Baranya Megyei Drogambulancia

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
KORAI PREVENCIÓ AZ ISKOLÁBAN
Advertisements

A Drog és a Kábítószer fogalma
KORAI PREVENCIÓ AZ ISKOLÁBAN
Az addiktív személyiség
Nagy Zsolt addiktológiai konzultáns, Intézményvezető
Szenvedélybetegségek
Az internetfüggőség Kővágó pál és márki Gabriella
Szenvedélyek fogságában - a drogok
A drogok, a kábítószerek és a függőségek
Az észlelés kulturális eltérései A valóság alternatív nézetei.
Család.
A jelenléten alapuló fejlesztés Az előadás menete A fejlesztés szükségessége, fogalma A probléma lényege A javasolt modell.
A deviancia összetett fogalma
Az ICT hatása az oktatási folyamatra Paradigmaváltás az oktatásban.
Népszerű kultúra és magaskultúra
Narkomániák.
A személyiség Vagyok, mint minden ember: fenség, Észak-fok, titok, idegenség, Lidérces, messze fény. (Ady)
A KISCSOPORT. Megközelítések: Cooley: primerszekunder ( az empirikus valóságban(társadalmi munkamegosztás létező, konkrét alakzat)következménye) Simmel:
Campus-Lét a segítő aspektusából a Debreceni Egyetemen Berényi András DEMEK központvezető Műhelykonferencia december 03.
Rokszin Mónika pszichológus
A szociálpedagógus feladatai a Deák Ferenc Középiskolai Kollégiumban
Gazdasági modellezés,döntési modellek
László Balázs Politika – mint az új generációk lehetősége OTDK, Budapest,
„A kultúra azért különlegesen szép terméke az emberi viselkedésnek, mert egyedi és megismételhetetlen. Minden igaz közösség egyszeri jelenség. A kultúra.
SZERVEZETI KULTÚRA Mi a kultúra?
Alkohol- drogproblémák és a segítés lehetőségei kurzus
Kuti Éva Szociális gazdaság, nonprofit szektor, civil társadalom Versengő koncepciók és intézményi leképeződésük.
SZOCIÁLPSZICHOLÓGIA: Történeti vázlat
Migrációs trendek és helyi közösségek Baranya megyében Konfliktusok és stratégiák a hátrányos helyzetű kistelepüléseken RAGADICS TAMÁS PTE BTK, SZOCIOLÓGIA.
A szenvedélybeteg-ellátás korszerű lehetőségei
Máténé Pusztai Annamária* Gődény Anna**
AZ ORVOSHOZ FORDULÁS FOLYAMATA
W.V. O. Q UINE A DOLGOK ÉS HELYÜK AZ ELMÉLETEKBEN (1981) Mészáros Zsuzsanna Tudományfilozófia szem.
1 A krízislélektan oktatásának jelentősége a tűzoltóképzésben Szarvas, április 28. Tusori Szabolcs tű. hadnagy.
DEVIANCIÁK ÉS BŰNÖZÉS.
A kriminálpszichológia
2010. november 19. Ráczné Németh Teodóra: Egészséges életmód szociális dimenziói.
Daath.hu A Magyar Pszichedelikus Közösség 9 éve Móró Levente
Utazás a digitális állampolgár koponyája körül Rab Árpád BME-ITTK.
Az internetfüggőség Kővágó pál és Bajusz Lili Október 10.
X. Országos KEF Konferencia nov. 30.
Dr. Szemelyácz János Baranya Megyei Addiktológiai Ambulancia
KARNYÚJTÁSNYIRA A DROGOKTÓL, AVAGY MÁSKÉPPEN A PSZICHOAKTÍV szerekről
Szórvány és nemzetépítés – Nemzetközi konferencia – Civil szerepek és önépítkezés szórványban Kovács Katalin – Szórvány Alapítvány Temesvár, május.
M.Tamás Márta Drogproblémák M.Tamás Márta
A fiatalok és a drogok dr. Bobkó Éva.
Személyiségfejlődési zavarok
 Azért választotuk az internet függőség témát mert arra voltunk kiváncsiak,hogy ha készitenek egy statisztikát a “SZENT LÁSZLÓ”iskolában menyi diák.
Büntetés-végrehajtás és kínálatcsökkentés NDI, 2008 március 20. Budapest Fliegauf Gergely.
1 Az addiktológia új útjai Dr. Szemelyácz János INDIT Közalapítvány Baranya Megyei Drogambulancia november 20. Budapest.
Az iskola, mint prevenciós színtér és a szociális rendszerek kapcsolata A prevenció hatása és gyakorlati kérdései.
Ellátás-szervezési kérdések, korszerű ellátási formák, a szenvedélybetegségek megelőzésében és ellátásában Dr.Kassai-Farkas Ákos.
Az integrált addiktológiai ellátás-fejlesztési modell kialakításának lehetőségei az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében Dr. Felvinczi Katalin Nemzeti.
A kamaszok és mi Dr. Gyenge Eszter. Történeti szempontok Archaikus társadalmak Felnőttéválás beavatási rítusok: Átmenet a gyermeki – profán- világból.
A LTERNATÍVA A LAPÍTVÁNY HIV PROGRAMJA A Norvég Civil Támogatási Alap segítéségével megvalósult ALTALAP HIV programban végzett gyorsteszt és tanácsadás.
Felépülőben lévő szenvedélybetegek utógondozása (reszocializáció, reintegráció) Dr. Szemelyácz János Baranya Megyei Drogambulancia INDIT Közalapítvány.
A hazai addiktológiai kutatások főbb irányvonalai A Magyar Addiktológiai Társaság lezajlott konferenciájának főbb tapasztalatai Budapest, december.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Az egészség fogalma, egészségfejlesztés, prevenció.
Serdülőkori szerhasználat Magyarországon ESPAD Dr. Szemelyácz János INDIT
Drogbetegek kezelése és ellátása Drogambulanciák szerepe a drogbetegek kezelésében Dr. Csorba József Fővárosi Önkormányzat Nyirő Gyula Kórház Drogambulancia.
SZENVEDÉLYBETEGSÉG ÉS PSZICHOPÁTIA
KÁROS SZENVEDÉLYEK - Kábítószerek (illegális szerhasználat)
Letöltés az internetről
Az együttműködés további lehetőségei a Magyar Addiktológiai Társasággal Dr. Felvinczi Katalin.
Készítette: Mayer Vivien
Dr. Felvinczi Katalin Nemzeti Drogmegelőzési Intézet
Kísérő intézkedések részprogram statisztikai összegzése Az adatszolgáltatás alapján történő szakmai összegzés és visszajelzés HAJLÉKTALANOKÉRT KÖZALAPÍTVÁNY.
A szociális és egészségügyi (pszichiátriai, addiktológiai) ellátás összekapcsolása RSZTOP-3 projekt kísérőintézkedések képzés 2017.
Nyugtató hatású drogok
Előadás másolata:

Baranya Megyei Drogambulancia Az addiktológiai problémák kezelésének új lehetőségei a különböző megközelítési modellek tükrében Dr. Szemelyácz János INDIT Közalapítvány Baranya Megyei Drogambulancia www.indit.hu

Addiktív jelenségek fajtái kémiai viselkedéses, folyamat Legális illegális Kereszt-függőség fogalma

Keresztaddikciók Hedonisták (kémiai szerek, játék, szex?) „Önmagukat hitegetők” (kockázatkeresők, munka-, vásárlás-, internet-, szerelem- és romatika-függők) Kapcsolatfüggők (helper-synd.- kodependensek)

Serdülőkori krízisek fajtái Identitáskrízis (vágyott szerep és valóság ellentéte) Teljesítménykrízis (háttér-problémák jelentősége) Autoritáskrízis (hatalom, társadalmi normák, értékek, hagyományok) Szociális gátlás (szereplési vágy >><< „mások mit szólnak hozzá”) Droghasználat megjelenése (erőfeszítések nélküli örömszerzés) Depresszió, önsértések, öngyilkosság (autoagresszió, impulzus-kontroll zavar, irreális szülői elvárások, bántalmazottság, izoláltság)

A droghasználat funkciói (+) A szociális interakció javítása A szexuális viselkedés facilitálása A kognitív képességek javítása A pszichológiai stresszből való felépülés A mentális problémák öngyógyítása Szenzoros élménykeresés Eufória, hedónia, betépés A fizikai megjelenés javítása Spirituális és vallásos igény facilitálása/kielégítése

Tanulság a preventív tevékenység számára 1) A nemfogyasztók Azokat a serdülőket, akik nem fogyasztanak pszichoaktív szereket, de korukból és környezetükből kifolyólag potenciális drogfogyasztók, nem csupán a drogok káros hatásairól szóló ismeretekkel kell ellátni, de azt is el kell magyarázni, hogy miként instrumentalizálják a tudatmódosító szereket az emberek. 2) Akik már integrálták a drogfogyasztást az életükbe Nekik fontos hangsúlyozni a drogfogyasztás feletti kontroll fenntartását, különösen az olyan átmeneti életszakaszok idején, amikor új kihívások és követelmények támadnak. 3) A drogfüggőség kockázatának kitett rendszeres fogyasztók Ennél a csoportnál a fő cél a függőség elkerülése,  a tanult drogemlékek hatásmechanizmusának, a környezeti és genetikus tényezők feltárásán keresztül, személyre szabott stratégiákkal

Preventív megközelítés Számos kutatás rávilágított arra, hogy a fogyasztás orientált fiatalok hajlamosabbak a káros szenvedélyekre mint a hagyományos szabadidős tevékenységeket preferáló fiatalok. Univerzális prevenció Célzott/szelektív prevenció (különösképpen veszélyeztetettnek) Javallott/indikált prevenció (probléma-viselkedést mutató) >>> netgeneráció kérdése

Diákok indokai a szerhasználatra Szenzációhajhászás Impulzivitás (fogékonyság) Aggódás – érzékenység Reménytelenség

Dilemmák Információhiány (?), Prevenció Alkohol-, egyéb legális- és illegális szerek következményeinek különbsége, hasonlósága (testi-, pszichés-, szoc. köv.) Cannabis – GHB-GBL, mephedrone, spice Nyugtató és altatószerek problémája Problémás szerhasználat >< függőség Krízisek jelentősége Ártalomcsökkentés-kriminalizáció Józan kultúra - önsegítés

Egy józan drogpolitika lehetősége…

Köszönöm a figyelmet