Az élelmiszerlánc-felügyeleti ellenőrzések tapasztalatai

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A szabványosítás és a szabvány fogalma, feladata
Advertisements

Élelmiszer-önrendelkezés a közétkeztetésben
Az oltalom alatt álló magyar termékek lehetőségei a kereskedelemben
EMCS RENDSZER JOGSZABÁLYI HÁTTERE
Kiemelt Ügyek Igazgatósága
Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmények
Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet
 2001/95/EK (általános termékbiztonságról szóló) irányelv 12.cikke hozta létre a RAPEX-et  Az irányelv 11. cikke tartalmazta az értesítési eljárásra.
Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság (NÉBIH) évi tevékenysége
Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés rendszere – TÁMOP 3.1.8
Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Kormányzati Eseménykezelő Központ
2013. Szeptember 3. Szekeres Balázs Informatikai biztonsági igazgató
HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL
Nemzeti cselekvési terv
Salmonellosis elleni védekezés baromfiállományokban
Élelmiszerfelügyelet a húsipar területén
Szakterületek: • Állategészségügy és állatvédelem • Állategészségügyi diagnosztika • Állatgyógyászati termékek • Állattenyésztés • Borászat és Alkoholos.
Helyi termék értékesítés adózási tanácsadása – műhelymunka őstermelők, kistermelők, kézművesek, agroturisztikai szolgáltatók, és civil szervezetek részére.
A TANÁCSADÓ SZEREPE az EU műszaki jogi szabályozásának vállalati alkalmazásában CE jelölés és társai – a.
A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal szervezete és működése Dr. Berey Attila főigazgató megyei főállatorvos.
A húsipart érintő feladatok, aktuális információk február 10. Deák Ferenc élelmiszerbiztonsági osztályvezető FVM Állategészségügyi és Élelmiszer-Ellenőrzési.
e-jövedék konferencia
Európai Uniós támogatásokat kezelő intézményrendszer a környezeti fejlesztésekben Kiss Pál 2007/04/20 Igazgató Fejlesztési Igazgatóság Környezetvédelmi.
A pályáztatási eljárás általános bemutatása, kiemelt projektek Czégér Zsuzsanna főosztályvezető KvVM FI KEOP KÖZREMŰKÖDŐ SZERVEZET Székesfehérvár 2007.április.
HACCP-előírások, alapvető higiéniai követelmények a vendéglátó üzletekben. Szoboszlai Gyula.
HACCP az élelmiszer-higiéniában
A HACCP története Modul 01 - lecke 03
Előnyök és alkalmazási területek
A kormányhivatalok és a kormányablakok
Gulyás László tű. hadnagy kiemelt főelőadó Tatabánya, november 6. Iparbiztonsági feladatok a nem rendszeres hulladékszállítással kapcsolatosan (az.
Fogyasztóvédelmi tapasztalatok a tőkepiacon
1 XI. Országos Minőségellenőrzési Továbbképzés Budapest, szeptember 5. SZAKMAI AKTUALITÁSOK - KÉRDÉSEK Előadó: dr. Ladó Judit MKVK Szakmai alelnök.
Távhőszolgáltatás és fogyasztóvédelem dr. Balku Orsolya főosztályvezető Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Távhőszolgáltatási Konferencia és KiállításPécs,
52/2010. (IV. 30.) FVM rendelet a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről Kistermelő: az 1. § (1) bekezdésében meghatározott.
Falusi szállásadók képzése Budapest, április 19.
Munkahelyi egészség és biztonság
Élelmiszerbiztonság a kereskedelemben.
A HATÓSÁG SZEREPE AZ ÉLELMISZERLÁNC-BIZTONSÁG MEGTEREMTÉSÉBEN Biztonságos élelmiszerlánc - GeoExpo Dr. Búza László Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal.
Fontos élelmiszerjogi szabályok KKV szemszögből. Szabályok a mindennapokra Ami egy KKV-nak nehezebb – Címkézés – Állítások – Fogyasztóvédelem – Nyomonkövethetőség.
A BIZOTTSÁG 2075/2005/EK RENDELETE (2005. december 5
ÉLELMISZER-BIZTONSÁGI ISMERETEK
Növény monitoring Ambrus Á., Györfi L., Vásárhelyi A. Az élelmiszerekben elforduló növényvéd-szermaradékok élelmiszerbiztonsági megítélése 5/2002. (II.
A pályáztatási eljárás általános bemutatása, kiemelt projektek Tóbiás Zoltán Osztályvezető KvVM FI 2007.április 26.
A NEMZETI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG Dr. Kerekes István.
ÜNNEPÉLYES MEGYEI TANÉVNYITÓ
LOT 2 – LOT 3 Csepeli hálózatfejlesztés I. és II.
Borsod – Abaúj – Zemplén Megyei Kormányhivatal
1169/2011/EU jelölési rendelet
Az építésfelügyeleti feladatok alakulása - fokozott elvárások
A kémiai biztonságról közérthetően
A Dél-Alföld általános gazdasági helyzete és a mögötte meghúzódó EMBER
Budapest, október 01. A magyarországi kutatás-fejlesztés nemzetbiztonsági vetületei.
Allergének jelölése a nem előre csomagolt élelmiszerek esetében
Az élelmiszerekkel kapcsolatos szabályok
Dr. Fülöp Zsuzsanna szóvivő, osztályvezető Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Békéscsaba, szeptember 10. Változások, célkitűzések,tervek - a fogyasztóvédelem.
Átalakuló állatorvosi feladatok az élelmiszerláncban Karrierlehetőségek, gyakorlati képzés dr. Oravecz Márton elnök Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.
Dr. Helik Ferenc Kiemelt Ügyek Igazgatósága. Szakterületek: Állategészségügy és állatvédelem Állategészségügyi diagnosztika Állatgyógyászati termékek.
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága Az élelmiszer-biztonság hazai jogforrási és ellenőrző szervei.
Az üzlethelyiségen kívül kötött szerződések szabályozása Magyarországon és az EU-ban Osgyáni Anikó.
HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL „A évi közszolgálati ellenőrzések tapasztalatai.” Jegyzői értekezlet – Heves Megyei Kormányhivatal december 3.
1 Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelősége Horváthné Szendrei Szilvia felügyelőségvezető Miskolc, Május 22.
1 FOGYASZTÓVÉDELMI FÓRUM Tatabánya, március 25.
Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara július 05. Dr. Koren János igazgató főállatorvos Dr. Szűcs Antal Élelmiszerlánc-felügyeleti Osztály Az élelmiszerlánc-felügyeleti.
Ö kológiai termékek jelölése Juhász Ágnes NÉBIH ÉTbI Élelmiszer-forgalmazás Felügyeleti Osztály
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
A fogyasztóvédelem célja, 2011 tapasztalatainak tükrében
2015. évi tapasztalatok, évi ellenőrzési irányelvek
Nemzeti Élelmiszer Nyomon Követési Platform
Dr. Zsilinszky László Ez az előadás megtekinthető az Interneten is:
Edelény, 2017 november 27 Kőváriné dr. Bartha Ágnes Kislépték , MAKE
Előadás másolata:

Az élelmiszerlánc-felügyeleti ellenőrzések tapasztalatai dr. Dóczy Katalin osztályvezető 2013. október 29.

Élelmiszerlánc szemlélet az ellenőrzésben Az élelmiszerekkel kapcsolatos hatósági ellenőrzések során az élelmiszerlánc-szemléletnek kell érvényesülni 2008. évi XLVI. tv. az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről Növény-termesztés Takarmány-előállítás, forgalmazás Állat- tenyésztés Élelmiszer-előállítás Élelmiszer-forgalmazás, vendéglátás Hatóságok felügyelete

Élelmiszerlánc-felügyeleti szervek A hatósági ellenőrzéseket a területileg illetékes megyei kormányhivatalok alá tartozó igazgatóságok szakemberei végzik Megyei Kormányhivatalok Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága A NÉBIH a megyei kormányhivatalok mezőgazdasági szakigazgatási szervei felett szakmai irányító tevékenységet végez

Élelmiszerlánc-felügyeleti ellenőrzések A láncszemléletű hatósági ellenőrzés megvalósítása érdekében … Integrált Többéves Nemzeti Ellenőrzési Terv (ITNET) területi éves ellenőrzési terv létesítményellenőrzési terv monitoring vizsgálati program Az ellenőrzések és mintavételek számának meghatározása kockázatbecslésen alapul létesítmény kockázati besorolása (különösen magas, magas, átlagos, alacsony) forgalmi adatok korábbi ellenőrzések eredményei utolsó ellenőrzése óta eltelt idő lehetséges veszélyek, élelmiszerbiztonsági kockázatok

Hatósági ellenőrzések TERV szerinti ellenőrzések SZEZONÁLIS élelmiszerlánc ellenőrzések CÉL-ellenőrzések ESETI ellenőrzések

Hatósági ellenőrzések TERV szerinti ellenőrzések létesítmények élelmiszer- / takarmány- előállítás és forgalmazás feltételek és a végzett tevékenység megfelel-e jogszabályi előírásoknak termékek élelmiszer- / takarmány- alapanyag és késztermék adalékanyagok, csomagolóanyagok, ivóvíz, tisztító-fertőtlenítő szerek mikrobiológiai kémiai biztonsági reziduum-toxikológiai radioanalitikai minőségellenőrzési fizikai-kémiai jellemzők, érzékszervi tulajdonságok, csomagolás, jelölés, tömeg/térfogat

Hatósági ellenőrzések tavaszi - nyári - téli SZEZONÁLIS élelmiszerlánc ellenőrzések időszak = ünnepeket megelőző hetek célterületek kiemelt termékek cél: az élelmiszer-biztonság fenntartása a megnövekedett forgalom mellett meghatározása az ünnepekhez kötődő gasztronómiai hagyományok alapján

Hatósági ellenőrzések CÉL-ellenőrzések termék (kenyér, fagylalt, bejgli, sonka, virsli,) tevékenység (bevásárló-kocsik, friss hús forgalmazás, kártevők)

Hatósági ellenőrzések ESETI ellenőrzések - élelmiszerbiztonságot érintő bejelentések nyomán más hatóság, civil szervezet, fogyasztók

bevásárlókocsi From: bertalan gizella [mailto:bertalangizella@freemail.hu] Sent: Wednesday, October 09, 2013 6:15 PM To: NÉBIH Ügyfélszolgálat Subject: 1791_Bertalan_Gizella_Bevásárlókocsi Alulírott Bertalan Gizella a következőkre kívánom felhívni a Tisztelt hatóság figyelmét. Egyre gyakrabban taapasztaljuk, hogy a bevásárlóközpontokban a bevásárló kocsikban 10 év körüli gyerekeket ülltetnek be a szüleik utcai cípővel. Ha szólunk, hogy élelmiszert pakolunk a kocsiba akkor a szülők kikérik maguknak, hogy semmi közünk hozzá meert semmi nem tiltja. A hétvégén betelt a phár mert amit láttam felháborító. A gyerek cipótalpára ragadt kutyaürüléket dörzsölte le a bevásárló kocsiban. Több bevásárló központban érdeklődtünk, hogy miért nem szólnak a szülőkre erre azt a választ kaptuk, hogy nem tiltja semmi. Ez már Országos jelenség mert találkoztunk vele Mezőkövesden, Egerben, Hévizen Budapesten Szegeden csak azokat a helyeket említem, ahol az utobbi időben jártunk. Áruházak Auchan, Lidli Spar, és minden bevásárló kocsival ellátott intézmény. A kocsiba berakott élelmiszereket hazavive lepakoljuk és lemosás nélkül rakjuk a hűtőszekrénybe ami szeintem fertőzést és járványt is okozhat. Megkérné Önöket , hogy a jelenség felszámolására tegyék meg az intézkedéseket, és amennyiben nem Önökre tartozik kérem hívják fel az illetékesek figyelmét ameddig nem történik nagyobb baj. Nem beszélve arról ha nincs tiltva és agyerek fejjel kiesik akkor kártérítést fizethetnek a bevásárlóközpontok. Bertalan Gizella

bevásárlókocsi From: László Farnadi [mailto:laszlo.farnadi@gmail.com] Sent: Friday, October 11, 2013 11:45 AM To: NÉBIH Ügyfélszolgálat Subject: 1809_Farnadi László_Bevásárlókocsi Tisztelt Cím! Farnadi László oroszlányi lakos vagyok.Az egészségvédelemmel kapcsolatban szeretnék egy észrevételt Önökkel közölni. A nagy élelmiszer üzletekben bevásárló kocsikat használunk.Egyes vásárlók arra használják , hogy nagyobb 3-5 éves gyermekeiket beleállítják a kocsi rakterébe ahová az élelmiszereket rakjuk.A cipővel az utca összes mocskát rákenik a kocsi belsejére.Beletesszük a megvásárolt élelmiszereket, majd odahaza a mocsokkal összekent csomagolt élelmiszert az asztalunkra rakjuk.A koszt szétkenjük az asztalon majd megesszük.Ez így jól van?Az üzletek dolgozói nem mernek rászólni ezekre a vásárlókra.Ez a probléma komoly betegségeket okozhat.Kérem a tisztelt Címet hivatalból hathatóssan intézkedjen.Egy javaslatom is lenne.A kocsitárolónál legyen pl. kifüggesztve, hogy a kocsiba csak a megvásárolt terméket szabad belerakni!!! Továbbá ,az eladók rászólhassanak az előírást be nem tartókra. Köszönöm intézkedésüket a vásárlók nevében. Tisztelettel:Farnadi László

Téli szezonális ellenőrzések 2010-2011-2012 Célterületek: Hús és húskészítmény előállítás és forgalmazás. Édesipari termék előállítás és forgalmazás. A karácsonyi megnövekedett forgalommal érintett üzletközpontokban, bevásárló centrumokban, ünnepi vásárokon, határátkelőkön működő vendéglátók. Szezonális zöldség-gyümölcs forgalmazása. Kiemelt termékek: Marha-, sertés-, és baromfihús; hal és haltermékek; pácolt, füstölt nyers vagy főtt húskészítmények; virsli. Édesipari termékek. A borászati termékek között a különféle borok és pezsgők. Szezonális zöldség-gyümölcs.

Téli szezonális ellenőrzések 2010-2011-2012 Ellenőrzések száma   2010 2011 2012 időszak 12.01-31. 4 hét 11.21-12.31 6 hét 11.19-12.31 6 hét élelmiszer ellenőrzések száma (összesen) 6 121 6 864 5 346 EBBŐL forgalmazó helyen végzett ellenőrzések száma 3 797 4 158 összes élelmiszer ellenőrzés %-a 62 61 71 hiper/szupermarket 468 311 451 üzlet, szaküzlet 2 320 2 694 2 491 vásár, piac 344 359 272 nagyker/log.közp 215 258 egyéb kereskedő 665 579 325

Téli szezonális ellenőrzések 2010-2011-2012 Bírság kiszabásának aránya az összes ellenőrzés %-ában 2010 2011 2012 forgalmazó helyen végzett ellenőrzések 6,7 4,8 7,2 hiper/szupermarket 16,0 10,9 13,5 üzlet, szaküzlet 6,0 4,2 4,9 vásár, piac 2,3 7,0 11,8 nagyker/log.közp   19,4 egyéb kereskedő 3,9 0,1 3,1

Téli szezonális ellenőrzések tapasztalatai 2010-2011-2012 ellenőrzés helye hiányosság megállapítása történt az alábbiakra vonatkozóan higiéniai feltételek nyomonkövetés, származást igazoló dok. nem engedélynek megfelelő tev. dolgozó eü. alkalmassága, képzettsége termékek minősége, összetétele forgalmazó hely hiper/szupermarket üzlet, szaküzlet vásár, piac nagyker/log.közp

Téli szezonális ellenőrzések tapasztalatai 2010-2011-2012 ellenőrzés helye hiányosság megállapítása történt az alábbiakra vonatkozóan (az összes ellenőrzés %-ában) higiéniai feltételek nyomonkövetés, származást igazoló dok. nem engedélynek megfelelő tev. dolgozó eü. alkalmassága, képzettsége termékek minősége, összetétele forgalmazó hely hiper/szupermarket 1-2 1-3 9-12 üzlet, szaküzlet 3-5 0-2 vásár, piac 2-5 2-10 1 nagyker/log.közp 3-13 2-6

Téli szezonális ellenőrzések tapasztalatai 2010-2011-2012 javult romlott ellenőrzés helye hiányosság megállapítása történt az alábbiakra vonatkozóan (az összes ellenőrzés %-ában) higiéniai feltételek nyomonkövetés, származást igazoló dok. nem engedélynek megfelelő tev. dolgozó eü. alkalmassága, képzettsége termékek minősége, összetétele forgalmazó hely hiper/szupermarket 1-2 1-3 9-12 üzlet, szaküzlet 3-5 0-2 vásár, piac 2-5 2-10 1 nagyker/log.közp 0,5-2 3-13 2-6

Téli szezonális ellenőrzések tapasztalatai 2010-2011-2012 hiányosságok szerint higiéniai feltételek üzlet, szaküzlet vásár,piac nyomon-követés, származást igazoló dokumentumok nagyker/logisztikai központ nem engedélynek megfelelő tevékenység dolgozók egészségügyi alkalmassága, képzettsége termékek minősége, összetétele hiper/szupermarket

Téli szezonális ellenőrzések tapasztalatai 2010-2011-2012 forgalmazó hely szerint hiper/szupermarket termékek minősége, összetétele üzlet, szaküzlet higiéniai feltételek vásár,piac nyomon-követés, származást igazoló dokumentumok nagyker/logisztikai központ

Hatósági ellenőrzések tapasztalatai Higiéniai hiányosságok észrevehető adott pillanatra vonatkozik dolgozói magatartás Nyomon-követhetőség biztosítása, származást igazoló dokumentumok azonosíthatóság vállalkozások belső rendszere egyedi csomagolással nem rendelkező termékek hiteles dokumentumok bemutatása

Hatósági ellenőrzések tapasztalatai Fogyaszthatósági/minőség-megőrzési idő lejárta utáni forgalmazás lejárati idők követése dolgozói mulasztás Jelölési hiányosság illetve hiba olvashatóság nem lehet megtévesztő eltávolíthatatlan hamisítás gyanúja előírások bonyolultsága

Hatósági ellenőrzések tapasztalatai Élelmiszer-vállalkozók felkészültebbek jogkövető magatartás hozzáállása a hatósági ellenőrzésekhez

Hatósági ellenőrzések tapasztalatai Élelmiszer-vállalkozók felkészültebbek jogkövető magatartás hozzáállása a hatósági ellenőrzésekhez Fogyasztók tudatosság

Hatósági ellenőrzések tapasztalatai Élelmiszer-vállalkozók felkészültebbek jogkövető magatartás hozzáállása a hatósági ellenőrzésekhez Fogyasztók tudatosság Hatóság jogszerű, szakszerű, emberséges ellenőrzés

Köszönöm figyelmüket!