Dombai Borbála Harmath Eszter Szeverényi Noémi

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egy szélsőérték feladat és következményei
Advertisements

Miért hirdetne egyenként több online állásközvetítő portálon, ha Önnek elegendő 1 helyen kérnie, hihetetlenül alacsony áron? hihetetlenül alacsony áron?
SZELLEMEK Itt vannak körülöttünk… Nem hiszed???
Egy innováció nyomában
Merre jár a tekintetünk?
Mire lehet/ne jó az iskola?
Programozási tételek, és „négyzetes” rendezések
Műfogsor ragasztó teszt Január Németország
© GfK 2013 | Fogyasztói Bizalom Index | III. negyedév1 Fogyasztói Bizalom Index III. negyedév szeptember.
Készítette: Vári Lászlóné Szolnok,
Informatikai szakképzés és munkaerő-piaci tendenciák BUDAPEST, január Budapest, Montevideo utca 9. | Telefon: | Fax: +36.
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
A SZÓBELI PREZENTÁCIÓ KÉSZÍTÉSÉNEK SZABÁLYAI
A TUDATOS VÁSÁRLÁS Venni vagy nem venni?.
Kutatási terv bemutatása: diszkriminációtesztelés a gyakorlatban
A legKISEBBSÉG is számít!
A tanári munka értékelése
Témavezető tanár: Kerekes Noémi Készítette: Somogyi Ildikó
Miért boldogabbak az emberek az egyik országban, mint a másikban?
Egy csoport sikeres ember, karrierjük csúcsán, mindegyiküknek jó állása, álom autók és házak tulajdonosai, meglátogatták hajdani egyetemi professzorukat.
A társadalmi környezet hatása a gyermekek fejlődésére
Igazoltatás, avagy rendőröké a világ? Kutatási terv diszkriminációtesztelésre Hetyési Krisztina Horváth Gergely Horváth Nóra Huszár András Márton Kajtár.
Művészetterápia képzés, Pécs 2006/2007. őszi félév
Szilvási Lajos: Egymás szemében
Szakképzés és gazdaság kölcsönhatása (műhelybeszélgetés: felnőttképzési szekció) Hajdúszoboszló február 7. Soós Roland igazgató ÉRÁK.
HISTÓRIA – TUDÓSNAPTÁR HISTÓRIA – TUDÓSNAPTÁR Szalay Istvánné – Zimányi Magdolna KFKI RMKI Számítógép.
A hallgató neve A szak megnevezése Konzulens tanár: XY 2010.
Kezdhetek mindent elölről…
Vannak pillanatok az életben, amikor a másik jelenlétét olyan nagyon hiányoljuk, hogy állandóan magunk mellet szeretnénk tudni.
Készítette: Molnár Fruzsina Eszter szociális munka III. évfolyam
Archasonlóság -Miért látunk két arcot egymáshoz hasonlónak?
MI 2003/ A következőkben más megközelítés: nem közvetlenül az eloszlásokból indulunk ki, hanem a diszkriminancia függvényeket keressük. Legegyszerűbb:
Pest Megyei Orvosnapok 2006 Hogyan lássam el a beteget? Járó-, vagy fekvőbetegként? Dr. Domján Gyula.
Párválasztásról alkotott vélemények főiskolás hallgatók körében Konzulens tanár: Szabó Sándorné Dr. Főiskolai Docens Készítette: Cselényi Nikolett Andragógia,
Sok szeretettel….
A számítógép veszélyei és káros hatásai
ANOREXIA "....amíg az ember eszik, iszik nem fog rajta a szomorúság" (Cervantes)
Ápolásetika.
Készítette: Magyar Orsolya
Jól nézel ki, vagy jól kinéznek?!
Közösségi portálok használata
A PLAKÁT Készítette: Wiedermann Katalin.
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
Konzultációs nap – Minőségfejlesztési Iroda szeptember 18. Fekete Krisztina Fókuszban a formahibák.
Foglakoztatás pályázati projektekben Általános áttekintés Tóth István, tanár.
Az internetes ismerkedés hatása a homofíliára Lőrincz László Budapesti Corvinus Egyetem Szociológia és Társadalompolitika Intézet
A tudás értéke Nyelvtudás, közgazdasági és természettudományos tájékozottság Európában Lannert Judit.
Beszerzési megtakarítások mérése
Számít, hogy 0,61 m2 ? A pedagógusok élet-, és munkakörülményei, a pedagógus életpálya teljességének tükrében Sági Matild Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
Civil Kezdeményezések Programja
A létezés válasz arra a kérdésre, hogy „Hogyan van?”, a lényeg térbeli és időbeli megnyilvánulásait foglalja magába, és megnevezi az ember sajátos létmódját:
Általános művészetpszichológia 1. I. rész Illés Anikó ELTE TáTK, Társadalmi Kapcsolatok Intézete, Szociálpszichológia Tanszék Művészetterápia.
Felvételi tudnivalók Pályaválasztás a es tanévben.
A statisztika problémaköre és alapfogalmai
ÁLLÁSHIRDETÉSEK Készítették: Ádámku Renáta Karancsi Diána Nagy Magdolna Percze Dóra Szőllősi László.
TUDTAD?Ha Kínában egymillió közül sem találni nálad jobbat……akkor csak egy vagy az 1300-ból!Hamarosan Kínában beszélnek majd legtöbben angolul.India lakosságának.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Zsámbékon (mégis) tavasz akar lenni. Azért, hogy ne felejtsek.
Átmegyek öt percre a szomszédba, keverd meg félóránként a levest...
Inessza Goldberg Izraeli Tudományos Grafológiai Társaság.
Valószínűségszámítás II.
Róbert Péter Egyetemi tanár Széchenyi Egyetem, Győr
A következő dián még van pár információ.
Munkatársak alkalmasságának vizsgálata „Szolgálni, mint a fény”
Bircher Julianna Affektív Pszichológia Tanszék
Kötelezőbiztosítás Kötelezőbiztosítás Olvasás és irodalom a digitális bennszülöttek korában Gombos Péter május 4., Szentendre Olvasmányok, amelyek.
Tovább együtt eredményesen … A FELSŐ TAGOZAT ÍGY.
Pedagógiai kísérés és reflexió az iskolai közösségi szolgálatban Szontagh Katalin Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium és Kollégium, Esztergom.
A legKISEBBSÉG is számít!
Kutatási terv bemutatása: diszkriminációtesztelés a gyakorlatban
Előadás másolata:

Dombai Borbála Harmath Eszter Szeverényi Noémi A szépség mint tőke Dombai Borbála Harmath Eszter Szeverényi Noémi

A kutatás tárgya Hipotézisünk A szépség mint befolyásoló tényező meghatározó-e a munkaerőpiacon. Hipotézisünk Ugyanazon álláshirdetésre jelentkezők közül a kevésbé vonzó külsejűek kisebb valószínűséggel kapják meg az állást, még akkor is, ha egyébként minden tekintetben azonos képességekkel rendelkeznek, mint szebb társaik. A fizikai szépség, különösen a szép arc, pozitív elvárások sokaságát hívja életre.

Hipotézisünket alátámasztó kutatások: idegenek inkább nyújtanak segítséget vonzó külsejű embernek, mit kevésbé vonzónak (Benson, 1976) tanárok gyerekek fotóit és bizonyítványait látva a vonzóbb gyerekeket ítélték intelligensebbeknek (Clifford, 1975) megnyerő külsejű embereket más tulajdonságokban jobbnak ítélik a k.sz.-ek, mint a kevésbé vonzó külsejűeket (Dion, Berscheid és Walster, 1972) a vonzóbb külsejű pályázót nagyobb valószínűséggel alkalmazzák a munkaügyes szerepét játszó egyetemisták (Cash és Kilcullen,1985) az előnyös megjelenésű gyerekeket kevésbé tartják felelősnek a szabálysértésekért a tanárok (Dion,1972) ugyanazt a dolgozatot kedvezőbben ítélték meg a férfiak, hogyha úgy tudják, azt egy csinos nő írta, mint amikor úgy tudják, az egy átlagos külsejű nőtől származik (Landy és Sigall,1974)

Lehetséges okok: „ a fizikai szépség jele a belső szépségnek, a lelki és erkölcsi szépségnek” (Johann Schiller, 1882) Azt várjuk általában, hogy a különösen vonzó emberek érdekesebbek, melegebbek, társaságkedvelőbbek és társas életben jártasabbak is, mint a kevésbé vonzóak. Az emberek tehát jól járnak, ha az ő társaságukat keresik. (Eagly és Makhijani, 1991)

Mitől lesz valaki vonzó?

A szépség objektív meghatározói: karcsúságra utaló vonások: keskeny arc, erős arccsont

A szépség objektív meghatározói: gyerekes vonások: egymástól távol ülő nagy szemek, kis orr, kis áll

A szépség objektív meghatározói: fiatalságra utaló vonások

A szépség objektív meghatározói: szimmetrikus vonások

A szépség objektív meghatározói: prototipikus vonások

A szépség objektív meghatározói: nagy kifejező erejű vonások: magasan ívelt szemöldök, széles mosoly

A szépség objektív meghatározói: szexuális jelzések: vastag alsó ajak, dús és jól fésült haj

A szépség objektív meghatározói: karcsúságra utaló vonások: keskeny arc, erős arccsont gyerekes vonások: egymástól távol ülő nagy szemek, kis orr, kis áll fiatalságra utaló vonások szimmetrikus vonások prototipikus vonások nagy kifejező erejű vonások: magasan ívelt szemöldök, széles mosoly szexuális jelzések: vastag alsó ajak, dús és jól fésült haj

valós álláshirdetésekre jelentkezünk fiktív önéletrajzokkal a kutatást az eladói munkakörre szűkítettük két különböző területet is vizsgáljunk, mert az eladói állásoknál torzíthat, hogy a munkakör jellegéből adódóan egyébként is a „szép" embereket preferálják: 1. ruhabolti állások 2. egyéb eladói álláshirdetések, ahol kevésbé fontos a külső pl.: barkácsbolt, háztartási bolt, papírbolt, műszaki cikkeket árusító boltok stb. A tesztelés módja

Mintavétel az interneten keresünk a teszthelyszínnek megfelelő hirdetéseket, a legnépszerűbb álláshirdetési oldalakon Budapestre szűkítettük a keresést kiindulópont: allas.lap.hu, innen válogattunk álláshirdetésekkel foglalkozó oldalakat, pl. expressz.hu, profession.hu, jobmonitor.hu, jobinfo.hu

Tesztelésünk legfontosabb pontja: a fényképek kiválasztása a képek minősége, háttere és az arckifejezés mind-mind potenciális torzító tényezők, pl. a mosoly fontossága (Forgács, O'Connor és Morris, 1983) ismeretlen emberek internetről lelopkodott képeinek elküldözésével kapcsolatos etikai problémák a fényképeket a már felsorolt „szépség objektív kritériumai” alapján válogatjuk ki: a „szépnek” értékelt lányok képét a leírt tulajdonságoknak megfelelően választottuk ki, a „csúnya” lányok képeit azok hiányában, egyéb sajátosságaiban egyezniük kell a képeknek (háttér, arckifejezés, képminőség) a képeken csak arc fog látszani, egy semleges háttér előtt

Erre a két képre az összes felsorolt tulajdonság jellemző. A megbízott informatikusok feladata lesz ezek alapján készíteni két, a már említett szempontok szerint ezekkel ellentétes tulajdonságokat mutató képeket. Így kiküszöböljük az etikai problémákat és a fénykép minőségének sajátosságait is.

Az önéletrajzok négy önéletrajzot készítettünk, melyeket minden kiválasztott hirdetésre elküldünk koncepciónk: a hasonlóság (mindegyik életrajz annyira hasonlítson a másikra, amennyire csak lehetséges, és amennyire nem szúr szemet a hirdetőnek) az önéletrajz szerepe fontos, mivel a legtöbb állás megszerzéséhez szükséges, de a mi esetünkben csak annyiból van jelentősége, hogy jelentkezni tudjunk egy állásra, mert a lényeg a jól kiválasztott tesztelési képeken van => nem feltűnő és általános legyen az életrajz, hogy ne vegye el a figyelmet a képekről, és a munkaadó jobbára csak azokra koncentráljon a választás során

Az önéletrajzok

Teszthelyzet 50 ruhabolti és 50 háztartási eladói hirdetésre küldjük el az önéletrajzokat elérhetőségként a saját mobilszámainkat adjuk meg, az eredményt a visszahívások alapján várjuk csak a visszahívás, illetve vissza nem hívás ténye számít bele a kutatásunkba, a telefonálónak pedig megmondjuk, hogy már nem aktuális az ajánlatuk

Mit tekintünk diszkriminációnak?

A tesztelés időtartama Teszthelyszín Budapest A tesztelés időpontja az év bármely időszakában lehetne, de a nyári tanulódömping miatt inkább őszi–téli időpont A tesztelés időtartama egy, másfél hónap

Felhasznált irodalom: Susan T. Fiske (2006): Társas alapmotívumok Eliot R. Smith és Diane M. Mackie (2004): Szociálpszichológia M. Hewstone, W. Stroebe, J. Codol, G. M. Stephenson (2003): Szociálpszichológia Forgács József: A társas érintkezés pszichológiája

Köszönjük a figyelmet!