönyvtár

Magyar Digitális Képkönyvtár Melyik városunk látható a képeken? EGER

Magyar Digitális Képkönyvtár Hegyi boglárka Berg-Hahnenfuss Ranunculus montanus Willd. In: Atlas der Alpenflora Feladat: Az alpesi növények között keres olyat, amelyiknek a nevében egy női név található! Feladat: Keress állatneveket tartalmazó növényneveket!

Keress képeket a népi építészetről a Balaton környékén! Feladat - képkeresés Keress képeket a népi építészetről a Balaton környékén! http://www.kepkonyvtar.hu/

Feladat - képkeresés Keress képeket a népi építészetről a Balaton környékén! Az Árpádkori alapvetésű katolikus templom Felsőörsön

Feladat - Hol készült? Diósgyőr

Feladat - Hol készült?

Feladat - Hol készült? Budai Vár

Feladat - Mit ábrázol?

Feladat - Mit ábrázol? A gyulai vár és a színház

természetvédelmi területei Magyarország természetvédelmi területei

Nemzeti parkok Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság http://anp.nemzetipark.gov.hu/ Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság http://bfnp.nemzetipark.gov.hu www.bfnpi.hu Bükki Nemzeti Park Igazgatóság http://bnp.nemzetipark.gov.hu Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság http://ddnp.nemzetipark.gov.hu Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság http://dinp.nemzetipark.gov.hu Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság http://fhnp.nemzetipark.gov.hu Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság http://hnp.nemzetipark.gov.hu Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság és Természet Háza http://knp.nemzetipark.gov.hu Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság http://kmnp.nemzetipark.gov.hu Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság http://onp.nemzetipark.gov.hu

Nemzeti parkok Kérdés: Melyik nemzeti parkunkban van női nevet viselő növény és melyik az? (Ibolya, Rózsa, Boglárka, Gyöngyike, Kamilla…) http://bnp.nemzetipark.gov.hu/index.php?c=vedett/ bnp/bukk/elovilag/noveny Kérdés: Boldogasszony papucsa - Mi ez és hol található? http://bnp.nemzetipark.gov.hu/index.php?c=vedett/ bnp/bukk/elovilag/noveny Rigópohár

Nemzeti parkok Földrajz totó: Aggteleki Nemzeti Park http://www.zalai-oktatas.hu/index.php?option=com_content&view =article&id=921:foeldrajzi-toto-1&catid=69: altalanos-iskola-biologia-foeldrajz-&Itemid=114 Földrajz totó: Duna-Dráva Nemzeti Park http://www.zalai-oktatas.hu/index.php?option=com_content&view =article&id=1411:foeldrajzi-toto-2&catid=69: altalanos-iskola-biologia-foeldrajz-&Itemid=114

Történelmi várak http://jupiter.elte.hu/

Történelmi várak Déva vára

Történelmi várak http://www.varak3d.hu/

Személyek Kik ők? Keress róluk információkat! Mikoviny Sámuel Cholnoky Jenő Kőrösi Csoma S. Mikoviny Sámuel Stein Aurél

Csoportmunka - blogok http://mackok.freeblog.hu 

Közös dolgozat - GoogleDocs

Közös projekt - GoogleGroups

Közös weboldal - GoogleSites

Egy jó játék! http://www.travelpod.com/traveler-iq/game1?b43f=4f6b

Multimédia labor http://www.plcmc.org/

Köszönöm a figyelmüket! Bánkeszi Katalin bankeszi@oszk.hu Skype: bkati2005 Tel.: 06/30-65-77-616 06/30-96-25-773