Henter Ágnes Sárvár, március 30.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Ágazati stratégiák az NFGM szerepe a pénzügyi és gazdasági válság kezelésében, valamint a hosszú távú versenyképesség biztosításában Bakács András, főosztályvezető.
Advertisements

Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
A as időszak jelenlegi pályázati lehetőségei Dr. Körtvélyesi Katalin 20/
A Kormány intézkedései és tervei
TERÜLETI SZEMPONTBÓL VERSENYKÉPES ÉS KIEGYENLÍTETT MAGYARORSZÁGÉRT Dr. Kolber István regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős miniszter.
Az Új Széchenyi Terv Közép-magyarországi regionális környezetvédelmi konferencia Budapest, november 11. Dr. Nikodémus Antal főosztályvezető Nemzetgazdasági.
Környezetipari Export Klaszter pályázat 2011-ben Morvai Balázs - Pál Attila KSZGYSZ – dec. 14.
Állami (minisztériumi) feladatok beszállítói területen
„ T ő lünk függ minden, csak akarjuk!” Széchenyi István Forrás: MAG Zrt.
ÉMOP 1.Prioritás Versenyképes helyi gazdaság megteremtése A turisztikai pályázatok gazdaságélénkítő hatása az Észak-Magyarországi régióban.
„ A régió, ahol íze van az életnek” A Dél-dunántúli Operatív Program pályázatai Kovács Zoltán Tervezési csoportvezető Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési.
Kormányszóvivői tájékoztató Sikeres Magyarországért Hitelprogramok Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter Veres János pénzügyminiszter.
A növekedés gyorsításának esélyei és lehetőségei Burány Sándor államtitkár Tiszteletbeli Konzulok IV. Konferenciája Budapest, május 27.
Magyarország és a Kárpát-medencei térség
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
AZ ÚJRAIPAROSÍTÁST TÁMOGATÓ INTÉZMÉNYI KÖRNYEZET
A TÁMOP felépítése Tóth István január 26.. ÚMFT prioritások és OP-k Társadalmi megújulás Gazdaság- fejlesztés Közle- kedés Környezeti és energetikai.
A magyar gazdaság helyzete, fejlesztési prioritások Varju László államtitkár Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium.
A kereskedelmi és iparkamarák gazdaságszervező szerepének változása Pekó László.
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Regionális innovációs fejlesztési lehetőségek az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Kleinheincz Ferenc főosztályvezető, Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.
B ÉRES G YÖRGY Gazdasági főigazgató Az egészségügy háttérszolgáltatásának és egyéb népgazdasági ágazatoknak a kapcsolata március 31.
1Magyar Közgazdasági Társaság Előadó: Magyari László Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Budapest, november 6. A MAGYAR NEMZETGAZDASÁGI.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
Kis és középvállalkozások helyzete és kilátásai Békéscsaba, május 16. Varga Gyula vezető-főtanácsos Nemzetgazdasági Minisztérium.
Kis és középvállalkozások helyzete és kilátásai Debrecen, április 17. Varga Gyula vezető-főtanácsos Nemzetgazdasági Minisztérium.
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
Kreatív Iparágak a Digitális térben Új Széchenyi Terv konzultációs konferencia és eFestival Gála Digitális stratégia Közérdekű és kulturális adatok és.
Kis- és középvállalkozások adózási, gazdálkodási környezetének 2006-os, illetőleg középtávú változásai Dr. Katona Tamás politikai államtitkár Pénzügyminisztérium.
Területpolitikai eszközök és a klímaváltozás
A kormányzati K+F+I politika prioritásai, különös tekintettel a gyógyszeriparra Dr. Nikodémus Antal Nemzetgazdasági Minisztérium, Innovációs és K+F Főosztály.
A Dél-Dunántúli régió gazdaságában rejlő potenciál – a KKV-k szerepe a gazdaságfejlesztésben.
K+F+I pályázati lehetőségek a Gazdaságfejlesztési Operatív Programban
1 Az Európai Unió gazdasági fellendítési terve Winkler Gyula európai parlamenti képviselő (RMDSZ, EPP-ED) Brassó, január 29.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
A Munkaerő-piaci helyzet Miskolcon Kiss Gábor főosztályvezető.
Pályázati lehetőségek és tapasztalatok a Gazdaságfejlesztési operatív programban Gáspár Bence Orosháza, július 31.
Alsó-Ausztria Gazdasági Stratégiája RECOM hálózati találkozó – gazdaság/ innováció - Győr, Mag. Florian Riess, MBA, M.E.S.
Kecskemét, június 20. Szemerey Szabolcs HÍRÖS BESZÁLLÍTÓI KLASZTER
A vegyiparral kapcsolatos kormányzati politika alapvetései Zsarnóci Csaba Belgazdaságért Felelős Helyettes Államtitkár Budapest, május 18.
Klaszter és egyéb vállalkozásfejlesztési pályázatok 2011-ben Morvai Balázs - Pál Attila KSZGYSZ – dec. 14.
Wekerle Terv A magyar gazdaság Kárpát-medencei léptékű növekedési stratégiája Vagács István Főosztályvezető Regionális és Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési.
Tájékoztató a megyei tervezés aktuális állásáról
INDULNAK AZ ÚJ, KKV-K VERSENYKÉPESSÉGÉT SEGÍTŐ EU- PÁLYÁZATOK POLGÁR ANDRÁS VEZETŐ STRATÉGIAI TERVEZŐ.
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Iparpolitikai és regionális szempontok a GKM Stratégiájában és az ÚMFT-ben Dr. Cservenyák Ildikó Főosztályvezető, GKM MRTT, V. vándorgyűlése október.
Indulnak az új, kkv-k versenyképességét segítő EU-pályázatok
Nemzetgazdasági Minisztérium A kormányzat külgazdaság-politikája, tervek az adósságteher kezelésére és az exportvezérelt gazdasági növekedés beindítására.
Mitől innovatív egy vállalkozás?
ÉMOP – Üzleti infrastruktúra fejlesztése. Keretösszeg: „1” részcél: Ipari Parkok millió Ft „2” részcél: Ipari területek millió Ft „3” részcél:
GINOP programidőszak rövid áttekintése.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
Vállalkozások versenyképességének biztosítása az európai uniós forrásokkal Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP
Franciaország – Magyarország Bilaterális gazdasági kapcsolatok Nikoletti Antal Helyettes Államtitkár NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM.
Regionális Vállalkozásfejlesztés Dr. Billo Kármen főosztályvezető-helyettes Regionális és Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Főosztály.
Az EU Duna Régió Stratégia elfogadása, hazai és európai uniós prioritásai Nádasi György Külügyminisztérium Győr, október 11.
Az Új Széchenyi Terv Tudomány - Innováció prioritása Dr. Nikodémus Antal főosztályvezető NGM Innovációs és K+F Főosztály Miskolc,
A KÖZÖTTI EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI IDŐSZAK ÖNKORMÁNYZATI LEHETŐSÉGEI PICHLER BALÁZS FŐOSZTÁLYVEZETŐ.
Gazdaságfejlesztési Operatív Program pályázati lehetőségei ( ) vállalkozások számára Keller Péter osztályvezető GKM Vállalkozásfinanszírozási Főosztály.
Kárpát Régió Üzleti Hálózat Dr. Billo Kármen osztályvezető Regionális és Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Főosztály.
Regionális Vállalkozásfejlesztés Dr. Billo Kármen osztályvezető Regionális és Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Főosztály.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
12 ezer milliárd forintos keret
Miskolc, október 21. dr.Szilágyiné Baán Anna titkár
Előadás másolata:

Henter Ágnes Sárvár, 2011. március 30. A magyar Kormány lépései a befektetési környezet javítása ill. a befektetések elősegítése érdekében Henter Ágnes Sárvár, 2011. március 30.

Közvetlen tőkebefektetések alakulása

Közvetlen tőkebefektetések állománya és jövedelmeinek alakulása (M EUR)

Magyarország Versenyképessége Jelentős pozícióvesztés 2002 – 2010 között Magyarország a Világgazdasági Fórum versenyképességi listája szerint legalább 10 hellyel van lemaradva a visegrádi országoktól Az ábrán látszik, hogy a WEF és az IMD rangsorában hazánk jelentős pozícióromláson esett át 2002 és 2010 között. A „Doing Business” felmérésben ez már nem igaz. Ez utóbbi felmérésének logikája más, mint a WEF illetve IMD felmérése. KKV központú, operatív tényezőkre koncentráló felmérés, mely 10 kiemelt területet különböztet meg (vállalkozásindítás, építési engedélyek, tulajdon regisztrálása, hitelszerzési lehetőség, befektetők védelme, adófizetés, határon átnyúló kereskedelem, szerződések érvényesíthetősége, cég megszüntetése). Alapvetően az látható, hogy az adminisztráció, az adózás illetve a befektetők védelme a legproblémásabb területek hazánkban. Míg a Doing Business felmérés inkább az üzleti környezet milyenségére összpontosít, a WEF és az IMD felmérése inkább a nemzetgazdaság versenyképességét próbálja mérhetővé tenni. 4 4

Új időszámítás a magyar gazdaságpolitikában 29 pontos I. Akcióterv – 2010 június A kedvezményes 10 százalékos társasági adókulcs alkalmazási körének kiterjesztése a kis- és középvállalkozások támogatása érdekében 10 kisadó eltörlése A beruházások megvalósításához kapcsolódó engedélyezési eljárások egyszerűsítése - elvi építési engedély kötelezővé tételének megszüntetése, beruházások gyorsításáról és egyszerűsítéséről szóló törvény hatályának kiterjesztése A Széchenyi Kártya Program kiterjesztése Egykulcsos személyi jövedelemadó, családi adózás bevezetése

Új időszámítás a magyar gazdaságpolitikában II. Akcióterv – 2010 október Duális szakképzés rendszerének beindítása Részmunkaidős foglalkoztatás támogatása Pályázati rendszer gyorsítása és egyszerűsítése Vállalkozások terheinek csökkentése

2011. január 14-től: 93 pályázat, 1.100 Mrd Ft értékben Új Széchenyi Terv Az ÚSzT a beruházási ráta emelésén keresztül az alábbi célokat tűzte ki: Gazdasági növekedés 1 millió munkahely 2011. január 14-től: 93 pályázat, 1.100 Mrd Ft értékben Egészségipar Zöldgazdaság Vállalkozásfejlesztés Innováció Otthonteremtés Foglalkoztatás Közlekedésfejlesztés

USzT - Vállalkozásfejlesztési Program 173 Mrd Ft erre a programra (2. legnagyobb összeg a 7-ből) 3 fő prioritás: Vállalkozásélénkítés Szövetségben a vállalkozókkal a munkahelyekért Üzleti környezet javítása Vállalkozói aktivitás növekedése Munkahelyteremtés Szabályozási környezet javítása Adminisztratív terhek csökkenése

Széll Kálmán terv – Sereghajtóból Éllovas Strukturális reformprogram beindítása a pénzügyi konszolidáció érdekében Adócentralizáció csökkentése Vállalkozások terheinek további csökkentése Új innovációs stratégia kialakítása Felsőoktatás közelítése a vállalkozói igényekhez Új közbeszerzési törvény az átláthatóság érdekében Bürokrácia csökkentése, olcsóbb állam kialakítása Korrupció elleni harc

Befektetés-ösztönzési Szervezetek, Fórumok Nemzeti Külgazdasági Hivatal Befektetői Tanács - rendszeres konzultáció Munkacsoportok, műhelymunkák a vállalkozói környezet javítása érdekében Miniszteri biztos kinevezése

Külgazdasági Stratégia 2011-15 Feladatunk: a külgazdaság-stratégiai irányok finomhangolása, új eszközök bevezetése, Fókuszban: a vállalkozások (főként kkv-k) nemzetközivé válásának elősegítése, befektetés-ösztönzés. Fő célok: Külső egyensúly megőrzése a fellendülés időszakában is, Kkv-k szerepének erősítése, Hozzájárulás az új kormányprogram (ÚSzT) foglalkoztatás-növelési céljához, Befektetői bizalom helyreállítása, Beruházások elmaradottabb térségekbe terelése.

Külgazdasági Stratégia „célfája”

Külgazdasági Stratégia Befektetés-ösztönzési célok: Stratégiai szemléletmód érvényesítése a támogatási rendszer továbbfejlesztése és átalakítása során A beruházásoknak az elmaradottabb térségekbe történő terelése Újra-befektetések növelése Hazai kkv-háttéripar erősítése Kisebb befektetők vonzására is alkalmas befektetés-ösztönzési gyakorlat kialakítása Új, nagybefektető országok terjeszkedésében rejlő lehetőségek jobb kihasználása Súlyponti ágazatok kiemelt kezelése Befektetői bizalom helyreállítása

Külgazdasági Stratégia A befektetés-ösztönzés prioritás ágazatai: egészségipar élelmiszeripar gyógyszeripar biotechnológia ipar járműipar megújuló energiák hasznosítására irányuló iparágak és zöldgazdaság fejlesztés helyi attrakcióhoz kötődő turisztikai szolgáltatások logisztika regionális szolgáltató központok létesítése kutatás-fejlesztési beruházások Nem támogatandó : bioethanol, biomassza beruházások, koncessziós és luxus turisztikai beruházások

Külgazdasági Stratégia Támogatási szempontok nagyberuházásoknál: a beruházás nemzetgazdaságra gyakorolt hatása (jövedelmi hatás), a beruházás által teremtett új munkahelyek száma és azok fenntartására vállalt időtartam, a beruházás által érintett régió elmaradottsága (fejlesztéséhez való hozzájárulás), a beruházás gazdaságösztönző hatása, különös tekintettel annak regionális gazdaságélénkítő hatására, a magyar beszállítók minél magasabb arányú bevonása, a beruházással érintett iparág által termelt hozzáadott érték, a beruházó tartós magyarországi jelenléte

Köszönöm megtisztelő figyelmüket! Henter Ágnes főosztályvezető Befektetés-stratégiai Főosztály Nemzetgazdasági Minisztérium E-mail: agnes.henter@ngm.gov.hu