BERUHÁZÁSOK A TATROS MEDENCÉJÉBEN HARGITA MEGYÉBEN KORODI ATTILA Gyimesközéplok - 2007. szeptember 29-30.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Közlekedésfejlesztési Integrált Közreműködő Szervezet
Advertisements

KÖRNYEZETVÉDELEM ÜZLETI SZEMMEL Környezetvédelem és Fenntartható Fejlődés Minisztériuma FÉLIXFÜRDŐ, május.
A időszak végrehajtási intézményrendszere
Vízgazdálkodási fejlesztések a Felső-Tisza- vidéken ( )
Gordos Márta Európai Együttműködési Programok Igazgatósága
MHT Országos Vándorgyűlés
A projekt tartalma •Polgármesteri Hivatal, Iskola, Óvoda, Napközi épületeiben: •- nyílászárók cseréje (160 ablak/17 ajtó) •- külső hőszigetelés (2524,5.
Környezetvédelmi ipar és hulladékgazdálkodás Magyarországon
Társasházi Közös Képviselők Klubja – Csepel ( )
Az ÉARFÜ NONPROFIT KFT - szerkezete, felépítése, a színes mozaik.
Társadalom bevonás a vízgyűjtő- gazdálkodási tervezésbe Ereifej Laurice és Vári Anna Öko Zrt. vezette konzorcium VKI fórumok, április ÖKO.
„ A régió, ahol íze van az életnek” A Dél-dunántúli Operatív Program pályázatai Kovács Zoltán Tervezési csoportvezető Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési.
Önkormányzati finanszírozás: kötvény és hitel KRÁLIK LÓRÁND BIZTOS ORSZÁGOS TŐKEPIACI FELÜGYELET MÁRCIUS 24. SZATMÁRNÉMETI.
Pelech Dávid Budapest Duna Kontakt Pont
Gyulai Tamás elnöki tanácsadó elnöki tanácsadó Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács.
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
A BORVIZEK ÚTJA. A projekt általános bemutatása •PHARE 2006, Gazdasági és Szociális Kóhézió - Nagy Regionális Infrastruktúra Projektek •KÓD: PHARE RO2006/
Magyarország-Szlovénia Határon Átívelő Vegyes Bizottsági ülés
ENVI-ART Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Kft.
„Tapolca-patak revitalizációja”
A vízjog időszerű kérdései
Zöld Híd Hulladékgazdálkodási
Tájékoztató az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program mezőgazdasági szaktanácsadási intézményrendszeréről, s az igénybevehető szolgáltatásokról Tisza.
1 Svájci Hozzájárulás – Információs Nap Miskolc és Debrecen, május Szalóki Flórián Főosztályvezető Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.
INTERREG IIIA – Hogyan pályázzunk Európai Uniós Pénzforrásokra? INTERREG IIIA – Hogyan pályázzunk Európai Uniós Pénzforrásokra? Az EU intézmény rendszere,
Hajdúsági Szilárd Hulladéklerakó és Hasznosító Társulás ____________________________________________________________________________________________ A.
Fenntartható termelési és fogyasztási szokások ösztönzése akcióterv Szántó Szilvia Környezetfejlesztési Főosztály Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
Európai Uniós támogatásokat kezelő intézményrendszer a környezeti fejlesztésekben Kiss Pál 2007/04/20 Igazgató Fejlesztési Igazgatóság Környezetvédelmi.
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért A települések fejlődéséért Az önkormányzatok évi új céltámogatása.
„A legjobb és legolcsóbb hulladék az, amelyet meg sem termelünk!”
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
A hajóút jelenlegi helyzete
A Dél-alföldi Regionális Igazgatóság illetékességi területén
Az EK Rendelet felülvizsgálatának magyar javaslatai és ETT jó gyakorlatok Előadó: Dr. Szabó Erika Területi Közigazgatásért és Választásokért Felelős Államtitkár.
KOMMUNIKÁCIÓS DILEMMÁK ÉS MEGOLDÁSOK A Sopron Régió Csatornázási és Szennyvíztisztítási Program tapasztalatai alapján március 17.
Tájékoztató az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program mezőgazdasági szaktanácsadási intézményrendszeréről és az igénybevehető szolgáltatásokról Pataki.
KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM előadó: dr. Bujáki Gábor igazgazó Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.
Tartalékkeret és Pótmunka engedélyezése, finanszírozása
Közbeszerzés tapasztalatai a 2002/2003 évi területfejlesztési Phare programban Tóth Erzsébet Programmenedzser, VÁTI Kht. Operatív Program Végrehajtó Igazgatóság.
Phare ellenőr feladata, szerepe a Programban Karlik Csilla Közbenső Fórum 2002/2003 évi területfejlesztési Phare program Február 1. Debrecen.
EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok Pécs, Mikulás Brigitta Nemzeti Fejlesztési Hivatal Phare Koordinációs Főosztály Főosztályvezető-helyettes.
Az Állami Számvevőszék szerepe a környezetre káros támogatások ellenőrzésében Dr. Báger Gusztáv egyetemi tanár, főigazgató Állami Számvevőszék Fejlesztési.
START – Tanácsadó és Továbbképző Iroda TEMESVÁR. Állami támogatási rendszer Munkaügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium Nemzeti Ifjúsági Iroda Kultusz.
Nemzetközi kapcsolatok RFÜ Vissi András Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht Sopron, február 1.
Fejlesztési Programiroda – Közutak V. Projektiroda
4. számú főút Debrecen elkerülő szakasz
61. számú főút Somogy megyei szakaszainak 11,5 tonnás burkolat - megerősítése IV. szakasz ( km szelvények között) Lakossági fórum 2010.
86. sz. főút Szombathely - Vát szakasz ( – km szelvények között) kivitelezési munkálatai Lakossági fórum október 09.
Az ÉARFT és ÉARFÜ élő regionális kapcsolatai. 2 Nemzetközi projektek célja A régiós szervezetek gazdasági kapcsolatainak erősítése A régió lobbi-erejének.
Gazdasági kapcsolatok és regionális együttműködések Félixfürdő május 17. Miklóssy Ferenc alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
INTERREG IIIC Szolnok, INTERREGIONÁLIS EGYÜTTMŰKÖDÉS ÉS INTERREG PROGRAMOK MAGYARORSZÁGON „Centurio Szeminárium” RÓZSA Diána Program menedzser,
2005.évi CLXXXIII. törvény a vasúti közlekedésről
A magyarországi folyószabályozások geomorfológiai vonatkozásai
Beruházásokhoz kapcsolódó Környezetvédelmi tervezés és engedélyeztetés
Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének Küldöttgyűlése 2006.November 20.
Lovas Attila igazgatóKÖTIVIZIG Duna térségi programalkotó tanácskozás, Érd, június 07.
Az európai és hazai vasúti szabályozás aktuális kérdései
Cím. Komlóska Község Önkormányzat nevében tisztelettel köszönti Önöket Köteles László Polgármester! Sajtótájékoztatónk témája: Közel 70 millió forint.
MKIK MKIK mellett független szervezetként működő Teljesítésigazolási Szakértői Szerv (TSZSZ) október 9.
A Nemzeti Fejlesztési Terv és a partnerség Civil részvétel és EU források – december 3. Európai Ifjúsági Központ Dr. Arató Krisztina ELTE.
37. számú főút Szerencs átkelési szakasz rekonstrukciója Lakossági fórum március 29.
HEFOP Tananyag-fejlesztési projekt Főpályázók tájékoztatása november 8.
Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Új fejlesztési övezet: Közép-Európa Az autóipar telephelyválasztásának.
132-es megyei út feljavítása A Regionális Operatív Program 2-es prioritástengely 2.1-es kiemelt beavatkozási területe szerint - A megyei és városi utak/utcák.
Árvizek gyakorisága, erőssége, okozott kár (általános összefoglaló) Gábris Veronika, környezettan Bsc 2015 Gábris Veronika Y4EXCR.
Árvízi sajátosságok és tervezett fejlesztések a TIVIZIG területén Az
Korintus Balázs vezérigazgató BD Park Ingatlanfejlesztő Zrt.
1 Vasúti beruházások a vállalkozó szemszögéből Horváth Róbert Vezető technológus Swietelsky Vasúttechnika Kft. X. KÖZFORGALMÚ ÉS VÁROSI VASÚTI PÁLYÁK TERVEZÉSÉTŐL.
Európai pénzügyi intézményrendszer
TOGETHER WITHOUT BORDERS ÎMPREUNĂ FĂRĂ FRONTIERE EGYÜTT HATÁROK NÉLKÜL
Előadás másolata:

BERUHÁZÁSOK A TATROS MEDENCÉJÉBEN HARGITA MEGYÉBEN KORODI ATTILA Gyimesközéplok szeptember 29-30

A TATROS ÉS MELLÉKFOLYÓINAK RENDEZÉSE  A VÍZGYŰJTŐ MEDENCE JELENLEGI ÁLLAPOTA  A MUNKÁLATOK FONTOSSÁGA ÉS SZÜKSÉGESSÉGE A Tatros vízgyűjtójében (a felső és középső szakaszon) valamint a mellékfolyókon tapasztalt torrenciális esőzések következtében között történelmi maximális hozam keletkezett júliusában a l/m2-t elérő csapadékmennyiség következtében a Tatros és mellékfolyói az Úz, az Ojtoz, a Kászon, a Bâlca (Bákó megyében), illetve a Görbepatak, az Ugra pataka, a Komját pataka, a Hidegség, a Bükkhavas pataka, és a BorosVölgye pataka (Hargita megyében) tetemes károkat okoztak. A Tatroson és mellékpatakain keletkezett árhullámok masszív part-, helyenként medereróziót okoztak. A fentiek következtében a Gyimes – Comăneşti – Urecheşti települések között (Bákó megyében) és Gyimesfelsőlok illetve Gyimesközéplok környékén (Hargita megyében) négy beruházást eszközölnek.. Ezeket a beruházásokat hidrotechnikai munkálatokra (mederszabályozás, part erősítés, árvízvédelmi gát, töltés) fordítják.

Alapok: PHARE, állami költségvetés A beruházás értéke: 12 millió Euro Kapacitás: - meder rekalibráció – 13+9 KM - partvédelem: 3.2 km A TATROS ÉS MELLÉKPATAKAINAK SZABÁLYOZÁSA HARGITA MEGYE Árvízvédelemben részesül 200 gazdaság Gyimesfelsőlokon és Gyimesközéplokon 15 km megyei és községi út 10 híd 100 ha termőföld

A TATROS SZABÁLYOZÁSA ÁLTAL ÉRINTETT FOLYÓSZAKASZOK Gyimesfelsőlok - Tatros folyó: az Tatros forrás farmtól folyásirányban; a Komját pataka torkolata fölött és alatt; a Csíkszeredai Erdészettől folyásirányban; a görbepataki vasúti híd fölött és alatt; nyiresaljai katonai egységtől folyásirányban - Görbepatak; - Ugra pataka; - Komját pataka Gyimesközéplok -Tatros folyó: összefolyás a Boros patakkal; gyímesközéploki CFR kanton; a gyímesközéploki fűrészüzemtől folyásirányban – összefolyás a Hidegséggel; - Hidegség; - Jávárdi patak; - Bükkhavas pataka; - Sötétpatak.

A KIVITELEZÉSI TERV  A Tatros és mellékfolyói szabályozásáról szóló kivitelezési terv előkészítésére 2007 szeptember 17-én írták alá a szerződést (PT+CS+DE).  A terv átadási határideje október 17.  A kivitelezési munkálatokra 2008-ban írják ki a versenytárgyalást.

A KIVITELEZÉSI TERV JÓVÁHAGYÁSI ELJÁRÁSA  A munkálat elvégzésére a szerződő hatóság a Szeret-Bákó-i Vízügyi Igazgatóság. Az Igazgatóság a Fejlesztési, Középítkezési és Lakásügyi Minisztériummal, illetve az Észak-Kelet Regionális Fejlesztési Ügynökséggel kötött finanszírozási szerződést.  Miután a Szeret-Bákó-i Vízügyi Igazgatóság a kivitelezési terv és a feladatfüzet birtokába jut, ezeket leellenőrzik és beterjesztik a Szeret-Bákó-i Vízügyi Igazgatóság Műszaki- Gazdasági Bizottságához (CTE) véleményezésre.  Ezt követően a kivitelezési tervet az Észak-Kelet Regionális Fejlesztési Ügynökség hagyja jóvá.  A jóváhagyást követően írják ki a versenytárgyalást a 2006 évi 34 sz. Sürgősségi kormányrendelet előírásainak megfelelően.

Köszönöm a figyelmet! Környezetvédelem és Fenntartható Fejlődés Minisztériuma