Janus Pannonius és Balassi Bálint

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A reneszánsz.
Advertisements

A magyar irodalom és nyelvtan vizsga a 8. évfolyamon
Folyamodjatok az Úrhoz,
József Attila kései lírája
Petőfi Sándor / / Kovács Zsuzsanna.
Készítették: Balázs, Misu, Zita, Zsuzsi
Avagy a magyar reneszánsz második korszakának nagy alakja!
BALASSI BÁLINT ÉLETÚTJA
Reneszánsz Magyarországon
Arany János élete és munkásága
Az es forradalom és szabadságharc a magyar irodalomban
Jónás alakja mint önarckép
Bibliotheca Corviniana
Mátyás corvinái, könyvtára
A MŰNEMEK ÉS A MŰFAJOK RENDSZEREZÉSE
Babits Mihály (Szekszárd, Budapest, 1941)
A reneszánsz.
A reneszánsz irodalom Reneszánsz: Humanizmus:
Balassi Bálint Érettségi tételminta.
Vörösmarty Mihály Érettségi tételminta.
Ady Endre Érettségi tételminta.
A reneszánsz Magyarországon
Tematika 9. évfolyam irodalom.
A reneszánsz korszaka hazánkban
A görög és római líra.
Forradalmi költészete
DANTE Isteni színjáték.
A század legnagyobb hatású regényírója. Vágyott a hírnévre. A nagy irodalmi mű megalkotásáról álmodott – így jött létre a 7 részes regényfolyama.
Az ógörög líra születése
Középmagyar kor(1526–1772) 1526-tól a mohácsi vésztöl 1772-ig a felvilágosodás koráig tartott. Az ország ekkor: -török vész -három részbe szakadt
Petőfi Sándor Élete és műve.
Mátyás király, az igazságos
Hunyadi Mátyás.
MÁTYÁS, AZ IGAZSÁGOS.
A velencei érett reneszánsz festészet (16. sz.)
Újjászülető oktatási tartalmak a nemzeti könyvtárban Moldován István MultiMédia az oktatásban konferencia Zsigmond Király Főiskola,
Balassi Bálint 20/C.
Vörösmarty Mihály 19/A.
A RENESZÁNSZ KULTÚRA MAGYARORSZÁGON
AZ ELŐZMÉNYEK század.
1434. Keszince v. Csezmicze – Medvevár
A görög és római kultúra
MAGYAR IRODALOM 7. OSZTÁLY.
A magyar nyelv történetének főbb korszakai
Faragó Kata: Mátyás uralkodói portréja, avagy a KORTÁRSAK és az UTÓKOR szerint.
Vígh Xénia: A reneszánsz művészet
Füvesi Dóra: Mátyás reneszánsz udvara
Francois Villon.
FRANCESKO PETRARCA Petrarca 1304-ben született fehér guelf családban.
Kultúra a török hódoltság korában
Babits Mihály ( ).
A romantika művészetfelfogása
Reneszánsz.
Az idill és a halál kettőssége Radnóti Miklós költészetében
Az Olasz Reneszánsz Írta és Rendezte: Auerbach István.
A reneszánsz Összeállította: Fazekas Ádám 9.n.
Ars Sacra Esztergomi Hittudományi Főiskola levelező tagozat
Levelek Iris koszorújából 1909
Magyar reneszánsz Készítette : Szollár Péter.
A magyar kultúra napja Január 22. Összeállította: Garajszki Erika.
Hunyadi Mátyás uralkodói portréja február 23. Kolozsváron született. Lovagi nevelést kapott – tanítója Vitéz János váradi püspök. Humanista szellemben.
Arany János.
HUNYADI JÁNOS Hunyadi Mátyás apja Hunyadi János, eredeti neve Szibinyáni Jánk, egy havasalföldi nemes család sarja volt. Birtokait, és ezzel a Hunyadi.
Balassi Bálint élete és munkássága
A magyar reneszánsz költője Készítette: Mócsánné Nagy Ágnes
LÍRA – EPIKA - DRÁMA.
A magyar írásbeliség évszázadai
A magyar reneszánsz Janus Pannonius.
Előadás másolata:

Janus Pannonius és Balassi Bálint Magyar reneszánsz Janus Pannonius és Balassi Bálint

Történelmi háttér

Mátyás jelentősége Uralkodása idején budai, illetve visegrádi udvara az európai reneszánsz egyik központja. Világhírűvé vált könyvtára (Corvinák), amely több mint 5 000 kötetből állt, és a kódexek darabonkénti értéke meghaladta az 1 000 aranyat.

Mátyás király bőkezűen pártfogolta művészeteket és tudományt Mátyás király bőkezűen pártfogolta művészeteket és tudományt. Híres tudósokat és reneszánsz alkotókat hívott udvarába. Várakat, kastélyokat építtetett, s ezzel is elősegítette a reneszánsz építő- és díszítőművészet magyarországi fejlődését

a. / Korai reneszánsz: Janus Pannonius b a./ Korai reneszánsz: Janus Pannonius b./ Érett reneszánsz: Balassi Bálint c./ Késői reneszánsz (XVI. sz.): - 1590: Vizsolyi Biblia (Károly Gáspár) - zsoltárfordítók: Batizi András, Sztárai Mihály - fabulák: Pesti Gábor, Heltai Gáspár

históriás ének: Tinódi Lantos Sebestyén - széphistória: Gyergyai Albert: Árgirus és Tündérszép Ilona; Ilosvai Selymes Péter: Toldi - Sylvester János: időmértékes verselés magyarul - Bornemisza Péter: Szophoklész Elektrájának átköltése (az 1. antik klasszikus magyarul) Zene: Bakfark Bálint

Janus Pannonius Az első magyar, bár még latinul író, világirodalmi szintű költőnk

Műfajai Janus Ferrarában megtalálta a maga hangját. Legelőször a gúnyos, gyakran erős kritikájú, nemegyszer támadó szellemű epigrammákkal lesz nevezetes. De rövid, tömör epigrammákban szólal meg szerelmes/erotikus költészete is. Verseinek tanúsága szerint igen változatos szerelmi életet élhetett.

BARÁTNŐJÉHEZ Jaj nekem! Oly későn leltünk egymásra, minek kell   ily hamar elválnunk, s nem lehetek veled én? Haj! Pedig, életem, én, addig vágynál ölelni,   míg a futó repkény fönt van a tölgy derekán; s akkor szűnnélek csak meg csókolni, ha már a   kagyló kagylóját önmaga hagyja oda. Vénusz láncai bár úgy kötnék a szeretőket,   mint ahogy a nőstény- s kankutya összeragad.

Költészete bővül. A kor divatos műfajának, a panegyricusnak elismert mestere.

Magyarországi versei Élete nagy részét betölti a politika, a közéleti teendő, de nem tud költészet nélkül élni. Írásművészete bővül. Most már az elégia a legjellegzetesebb kifejezési formája. Kétségeit, bánatait — így a gyászt elveszett anyjáért, vágyódásait meghitt hangú, gondolatokban gazdag elégiákban fejezi ki. Közben azonban mindig megmarad kifejező formájának az éles epigramma . Erre a rövid, csattanó műfajra szüksége van, mert alkatánál fogva szellemes ember, akinek még bánataiban is jelen van a humor.

Balassi Bálint Az első magyar nyelvű költőnk Témavilága, akárcsak a lovagköltőké, világosan oszlik az akkor hagyományos három körre: vallásos, harci és szerelmes költészetre, vagy ahogy akkor mondták: istenes énekekre, vitézi énekekre és virágénekekre.

Újítása Istenes énekeiben az áhítatos hinni akarás, a kétely, a lélek háborgása keveredik; egy nyughatatlan ember reménytelen vágya a benső nyugalomra. - AMBIVALENCIA Vitézi énekei egyrészt a férfias kalandokat eszményítik, másrészt a friss nemzettudatot fejezik ki. Szerelmes versei pedig a középkortól elszakadt újkori ember életvágyát, életszeretetét fogalmazzák meg az érzelem széles skáláján.

Szerelmes versek: Verstípusok: a.) Lovagi bókoló, udvarló verstípus b.) Virágének c.) Tavaszdal, májusdal, táncdal d.) Albavers vagy hajnalvers (alba = fehér) e.) Latrikánus vers vagy “kurvavers”

Balassa-kódex: A. Gerézdi Rabán szerint B.B. ismerte Dante Isteni színjátékát, és annak hatására 100 versből álló gyűjteményt tervezett. Ebből 33 ún. Anna-verset (L. A. házassága előtti időszak), 33 ún. Júlia-verset (L.A. özvegysége) és vallásos költeményt kellett volna tartalmaznia a kötetnek, élükön a Szentháromság-himnusszal. B. Varjas Béla és a legújabb kutatások szerint azonban a megírt és ciklusba rendezett 66 vers (Nagyciklus) zárt egészet alkot. (Kisciklusként a különálló Célia-verseket emlegetik)

Balassi - strófa Királi méltóság, tisztesség, nagy jószág idővel mind elvesznek, Nagy kövek hamuá s hamu kősziklává nagy idővel lehetnek; Jó hírnév, dicsőség, angyali nagy szépség idővel porrá lesznek; ... Királi méltóság, 6 a tisztesség, nagy jószág 6 a idővel mind elvesznek, 7 b Nagy kövek hamuá 6 c s hamu kősziklává 6 c nagy idővel lehetnek; 7 b Jó hírnév, dicsőség, 6 d angyali nagy szépség 6 d idővel porrá lesznek; 7 b

A szerelem költője Reneszánsz szerelmi komédia Udvarló költemények: Anna-versek – Ungnádné Losonczy Anna – petrarcai stílusú szárnypróbálgatás

1588-tól Júlia-versek – Ungnádné – A magyar Daloskönyv Költészetének csúcspontja

1590-91: Célia-versek – Wesselényi Ferencné Szárkándy Anna – Letisztult, nyugodt stílus Nincsenek heves érzelmek

?: Fulvia-ciklus – ??? Összefoglalva: Szerelmes költészetének őszinte, nagyvilágian erotikus hangja pedig szinte forradalmi volt

Vitézi versek Balassi számára a vitézi élet és életforma egyértelműen a megnyugvást és az értéket jelenti. Személyes életében és küzdelmeiben eligazodni nem tudó költő a végvári harcokban találja meg az egyértelműséget; itt tudja, mi a küzdelem célja, ki az ellenfél és ki a jóbarát.

Balassi irodalmi jelentősége A magyar reneszánsz legnagyobb alakja. Az első költő aki magyarul írt. Új témákat teremt irodalmunkban. Létrehozza szóverset. Önálló strófákat teremt. Megteremti az ütemhangsúlyos verselést, Ő írt először a hazaszeretetről. Műveit 1847- ben találták meg egy kódexben, kézzel írott formában. Ez a könyv egy alcímet viselte: „Az maga kezével írt könyv.”